X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • Niki69 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaStaraczka85 wrote:
    http://m.fotosik.pl/zdjecie/9dbf1aa93355745c

A oto.... noga:)))
    Super jest :)

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najmłodsza_staraczka wrote:
    22 dc.
    Cykle zazwyczaj mam ok 35 dni.
    Trudno mi powiedziec czy cos bedzie,dziwnie rosly twoje jaja bo miedzy 12 a 16dc nic nie podrosly a miedzy 16 a 22dc podrosly.Nie wiem,nie mam pojècia czy takie zatrzymanie podczas rozwoju jajek ma potem jakis skutek ze mogą byc złej jakosci czy za malo dojrzale mimo obecnej wielkosci.Musialyby sie wypowiedziec dziewczyny które mialy podobnà historie a skonczylo sie ciàzą albo przynsjmniej lekarz byl odmiennego zdania niz twój.
    Nie chce ci mówic czy faktycznie nic z tego nie bedzie czy moze bedzie bo brak mi wiedzy jak tskie nagle zatrzymanie wzrostu pecherzyków a potem ponowne rosnięcie wplywa na calą ich strukture

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Najmłodsza_staraczka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    Trudno mi powiedziec czy cos bedzie,dziwnie rosly twoje jaja bo miedzy 12 a 16dc nic nie podrosly a miedzy 16 a 22dc podrosly.Nie wiem,nie mam pojècia czy takie zatrzymanie podczas rozwoju jajek ma potem jakis skutek ze mogą byc złej jakosci czy za malo dojrzale mimo obecnej wielkosci.Musialyby sie wypowiedziec dziewczyny które mialy podobnà historie a skonczylo sie ciàzą albo przynsjmniej lekarz byl odmiennego zdania niz twój.
    Nie chce ci mówic czy faktycznie nic z tego nie bedzie czy moze bedzie bo brak mi wiedzy jak tskie nagle zatrzymanie wzrostu pecherzyków a potem ponowne rosnięcie wplywa na calą ich strukture

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozostaje mi więc jedynie cierpliwe czekanie :)

02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.

5.02 próba udrożnienia jajowodów - shsg Lublin (dr. Pyra) - udało się uzyskać obustronną drożność!

1.11 - Krótki protokół start, 16 zapłodnionych komórek, 2 zarodki
    17.12 - Transfer 3.2.2 :(
    14.01.2020 - Transfer 8.3 :(

10.2019 - Histeroskopia ok

Fragmentacja poprawiona z 32% na 16% / morfologia z 2% na 5%.

3.07.2019 - Długi protokół IVF start , 10 prawidłowych komórek, 6 zapłodnionych, brak bałwanków.
    19.07.2019 - Transfer 12.1 :(

2.04.2019 - Krótki protokół IVF start, 8 komórek, 3 prawidłowe, brak zarodków.

Niedrożność jajowodów - laparoskopia nie pomogła.

relgwn156k56cgiw.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 wrote:
    Dziewczyny dziś testy owulacyjne wyszły tak " ten niemiecki z Rossmann facelle czy jakoś tak dziś i wczoraj wieczorem pozytywny a domowe laboratorium dziś jeszcze Kresach lekko jaśniejsze czyli negatywny :/ nie wiem co o tym myśleć bo ktoś pisał że te testy facelle są gorsze od domowego laboratorium....dziś napięcie w podbrzuszu mniejsze niż wczoraj ale temp nadal niska :/ chyba te moje pęcherzyki są niepełnowartosciowe :/ śluzu owulacyjnego nie widać w prawdzie wczoraj wilgotno na majtkach ale nie można nawet było sprawdzić jaki to śluz...wiem że powinno się kochać co drugi dzień ale ja w obawie że bez śluzu plemniki nie przeżyją chciałam byśmy kochali się dwa dni zarządu no i wczoraj chyba popełniłam błąd bo wytrysk był mały pewnie nie zdarzyło się naprodukowac...teraz boję się że wszystko zmarnował jeśli oczywiście owulacja będzie...jest mi smutno bo gdy mówiłam mojemu W że są trzy pęcherzyki itp to on taki ucieszony że może tym razem .. sam mówił że nie może się doczekać co z tego wyjdzie...a tu kolejna klapa....
    Nic sie nie martw,czasem to tak wygląda ze jest tego nasienia mniej jednsk plemników w nim jest duzo.Codziennie wznawia sie produkcja nasienia których okres dojrzewania trawa 3 miesiące.To nie jest tak ze jesli bedziesz sie bzyksc z męzem codziennie to wam tego nasienia braknie.Moze ejakulatu jest mniej ale plemników z pewnoscià macie odpowiednią ilosc..chybs ze macie słabe nasienie.Mąz niech pije duzo wody to i uplynnienie bedzie większe.
    Co do testów nie moge zbytnio pomóc bo robilam raz facelle i wyszedl pozytyw a za pare godzin juz byl jasniejszy,jednsk za dwa dni bylam na monitoringu i ovu byla wiec sprawdzil sie u mnie.Wiecej testów nie robilam bo w innych cyklach mialam zastrzyk wiec nie byly potrzebne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 09:39

