X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    Wiem, że opinie na temat pappy są różne, ale jako, że mam to na nfz i ponoć to wszystko jest razem plus wolne hcg, to chyba to zrobię. I już pytałam Ojejku na temat NIFTY, bo mocno się zastanawiam... Czym różni się Nifty i Harmony? Jaka jest faktyczna skuteczność? Nie uczestniczę aktywnie, ale czasami podczytuję wątek o poronieniach i tam jedna dziewczyna miała wynik chyba i Nifty i Harmony( tu Jagienka mnie poprawi, bo to "jej" wątek) wskazujące na 99% na ciężką chorobę genetyczną, po czym po amniopunkcji okazało się, że wszystko jest ok - coś ma bardzo rzadkiego z krwią, nie pamiętam o co chodziło.
    tak, annak miała takie wynik,. ale to nie był błąd, nifty i harmony bada krew pępowinową, i w tym jednym przypadku na milion wystąpiła wada łożyska, ale na szczęście dziecko jest zdrowe - prawidłowy kariotyp po amniopunkcji. To jest naprawdę jednostkowy przypadek, ja swoje zdanie opisałam Tobie w wiadomości prywatnej, decyzja należy do każdej z nas.
    Annak cały czas podkreśla, ze nie żałuje wykonania tego badania. Ja także wolałabym posiadać wiedzę o tym, że łożysko ma potężną wadę genetyczną, co mocno ograniczyłoby moje myślenie o rodzeństwie dla tego dziecka, które jest na całe szczęście zdrowiutkie.
    Nie chce się tutaj zagłębiać w temat, można poczytać dużo na wątku o amnio i badaniach nieinwazyjnych na fiolecie w dziale "problemy i komlikacje"

cookiemonster lubi tę wiadomość

• Lonia1990 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    Wiesz co, dr Biernacki jest naprawdę ogarnięty i dla mnie jest bardzo ok. Nie mam zaufania do lekarzy ze Skoczowa i Cieszyna i wiedziałam, ze mój przypadek jest trudny i potrzebny jest naprawdę dobry lekarz. Możesz spróbować się do niego umówić na wizytę do BB (ma gabinet w centrum) i zobaczyć co i jak. Pracuje też w Szpitalu Wojewódzkim. Albo jakaś klinika. Masz mocne PCOS??
    Wydaje mi się że nie, dwa razy mi się zdarzyło, że okres się wydłużył nawet do 60 dni. Ogólnie jest reguralny co 30 dni. Same jajniki mają liczne pęcherzyki ale nie wyglądają fatalnie, hormony męskie już uregulowane (były ponad normę), Stosunek LH do FSH dobry.

Wszystko idzie w dobrym kierunku :) W grudniu wracam do monitoringu z wynikami męża, zobaczę co mi ginekolog powie, jak nie to będę szukała pomocy w klinice.

Akurat mój dr jest z Bielska więc wyrzucamy go z worka "niezaufanych" :)

Starania od X 2015 - PCOS, IO, Niedoczynność tarczycy
    16.01 - sonohsg 16.05 - laparoskopia - jajowody udrożnione
    5djypc0zkgziy9mr.png
  • mamakejti Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojejku wrote:
    tak, annak miała takie wynik,. ale to nie był błąd, nifty i harmony bada krew pępowinową, i w tym jednym przypadku na milion wystąpiła wada łożyska, ale na szczęście dziecko jest zdrowe - prawidłowy kariotyp po amniopunkcji. To jest naprawdę jednostkowy przypadek, ja swoje zdanie opisałam Tobie w wiadomości prywatnej, decyzja należy do każdej z nas.
    Annak cały czas podkreśla, ze nie żałuje wykonania tego badania. Ja także wolałabym posiadać wiedzę o tym, że łożysko ma potężną wadę genetyczną, co mocno ograniczyłoby moje myślenie o rodzeństwie dla tego dziecka, które jest na całe szczęście zdrowiutkie.
    Nie chce się tutaj zagłębiać w temat, można poczytać dużo na wątku o amnio i badaniach nieinwazyjnych na fiolecie w dziale "problemy i komlikacje"

dzięki ojejku! poczytam, tylko myślałam, że nifty i hermony bada krew obwodową matki, z żyły...bo jak pępowinową krew, to już się robi badanie inwazyjne, no i musi być już pępowina;) poczytam, bo mo to spokoju oczywiście nie daje

"nie spoczniemy, nim zajdziemy...;)"

f2w3skjotzzbwk43.png
  • cookiemonster Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojejku wrote:
    ja absolutnie jestem na tak i wiem, że właśnie annak była wyjątkiem takim mega wyjątkiem. Skąd wynika różnica w cenie? Znalazłam w Katowicach w jednej klinice NIFTY za 2700 zł a w drugiej za 2400zł.

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    Hej Lonia, ja mieszkam na Śląsku Cieszyńskim, a do lekarza chodzę do dr Biernackiego, który przyjmuje pod Pszczyną i w Bielsku-Białej.
    A Ty skąd jesteś i gdzie się leczysz?

