X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • sandra80 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tere85 wrote:
    Sandra80, nie martw się kochana, gin mówiła Ci coś o tych objawach? to zwyczajny PMS?
    jutro pójdę to napiszę, ciekawa jestem tej wizyty czy nie ma żadnej torbieli no i z wynikami małża idę a najważniejsza sprawa to ciekawe co powie na to, że inny gin na usg nie widział pęcherzyka dominującego, a progesteron po owu 13,45 normalnie pęcherzyki widma;) trochę czytałam, ze za niski ten progesteron może to tu jest problem, nic może jutro będę mądrzejsza, jak nie głupsza...

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
  • sandra80 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jedno jest pewne będę lżejsza o 120,-

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
  • Asiasia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    ja miałam w pierwszym cyklu po podaniu pregnylu monit zeby sprawdzic czy na mnie pregnyl działa, działał, wiec potem juz miałam tylko 11-12 dc monit i podawany pregnyl (oczywiscie 3 cykle brałam clo)

Dziekuje Tobie za kazda cenna wskazowke,wytlumaczenie i rade.
    Chcialam jeszczce zapytac o zastrzyk. Mi lekarka z gory powiedziala, ze u niej nie podaje sie zastrzykow :/, bo to wiaze sie z pozniejszym badaniem krwi i jego odczytem, a u niej wyniki ida do laboratorium i dostaje sie je za tydzien. Czy w Polsce to standart- podanie prengylu? Jesli nie, to wlaciwie w jakich przypadkach podaje sie pregnyl? Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Jeszcze jedno pytanie. W 21 dc mam badanie progesteronu. Czy jego wynik naprawde 100% potwierdza owulacje? Czy moze on wykazac tez wczesna ciaze?
    PS: To moje ulubione motto "per aspera ad astra" (przez trudy do gwiazd)

tulipanna lubi tę wiadomość

Asiasia
    p19us65gzsjdhk9r.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to znaczy że u niej nie podaje się zastrzyku? A jeśli pęcherzyki same nie będą Ci pękać, to też Ci nie przepisze? To co wtedy, torbiele Ci świadomie wyhoduje? Bo nie rozumiem... Albo trzeba albo nie trzeba, ale zapowiadanie z góry że ona nie daje..? Jeśli dobrze to zrozumiałam zmieniłabym ginekologa.

• Asiasia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Co to znaczy że u niej nie podaje się zastrzyku? A jeśli pęcherzyki same nie będą Ci pękać, to też Ci nie przepisze? To co wtedy, torbiele Ci świadomie wyhoduje? Bo nie rozumiem... Albo trzeba albo nie trzeba, ale zapowiadanie z góry że ona nie daje..? Jeśli dobrze to zrozumiałam zmieniłabym ginekologa.
    Dlatego mam watpliwosci :/ Pytanie...skad wiadomo ze trzeba podac zastrzyk? Czy jest jakas zastepcza metoda- tabletka powodujaca pekanie pecherzyka? (przepraszam jesli to glupie pytanie) No i czy progesteron jest wystarczajaco miarodajny jako obraz przebytej owulacji?

Asiasia
    p19us65gzsjdhk9r.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wystarczy ze Ci przepisze receptę na pregnyl i w szpitalu go zrobią, nie musi być u niej w gabinecie. A poza tym ja dostałam teraz taki zastrzyk ktory mozna samemu zrobic sobie w domu.

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pregnyl tez mozna samemu.

Tym razem sie nie udalo. Czego ja oczekiwalam od pierwszego razu z clo?!
    Juz nigdy nie zrobie testu, to jest za bardzo stresujące.

M&M
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzisiaj zaczynam dziewczyny z clo, pierwszy stymulowany cykl po laparotomii :)

Edyta
  • Asiasia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka dziewczyny!dziekuje za podpowiedz.Zapytam ja.Mieszkam w Niemczech.Mam nadzieje ze tu nie ma innych regulacji.Skoro mozna kupic taki do wykonania samemu to tymbardziej jestem :/ ze przy pierwszym cyklu
    odzilo mi to do glowy.Czy po zastrzyku robi sie badanie krwi???czy ktoras z was wie czy to wlasciwie standart ten zastrzyk przy clo?

Asiasia
    p19us65gzsjdhk9r.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    A tak się wczoraj zastanawiałam gdzie się Tulipanna podziała:) To teraz nam napisz co u Ciebie:)
    Ja jestem po laparoskopii...we wtorek minie 3 tygodnie od zabiegu...wczoraj zaczęłam nowy cykl...Do tej pory były 2 z pregnylem, potem 3 z clo i z pregnylem, potem znow w oczekiwaniu na laparo był sam pregnyl przez dwa cykle..teraz po laparo znów ma być clo od 3-7 dc a w 11 dc wizyta u gina...Laparo nie dało żadnej odpowiedzi na to czemu nie ma ciąży...śmiałam się, że została mi wizyta u psychiatry :)

