X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli nie robi Ci monitoringu to ja bardzo bym się nad jego kompetencjami zastanowiła. Przy CLO monitoring jest obowiązkowy ponieważ może dojść do przestymulowania jajników co jest niebezpieczne. Poza tym każdy choć trochę szanowany lekarz zrobi monitoring aby upewnić się czy pęcherzyki dojrzewają, czy pękają, jak wyglądają, ile ma Twoje endometrium, itp. A takie branie w ciemno to jakaś masakra.

tulipanna lubi tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89- witaj :) Życzę powodzenia :)

4c3t9n73nr884ilb.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arizona_R wrote:
    jeśli chodzi o dawkę to biorę 50 mg raz dziennie w 2-5 dniu cyklu, zaś inofolic 2x1...chyba zostałam wcześniej źle zrozumiana:)
    co do monitoringu to w sumie nie wiem dlaczego mój ginekolog nie wspomniał...terminy w jakich mogę sobie pozwolić na wizytę to 10dc oraz 17dc a mam bardzo krótkie cykle bo 25 dniowe.
    Jeśli chodzi o mojego ginekologa to naprawdę fajny, kompetentny facet i zazwyczaj myśli za mnie dużo, dużo w przód...
    Faktycznie, ja zle przeczytałam, pisałas o infolicu 2x1. Ja jednak tego 10 dc bym poszła na monitorin podejrzec co i jak rosnie, sama piszesz ze jest taka mozliwosc, masz czas. Ja biore 5 cykl clo i nie zaryzykowałabym brakiem monitu. Powtarzam- do gina jezdze 60 km w jedna strone i znajduje czas jako osoba pracujaca. Nie polecam ryzykowac. Przykład Pabelki, pokazuje, ze mozna sie przestymuloac. Na szczescie miała monit i absolutny zakaz seksu wtedy.

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Hrjka, mogę dołączyć? Przede mna 3cykl clo, w pierwszym z powodu pcos brałam pół tabletki i jajniki kompletnie nie ruszyły, w drugim była piękna owulka jednak sie nie udało. Oby ten było ostatni!!!
    Zapraszamy. Ja tez zaczynałam od 1/2 tabletki, ale na mnie zadziałało, teraz brałam całą i jajka były dwa :)

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna lekarz będzie Cię stymulować do 6 cykli CLO ?

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Mirabelka30 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 17:41

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cóż...żeby było śmieszniej to moja wizyta 10dc odpada...okazało się, że lekarz jest wówczas niedostępny...umówiłam się na 17dc ale w sumie po co, późno jakoś...
    generalnie strasznie mi nastrój spada, dawno nie byłam tak podatna na emocje

• orchideaa Przyjaciółka

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arizona_R, głowa do góry, w 17 dc moim zdaniem powinno być widać albo jeszcze pęcherzyk, albo to że pękł, albo że nie było owu. Poza tym sprawdzisz sobie endometrium. ja idę jutro (u mnie to 21 dc.) więc dam znać co było widać, tak dla porównania.

Martka89, zapraszamy, tu jest silna grupa wsparcia z CLO! :)

"Nigdy nie trać cierpliwości – to jest ostatni klucz, który otwiera drzwi."
    Antoine de Saint-Exupéry
    8p3o43r859u1tgxn.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelka30 wrote:
    Martka89 no właśnie nie dowiedziałam się kompletnie nic! nikt nie potrafi mi odpowiedzieć jaki jest prawidłowy poziom estradiolu w 7dpo;( i jak go suplementować. Jak coś się dowiesz to daj znać;) ja napisałam do jednego doktorka to mi może coś odpowie;)

estradiolu sie nie suplementuje. Po to bierzemy clo.
    Myślę że aby mówić o niskim estradiolu w 7dpo musiałbyś znac jego poziom z początku cyklu i okresu okołoowulacyjnego. W tedy ktoś mógłby w ogóle powiedzieć czy jest on niski.
    Gdzieś czytałam ze przy endometriozie wystepuje niski poziom estradiolu w fazie lutealnej.

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchideaa:)
    dziękuje za wsparcie.
    muszę się zastanowić i poszukać jakiejś opcji, rozczarowałam się tylko trochę moim lekarzem, potrzebowałam w końcu jakiemuś zaufać a do tej pory byłam nim zachwycona, biorąc pod uwagę wcześniejszą naszą współprace.
    a tak swoją drogą czy CLO może tak silnie działać na obniżenie nastroju?
    żeby tak z euforii w depresje popadać?:)
    Pozostało mi iść tego 17dc opierdzielić lekarza i się nie przejmować:D

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchideaa 17dc lepszy niż nic. Bedziesz przynajmniej wiedziała cokolwiek. Jeżeli bedziesz po owu to lekarz bedzie widzieć ciałko żółte i bedzie przynajmniej widać czy pęcherzyk pękł czy musisz brać pregnyl. Gdybys miala torbiel to nie mozesz brac clo dopóki sie nie pozbedziesz.

