CLO
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDokumenty to odpis zupełny aktu małżeństwa
zaświadczenie o niekaralności w formie wypisu z rejestru skazanych
zaświadczenie o braku zdrowotnych przeciwwskazań do adopcji wydane przez lekarza pierwszego kontaktu dla obojga kandydatów osobno
zaświadczenie o braku zdrowotnych przeciwwskazań do adopcji wydane przez lekarza psychiatrę dla każdego z kandydatów osobno; może to być zaświadczenie od lekarza prowadzącego gabinet prywatny
zaświadczenie o zatrudnieniu i o zarobkach; jak wyżej; w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą wypis z rejestru oraz PIT za ostatni rok
opinia z zakładu pracy
rekomendacje przyjaciół i znajomych pisane odręcznie z podanym adresem
Niektóre z Ośrodków wymagają również zaświadczeń o bezpłodności czy, jak w przypadku Ośrodków katolickich, zaświadczeń od proboszcza parafii, na terenie, której mieszkają kandydaci.
Podczas pierwszej rozmowy najczęściej ustala się też termin wywiadu środowiskowego w miejscu zamieszkania rodziny, w celu sprawdzenia warunków mieszkaniowych kandydatów. Rodzina, która chce przysposobić dziecko powinna być świadoma, że zanim dziecko trafi do ich domu muszą poddać się procedurze przygotowawczej i ocenie ich kwalifikacji przez osoby reprezentujące najlepszy interes dziecka. Po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego rodzina jest informowana o formie procesu przygotowawczego. Najczęściej jest to szkolenie metodą grupową jednym z zatwierdzonych przez Ministerstwo Polityki Socjalnej programem, wśród których jednym z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych jest PRIDE. Zdarza się, że z uwagi na szczególne wskazania dotyczące dziecka i dla jego dobra kandydaci przygotowywani są indywidualnie. Podczas procesu przygotowania do przejęcia opieki nad dzieckiem kandydaci przechodzą też badania psychologiczne, których wyniki ujęte są w opinii pisanej przez psychologa Ośrodka.
Po ukończeniu szkolenia i otrzymaniu kwalifikacji z Ośrodka kandydaci mogą rozpocząć właściwe starania o dziecko. W tym procesie mogą liczyć na dalszą pomoc pracowników Ośrodka lub poszukiwać dziecka samodzielnie w placówkach zajmujących się opieką nad dziećmi, których rodzice zostali pozbawieni władzy rodzicielskiej na terenie całego kraju. Po znalezieniu odpowiedniego dziecka rodzina składa wniosek o jego przysposobienie wraz z wszystkimi zgromadzonymi zaświadczeniami do Sądu odpowiedniego
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Witam w piątkowy poranek
Wczoraj byłam u endokrynologa, w końcu dostałam coś konkretnego na prolaktynę. Dostinex, kto brał to wie ile kosztuje.. No ale jakoś się zaciśnie pasa i będzie
Madzia wręcz ci zazdroszczę, że już się coś zaczyna u ciebie dziać pozytywnegoOczywiście życzę żeby wszystko się pomyślnie układało
Jejku jak fajnie iść i zobaczyć takiego małego bobasa, jest o co walczyć
Chociaż pewnie teraz trudno będzie z myślą, że ty tu a ona tam.. No ale niestety u nas procedury są takie sformalizowane i ciągnął się w nieskończoność, z drugiej str. mają służyć dobru dziecka, więc może to słuszne. Nie wiem..
-
Ja też myślę, że jak ten cykl się nie powiedzie to robię przerwę, bo już nie mam siły tego co miesiąc przeżywać, martwić się że mogę czymś zaszkodzić fasolce, która się może we mnie rozwijać, a potem kolejnego rozczarowania, że jednak nic, a życie przepływa obok, bo wszystkiego sobie odmawiam.
-
nick nieaktualny
-
Hej moje laseczki mam pytanko co sądzicie o tym- jestem pierwszy cykl na clo i mam 16 dc . Na prawym jajniku jajeczko na 11 mm a na lewym 10 w poniedziałek idę prywatnie na usg bo nie wiem kiedy mam luteinę wziąć. I muszę wiedzieć czy podrosną czy lipa z nich będzie. Jak myślicie ile przez dobę rośnie pęcherzyk? Czy mam jeszcze jakie szanse endo mam na 11 mm
choć to mnie cieszy
-
Kurcze to chyba bede miała kolejną dolegliwość- pozna owulacja alw cóz dobrze, że wodule moja płodność wróciła:-)
-
Joanna nie martw się, ja przy pierwszej stymulacji miałam trzy pęcherzyki i w 11 dc miały od 13-15 mm, a już w 16 dniu cyklu były piękne, w sam raz do pęknięcia, więc dostałam pregnyl i było ok. A bywało tak, że naturalną owulkę miałam w 10-11 dc., a stymulacja wydłużyła mi cykl z 25-26 dni na 32. Każda z nas nieco inaczej na nią reaguje, ale jak już wyszły to na pewno już pięknie dojrzeją