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Dziewczyny mam pytanie... Wiem ze clo stosować można 6 mcy. Tak zresztą powiedział mi lekarze ale nie mialarm odwagi spytać go co dalej po tych 6 cyklach (żeby się bardziej nie zdolowac). No i właśnie pytanie do was. Co dalej? Zostaje tylko klinika leczenia niepłodności czy zwykły ginekolog może jeszcze coś zrobić??
    Ja brałam 3 miesiące clo i lekarz zdecydował o dalszej diagnostyce, gdyż jak mówił, on jak po 3 miesiącach nie ma efektu w postaci ciąży to działa dalej, dalej diagnozuje bo branie clo 6 miesięcy pod rząd jego zdaniem nie ma sensu... ja miałą 3 w 1...laparo, histeroskopię i drożność w jednej narkozie... teraz znów mam brać clo, a jak przez cykl, dwa nie będzie efektu to kazał szykowac się do inseminacji..

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia wrote:
    Dziekuje Tobie za kazda cenna wskazowke,wytlumaczenie i rade.
    Chcialam jeszczce zapytac o zastrzyk. Mi lekarka z gory powiedziala, ze u niej nie podaje sie zastrzykow :/, bo to wiaze sie z pozniejszym badaniem krwi i jego odczytem, a u niej wyniki ida do laboratorium i dostaje sie je za tydzien. Czy w Polsce to standart- podanie prengylu? Jesli nie, to wlaciwie w jakich przypadkach podaje sie pregnyl? Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Jeszcze jedno pytanie. W 21 dc mam badanie progesteronu. Czy jego wynik naprawde 100% potwierdza owulacje? Czy moze on wykazac tez wczesna ciaze?
    PS: To moje ulubione motto "per aspera ad astra" (przez trudy do gwiazd)
    Ja poszłam na pierwsza wizyte do obecnego gina.. i akurat w 15 dc był pecherzyk 23 mm...od razu sie nie zastanawiał tylko wypisał pregnyl i podał...jak powiedział...brak ciąży może byc spowodowany tym, że te pęcherzyki nie pękaja...zastrzyk ma spowodować pęknięcie pęcherzyka...to naturalne HCG czyli hormon ciążowy...mój gin przepisuje zawsze...czasem mam wrażenie ze niektórzy nie przepisują bo chcą na pacjentce wiecej zarobić...wręcz się wzbraniają...a u niektórych dziewczyn właśnie tu jest problem...pęcherzyk jak nie pęknie robi się torbiel, która potem wchłania sie do końca cyklu, no ale szans na ciąże nie ma...żadnych.. w takiej sytuacji...luteinizujący się pecherzyk też powoduje wytwarzanie progesteronu...wiec sam poziom progesteronu aż tak dobitnie o owulacji nie świadczy...ja tam zawsze powtarzam, że o owulacji świadczy jedynie monit- jak gin widzi odpowiedniej wielkości pęcherzyk - poda pregnyl- i sprawdzi ze po pregnylu pęcherzyka nie ma a jest płyn w zatoce Douglasa...potem sprawdza się progesteron..ale nie po to zeby potwierdzić nim owu tylko po to zeby sprawdzić czy jego poziom bedzie odpowiedni dla ewentualnej ciąży...jak nie - wypisuje się Duphaston/Luteinę. U mnie po pierwszym takim cyklu wiadomo było ze pregnyl zadziałał, więc potem gin odpuścił monity po podaniu pregnylu...ale dobitnie też czułam skutki pregnylowe czyli ból po stronie owulacyjnej...aż trudno było serduszkować...

scarllet lubi tę wiadomość

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia wrote:
    Dlatego mam watpliwosci :/ Pytanie...skad wiadomo ze trzeba podac zastrzyk? Czy jest jakas zastepcza metoda- tabletka powodujaca pekanie pecherzyka? (przepraszam jesli to glupie pytanie) No i czy progesteron jest wystarczajaco miarodajny jako obraz przebytej owulacji?
    Tylko zastrzyk. A sprawdza się czy jest potrzeba tak: idziesz na monit, jest pęcherzyk powiedzmy 23 mm, czyli taki który powinien peknąć,dojrzały, piekny, wracasz do domu a za dwa dni przychodzisz na monit od nowa...jesli pęcherzyka nie ma i jest płyn w zatoce, to nie ma potrzeby podawania pregnylu...jeżeli zaś pęcherzyk jest i osiągnął 27-28 i więcej mm (z takiego przerośniętego już raczej nic nie będzie, chociaż dziewczynom się zdarzało ale to rzadkość)to jest to dla gina sygnał, że ten pęcherzyk w odpowiednim czasie nie pękł i zrobi się torbiel...wtedy podają tez duphaston albo lutkę bo po nich te niepeknięte pecherzyki czyli torbiele się łatwiej wchłaniają. Ale w następnym cyklu powinien podać pregnyl/ovitrelle (to to samo tylko droższe) Upieranie się ze on nie podaje BO NIE, jest głupie i ja bym zmieniła gina...Ps. nie tylko w klinikach podają te leki...

