czy moje TSH jest za wysokie?
-
WIADOMOŚĆ
-
Zajście w ciąże przy takim TSH jest utrudnione, ale nie niemożliwe, jednak może być to niebezpieczne dla płodu. Często wysokie TSH idzie w parze w podwyższoną prolaktyną, która często blokuje owulację. Podobno najlepiej jak TSH jest na poziomie 1-1,5.
-
hej dziewczyny, moje TSH to 3,5. Dość wysokie jeśli chodzi o starania, lecz w normie się mieści. Teraz staram się o wizytę u endokrynologa jak najszybciej, ale wiadomo, święta, koniec roku więc są mega kolejki. Czy mogę sobie pomóc w jakiś inny sposób by już wpłynąć na wynik TSH?
weronika86 lubi tę wiadomość
-
Chanela ja mam identyczny wynik a gin powiedzial, ze sie miesci w normie i jest ok! za to wiele czytalam, ze jednak u staraczek powinien byc 1-1,5 i badz tu madry...ja oprocz wysokiego tsh mam objawy niedoczynnosci tarczycy...na wlasna reke zaczelam suplementacje jodem. Jak zakupilam sobie kelp to zle se po nim czulam i nic nie pomogl..natomiast od 3 tygodni aplikuje sobie PLYN LUGOLA i czuje sie super, mam wiecej energii...za dwa miesiace ponowie badania i zobacze czy pomogl. Plyn lugola jest bez recepty w aptece, koszt ok 5-6zl wiec taniocha...Jest taki latwy test na sprawdznie czy masz niedobor jodu...otoz na wewnetrzna strone nadgarstka aplikujesz kilka kropel plynu i rozprowadzasz paluszkiem w ksztalt kwadracika ok 3x3cm, 4x4cm...jesli zniknie ponizej 10 godzin to masz ogromny niedobor, jesli zniknie w przedziale od 10-18 godzin to lekki niedobor, jesli utzryma sie okolo 24hrs to jest dobrze i suplementacja jest nipotrzebna... u mnie najpierw znikalo po 1 godzinie! teraz po 5/6 godzinach...u synka sprawdzilam i trzymalo sie 26 godzin! Robisz sobie codziennie taki test, raz dziennie az do momentu jak nie bedzie niedoboru
Chanela lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMój lekarz powiedział, że dla staraczek dobrze jak TSH jest najbliżej 1. Także potwierdzam Ja dla zbicia dostałam Euthyrox. Póki co jestem na pierwszym opakowaniu.
A prolaktyne mam w normie...
Paula, hmm... a masz w planach wizytę w PL? Lub po prostu zajdź do GP i zapytaj o to? Nie wiem co Ci doradzić. -
Milcia, a jak długo bierzesz już Euthyrox tzn. po jakim czasie przyjmowania i w jakiej dawce tak ładnie spadło Ci TSH ?
Mój poziom TSH jest bardzo podobny, endo zalecił mi na początek 37,5 Euthyroxu na dzień. Ciekawe jak długo będę czekać na tak piękny wynik jak TwojAniołek 15.03.2014 (6 tc.)
-
Ja biorę od pół roku. Ale dawki miałam różne. Najpierw 25 i spadło po miesiącu do 2,00. Potem inna edno i dawka 50, spadło do 0,76 po kolejnych 5 tygodniach. No i w końcu ustawiła mi dawkę na 37,5 (z tym że biorę jeden dzień 25, a drugi dzień 50 na zmianę), po miesiącu wzrosło do 1,67, a ostatnio jakieś 3 tygodnie temu TSH było 0,88 przy tej samej dawce. Kolejne badanie za jakieś dwa tygodnie i wtedy też wizyta u endokrynologa.