X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • żabcia1991 Znajoma

Wysłany: 10 lutego 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam clo przy jednym cyklu, ale musialam je zmienić na clarzole ponieważ po clo urosł mi torbiel.
    strasznie reagowałam na clo.
    Uderzenia gorąca, poty w nocy... było to nie do wytrzymania

diagnoza: PCO + niedrożne jajowody + brak owulacji... i co jeszcze qurwa ...;/

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    scarllet wrote:
    A ja odebralam wynik tsh. Po dwoch miesiacach brania euthyroxu 50 (sama zwiekszylam z 25), ledwie drgnelo :-( z 2,89 na 2,67. Musze sie wybrac do endokrynologa
    niestety CLO mocno podnosi

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Dziewczyny a czy jeśli badałam już prolaktynę w 3 dc i była w normie, to znaczy że z prolaktyną jest u mnie ok czy w innych fazach cyklu może być nieprawidłowy poziom i nie można wykluczyć jeszcze problemu?
    niekoniecznie
    pełna diagnostyka polega na zbadaniu prolaktyny a potem należy wykonać test z metoklopramidem ( dostajemy tabletke i po godzinie badamy prolaktyne znowu) to tzw test obciążenia

• paola87 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    niekoniecznie
    pełna diagnostyka polega na zbadaniu prolaktyny a potem należy wykonać test z metoklopramidem ( dostajemy tabletke i po godzinie badamy prolaktyne znowu) to tzw test obciążenia
    Ale jak mi prolaktyna w normie wyszła to jest wskazanie do wykonania tego testu? Kiedy lekarz każe takie badanie robić?

• paola87 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    A endokrynolog nie powinien w takim razie automatycznie podnieść dawki hormonu przy clo?

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Ale jak mi prolaktyna w normie wyszła to jest wskazanie do wykonania tego testu? Kiedy lekarz każe takie badanie robić?
    mnie kazano od razu
    bo zwykle tak jest ze "na czczo" jest ok a po tabletce jest masakra

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    A endokrynolog nie powinien w takim razie automatycznie podnieść dawki hormonu przy clo?
    no jeśli mu powiesz ze CLo ci podnosi wynik TSH i pokazesz mu wyniki to podniesie
    profilaktycznie nie może podnosić bo nie u każdej CLO wpływa na wynik TSH

ja dopiero biorac 125/150 zbiłam z 4 na 1,44
    teraz powoli schodze i biore 125

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nici jednak z nadziei. Robiłam dzisiaj przy okazji cytologię i teraz zrobiłam siusiu i na wkładce było trochę krwi, więc chyba okres się zbliża.

M&M
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2015, 13:31

• paola87 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Chyba nici jednak z nadziei. Robiłam dzisiaj przy okazji cytologię i teraz zrobiłam siusiu i na wkładce było trochę krwi, więc chyba okres się zbliża.
    To niczego nie przesądza, dobrze wiesz:) głowa do góry:)

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no pewnie mam przekrwioną szyjkę już. Zawsze od 18 dc jak dotknę to mam przekrwioną.

M&M
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Tylko ze ja juz od dwoch cykli nie biore clo. Pewnie po prostu przestalam reagowac na leki.

• JagodaP Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    niekoniecznie

Test z metoklopramidem jest bezwartościowy diagnostycznie. Nigdzie na świecie nie jest już zalecany (w tym w Polsce). Robienie go jest bez sensu.

YCC3p2.png
    Z PCOS & Prl udało się! 24 miesiące, 19 cykl, 10 owulacyjny, 4 z Clo <3
    mLMjp2.png
    Przypadeczek, 2 cykl po powrocie miesiączek...
  • sandra80 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus to trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę, pan doktor z Bociana odpisał mi, że owulacja pewnie była później, a moim zdaniem po prostu lekarz który mnie badał coś przeoczył. Moje pęcherzyki miały 5 mm w 13 dc, 15 dc test owu pozytywny więc owu pewnie 16dc no to jakim cudem by przez 3 dni urósł tyle, żeby pęknąć? Dziś mam 27 dc temperatura 37,2 normalnie powinnam jutro dostać @, ale modlę się żeby nie przyłaziła oczywiście. A jakby co mam brać clo nadal w dawce 1*1 i chyba muszę znaleźć jakiegoś dobrego gina i zrobić porządny monitoring.