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie z torbielami jest tak, że pojawiają się a potem samoistnie pękają (tak miej więcej raz na 3 mc), wówczas towarzyszą mi charakterystyczne miesiączki. Zanim dostałam CLO torbiele były sprawdzane, więc zaczęłam z czystym kontem Jestem świeżo po HSG (w sensie pierwsza miesiączka po)więc wszelkie badania na świeżo zrobione.

• orchideaa Przyjaciółka

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa ten 17 dc. to u Arizony:) Ja idę 21 dc. (jutro) i chętnie się podzielę z Wami wynikiem, żebyście miały przykład co widać w odstępie tygodnia (przypominam, miałam monitoring 14 dc. - pęcherzyk 24 mm). Teraz szukam potwierdzenia że pękł, lub czy jest torbiel. Potwierdzam Arizona - idź dnia 17, niekoniecznie skreślaj lekarza, bo wiem jak to jest martwić się o nowego, ale porozmawiaj z nim o monitoringu. Zwłaszcza, że widzę że już trochę doświadczona jesteś w tym wszystkim (HSG itd.).
    Zmiana nastroju to jeden ze skutków ubocznych CLO chyba... ja nie doświadczyłam, ale kochane, wiecie co się dzieje przy ciąży? :D Ja co prawda tylko do 9 tc. dotrwałam :( ale na początku już niezłe jazdy organizm robił... :P

Antoine de Saint-Exupéry
    8p3o43r859u1tgxn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchideaa
    Koniecznie daj znać...też jestem ciekawa.
    Przyznam się, że trochę mi lepiej w sensie ogarniam się:)

• tulipanna Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arizona_R wrote:
    cóż...żeby było śmieszniej to moja wizyta 10dc odpada...okazało się, że lekarz jest wówczas niedostępny...umówiłam się na 17dc ale w sumie po co, późno jakoś...
    generalnie strasznie mi nastrój spada, dawno nie byłam tak podatna na emocje
    Idz do jakiegokolwiek gina, powiedz ze bierzesz clo, chciałas usg zeby zobaczyc bo Twój gin ma urlop

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    tulipanna lekarz będzie Cię stymulować do 6 cykli CLO ?
    Nie Paolu, ten jest ostatni jesli sie nie uda.. potem cykl przerwy a potem start z iui, a tam tez jest stymulacja

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 05:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchideaa ja też mam monitoring dzisiaj. Byłam w 12dc i 19dc- ostatni monitoring w zeszłą środę i podobno mój pęcherzyk miał 24 mm. Ale wszystko wskazuje, że owu była u mnie między niedzielą a wczoraj więc nie wiem jakim cudem od środy wszystko by się tak ciągnęło, no ale dzisiaj zobaczymy co powie gin ... Trzymam za Ciebie kciuki :-)

Tulipanna to mam nadzieję, że się uda :-)

tulipanna lubi tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
  • orchideaa Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa dzięki! :) Ja za Ciebie też trzymam, jesteśmy na bardzo podobnym etapie cyklu. Koniecznie odezwij się po badaniu, jestem ciekawa co Ci powie gin. Ja mam to usg dziś wieczorem, także późno się odezwę, ale dam znać.

Dziewczyny, trzymajcie się i miłego dnia! :)

Antoine de Saint-Exupéry
    8p3o43r859u1tgxn.png
  • Asiasia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny!

Nie odzywalam sie, bo musialam odtajac troche od szoku w klinice. Mialam wielka nadzieje, na Clo tak od razu...a tu czekania na kolejne 14 dni. Mam pic w tym czasie odpowiednik polskiego Inofolicu, a mezus ma zrobic badania nasienia. O ile te beda dobre, to mamy zdecydowac, czy zaczynam 3 cykl z Clo, czy ja poddaje sie czemus co nazywa sie Bauchspiegelung (czekania 2-3 tyg :/, to chyba odpowiedniak naszej laparoskopii, sama nazwa mnie juz przeraza, ten zabieg z uwagi na to ze jako dziecko mialam wglobienie jelit i lekarz chce sprawdzic czy wszystko) i dopiero pozniej zaczynamy z Clo. Boze jak to wszystko sie wlecze...I badz tu teraz madry, probowac z Clo od razu czy isc na zabieg...Aha no i wyniki testosteronu sa ok, a mam PCOS (jak to jest mozliwe?)

Asiasia
    p19us65gzsjdhk9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Asiasia...
    jeśli chodzi i testosteron to tez mam w normie, a badam się od 18 roku życia i nigdy nie wykazywał żadnych anomalii. Co nie zmienia faktu, że hirsutyzm mnie dotyczy.
    Nie wiem czy mogę Ci radzić ale chyba zaczęłabym od wszelkich badań, choć w sumie laparoskopia...u mnie w kolejce jest po CLO, nie przed.
    co do odwlekania to niecierpliwość chyba każdej z nas dotyczy...ja zanim udało mi się "być dopuszczoną" to HSG to przez trzy mc żyłam na styk, z kalendarzem w reku i doskonale pamiętam jak się sama nakręcałam, że gdzie jeszcze nam do "prawdziwych" prób jak ja na głupie hsg nie mogę się dostać...tu potrzeba dużo cierpliwości...jeszcze nie odkryłam jak gromadzić jej zapasy:)

‹‹ 870 871 872 873 874 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