endometrioza
-
WIADOMOŚĆ
-
Furiatka wrote:Dziewczyny, a slyszalyscie o proszku z żyworódki? Ostatnio na wątku ivf dziewczyny o tym pisały. Podobno zapobiega skurczom i sprzyja implantacji zarodka.
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
Transfer 24.07 - - >7dpt beta 53.3 --> 9dpt beta 149--> 11dpt beta 342 - - > 15dpt beta 1078 - - > 20dpt beta 3805 i pęcherzyk 1cm na usg
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
23.12.2022 Transfer blastki 4.1.2. —> 8dpt beta 60 --> 11dpt beta 248 —> 20dpt beta 3870
18.01 USG…? -
inka1985 wrote:Dziewczyny, nie wiem czy komuś to pomoże, czy ktoś nie uzna tego za wygłupy jakieś i być może się narażę, ale wspominałam Wam o tych naturalnych metodach "walki" z endometriozą, więc wklejam:
NAC N-ACETYLOCYTEINA
NAC jest silnym przeciwutleniaczem
Badanie na 92 kobietach.
47 Endokobietek przyjmowało NAC, 42 placebo. Spośród tych, które brały 600 mg NAC trzy razy dziennie, przez trzy kolejne dni w tygodniu przez trzy miesiące. W grupie NAC, 24 pacjentkom anulowania zaplanowaną laparoskopię z powodu zmniejszenia torbieli (14 osób) lub zaniku cyst (4 osoby ) w tym zmniejszeniu bólu (21 osób) lub ciąży (1 osoba).
U 14 kobiet w grupie NAC zmniejszyła się ilość torbieli jajnikowych, a w 8 przypadkach doszło do całkowitego zaniku, 21 miało zmniejszenie bólu, a 1 zaszła w ciążę. W drugiej grupie placebo tylko 1 pacjentowi anulowano operację.
Łącznie 8 kobiet zaszła w ciążę w grupie NAC.
Ja myślę, że nie zaszkodzi, więc będe brała, jak nie na ciążę to na coś innego pomoże, skoro to taki silny przeciwutleniaczinka1985 lubi tę wiadomość
-
Bella93 wrote:Ja biore NAC. W grupie kontrolnej, ktora brala tabl zmniejszyl sie odsetek poronien.
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
Transfer 24.07 - - >7dpt beta 53.3 --> 9dpt beta 149--> 11dpt beta 342 - - > 15dpt beta 1078 - - > 20dpt beta 3805 i pęcherzyk 1cm na usg
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
23.12.2022 Transfer blastki 4.1.2. —> 8dpt beta 60 --> 11dpt beta 248 —> 20dpt beta 3870
18.01 USG…? -
hipisiątko wrote:Czy któraś z was słyszała coś na temat używania tamponów przy endometriozie. ?
Oglądałam program o endo i tam jakiś specjalista mówił, że tampony są wręcz zakazane przy endo. Nawet jakieś badania pokazywał, że u kobiet które po laparo stosowały tampony nastąpił dużo większy odsetek nawrotów torbieli.
Ja osobiście nie stosuje i nie Stosowałam nigdy i raczej nie zamierzam w przyszłości.
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
18.01 USG…? -
nick nieaktualnyKabi wrote:Które tabsy polecacie bo po wpisaniu w wyszukiwarke znalazło mi strasznie dużo różnych suplementów z tej grupy i z drugą rozbieżnością cenową. Której firmy lek polecacie? Moze jednak warto zebym spróbowała... chyba nie zaszkodzi
-
kupiłam NAC N-ACETYLOCYTEINA i chlorelle - mam nadzieję że będą z tego pozytywne efekty Myślicie że torbiel endometrialna może zniknąć? Ciekawe po jakim czasie można zauważyc pierwsze efekty polepszenia stanu endomendy.
inka1985 lubi tę wiadomość
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
18.01 USG…? -
Kabi wrote:Które tabsy polecacie bo po wpisaniu w wyszukiwarke znalazło mi strasznie dużo różnych suplementów z tej grupy i z drugą rozbieżnością cenową. Której firmy lek polecacie? Moze jednak warto zebym spróbowała... chyba nie zaszkodzi
Hipisiatko ja uzywam kubeczka.
