X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 31 wrote:
    Hej dziewczynki. Z pojedynczych plemniczkow zrobiło nam się 2 miljjjjooony hihihi tak tak wiem że to pikuś mało buuuu i wogole ale to był jakiś inny drugi androlog ( cap cholerny) Jagus witaj w klubie cymbalow lekarzowych. Rozmowa zaczęła się tak "więc mamy wyniki" my tu skupienie wytezenie źrenic bębenkow usznych że to wiecie ilość jakość ruchliwosc budowa glowki te sprawy (trochę się naczytałam o tych uplynnieniach itp zresztą lekarz powiedział że teraz to będzie obszerniejsze badanie a na wyniki czekaliśmy półtora miesiąca ) a ten CAP cytuję " jest 2 miliony plemnikow" my na to jeeeeeej juuupiiii naprawdę? ( CAP nie wiedział że poprzedni wynik to sztuki)
    My kontynuujemy radość a On się patrzy. To my wtedy też. To on wtedy na nas.... I my kur... De też! On nic. A my już zmarszczek na czole dostaliśmy bo czekamy na dalszy ciąg. A On nic.
    Aaaaaaaaaaa
    Cap szuka wyniki badań z krwi. My ze mezulek był chory i na antybiotykach więc nie chcieliśmy zaburzyc wyników. On nadal usilnie grzebie w komputerze i ich SZUKA!My że jutro mąż odda krew bo minęło trochę czasu jest już zdrowy i wtedy będą.On Ich ku.... nadal szuka! No ręce opadają!
    Za dwa tygodnie idziemy znowu.W samochodzie tak się uśmialiśmy że to chyba strata czasu na tutejsze badania. Ale już mamy miliony i dobre humory. Co ma być to będzie.
    wow! ale sie produktywny ten twój mąż zrobił,moze wczesniej zapomnieli tych zer dopisac???Wazne ze badanie juz dające nadzieje,lekarza sie znajdzie lepszego.A moze on dobrze po szwecku nie rozumiał i tak szukał tego badania??
    Dobre wiesci kochana,dobre!

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Angie 31 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    wow! ale sie produktywny ten twój mąż zrobił,moze wczesniej zapomnieli tych zer dopisac???Wazne ze badanie juz dające nadzieje,lekarza sie znajdzie lepszego.A moze on dobrze po szwecku nie rozumiał i tak szukał tego badania??
    Dobre wiesci kochana,dobre!

Nie no rodowity szwed hahaha tylko jakiś taki nieobecny. Zapytał na początku czy wiemy ile plemnikow potrzeba do zaplodnienia. No więc ja oczytana 15-20 mln. Odpowiedzialam. A on że nie bo jeden. I się cieszy. Ooooo no toż wiem! Nie no wogole porażka z tej wizyty ale chociaż mężulek uwierzył że trzeba brać witaminki! Teraz chyba już nie będę musiała mu przypominać ☺

Kinga bardzo bym chciała ale tu szanse na to są marne. Niby prywatne gabinety a tak naprawdę powiązane z takim podobnym jednym wielkim coś w stylu nfz. Mafia medyczna.

ug37upjyhucgp8u7.png
    5.12.2008r - Alanek
    18.11.2017 - Bella Helena
    03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
    12.04 jest serduszko!❤
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 31 wrote:
    Nie no rodowity szwed hahaha tylko jakiś taki nieobecny. Zapytał na początku czy wiemy ile plemnikow potrzeba do zaplodnienia. No więc ja oczytana 15-20 mln. Odpowiedzialam. A on że nie bo jeden. I się cieszy. Ooooo no toż wiem! Nie no wogole porażka z tej wizyty ale chociaż mężulek uwierzył że trzeba brać witaminki! Teraz chyba już nie będę musiała mu przypominać ☺

Kinga bardzo bym chciała ale tu szanse na to są marne. Niby prywatne gabinety a tak naprawdę powiązane z takim podobnym jednym wielkim coś w stylu nfz. Mafia medyczna.
    A próbowalas skosultowac wyniki w Polsce?Moze zadzwonic do jakiegos (dobrego) by zerknąl,zrobisz mu przelew niby za wizyte jakbys byla a on ci juz to telefonicznie lub mejlowo opisze..recepte czy cos to juz by ci ktos z rodziny odebrał,wykupił i wysłał gdyby trzeba było....ja to bym juz kombinowała jak kon pod góre ha ha
    M8lego dnia.
    Jade do rodzinnego po skierowanie,na wàtku 35+ dziewczyna dala mi namiar na super lmmunologa z Krakowa,czytałam opinie.Przyjmuje na nfz i ponoc dlugich terminów nie ma ale prywatnie tez przyjmuje.Dzialam wiec kobietki,działam :-)