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandra80 wrote:
    Amus to trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę, pan doktor z Bociana odpisał mi, że owulacja pewnie była później, a moim zdaniem po prostu lekarz który mnie badał coś przeoczył. Moje pęcherzyki miały 5 mm w 13 dc, 15 dc test owu pozytywny więc owu pewnie 16dc no to jakim cudem by przez 3 dni urósł tyle, żeby pęknąć? Dziś mam 27 dc temperatura 37,2 normalnie powinnam jutro dostać @, ale modlę się żeby nie przyłaziła oczywiście. A jakby co mam brać clo nadal w dawce 1*1 i chyba muszę znaleźć jakiegoś dobrego gina i zrobić porządny monitoring.
    Wiesz, każdy organizm jest inny. Ja w grudniu (bez clo, zwykły monitoring żeby wiedzieć na czym stoimy) byłam co drugi dzień u swojego gina, aż w końcu w Święta powiedział że pęcherzyk tak niewiele przyrósł w stosunku do poprzedniej wizyty, że już nic z niego nie będzie i nie urośnie już, tylko pewnie się wchłonie. Ale że moja lekarz prowadząca jak do niej zadzwoniłam powiedziała żebym poszła jeszcze raz zobaczyć co się z pęcherzem stało, to poszłam, a tu nagle w 27 dc 2 (ten jeden to nie rósł wcześniej wcale) po 3 i 3,5 cm.

• paola87 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    no pewnie mam przekrwioną szyjkę już. Zawsze od 18 dc jak dotknę to mam przekrwioną.
    Aż mnie ciary przechodzą:) Nie grzeb już tam:)

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Aż mnie ciary przechodzą:) Nie grzeb już tam:)
    Nie będę:)

M&M
  • sandra80 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Wiesz, każdy organizm jest inny. Ja w grudniu (bez clo, zwykły monitoring żeby wiedzieć na czym stoimy) byłam co drugi dzień u swojego gina, aż w końcu w Święta powiedział że pęcherzyk tak niewiele przyrósł w stosunku do poprzedniej wizyty, że już nic z niego nie będzie i nie urośnie już, tylko pewnie się wchłonie. Ale że moja lekarz prowadząca jak do niej zadzwoniłam powiedziała żebym poszła jeszcze raz zobaczyć co się z pęcherzem stało, to poszłam, a tu nagle w 27 dc 2 (ten jeden to nie rósł wcześniej wcale) po 3 i 3,5 cm.
    czyli owu miałaś tuż przed @ czy przedłużył Ci się cykl?

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak mi ostatnio wooooolno czas leci, od badania do badania:/ Najpierw mi się styczeń ciągnął, bo miałam już zacząć brać clo, a tu dupa, teraz mi się ten luty ciągnie niemiłosiernie, czekam do następnego tygodnia na badanie, potem 10 dni tabletki następne, potem @, znowu badanie tsh i ciekawe co dalej:/ Mam wrażenie że stoję w miejscu, a mieliśmy od stycznia zacząć z pełną parą i z nową nadzieją:/ tak się cieszyłam że coś się ruszy, że działamy, a tu horyzontu póki co nie widać:/ i nawet nie wiem czy w marcu będzie zielone światło czy znowu czekanie:/ Te dni to mi pełzną normalnie. Jak Wy sobie radzicie z tym czasem? Czekanie od cyklu do cyklu? Mnie ten czas dobija:/

• paola87 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandra80 wrote:
    czyli owu miałaś tuż przed @ czy przedłużył Ci się cykl?
    Cykl mi się nie przedłużył, pęcherzyki mi nie pękły, musiałam cały kolejny miesiąc brać Orgametril na wchłonięcie i miesiąc do tyłu:/ A teraz mam kolejny miesiąc do tyłu, bo jak się te torbiele wchłonęły, to tsh mi podskoczyło, i tak miesiąc w miesiąc coś.

‹‹ 803 804 805 806 807 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