endometrioza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyjuhaska wrote:Cabrera jak sytuacja u ciebie? Ty jesteś u Bręborowicza w Medart? Na jakim etapie jesteś?
Dziękuję, że pytasz
Tak, dr B. i MedArt polecam
Niestety musieliśmy wyleczyć po drodze jeszcze ureaplasme (jesteśmy już po antybiotyku) i teraz powtarzamy badanie nasienia. Jeśli wyjdzie poprawa (na co ogromnie liczę po wyleczeniu ureaplasmy i trzymiesięcznej kuracji profertilem), to możemy próbować IUI (ja nie jestem przekonana, u nas szanse zwiększają się tak minimalnie, że chyba nie ma to sensu, z resztą dr B. też ta twierdzi ), a jeśli poprawy nie będzie to INF.
No i tu pojawia się problem, bo mój M. musi do tej decyzji dojrzeć... a ja oczywiście panikuję, bo wiem, ze zaraz będzie wracała endomenda...
I tak jesteśmy w przysłowiowej "kropce"...czekamy na badania nasienia (pewnie zaraz po świętach będziemy je robić... -
Dziewczyny mam pytanko, czy można mieć endometriozę bez objawów? W październiku miałam CP. Po laparoskopii lekarka która robiła zabieg/operację powiedziała mi że mam prawy jajowód przyklejony do tylnej ściany macicy. Operacja była na jajowodzie lewym.
Czy jest możliwe, że nie powiedziano mi, że mam endometriozę i nie otrzymałam takiej informacji na wypisie ani ustnie? Czy jajowód może być przyklejony z innych powodów?2011- cb,
2012.09- poród, jest Marcel!,
2015.07- cb,
2017.03-poronienie zatrzymane 8tc/12tc
2017.04 - badania - mthfr+, c677tt
2017.10 -cp, laparoskopia oszczędzająca
2018 - badania hormonalne, immunologiczne i inne w normie. Niestety jajowody do bani
2019 - IVF - start 15.04, 26.04 - 13/15 komórek jest ok, 8 zapłodnionych - 3 zarodki do mrożenia
25.05 - crio 4aa - 7dpt beta 53 - 10 dpt beta 270 -
bonnie1234 wrote:Dziewczyny,
Czy któraś miała in vitro z ogniskami endo na jajnikach? Jak z jakością komórek jajowych?
Proszę o pomoc
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
Transfer 24.07 - - >7dpt beta 53.3 --> 9dpt beta 149--> 11dpt beta 342 - - > 15dpt beta 1078 - - > 20dpt beta 3805 i pęcherzyk 1cm na usg
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
23.12.2022 Transfer blastki 4.1.2. —> 8dpt beta 60 --> 11dpt beta 248 —> 20dpt beta 3870
18.01 USG…? -
Hej Mam endometrioze, nie mam już lewego jajnika i jajowodu... Wydaje mi się, że ogniska endo przeszły mi na jelito, mam bóle okropne nad blizną po laparotomii ;/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2018, 19:42
-
Kabi wrote:Ja mam dwie torbiele, jedna w jajniku, druga obok. Niestety komórki były złej jakości i tylko jedna blastka przetrwała do 5 doby ale i tak była niskiej klasy i się dalej nie rozwinęła bo ciąży nie dała. Prawdopodobnie to przez endo, ale z drugiej strony mnóstwo dziewczyn zachodzi naturalnie z torbielami, zrostami itd. Dlatego ja zukam dalej przyczyn.
-
nick nieaktualnySeli wrote:Hej Mam endometrioze, nie mam już lewego jajnika i jajowodu... Wydaje mi się, że ogniska endo przeszły mi na jelito, mam bóle okropne nad blizną po laparotomii ;/
Hej, ja co prawda żadnych dolegliwości nie mam, ale podczas laparo lekarz widział ogniska na jelitach. Zalecił kolonoskopię. Kilka stron wcześniej Szatynkowa pisała, że u niej dopiero kolonoskopia z kontrastem wykazała endometrioze na jelitach.