Jesli któras chcialaby skorzystac to chodzi o dr Krzysztof Gryga(alergolog,immunolog)

A co z tą pracą na statku Angie??Co zadecydowałas jesli mozna spytac?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 06:54

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz wrocilam,mam skierowanie do immunologa :-)
    Bede dzialac :-) :-)
    Pewnie na pierwszą wizyte pojade prywatnie a potem juz na nfz do tego doktorka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 07:50

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Kinga40 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :).
    Jagna jesteś nieugieta, napewno zostanie Ci to nagrodzone w postaci maleństwa, czego Ci bardzo życzę.
    A wogle to wczoraj się uśmiałam jak przeczytałam o tym PiS - e. Buziaczki

Jagna 75 lubi tę wiadomość

Adrian 19lat, Tomek 13lat, Aniołek [*] 9tc. 18.09.2015

hsg- podejrzenie obustronnej niedroznosci :( . 4.05. Laparoskopia - prawy jajowód udrożniony.
    3.11 beta 178. 6.11 beta 786. 29.11 ❤
    Moja Lenka ur.27.06.2018r. ❤
  • Angie 31 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    A próbowalas skosultowac wyniki w Polsce?Moze zadzwonic do jakiegos (dobrego) by zerknąl,zrobisz mu przelew niby za wizyte jakbys byla a on ci juz to telefonicznie lub mejlowo opisze..recepte czy cos to juz by ci ktos z rodziny odebrał,wykupił i wysłał gdyby trzeba było....ja to bym juz kombinowała jak kon pod góre ha ha
    M8lego dnia.
    Jade do rodzinnego po skierowanie,na wàtku 35+ dziewczyna dala mi namiar na super lmmunologa z Krakowa,czytałam opinie.Przyjmuje na nfz i ponoc dlugich terminów nie ma ale prywatnie tez przyjmuje.Dzialam wiec kobietki,działam :-)

Jesli któras chcialaby skorzystac to chodzi o dr Krzysztof Gryga(alergolog,immunolog)

I tu jest właśnie problem bo tutaj nawet wyników do ręki nie dają. Wszystko zostaje w systemie. Aha i przecież dostaliśmy tylko ilość plemnikow. Wczoraj jeszcze siedziałam na necie i wyczytałam że w Szwecji nie za bardzo jest wnikane problem bezpłodności tylko od razu in vitro. Czeka się max rok. Dlatego chodziłam do polskiego lekarza. W maju jedziemy do Polski na 50 rocznice ślubu moich rodziców to zaciągnę mezulka do laboratorium i tam w końcu uzyskam jakaś konkretną odpowiedź.
    A tak wogole to z badaniem nasienia można tak sobie z buta wejść i zapłacić? Czy potrzebuje skierowanie? Bo mężulek nie jest Polakiem i teraz się zastanawiam.

A statek odplynal bezemnie. W domu miałam bure a synek tak to przeżył (najpierw się ucieszył wooow mama będzie pracować na dużym statku ) a później budził się z płaczem że miał koszmary że widział mnie tam daleko za wodą na jakiejś wyspie a on stoi sam i nie ma nikogo. To mnie przekonało od razu i zapomniałam o temacie. Nawet nie rozmawiamy o tym. Mam gdzieś lepszą kasę cieszę się tym co mam.
    Jagna ja trochę nie w temacie a czemu ty kochana jedziesz do immunologa? I jak ty to robisz że tak wcześnie wstajesz ☺ a może ty mieszkasz po sasiedzku z przychodnia lekarską? ☺

ug37upjyhucgp8u7.png
    5.12.2008r - Alanek
    18.11.2017 - Bella Helena
    03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
    12.04 jest serduszko!❤
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga40 wrote:
    Cześć dziewczyny :).
    Jagna jesteś nieugieta, napewno zostanie Ci to nagrodzone w postaci maleństwa, czego Ci bardzo życzę.
    A wogle to wczoraj się uśmiałam jak przeczytałam o tym PiS - e. Buziaczki

nie potrafie tak siedziec i czekac,musze działac,taką mam nature...poza tym mój wiek mówi sam za siebie ze czasu mało :-)

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • atena87 Przyjaciółka

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja jestem pi masakrycznej nocy i czeka mnie dość trudny dzień... Ale ważne że do przodu. Wpadłam Wam życzyć dobrego dnia. Ja jestem w 10dc czekam na owulacje chociaż nie wiem może już coś się zadziało ale nie mam mocy kontrolować. Chyba ten miesiąc odpuszczę...