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Katka80 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 wrote:
    Dziewczyny dziś testy owulacyjne wyszły tak " ten niemiecki z Rossmann facelle czy jakoś tak dziś i wczoraj wieczorem pozytywny a domowe laboratorium dziś jeszcze Kresach lekko jaśniejsze czyli negatywny :/ nie wiem co o tym myśleć bo ktoś pisał że te testy facelle są gorsze od domowego laboratorium....dziś napięcie w podbrzuszu mniejsze niż wczoraj ale temp nadal niska :/ chyba te moje pęcherzyki są niepełnowartosciowe :/ śluzu owulacyjnego nie widać w prawdzie wczoraj wilgotno na majtkach ale nie można nawet było sprawdzić jaki to śluz...wiem że powinno się kochać co drugi dzień ale ja w obawie że bez śluzu plemniki nie przeżyją chciałam byśmy kochali się dwa dni zarządu no i wczoraj chyba popełniłam błąd bo wytrysk był mały pewnie nie zdarzyło się naprodukowac...teraz boję się że wszystko zmarnował jeśli oczywiście owulacja będzie...jest mi smutno bo gdy mówiłam mojemu W że są trzy pęcherzyki itp to on taki ucieszony że może tym razem .. sam mówił że nie może się doczekać co z tego wyjdzie...a tu kolejna klapa....
    Pisałam już , testy robione rano mogą dac fałszywie wynik pozytywny. Nie powinno się ich rano robić. Pod drugie nic nie jest stracone. Jeśli nasienie jest dobre możecie serduszkować codziennie. Zrób jeszcze dzisiaj wieczorem test owu i mierz dalej temperaturę. Nie ma co panikować.

Aniu śliczna nóżka! :)

VI 2007 Przemek ,XI 2009 Aniołek 10tc
    10 cs w tym 4 cykle z clo
    Ciąża w cyklu niestymulowanym - sierpień 2016
    Termin porodu: 30 kwietnia 2017
    8p3oskjorung1yyh.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 jesli masz problem ze sluzem choc wàtpie bo lekarz by ci powiedział to mozesz kupic zel conceive plus,moze jest drogi ale bezpieczny i spelnia role zastępczo sluzu.U mnie ze sluzem jest tak ze ja go w poblizu ovulacji nie odczuwam,jednsk na wizytach lekarz byl zachwycony pièknym sluzem który jest wysoko i nie odczuwam go s raczej suchosc.Zapytalam go o ten zel i potwierdzil ze nie zaszkodzi a poprawi komfort.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 09:48

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najmłodsza_staraczka wrote:
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozostaje mi więc jedynie cierpliwe czekanie :)
    Mozna za pare dni sprawdzic co z jajkami jednak nie rezygnujcie i serduszkujcie bo rozmiar26-28 to idealny do pękniecia a to wypadaloby dzis albo jutro

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • viline Debiutantka

Wysłany: 28 września 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamakejti wrote:
    viline, ja bym tak w ciemno z clo nie zaczynała, po cholerę faszerować się chemią, clo ma skutki uboczne, hiperstymulacja to jeden chyba z łagodniejszych
    skąd będziesz wiedziała, że jajka Ci roną, ile ich jest? czy Ci pękają?
    przy stymulacji monitoring to podstawa, każda z nas Ci to powie, Kopf hoch! i szukaj innego lekarza
    No niestety już wczoraj wzięłam pierwsze 2 tabletki dzisiaj trzecią z rana zanim przeczytałam Twojego posta :( Więc co odstawić teraz czy wybrać ? Powiem Wam, że już sama nie wiem. Jesteśmy krótko w Wiedniu z pierdołami jeździłam zawsze do Polski ale przy monitorowaniu cyklu się przecież tak nie da :( Pół roku szukałam kogoś tutaj i mi się "rodzynek" trafił :(
    Mamakejti spróbuje poszukać czegoś takiego tutaj zobaczymy czy coś znajdę. Zwłaszcza że nie dogadam się po niemiecku w tak ważnych kwestiach :(

• Mamuśka2017 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Villine, przy clo obowiązkowo monitoring. Nie ma innej opcji. Musisz być pod kontrolą lekarza.