Może ją podpytasz,może coś Ci doradzi... ? -
Cabrera wrote:Hej, ja co prawda żadnych dolegliwości nie mam, ale podczas laparo lekarz widział ogniska na jelitach. Zalecił kolonoskopię. Kilka stron wcześniej Szatynkowa pisała, że u niej dopiero kolonoskopia z kontrastem wykazała endometrioze na jelitach.
Może ją podpytasz,może coś Ci doradzi... ?
Jeśli to była mowa o mnie(?), to nie kolonoskopia z kontrastem (bo chyba nie ma w ogóle nic takiego?) tylko rezonans. Minimum 1,5 tesli, najlepiej żeby miał 3. Tak, u mnie był podany kontrast. Robiłam w Matce Polce w Łodzi. Ale mimo wtedy i tak wszystko nie pokazało, podczas laparoskopii znaleziono więcej.Starania od 2016. Endometrioza IVst., niedoczynność tarczycy, IO, APS.
2017 operacja pochwowo-laparoskopowa
2018 laparoskopia
2021 start Angelius Provita
2021 histerolaparoskopia - odcięcie jajowodów
26.07.21 IVF/8komórek/5dojrzałych/3zaplodnione-> 5A z 2doby, 4BB z 6 doby
Transfer 15.10.21 dwudniowiec 5A
Transfer 23.02.22 4BB
03.,07.,10.2023 histeroskopia -
Seli wrote:Hej Mam endometrioze, nie mam już lewego jajnika i jajowodu... Wydaje mi się, że ogniska endo przeszły mi na jelito, mam bóle okropne nad blizną po laparotomii ;/
Mogę doradzić tylko poradzić pójście do lekarza specjalizującego się w endo... Mogą to tez być zrosty...Starania od 2016. Endometrioza IVst., niedoczynność tarczycy, IO, APS.
2018 laparoskopia
Transfer 23.02.22 4BB
nick nieaktualny
-
Cabrera wrote:Szatynkowato, przepraszam za pomyłkę w nicku, tak, chodziło mi o Ciebie
Zmartwiło mnie, ze post Seli pozostał bez odpowiedzi...a pamiętałam (choć jak się okazuje niezbyt dokładnie) Twoją wskazówkę...Starania od 2016. Endometrioza IVst., niedoczynność tarczycy, IO, APS.
2018 laparoskopia
Transfer 23.02.22 4BB
Cześć Możecie polecić dobrego lekarza we Wrocławiu? Na 25 kwietnia jestem umówiona do doktor Ewy Milnerowicz-Nabzdyk (podobno dobra w przeprowadzaniu laparoskopii), a 2 sierpnia do doktora Mikołaja Karmowskiego. 1,5 tygodnia temu miałam robioną laparoskopię z powodu podejrzenia zapalenia wyrostka. W trakcie okazało się, że to endometrioza. Miałam wtedy okres i lekarz nic nie usuwał, tylko pobrał wycinek do badania histopatologicznego. I przepisał mi visanne, żeby wyciszyć endomendeStarania od grudnia 2016 roku
Marzec 2018 - podejrzenie zapalenia wyrostka- diagnoza endometrioza IV stopnia
Lipiec 2018 - laparoskopia - usunięcie zrostów, torbieli jajnika, resekcja części jelita
Wrzesień 2019 - laparoskopia - usunięcie 9 cm torbieli
Listopad 2019 pierwsza procedura- Invicta Wrocław - żaden zarodek nie dotrwał do 5 doby
Sierpień 2020 - druga procedura - Angelius Provita Katowice. Protokół ultra dlugi z hw
Pobrano 6 komórek
5 było dojrzałych
5 się zaplodnilo
5 dotrwalo do 3 doby
29.08.20 transfer zarodka 8a
7.04.21 transfer ❄ 8a
Brak mrożaków
Wrzesień 2021 - trzecia procedura - Angelius Provita Katowice. Protokół dlugi
27.09.21 Pobrano 7 komórek
2 były dojrzałe
2 się zaplodnily 🙏
❄
Mutacja mthfr homo, pai homo, vr2 hetero -
Furiatka wrote:Avina, mi laparo robił dr Pochwalowski. Przyjmuje w mediconcept. W środowisku mocno go zachwalają i ja nie mogę narzekac, bo wszystko przebiegło bez komplikacji.