Co ma być to będzie!!! I już!!! :) jedno jest pewne trzeba cieszyć się życie... Bo jest później niż nam się wydaje!!!
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 31 wrote:
    I tu jest właśnie problem bo tutaj nawet wyników do ręki nie dają. Wszystko zostaje w systemie. Aha i przecież dostaliśmy tylko ilość plemnikow. Wczoraj jeszcze siedziałam na necie i wyczytałam że w Szwecji nie za bardzo jest wnikane problem bezpłodności tylko od razu in vitro. Czeka się max rok. Dlatego chodziłam do polskiego lekarza. W maju jedziemy do Polski na 50 rocznice ślubu moich rodziców to zaciągnę mezulka do laboratorium i tam w końcu uzyskam jakaś konkretną odpowiedź.
    A tak wogole to z badaniem nasienia można tak sobie z buta wejść i zapłacić? Czy potrzebuje skierowanie? Bo mężulek nie jest Polakiem i teraz się zastanawiam.

A statek odplynal bezemnie. W domu miałam bure a synek tak to przeżył (najpierw się ucieszył wooow mama będzie pracować na dużym statku ) a później budził się z płaczem że miał koszmary że widział mnie tam daleko za wodą na jakiejś wyspie a on stoi sam i nie ma nikogo. To mnie przekonało od razu i zapomniałam o temacie. Nawet nie rozmawiamy o tym. Mam gdzieś lepszą kasę cieszę się tym co mam.
    Jagna ja trochę nie w temacie a czemu ty kochana jedziesz do immunologa? I jak ty to robisz że tak wcześnie wstajesz ☺ a może ty mieszkasz po sasiedzku z przychodnia lekarską? ☺

poprostu bez skierowania.Ja jak byłam z męzem w (klinice badalismy nasienie) to wczesniej dzwoniłam by ustalic termin ze bedziemy na badaniu,przyjechalismy potem,mąz tam w pokoju zrobił swoje,zapłacilismy i wynik był chyba za kilka dni.Zróbcie pełne to badanie z morfologią czy jakos tak,bo wiecej wtedy sie wie.Zreszta ty oblatana w temacie,ekspertka.

wyszła mi mutacja MTHFR C677T (hetero)dodatnia no i te ANA1 dodatnie,ANA2 słabo dodatnie,jeszcze mam troche badan do zrobienia bo na raty inaczej koszta ogromne.
    co do mojego wstawania...mam cel i mobilizuje sie,nie ma zmiłuj,przychodnia 10min samochodem,ale co z tego skoro zero pomocy

Dobrze ze wiesz ile znaczy rodzina,miłosci i rodziny sie nie kupi,moze jakas fajna praca w miedzyczasie sie znajdzie,blisko i uczciwe pieniądze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 09:51

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atena87 wrote:
    Cześć dziewczyny, ja jestem pi masakrycznej nocy i czeka mnie dość trudny dzień... Ale ważne że do przodu. Wpadłam Wam życzyć dobrego dnia. Ja jestem w 10dc czekam na owulacje chociaż nie wiem może już coś się zadziało ale nie mam mocy kontrolować. Chyba ten miesiąc odpuszczę...
    nie kontroluj ale bzykanka nie odpuszczaj,moze taki nie kontrolowany bedzie szczesliwy.
    Miłego dnia :-)

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Kinga40 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie, mój mąż robił badania z buta, bo prywatnie. Niewiem jak to wygląda na NFZ. Zresztą wszystkie badania robimy prw.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 10:01

hsg- podejrzenie obustronnej niedroznosci :( . 4.05. Laparoskopia - prawy jajowód udrożniony.
  • roma Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    M8lego dnia.

U dr Grygi właśnie byłam :-)

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • Kinga40 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    nie potrafie tak siedziec i czekac,musze działac,taką mam nature...poza tym mój wiek mówi sam za siebie ze czasu mało :-)

Hihi, mi to mówisz. A wogle to z jakiego miesiąca jesteś?

• Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    U dr Grygi właśnie byłam :-)
    no i jak oceniasz??

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga40 wrote:
    Hihi, mi to mówisz. A wogle to z jakiego miesiąca jesteś?
    pazdziernik-waga

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna, już to wklejałam ale dla przypomnienia poniżej treść odpowiedzi dr Grygi na mojego maila: Aktualnie na podsatwie dotychczasowych badana nie ma Pani wskazan do stosowania heparyny.