Anatolka lubi tę wiadomość

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia wrote:
    hejka dziewczyny!dziekuje za podpowiedz.Zapytam ja.Mieszkam w Niemczech.Mam nadzieje ze tu nie ma innych regulacji.Skoro mozna kupic taki do wykonania samemu to tymbardziej jestem :/ ze przy pierwszym cyklu
    odzilo mi to do glowy.Czy po zastrzyku robi sie badanie krwi???czy ktoras z was wie czy to wlasciwie standart ten zastrzyk przy clo?
    Przy clo to nie jest standard...ale jest to cześte...po clo czasem rośnie kilka pęcherzyków, dlatego ginowie podają, zeby miec pewnośc że wszystkie pękną w takiej sytuacji..

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też teraz jestem pierwszy miesiąc po laparo i też zaczęłam przyjmować clo, w 11dc mam iśc na monitoring a potem pregnyl :D

Edyta
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plimka_bum wrote:
    Ja też teraz jestem pierwszy miesiąc po laparo i też zaczęłam przyjmować clo, w 11dc mam iśc na monitoring a potem pregnyl :D
    Ja clo zaczne jutro...chyba zacznę...nie wiem czy nie odpuścić...pomyslimy jeszcze...

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Asiasia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    Tylko zastrzyk. A sprawdza się czy jest potrzeba tak: idziesz na monit, jest pęcherzyk powiedzmy 23 mm, czyli taki który powinien peknąć,dojrzały, piekny, wracasz do domu a za dwa dni przychodzisz na monit od nowa...jesli pęcherzyka nie ma i jest płyn w zatoce, to nie ma potrzeby podawania pregnylu...jeżeli zaś pęcherzyk jest i osiągnął 27-28 i więcej mm (z takiego przerośniętego już raczej nic nie będzie, chociaż dziewczynom się zdarzało ale to rzadkość)to jest to dla gina sygnał, że ten pęcherzyk w odpowiednim czasie nie pękł i zrobi się torbiel...wtedy podają tez duphaston albo lutkę bo po nich te niepeknięte pecherzyki czyli torbiele się łatwiej wchłaniają. Ale w następnym cyklu powinien podać pregnyl/ovitrelle (to to samo tylko droższe) Upieranie się ze on nie podaje BO NIE, jest głupie i ja bym zmieniła gina...Ps. nie tylko w klinikach podają te leki...
    Tulipanna naprawde dziekuje za wszystkie dobre i madre rady. Zapytam ponownie lekarke o ten pregnyl, bo mi to spokoju nie daje. Moja historia jest taka, na monitoringu w 11dc pani gin. stwierdzila ze jest pecherzyk na 14mm (to byl pt) i poprosila abym przyszla w 14dc(to byl pon) mowiac ze mysli ze owu bedzie we Wt. W Pon jednak na monit. powiedziala ze to ten dzien, ze owu bedzie, lub byla moze rano bo chyba widzi jakis plyn i ze mamy dzialac. Na tym sie skoczylo. W 21dc ide na badanie progesteronu. A kolejny raz mam sie do niej zglosic jak przyjedzie @ (oby nie!), aby omowic kolejny cykl. Wiec tylko wtedy bede miala mozliwosc ponowng zapytania o pregnyl. Czy po jego podaniu bada sie pozniej krew? Tulipanna czy myslisz ze ma sens zwiekszenie dawki na 1,5 tab. skoro mialam jeden pecherzyk?

Asiasia
    p19us65gzsjdhk9r.png
  • ale.ale Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Asiasia, mnie trochę dziwi, że ginekolog nie była pewna, czy owu była, czy będzie i bo nawet jeśli nie było wyraźnie widocznego płynu w zatoce Douglasa, no to powinna widzieć, czy jest jeszcze ten pęcherzyk, który widziała w piątek. I bez sensu się tak wstrzymywać z <3, bo najlepiej dzień-dwa przez owu działać. W dzień owulacji też nie zaszkodzi, ale chyba szanse są wtedy mniejsze niż dzień przed.
    Ja bym obstawiała działania co drugi dzień jakiś czas przed owu, wtedy się na pewno wstrzelicie :)

I nie wiem za bardzo o co chodzi z tymi badaniami krwi po pregnylu, ja nie miałam wprawdzie nigdy podawanego, ale nie kojarzę, żeby tutaj któraś z dziewczyn coś o tym pisała.

m3sx3e3kqurga36a.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś clo miałam od 5-9 dnia cyklu po 2 tabletki dziennie. I pęcherzyk rósł zawsze jeden do 17mm. A teraz przy trzech tabletkach na cykl w dniach 5-7-9 po jednej tabletce i miałam pęcherzyk 24 mm.
    Także dawki większe nie oznaczają ze beda większe pęcherze badz bedzie ich wiecej. Zaufaj lekarzowi. Trzeba troche czasu by poznać swoje ciało i reakcje.

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam pregnyl i miałam ( w tym cyklu) gonapeptyl i tez żadnych badań lekarz mi nie zlecał ani teraźniejszy moj lekarz ani wcześniejszy.

‹‹ 809 810 811 812 813 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