Gameta Gdynia
-
WIADOMOŚĆ
-
Witaj Ja się za bardzo nie będę rozwijać🫢 ale powiem, że przeszliśmy od dr Cz do dr S i nie żałuję. Dr S po pierwszym transferze nieudanym powiedział, że dajemy sobie jeszcze szansę, ale jeśli kolejny się nie uda, to będzie lista badań do zrobienia. Ja z tego byłam zadowolona, bo lepiej się zbadać, niż błądzić i mieć to paskudne uczucie po nieudanym transferze
Generalnie pogłębić diagnostykę możecie ,, na własną rękę " i wdrożyć jakieś leki wspomagające, bo przyczyna niepowodzeń może być do ogarnięcia jakąś wspomagającą terapią np. od immunologa. Nie wiem jak dr Cz na to reaguje, dr S zaakceptował zalecenia, chciał się z nimi zapoznać, ogólnie jest zorientowany.
Nie wiem, ja to myślę, że dr Cz faktycznie tak ma, pacjentów pod sufit, a czy przez to jest więcej dzidziusiów? U dr S wisi tyle samo zdjątek ☺️ ale tutaj dr podchodzi bardziej jakościowo, wszystko jest przemyślane i na pewno nie ma przedmiotowego traktowania. Ja się czuję bardzo zaopiekowana, teraz miałam mały incydent i dr od razu odpisał, kilka wiadomości wymieniliśmy, dostałam zalecenia co do leków, nic nie pozostaje dla przypadku. Na wizytę zawsze można pójść i zobaczysz, czy będziesz się dobrze czuła po spotkaniuWiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 21:32
Starania od 2020
Diagnoza: wodniak jajowodu
♀️ KIR AA
♂️ HLA-C - C2
Gameta Gdynia od 2024
08.2024-> laparoskopia,
obustronne usunięcie jajowodów 😢
10.2024 -> IVF
26.10: Stymulacja: gonal, mensinorm,
orgalutran
6.11-> Punkcja, 4 🥚
11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
12.12 ✨️-> FET 4.1.2
8dpt ⏸️ beta 78.11 ->11dpt beta 265.60 -> 16dpt beta 2 259
02.01 usg GS 1.34 YS 0.79 CRL 0.2 🍀
6+5 -> accofil
7+6-> CRL 1.59, ❤️ 145 🍀 -
anula wrote:Cześć dziewczyny,
właśnie odkryłam to forum i jestem pod wrażeniem wsparcia jakie sobie dajecie ❤️
W Gamecie leczę się od roku u dr Cz. Przyszliśmy do niego z kompletem badań hormonalnych i nasienia. Miałam do obniżenia TSH i prolaktynę - cały czas biorę leki. Mam też niskie AMH - 1.0 w wieku 30 lat. Przez kilka miesięcy za namową doktora próbowaliśmy jeszcze naturalnie. Były potwierdzone owulacje, regularne cykle, sprawdzona drożność. W październiku mieliśmy pierwsze podejście do in vitro. Udało się uzyskać trzy zarodki. Od tego czasu co miesiąc transfer. Jestem właśnie po trzecim nieudanym transferze
Nie wiem co dalej. Przez rok dr Cz nie zlecił żadnych dodatkowych badań. Na moje prośby rozszerzenia diagnostyki (np. po pierwszym nieudanym transferze) odpowiada, że to tylko kwestia statystyki 🫤. Słyszałam to od niego już kilkukrotnie i nie podoba mi się, że traktuje mnie tak przedmiotowo. Wydaje mi się też, że nie patrzy na sytuację holistycznie, tylko idzie schematem, procedurą. Zastanawiam się nad zmianą lekarza. Czy któraś z Was ma porównanie dr Cz do innego lekarza w Gamecie? Czy możecie kogoś polecić?
Hej ☺️
Ja jestem u dr Ś. Miałam już 3 procedury (2 z dr). Też mam coraz większe wątpliwości. U mnie powód to słabe komórki. Jedyne zalecenie jakie miałam to zrobić kariotypy. W poniedziałek mam wizytę po nieudanym transferze i zobaczymy co dalej. Rozmyślam nad mezoterapią jajników - chyba w gamecie w Gdyni jej nie robią. Ogólnie to niestety trzeba szukać i grzebać samemu - moja głowa pęka od nadmiaru informacji i myśli co dalej. Ja zastanawiam się czy nie podchodzić do jeszcze jednej procedury w gamecie a potem zmienić na bociana w Gdańsku…Starania od grudzień '21
♀️ 91' - niedoczynność, hipercholesterolemia rodzinna, kwiecień '23 - drożność jajowodów✅
AMH sierpień '23 - 0.44; marzec '24 -0.636
♂️ 79' nasienie ✅
I IVF start grudzień '23. protokół krótki
(Menopur 300, Orgalutran, Decapeptyl, Ovitrelle)
Pobrano 3 komórki - 1❄️
I transfer LUTY '23 - FET (3dniowca) - prog -12,07
Estrofem 3x1, duphaston 3x1, cyclogest
Embroglue
10dpt - beta 5,92; prog 45
12dpt - beta 5; prog 60
15dpt beta <2,5 💔
II IVF start lipiec '24. protokół długi
sierpień'24 -Pobrano 9 komórki - 2 dobre, padły po 3 dobie 💔
III IVF start grudzien’24 protokół długi
Styczen’25 - pobrano 9 komórek - 3 dobre.