Jagienko, umówiłaś się na prenatalne? ja zarezerwowałam 30 grudnia w Angeliusie do pani Nycz (uznałam, że póki co nie robi mi to różnicy).
    Bede dzwonic popoludniu..a na którą godzine masz?Moze uda mi sie podobnie to bysmy sie spotkały :-)

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamakejti wrote:
    dzięki ojejku! poczytam, tylko myślałam, że nifty i hermony bada krew obwodową matki, z żyły...bo jak pępowinową krew, to już się robi badanie inwazyjne, no i musi być już pępowina;) poczytam, bo mo to spokoju oczywiście nie daje
    wiesz co, ja nie wiem dokładnie jak to wyglada, co to za krew krązy na naszych żyłach, wiem tylko, że tren przypadek opisała dziewczyna, która jest genetykiem, i jasno określiła że takie przypadki sa niezwykle rzadkie, a wykazana wada jest wadą łożyska. Poczytajcie dokładnie, mogę się mieszać bo też nie do końca to wszystko rozumiem :)

ed. cookie, ja robiłam za 2400 we Wro. Wszystkie próbki badane sa w Wawie w Ggenomedzie, różnica pewnie wynika z zysku kliniki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2016, 10:58

• cookiemonster Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamakejti, a czy ja mogę mieć do Ciebie prośbę jak będziesz u swojej pani profesor albo może już z nią rozmawiałaś na ten temat. Czy ciąże biochemiczne wpływają na ryzyko poronienia teraz?... bo pytałam wczoraj i lekarz stwierdził, że na pewno u mnie ryzyko jest większe, bo w sumie niewiadomo z czego one się wzięły. A jak czytam w internecie to opinie są mocno podzielone.

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • mamakejti Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojejku wrote:
    wiesz co, ja nie wiem dokładnie jak to wyglada, co to za krew krązy na naszych żyłach, wiem tylko, że tren przypadek opisała dziewczyna, która jest genetykiem, i jasno określiła że takie przypadki sa niezwykle rzadkie, a wykazana wada jest wadą łożyska. Poczytajcie dokładnie, mogę się mieszać bo też nie do końca to wszystko rozumiem :)

też nie jestem medykiem;) dlatego każda informacja jest cenna;)

f2w3skjotzzbwk43.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    Wiem, że opinie na temat pappy są różne, ale jako, że mam to na nfz i ponoć to wszystko jest razem plus wolne hcg, to chyba to zrobię. I już pytałam Ojejku na temat NIFTY, bo mocno się zastanawiam... Czym różni się Nifty i Harmony? Jaka jest faktyczna skuteczność? Nie uczestniczę aktywnie, ale czasami podczytuję wątek o poronieniach i tam jedna dziewczyna miała wynik chyba i Nifty i Harmony( tu Jagienka mnie poprawi, bo to "jej" wątek) wskazujące na 99% na ciężką chorobę genetyczną, po czym po amniopunkcji okazało się, że wszystko jest ok - coś ma bardzo rzadkiego z krwią, nie pamiętam o co chodziło.
    Te nifty i harmony to ostatnio nasluchalam sie ze tylko strata kasy bo ok.70% wychodzi nieprawidlowe,potem wszystko trzeba amnipunkcją potwierdzac..akurat ostatnio kolezanka robila,najadla sie tylko stresu,kupe kasy wydanej(choc czesc kwoty wracają jesli amniopunkcja nie potwierdzi wyniku)dzieciątko zdrowe sie okazalo.Robila jedne i drugie i oba zle jej wyszly,a potem wyczytala ze duzo nieprawidlowosci jest,dlatego ja pozostaje przy zwyklych pappa,mam je darmowe bo po 35roku nfz pokrywa.

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna 75 wrote:
    Te nifty i harmony to ostatnio nasluchalam sie ze tylko strata kasy bo ok.70% wychodzi nieprawidlowe,potem wszystko trzeba amnipunkcją potwierdzac..akurat ostatnio kolezanka robila,najadla sie tylko stresu,kupe kasy wydanej(choc czesc kwoty wracają jesli amniopunkcja nie potwierdzi wyniku)dzieciątko zdrowe sie okazalo.Robila jedne i drugie i oba zle jej wyszly,a potem wyczytala ze duzo nieprawidlowosci jest,dlatego ja pozostaje przy zwyklych pappa,mam je darmowe bo po 35roku nfz pokrywa.
    o teście pappa sa takie informacje, pierwsze słyszę aby testy nifty i harmony wykazywały na taką skalę fałszywie pozytywne wyniki, z resztą są badania określające dokładnie ilość wyników fałszywie pozytywnych i negatywnych na całym świecie.

Informacja o 70% wyników fałszywie pozytywnych to kompletna bzdura.