Co do śluzu to ja przy clo też go nie mam. Muszę pomyśleć o tym żelu. Co dziwne, w tym cyklu śluzu płodnego wcale nie widziałam, za to śluzu teraz w II fazie mam aż za dużo ;) Dzisiaj zrobiłam też badanie prolaktyny, tsh i progesteronu. Zobaczymy, co z tego wyjdzie :)

w4sqpc0z3is213tz.png
  • Niki69 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    Nic sie nie martw,czasem to tak wygląda ze jest tego nasienia mniej jednsk plemników w nim jest duzo.Codziennie wznawia sie produkcja nasienia których okres dojrzewania trawa 3 miesiące.To nie jest tak ze jesli bedziesz sie bzyksc z męzem codziennie to wam tego nasienia braknie.Moze ejakulatu jest mniej ale plemników z pewnoscià macie odpowiednią ilosc..chybs ze macie słabe nasienie.Mąz niech pije duzo wody to i uplynnienie bedzie większe.
    Co do testów nie moge zbytnio pomóc bo robilam raz facelle i wyszedl pozytyw a za pare godzin juz byl jasniejszy,jednsk za dwa dni bylam na monitoringu i ovu byla wiec sprawdzil sie u mnie.Wiecej testów nie robilam bo w innych cyklach mialam zastrzyk wiec nie byly potrzebne
    Wiem że czasem zachowuje się jak jakaś histeryczka ale muszę się komuś to wygadać i popytać nie wiem jak to u was wygląda ale bliscy Z mojego otoczenia już czasem mają mnie dosyć Dlatego bardzo dziękuję że chociaż w służycie pomocna dłonią... No widzisz ja nie miałam pojęcia że nawet jak jest mniej wytrysku to i tak plemników jest sporo także dziękuję za tą informację Powiem ci tak co do wyników nasienia to wszystko jest pięknie nawet lekarz powiedział że mój partner ma bardzo dużo plemników aż niespotykanie niestety tylko 4% prawidłowej budowy ale mówił że Przy takiej liczbie to i tak jest dużo... poza tym już od dwóch miesięcy Kupuje mu tabletki najpierw brał androvit a teraz parenton Mam nadzieję że to trochę pomaga wyniki nasienia były robione rok temu dlatego teraz niedługo Chciałabym je powtórzyć... pisałaś też o tym śluzie Powiem ci tak Mam nadzieję że u mnie też jest gdzieś wysoko najlepsze jest to żeby dni niepłodne czułam w środku duża wilgotność a teraz mam wrażenie suchości chociaż partner mówi że w środku czuje śluz. Ja już sobie kupiłam ten żel o którym piszesz tylko Właśnie się zastanawiam czy sam żel tworzy przyjazne środowisko plemnikóm czy musiałabym kupić te ampułki co się do pochwy zapoddaje bo teraz używam tylko lubrykant zewnętrznie... A jak ten twój lekarz widzi u ciebie śluz??? U mnie nigdy nic nie mówi Ale jak go o to zapytałam to mówił że przy clo tak może być ze jest go mniej i wysoko dlatego go nie czuć...

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Niki69 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka80 wrote:
    Pisałam już , testy robione rano mogą dac fałszywie wynik pozytywny. Nie powinno się ich rano robić. Pod drugie nic nie jest stracone. Jeśli nasienie jest dobre możecie serduszkować codziennie. Zrób jeszcze dzisiaj wieczorem test owu i mierz dalej temperaturę. Nie ma co panikować.

