endometrioza
-
WIADOMOŚĆ
-
Furiatka wrote:Dziewczyny, a slyszalyscie o proszku z żyworódki? Ostatnio na wątku ivf dziewczyny o tym pisały. Podobno zapobiega skurczom i sprzyja implantacji zarodka.
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
Transfer 24.07 - - >7dpt beta 53.3 --> 9dpt beta 149--> 11dpt beta 342 - - > 15dpt beta 1078 - - > 20dpt beta 3805 i pęcherzyk 1cm na usg
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają -
inka1985 wrote:Dziewczyny, nie wiem czy komuś to pomoże, czy ktoś nie uzna tego za wygłupy jakieś i być może się narażę, ale wspominałam Wam o tych naturalnych metodach "walki" z endometriozą, więc wklejam:
NAC N-ACETYLOCYTEINA
NAC jest silnym przeciwutleniaczem
Badanie na 92 kobietach.
47 Endokobietek przyjmowało NAC, 42 placebo. Spośród tych, które brały 600 mg NAC trzy razy dziennie, przez trzy kolejne dni w tygodniu przez trzy miesiące. W grupie NAC, 24 pacjentkom anulowania zaplanowaną laparoskopię z powodu zmniejszenia torbieli (14 osób) lub zaniku cyst (4 osoby ) w tym zmniejszeniu bólu (21 osób) lub ciąży (1 osoba).
U 14 kobiet w grupie NAC zmniejszyła się ilość torbieli jajnikowych, a w 8 przypadkach doszło do całkowitego zaniku, 21 miało zmniejszenie bólu, a 1 zaszła w ciążę. W drugiej grupie placebo tylko 1 pacjentowi anulowano operację.
Łącznie 8 kobiet zaszła w ciążę w grupie NAC.
Ja myślę, że nie zaszkodzi, więc będe brała, jak nie na ciążę to na coś innego pomoże, skoro to taki silny przeciwutleniaczinka1985 lubi tę wiadomość
Moja historia leczenia
Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤 -
Bella93 wrote:Ja biore NAC. W grupie kontrolnej, ktora brala tabl zmniejszyl sie odsetek poronien.
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
Transfer 24.07 - - >7dpt beta 53.3 --> 9dpt beta 149--> 11dpt beta 342 - - > 15dpt beta 1078 - - > 20dpt beta 3805 i pęcherzyk 1cm na usg
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają -
hipisiątko wrote:Czy któraś z was słyszała coś na temat używania tamponów przy endometriozie. ?
Oglądałam program o endo i tam jakiś specjalista mówił, że tampony są wręcz zakazane przy endo. Nawet jakieś badania pokazywał, że u kobiet które po laparo stosowały tampony nastąpił dużo większy odsetek nawrotów torbieli.
Ja osobiście nie stosuje i nie Stosowałam nigdy i raczej nie zamierzam w przyszłości.
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają -
nick nieaktualnyKabi wrote:Które tabsy polecacie bo po wpisaniu w wyszukiwarke znalazło mi strasznie dużo różnych suplementów z tej grupy i z drugą rozbieżnością cenową. Której firmy lek polecacie? Moze jednak warto zebym spróbowała... chyba nie zaszkodzi
-
kupiłam NAC N-ACETYLOCYTEINA i chlorelle - mam nadzieję że będą z tego pozytywne efekty
Myślicie że torbiel endometrialna może zniknąć? Ciekawe po jakim czasie można zauważyc pierwsze efekty polepszenia stanu endomendy.
inka1985 lubi tę wiadomość
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają -
Kabi wrote:Które tabsy polecacie bo po wpisaniu w wyszukiwarke znalazło mi strasznie dużo różnych suplementów z tej grupy i z drugą rozbieżnością cenową. Której firmy lek polecacie? Moze jednak warto zebym spróbowała... chyba nie zaszkodzi
Hipisiatko ja uzywam kubeczka.
Kabi, ja mialam 2 i jedna sie wchlonela a druga bardzo zmiejszyla i zostala wyluszczona po dwoch latach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2018, 11:37
hipisiątko lubi tę wiadomość
Moja historia leczenia
nick nieaktualnyBella93 wrote:Ja mam tez mam swansona.
Hipisiatko ja uzywam kubeczka.
Kabi, ja mialam 2 i jedna sie wchlonela a druga bardzo zmiejszyla i zostala wyluszczona po dwoch latach -
inka1985 wrote:I jak Ci się sprawdza ten kubeczek? Dziś włąśnie go oglądałam w rossmanie , bo jest promocja. Myślisz ze to dobre rozwiązanie przy endo? Bo jakoś powrotu do podpasek sobie nie wobrażam...
Jest higieniczny, latwy w uzyciu, szybko zwraca sie jego cena i jest ekologiczny.
W nocy tez super daje rade.
inka1985 lubi tę wiadomość
Moja historia leczenia
hipisiątko wrote:Jak to się wchłonęła? Byłam u kilkunastu lekarzy i KAŻDY z nich mówił, że torbiel endo się nigdy nie wchłonie. Może rosnąć i maleć. Ja w jednym cyklu miałam prawie 11 cm a za dwa cykle już niecałe 3 cm.
Jeśli torbiel się wchonie nawet po lekach to napewno nie była to torbiel endo. Ja mma potwierdzenie na własnej skórze. Brałam antybiotyki, tabletki i końskie dawki progesteronu a torbiel ani drgnęła.Moja historia leczenia
nick nieaktualny
-
hipisiątko wrote:Akurat ja tego nie brałam.
Ogólnie ja bym nie zdecydowała się usuwać 1 cm torbieli. Od 3 cm są operacyjne. Ja miałam ok 3 i lekarz się wahał bo nawet laparo to operacja.
Mialam wodniaki jajowodow, torbiel wyluszczyli przy okazji.Moja historia leczenia
hipisiątko wrote:Usunięto jajowody czy plastyka jajowodów ?
Pod narkoza nie mam prawa glosu, teraz czekam na trzecia laparoskopie i mam nadzieje ze w koncu sie ich pozbede.Moja historia leczenia
hipisiątko wrote:Niestety plastyka raczej nic nie daje.Moja historia leczenia
hipisiątko wrote:Ja miałam podejrzenie wodniaka i lelarz od razu mówił, że on się nie bawi w plastyki bo efekt jest krótkotrwały. Na szczęście dwie laparoskopie nie potwierdziły wodniaka.
Miała któraś z was torbiel o nieregularnych kształtach ?Moja historia leczenia
hipisiątko wrote:Tak wlasnie sobie pomyślałam, że sobie kpisz ze mnie.
Nic tu po mnie. Pa
Miłego dnia wszystkim.
Bella proszę edytuj swoje posty i usuń z nich cytaty z moimi postami.
Oczywiste jest, ze wiem ze plastyka nic nie daje skoro ja mialam, a po niej kolejne laparoskopie.
mamaporaz2 lubi tę wiadomość
Moja historia leczenia
Dziewczyny co sadzicie o IUI przy endometriozie I stopnia , AMH 0,9 ? Przyjmuje teraz przez 4 dni(od 3 do 7 dc) lamette , czy ktoras to brała ?Starania od 2016 r.,laparoskopia 15.05.17 Endometrioza I stopnia ,AMH= 0,9 ,
Hormony ok ,Jajowody drożne (w lewym wolniejszy przepływ) , Nasienie ok,
27.04.18 1 IUIlametta+ovitrel
29.05.18 2 IUIlametta+pregnyl
22.06.18 3 IUIlametta+pregnyl
Przerwa ->wakacje->zmiana lekarza