Laparoskopia była robiona prywatnie?Starania od grudnia 2016 roku
Marzec 2018 - podejrzenie zapalenia wyrostka- diagnoza endometrioza IV stopnia
Lipiec 2018 - laparoskopia - usunięcie zrostów, torbieli jajnika, resekcja części jelita
Wrzesień 2019 - laparoskopia - usunięcie 9 cm torbieli
Listopad 2019 pierwsza procedura- Invicta Wrocław - żaden zarodek nie dotrwał do 5 doby
Sierpień 2020 - druga procedura - Angelius Provita Katowice. Protokół ultra dlugi z hw
Pobrano 6 komórek
5 było dojrzałych
5 się zaplodnilo
5 dotrwalo do 3 doby
29.08.20 transfer zarodka 8a
7.04.21 transfer ❄ 8a
Brak mrożaków
Wrzesień 2021 - trzecia procedura - Angelius Provita Katowice. Protokół dlugi
27.09.21 Pobrano 7 komórek
2 były dojrzałe
2 się zaplodnily 🙏
❄
Mutacja mthfr homo, pai homo, vr2 hetero -
Kabi wrote:Ja mam dwie torbiele, jedna w jajniku, druga obok. Niestety komórki były złej jakości i tylko jedna blastka przetrwała do 5 doby ale i tak była niskiej klasy i się dalej nie rozwinęła bo ciąży nie dała. Prawdopodobnie to przez endo, ale z drugiej strony mnóstwo dziewczyn zachodzi naturalnie z torbielami, zrostami itd. Dlatego ja zukam dalej przyczyn.
Ja po laparoskopii miałam dwie torbiele krwotoczne.
Jedna w jajniku 4cm (2 miesiące na antykach zmniejszyła się do 2 cm)i druga przy drugim jajniku.
Przy stymulacji lekarz planował jajnika z torbielą nie ruszać, ale moje jajniki zrobiły psikusa i ten z torbielą dał 7 jajek, a drugi tylko 2.
Udało się je wyciągnąć, choć lekarz uprzedzał że może być trudno...
Obecnie jestem drugi dzień po punkcji.
Czuję się ok
Lekarz wyjął 9 jajek, z czego 8 dojrzałych, a jedno z tych 8 zdeformowane, 7 zostało, wszystkie się zapłodniły w pierwszej dobie, czekamy na transfer w poniedziałek.
Mam endometriozę lub zrosty pooperacyjne z wcześniejszego zabiegu - lekarz robiący laparoskopie tak mówił żeby nie powiedzieć, bo najprawdopodobniej zabieg wcześniejszy został źle wykonany.
in vitro do tego momentu kosztowało nas około 5tyś złotych - mamy dofinansowanie z miasta + refundacje leków.
To nasze pierwsze podejście.
-
Dziewczyny, czy któraś z Was brała żyworódkę po transferze? Czy to się wyklucza z nospą? Mi lekarz zalecił 3 x 2 nospę w razie skurczy, a standardowo 3 x 1, jeśli nic się nie będzie działo. Poprzednim razem 2 dpt pojawiły się skurcze i tym razem wołałabym ich uniknąć.
-
a piłam olej z czarnuszki 3x dziennie , działa rozkurczowo:)Provita Katowice, Nasz cudotwórca DR Mańka!
2014 1 IMSI==> 2 zarodki(jeden jedyny transfer) , brak mrozaków==> 06.2015córka
2017 2 IMSI ==> 2zarodki(jeden jedyny transfer) ==>jedno pięknie bijące serduszko==> 09.2018 córeczka:)