Aniu śliczna nóżka! :)
    Wiem kochana że pisałaś o tym że robienie testów rano jest niemiarodajne jednak ja jestem taka wariatka że robię i rano i wieczorem :) No i wczoraj wieczorem ten facelle pozytywny a domowe raczej negatyw...dziś rano facelle pozytyw a domowe laboratorium są kreska lepsza ale dalej słabsza niż ta pierwsza...co do nasienie jak już wyżej pisałam wszystkie parametry dobre a ilość nasienia aż zdziwiła doktora jedyny negatyw to tylko 4% prawidłowej budowy to takie minimum ale mówił że Przy takiej ilości to te 4% i tak daję sporą liczbę...także sama już nie wiem jak ocenić to nasienie

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Niki69 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka2017 wrote:
    Villine, przy clo obowiązkowo monitoring. Nie ma innej opcji. Musisz być pod kontrolą lekarza.

Co do śluzu to ja przy clo też go nie mam. Muszę pomyśleć o tym żelu. Co dziwne, w tym cyklu śluzu płodnego wcale nie widziałam, za to śluzu teraz w II fazie mam aż za dużo ;) Dzisiaj zrobiłam też badanie prolaktyny, tsh i progesteronu. Zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
    Ja mam tak samo jak ty znaczy Chodzi mi o to że śluzu płodnego w ogóle nie obserwuje a W pierwszych i ostatnich dniach cyklu mam tak mokro że aż dziwne wiem że u mnie to i tak duży postęp bo to niedawna byłam całkowicie sucha nawet seks nie sprawiał przyjemności a teraz jest o niebo lepiej ale nie muszę chyba wam tłumaczyć że każda kobieta chciałaby u siebie widzieć śluz płodny

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • AniaStaraczka85 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    Ha ha,nogi tez wazne :-) :-)
    Ciesze sie ze wizyta udana,mam nadzieje ze ten polip niedlugo odpadnie i pozbędziesz sie tego dziwnego klopotu,bo musi troche denerwowac jego istnienie :-)
    No denerwuje o tyle,ze zawsze jak się w ciąży widzi różowy kolor to jest stres pomimo że się wie ze polip.w sumie mógłby odpaść ale jak odpadnie to dopiero będzie jednorazowy okres w ciazy:)

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
    IUI maj2016-c.pozamaciczna,laparo 06.2016
    Ciąża z zaskoczenia w naturalnym cyklu :)
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki juz pisalam ze ja odczuwalam suchosc a jak poszlam na monitoring i lekarz najpierw sprawdzał szyjke to juz pare razy zachwycal sie moim pięknym przedovulacyjnym sluzem wiec sama bylsm zdziwiona.Poprostu mówil ze jest wysoko i dlatego moge miec dyskomfort podczas tych dni.
    Jesli masz ten zel to nic innego nie uzywaj on jest bardzo przyjazny plemnikom i one bardzo dobrze sie w nim czują.

A tak ogólnie to proponuje wiekszosci dziewczynom sprawdzic sobie wrogosc sluzu bo czesto ostatnio slysze ze jest on powodem braku ciàzy.Przynsjmniej raz w roku takie badanie trzeba zrobic bo ono czesto sie zmienia z dobrego na zle.Badanie robi sie kilka godzin po stosunku i josztuje ok.100zl i robi sie je pare dni przed ovu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 12:06

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    viline wrote:
    No niestety już wczoraj wzięłam pierwsze 2 tabletki dzisiaj trzecią z rana zanim przeczytałam Twojego posta :( Więc co odstawić teraz czy wybrać ? Powiem Wam, że już sama nie wiem. Jesteśmy krótko w Wiedniu z pierdołami jeździłam zawsze do Polski ale przy monitorowaniu cyklu się przecież tak nie da :( Pół roku szukałam kogoś tutaj i mi się "rodzynek" trafił :(
    Mamakejti spróbuje poszukać czegoś takiego tutaj zobaczymy czy coś znajdę. Zwłaszcza że nie dogadam się po niemiecku w tak ważnych kwestiach :(
    Skoncz juz wiec dawkowanie ale poszukaj jakiegos gina by luknąl co tam sie wyrabia.Jesli nie znasz za bardzo jezyka to moze ktos znajomy lepiej potrafi sie porozumiec,mozesz z nim,z nià isc na wizyte.

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Lonia1990 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od następnego cyklu mam przerwę w clo na jakieś 3 miesiące. Poprawiamy nasienie męża.
    Czy w pierwszym cyklu bez clo śluz wraca do normy? przy clo prawie w ogóle go nie widziałam na papierze, jak będzie po przerwaniu clo?

Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • Niki69 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    Niki juz pisalam ze ja odczuwalam suchosc a jak poszlam na monitoring i lekarz najpierw sprawdzał szyjke to juz pare razy zachwycal sie moim pięknym przedovulacyjnym sluzem wiec sama bylsm zdziwiona.Poprostu mówil ze jest wysoko i dlatego moge miec dyskomfort podczas tych dni.
    Jesli masz ten zel to nic innego nie uzywaj on jest bardzo przyjazny plemnikom i one bardzo dobrze sie w nim czują.

A tak ogólnie to proponuje wiekszosci dziewczynom sprawdzic sobie wrogosc sluzu bo czesto ostatnio slysze ze jest on powodem braku ciàzy.Przynsjmniej raz w roku takie badanie trzeba zrobic bo ono czesto sie zmienia z dobrego na zle.Badanie robi sie kilka godzin po stosunku i josztuje ok.100zl i robi sie je pare dni przed ovu
    Miałam lekarz robi tylko usg nie badał szyjki :/ ale może tak być jak u Ciebie :) ja oczywiście zamiast siedzieć spokojnie do jutra do usg to milion wizji w głowie mam...co ma być to będzie jak w tym miesiącu nici to działamy dalej. Jest w tym pozytyw że tym razem cykl nie będzie taki długi jak ostatnie :) dobrze że wspominasz o tym badaniu na wrogość śluzu muszę je zrobić podowiaduję się gdzie to u nas można. Jesteś tak mega pomocny i zainteresowana innymi zd powinno się Ciebie za to ozłocić :*

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Najmłodsza_staraczka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przybywam z z jeszcze jednym krótkim pytaniem. Podobno badając poziom estradiolu można stwierdzić,czy komórka jajowa jest dojrzała.

Czy w moim przypadku takie badanie miałoby sens, żeby sprawdzić, czy z tego pęcherzyka jeszcze "cos" będzie? Dodam, że mam pcos i nie wiem, czy wynik nie będzie przeklamany w zwiazku z dużą ilością pęcherzyków?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 14:08

02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.

5.02 próba udrożnienia jajowodów - shsg Lublin (dr. Pyra) - udało się uzyskać obustronną drożność!

1.11 - Krótki protokół start, 16 zapłodnionych komórek, 2 zarodki
    17.12 - Transfer 3.2.2 :(
    14.01.2020 - Transfer 8.3 :(

10.2019 - Histeroskopia ok

Fragmentacja poprawiona z 32% na 16% / morfologia z 2% na 5%.

3.07.2019 - Długi protokół IVF start , 10 prawidłowych komórek, 6 zapłodnionych, brak bałwanków.
    19.07.2019 - Transfer 12.1 :(

2.04.2019 - Krótki protokół IVF start, 8 komórek, 3 prawidłowe, brak zarodków.

Niedrożność jajowodów - laparoskopia nie pomogła.

relgwn156k56cgiw.png
  • Orbitka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:

widzisz a mi lekarz mowił ze to bez sensu badanie ze jak ma byc ciaża to bedzie... wgl przed inseminacja pytałam o konieczność zrobienia posiewu u mnie i u męza i tez powiedział ze nie trzeba... także nie wiem co mam myslec . przed hsg tez nie miałam zadnych posiewów... i co robic

w4sqyx8db6pby0vm.png

• Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 wrote:
    Miałam lekarz robi tylko usg nie badał szyjki :/ ale może tak być jak u Ciebie :) ja oczywiście zamiast siedzieć spokojnie do jutra do usg to milion wizji w głowie mam...co ma być to będzie jak w tym miesiącu nici to działamy dalej. Jest w tym pozytyw że tym razem cykl nie będzie taki długi jak ostatnie :) dobrze że wspominasz o tym badaniu na wrogość śluzu muszę je zrobić podowiaduję się gdzie to u nas można. Jesteś tak mega pomocny i zainteresowana innymi zd powinno się Ciebie za to ozłocić :*
    Poprostu po to jestesmy tu na wątku by dzielic sie swoimi doswiadczeniami,korzystaj wiec bo niedlugo zakopie sie w pieluchach i nie bedzie zbytnio czasu na filozofie

km5svcqgqcxnw3nt.png
‹‹ 2047 2048 2049 2050 2051 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