Oznaczanie poziomu homocytseiny u kobiet z niepowodzeniami polozniczymi rowniez jest bez sensu, jest to niezrozumienie problemu ze strony ginekologow. Tak sie sklada, ze enzym MTHFR dziala dwukanalowo - po pierwsze odpowiada za prawidlowe przemiany kwasu foliowego, ktorego dalsze produkty sa potrzebne do PRAWIDLOWYCH PODZIALOW KOMORKOWYCH, stad sa kluczowe na wczesnych etapach ciazy, kiedy jeszcze NIE MA LOZYSKA. Drugie dzialanie tego genu to utylizowanie homocysteiny, ktorej nadmiar promuje przedwczesna miazdzyce naczyn. I w tym kontekscie zadaje pytanie - w jaki sposob podwyzszony poziom homocytesiny mialby "zaszkodzi" pod tym wzgledem skoro lozysko w 8 tygodniu ciazy nie jest jeszcze wyksztalcone i nie ma naczyn krwionosnych, w ktorych proces miazdzycowy mialby sie dokonywac (lozysko zaczyna pelnic swoja funkcje po 12 tygodniu ciazy)? Poza tym ciaza trwa tylko 9 miesiecy, wiec nawet na pozniejszych etapach podwyzszony poziom homocysteiny "nie zdazy" zaszkodzic droznosci naczyn w lozysku, bo miazdzyca nie postepuje az tak szybko! Homocytseina daje o sobie znac w srednim wieku, poprzez przedwczesna miazdzyce tetnic wiencowych, doprowazdajac do zawalu serca w okolicy 40 roku zycia, ale nie u osob w Pani wieku i nie w kontekscie ciazy!

Podobnie te wszytskie suplemnety diety nie maja zadnego udokumnetowanego wiarygodnymi badaniami korzystnego wplywu na prezbieg ciazy.

Oczywiscie wszytskie te informacje przekazuje z zastrzezeniem ze absolutnie nie uzurpuje sobie "monopolu na wiedze". Jezeli ktos z moich kolegow lekarzy ma inne zdanie - jestem otwarty na dyskusje, ale merytoryczna i poparta publikacjami zamieszczonymi w uznanych czasopismach naukowych.

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    Jagna, już to wklejałam ale dla przypomnienia poniżej treść odpowiedzi dr Grygi na mojego maila: Aktualnie na podsatwie dotychczasowych badana nie ma Pani wskazan do stosowania heparyny.

Oznaczanie poziomu homocytseiny u kobiet z niepowodzeniami polozniczymi rowniez jest bez sensu, jest to niezrozumienie problemu ze strony ginekologow. Tak sie sklada, ze enzym MTHFR dziala dwukanalowo - po pierwsze odpowiada za prawidlowe przemiany kwasu foliowego, ktorego dalsze produkty sa potrzebne do PRAWIDLOWYCH PODZIALOW KOMORKOWYCH, stad sa kluczowe na wczesnych etapach ciazy, kiedy jeszcze NIE MA LOZYSKA. Drugie dzialanie tego genu to utylizowanie homocysteiny, ktorej nadmiar promuje przedwczesna miazdzyce naczyn. I w tym kontekscie zadaje pytanie - w jaki sposob podwyzszony poziom homocytesiny mialby "zaszkodzi" pod tym wzgledem skoro lozysko w 8 tygodniu ciazy nie jest jeszcze wyksztalcone i nie ma naczyn krwionosnych, w ktorych proces miazdzycowy mialby sie dokonywac (lozysko zaczyna pelnic swoja funkcje po 12 tygodniu ciazy)? Poza tym ciaza trwa tylko 9 miesiecy, wiec nawet na pozniejszych etapach podwyzszony poziom homocysteiny "nie zdazy" zaszkodzic droznosci naczyn w lozysku, bo miazdzyca nie postepuje az tak szybko! Homocytseina daje o sobie znac w srednim wieku, poprzez przedwczesna miazdzyce tetnic wiencowych, doprowazdajac do zawalu serca w okolicy 40 roku zycia, ale nie u osob w Pani wieku i nie w kontekscie ciazy!

Podobnie te wszytskie suplemnety diety nie maja zadnego udokumnetowanego wiarygodnymi badaniami korzystnego wplywu na prezbieg ciazy.