Ponizej tabela określająca ilosc wyników fałszywie pozytywnych
    http://www.nifty.pl/zalety-testu-nifty
    http://iv.pl/images/80253145266094148539.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2016, 11:27

• Jagna 75 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    Mamakejti, a czy ja mogę mieć do Ciebie prośbę jak będziesz u swojej pani profesor albo może już z nią rozmawiałaś na ten temat. Czy ciąże biochemiczne wpływają na ryzyko poronienia teraz?... bo pytałam wczoraj i lekarz stwierdził, że na pewno u mnie ryzyko jest większe, bo w sumie niewiadomo z czego one się wzięły. A jak czytam w internecie to opinie są mocno podzielone.
    Mysle ze jesli serce bije to juz mamy spore szanse,ze ten czynnik ktory dzialal przy biochemicznych teraz nie aktywowal sie :-) tak na mój konski rozum

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • mamakejti Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:

oczywiście, ze zapytam, ona mi wpisała w karcie ciąży moje tegoroczne cb, wizytancję mam dopiero 15 grudnia, ale oczywiście dam znać!

f2w3skjotzzbwk43.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cookiemonster wrote:
    Tak bylo,dlatego nie uwazam ze to dobry pomysł,niby pappa tez nie są dokladne ale razem z usg dają dobry obraz,przynajmniej w przyblizeniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2016, 11:13

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • mamakejti Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę przełamać lenia i zabrać się za obiadek;)

i niestety nie chodzi o zjedzenie go, muszę go najpierw ugotować, ech.....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2016, 11:22

f2w3skjotzzbwk43.png
  • AniaStaraczka85 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny nawet nie słyszałam o takich badaniach :)słyszałam tylko o pappa.Po tym jak usg genetyczne wyszło BEz zastrzeżeń to uznałam ze nawet pappa nie ma sensu się schizowac,zresztą mój lekarz tez mi tak poradził,to też taki dodatkowy stres.

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
    IUI maj2016-c.pozamaciczna,laparo 06.2016
    Ciąża z zaskoczenia w naturalnym cyklu :)
  • AniaStaraczka85 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy dziewczyny macie wskazania do takich badań? ??
    A jeśli coś wyjdzie to czy wpłynie to na decyzje o tej ciąży??

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
    IUI maj2016-c.pozamaciczna,laparo 06.2016
    Ciąża z zaskoczenia w naturalnym cyklu :)
  • mamakejti Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaStaraczka85 wrote:
    Kurcze dziewczyny nawet nie słyszałam o takich badaniach :)słyszałam tylko o pappa.Po tym jak usg genetyczne wyszło BEz zastrzeżeń to uznałam ze nawet pappa nie ma sensu się schizowac,zresztą mój lekarz tez mi tak poradził,to też taki dodatkowy stres.

Ania, bo Ty młodzieniaszek jesteś;) ja jak swoją Ankę nosiłam, to miałam 32 lata, więc też nie miałam wskazań, ale teraz już dawno po 35 więc wskazanie jest;)

f2w3skjotzzbwk43.png
  • Jagna 75 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojejku wrote:
    o teście pappa sa takie informacje, pierwsze słyszę aby testy nifty i harmony wykazywały na taką skalę fałszywie pozytywne wyniki, z resztą są badania określające dokładnie ilość wyników fałszywie pozytywnych i negatywnych na całym świecie.

Informacja po 70% wyników fałszywie pozytywnyuch to kompletna bzdura.

Ponizej tabela określająca ilosc wyników fałszywie pozytywnych
    http://www.nifty.pl/zalety-testu-nifty
    http://iv.pl/images/80253145266094148539.jpg
    Ja nie patrze na jakies tabelki,wykresy ale czytam opinie,moze akurat trafilam na posty gdzie duzo negatywów,w skali takich problemów jakie widzimy na OF w zajsciu w ciaze to ogólnie nie mówi sie tez o bardzo wielkim procencie a jednsk jest nas coraz wiecej na forum a to nir jedyne forum.Z tymi badaniami to jsk z lekami na jednego dzialają na innych nie,tutaj tez innym wyjdą a innym blèdne,dlatego jest nspisane ze tylko z obrazem usg dajà np.95% potwierdzenia,jesli obraz usg nie wykazuje nieprawidlowosci to tak jak u Annak potrzebne badanie inwazyjne ktore potwierdzi albo wykluczy..
    Test pappa równiez nie daje prawidlowego obrazu jedynie 75-80% a z badaniem usg do 90% wiec zadne badania 100%pewnosci i tak nie dadzà ale jakàs czesc prawdy powiedzà.Ja nie zamierzam az tak bardzo grzebac i szukac,to mi nic nie da a tylko strsu dolozy jak w poprzedniej ciàzy,im wiecej badalam tym bardziej mnie to meczylo,stresowalo a i tak poronilam.

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • mamakejti Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamakejti wrote:
    Ania, bo Ty młodzieniaszek jesteś;) ja jak swoją Ankę nosiłam, to miałam 32 lata, więc też nie miałam wskazań, też pappy nie robiłam, ale teraz już dawno po 35 więc wskazanie jest;)

f2w3skjotzzbwk43.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaStaraczka85 wrote:
    Dokladnie.Moja przyjaciólka lat 38 teraz dwa mc temu urodzila,ciàza zagrozona,trzy poronienia w tym jedno usuniecie martwego plodu..lekarz odradzal jej jakiekolwiek testy,powiedzial ze tylko usg prenatalne,bo reszta dolozy tylko niepotrzebnie stresu

km5svcqgqcxnw3nt.png
‹‹ 2204 2205 2206 2207 2208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