II TRANSFER - ET
8dpt- beta 2,92 💔
10dpt - beta 1,52
2 pozostałe komórki nie rozwinęły się
cdn... -
Hej dziewczyny. Mam podobne spostrzeżenia do Waszych. Też pytałam Dr prowadzącego o poszerzenie diagnostyki w związku z tym że, jak sam stwierdził, mamy mniejszą niż statystyczna para liczbę zarodków osiągniętych w każdej z procedur. Mąż ma zaniżone parametry nasienia i pytałam czy nie należałoby go skonsultować u androloga - odpowiedź negatywna. Gdyby nie to forum pewnie nie szukałabym dalej, bo nie wiedziałabym w którym kierunku się udać. Zaczęłam poszukiwania na własną rękę - byliśmy z mężem u androloga poza kliniką - ma za niski testosteron i dostał leki ale nie wiemy jeszcze czy zadziałają bo kuracja trwa. Zwiększyliśmy ruch i poprawiliśmy diete - morfologia podskoczyła z 2 do 4%, koncentracja do aż 55mln. Jestem w trakcie diagnostyki immunologicznej i najprawdopodobniej będę musiała wdrożyć leczenie, bo wychodzą wysokie wszystkie ANA 1, 2, 3 które mogą mieć wpływ na IVF. Dr nie widział potrzeby konsultacji z immunologiem gdy pytałam.
Do tej pory myślałam, że badania które robie są tylko dla mojego świętego spokoju i nawet jeśli na wyrost to mimo poniesionego kosztu będę wiedziała że zrobiłam wszystko i że może dr ma jednak racje i tam nic nie wyjdzie, po co drążyć. Dla nas nie jest wszystko jedno czy przejdziemy przez kilka procedur IVF i kilkanaście transferów. Nie rozumiem oporu w diagnozowaniu, jeśli pacjent jest na to otwarty i gotowy finansowo.
Na samym początku drogi byliśmy przez chwilę w invikta gdynia i chociaż szybko uciekliśmy z powodów dostosowywania wizyt do kalendarza konkretnego lekarza zamiast mojego dc, to mamy już stamtąd dużą część diagnostyki o której w gamecie nigdy mi nie mówiono.♀️ 88 AMH 1.27, jajowody drożne, BMI 20.1, KIR AA, HLA-C C2, ANA1 1:1000, ANA2 1:320, ANA3 1:1000, homocysteina poniżej normy, PAI-1 5g/5g
♂️ 87 niedoczynność tarczycy, żylaki powrózka 3st, BMI 26.9, morfologia 2% -> 4%, HLA-C C1
Kariotypy ok
Starania od 2021
05.23 Invicta Gdynia
08.23 - zmiana na Gamete
09.23 - 11.23 - 3 x IUI 👎
12.23 - start pierwszej procedury IVF, długi protokół
01.24 - punkcja 9 oocytów -> 1 ❄️ 4.1.2
02.24 - FET beta 0
07.24 start drugiej procedury IVF, krótki protokół
19.07 - punkcja, przedwczesna owulacja, z 20 pęcherzykow 7 oocytow -> 1 ❄️ 4.2.3
13.08 FET 7tc 💔 -
Amorka wrote:Hej ☺️
Ja jestem u dr Ś. Miałam już 3 procedury (2 z dr). Też mam coraz większe wątpliwości. U mnie powód to słabe komórki. Jedyne zalecenie jakie miałam to zrobić kariotypy. W poniedziałek mam wizytę po nieudanym transferze i zobaczymy co dalej. Rozmyślam nad mezoterapią jajników - chyba w gamecie w Gdyni jej nie robią. Ogólnie to niestety trzeba szukać i grzebać samemu - moja głowa pęka od nadmiaru informacji i myśli co dalej. Ja zastanawiam się czy nie podchodzić do jeszcze jednej procedury w gamecie a potem zmienić na bociana w Gdańsku…
A dlaczego doktor nie zaproponował dodatkowych procedur do hodowli? Przecież one też są refundowane. Ja miałam dwie teraz dodane.
Co do immunologii moim zdaniem nawet jeśli lekarz nie akceptuje trzeba szukać na własną rękę. Chociaż mnie to dobijało. Głowa mi ciągle pękała od tego szukania informacji, analizowania, myślenia. A na wszystkie pytania czy coś zrobić więcej odpowiedź „próbować dalej, jest pani młoda”. Szkoda że ci lekarze nie patrzą na koszty jakie ponosimy psychicznie. Że po kilku latach tej walki już naprawdę siły brak. I jedyne czego pragniemy to lekarza który faktycznie pomoże a nie będzie odhaczał wizyty w kalendarzu.👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
🧑🏻🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna
Starania od 2020
2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔
Styczeń 2024 - start procedury ivf, krótki protokół ovaleap+mensinorm
30.01.2024 - punkcja, 8 dojrzałych 🥚 zapładniamy 6, mamy 1 ❄️ 4.2.2
2.04. Transfer nieudany
26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔
21.12.2024 - start 3. procedury, 10 komórek, mamy 5 ❄️ -