Oczywiscie wszytskie te informacje przekazuje z zastrzezeniem ze absolutnie nie uzurpuje sobie "monopolu na wiedze". Jezeli ktos z moich kolegow lekarzy ma inne zdanie - jestem otwarty na dyskusje, ale merytoryczna i poparta publikacjami zamieszczonymi w uznanych czasopismach naukowych.

hm,czyli nic konkretnego i raczej z tym nic nie zrobi.Napisałam wiec zobaczymy co odpisze.
    A byłas u niego na wizycie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 10:40

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Kinga40 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    pazdziernik-waga

To ja przy tobie staruszka jestem hihi. Ja z maja - bliźnięta

• roma Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    hm,czyli nic konkretnego i raczej z tym nic nie zrobi.Napisałam wiec zobaczymy co odpisze.
    A byłas u niego na wizycie?
    Byłam i generalnie wrażenia mam dobre. Chętnie wszystko wyjaśnia i pozytywnym zaskoczeniem było gdy napisałam do niego maila ze mam już wyniki i ze okazało się że jestem w ciąży a on od razu odpisał mimo że wizyta była na NFZ. Mówiąc w mailu o suplementach miał na myśli modulatory homocysteiny bo to o nie pytałam. Co do kwasu foliowego to na pewno od reki Ci zleci 15 mg bo mi kazał od razu zacząć brać. Wiesz, mi nie wyszły żadne inne rzeczy póki co - przeciwciała antykardiolipinowe, toczeń i proteinogram wyszły ok, dlatego pewnie nie zalecił heparyny. Moja homocysteina ponad 12 też według niego nie jest zła.

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    Byłam i generalnie wrażenia mam dobre. Chętnie wszystko wyjaśnia i pozytywnym zaskoczeniem było gdy napisałam do niego maila ze mam już wyniki i ze okazało się że jestem w ciąży a on od razu odpisał mimo że wizyta była na NFZ. Mówiąc w mailu o suplementach miał na myśli modulatory homocysteiny bo to o nie pytałam. Co do kwasu foliowego to na pewno od reki Ci zleci 15 mg bo mi kazał od razu zacząć brać. Wiesz, mi nie wyszły żadne inne rzeczy póki co - przeciwciała antykardiolipinowe, toczeń i proteinogram wyszły ok, dlatego pewnie nie zalecił heparyny. Moja homocysteina ponad 12 też według niego nie jest zła.

a ja juz mam odpowiedz,szybki jest

Po pierwsze wykonywanie oznaczen w kierunku zespolu antyfosfolipidowego
    (p/c antykardiolipinowe, p/c p/beta2 GPI, antykoagulant toczniowy) w
    trakcie trwania ciazy jest glupota, poniewaz wtedy otrzymujemy wyniki
    falszywie dodatnie. Taka diagnostyke przeprowadza sie przed ciaza lub
    minimum 12 tygodni od poronienia badz szcezsliwego zakonczenia ciazy.
    Po drugie ma Pani mutacje w genie MTHFR C677T, gen ten odpowiada za
    prawidlowe przemiany kwasu foliowego, ktorego metabolity sa bardzo
    potrzebne dla prawidlowych podzialow komorkowych rozwijajaego sie
    zarodka. Ich niedobor moze zatrzymac podzialy komrokowe, najczesciej
    klinicznie opisywane to jest przez ginekologow jako "zanik akcji serca

plodu". Nie napisala Pani w ktorym tygodniu ciazy doszlo do
    poronienia,
    ale jezeli bylo to przed 12 tygodniem, to bardzo prawdopodobne ze to
    jest przyczyna. Wtedy przed planowana kolejna ciaza zalecam
    suplemnetacje kwasu foliowego w dawce 15mg na dobe przez miesiac, a
    nastepnie przez caly okres ciazy - 5mg na dobe (lek na recepte).
    Poronienie przed 12 tygodniem ciazy, kiedy jeszcze nie ma
    funkcjonujacego lozyska nie moze byc zwiazane z epizodami
    zakrezpowo-zatorowymi, stad badania w kierunku zespolu
    antyfosfolipidowego, mutacji cz. V Leiden, mutacji genu proteombiny,
    homocysteiny - nie maja duzego znaczenia, bo nie ma jeszcze naczyn
    krwionosnych lozyska, ktore moglyby ulec "zatkaniu" i doprowadzic
    do
    niedotlenienia plodu z nastepowym obumarciem.

Co do wyniku ANA - to jest on dodatni w niskim mianie, dla pewnosci moze
    Pani zrobic ANA3 metoda immunoblot, ale najpewniej wynik bedzie ujemny.

km5svcqgqcxnw3nt.png
‹‹ 1509 1510 1511 1512 1513 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