Kabi, ja mialam 2 i jedna sie wchlonela a druga bardzo zmiejszyla i zostala wyluszczona po dwoch latach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2018, 11:37
hipisiątko lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBella93 wrote:Ja mam tez mam swansona.
Hipisiatko ja uzywam kubeczka.
Kabi, ja mialam 2 i jedna sie wchlonela a druga bardzo zmiejszyla i zostala wyluszczona po dwoch latach -
inka1985 wrote:I jak Ci się sprawdza ten kubeczek? Dziś włąśnie go oglądałam w rossmanie , bo jest promocja. Myślisz ze to dobre rozwiązanie przy endo? Bo jakoś powrotu do podpasek sobie nie wobrażam...
Jest higieniczny, latwy w uzyciu, szybko zwraca sie jego cena i jest ekologiczny.
W nocy tez super daje rade.
inka1985 lubi tę wiadomość
-
hipisiątko wrote:Jak to się wchłonęła? Byłam u kilkunastu lekarzy i KAŻDY z nich mówił, że torbiel endo się nigdy nie wchłonie. Może rosnąć i maleć. Ja w jednym cyklu miałam prawie 11 cm a za dwa cykle już niecałe 3 cm.
Jeśli torbiel się wchonie nawet po lekach to napewno nie była to torbiel endo. Ja mma potwierdzenie na własnej skórze. Brałam antybiotyki, tabletki i końskie dawki progesteronu a torbiel ani drgnęła. -
nick nieaktualny
-
hipisiątko wrote:Akurat ja tego nie brałam.
Ogólnie ja bym nie zdecydowała się usuwać 1 cm torbieli. Od 3 cm są operacyjne. Ja miałam ok 3 i lekarz się wahał bo nawet laparo to operacja.
Mialam wodniaki jajowodow, torbiel wyluszczyli przy okazji. -
hipisiątko wrote:Usunięto jajowody czy plastyka jajowodów ?
Pod narkoza nie mam prawa glosu, teraz czekam na trzecia laparoskopie i mam nadzieje ze w koncu sie ich pozbede. -
hipisiątko wrote:Niestety plastyka raczej nic nie daje.
-
hipisiątko wrote:Ja miałam podejrzenie wodniaka i lelarz od razu mówił, że on się nie bawi w plastyki bo efekt jest krótkotrwały. Na szczęście dwie laparoskopie nie potwierdziły wodniaka.
Miała któraś z was torbiel o nieregularnych kształtach ? -
hipisiątko wrote:Tak wlasnie sobie pomyślałam, że sobie kpisz ze mnie.
Nic tu po mnie. Pa
Miłego dnia wszystkim.
Bella proszę edytuj swoje posty i usuń z nich cytaty z moimi postami.
Oczywiste jest, ze wiem ze plastyka nic nie daje skoro ja mialam, a po niej kolejne laparoskopie.
mamaporaz2 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny co sadzicie o IUI przy endometriozie I stopnia , AMH 0,9 ? Przyjmuje teraz przez 4 dni(od 3 do 7 dc) lamette , czy ktoras to brała ?Starania od 2016 r.,laparoskopia 15.05.17 Endometrioza I stopnia ,AMH= 0,9 ,
Hormony ok ,Jajowody drożne (w lewym wolniejszy przepływ) , Nasienie ok,
27.04.18 1 IUI lametta+ovitrel
29.05.18 2 IUI lametta+pregnyl
22.06.18 3 IUI lametta+pregnyl
Przerwa ->wakacje->zmiana lekarza