Gameta Gdynia
-
WIADOMOŚĆ
-
W necie są kalkulatory różne - ja korzystam zawsze z tych na wantbaby.info (mają takie wykresy z porównaniem do wynikow w bazie i widać czy się jest średniaczkiem, czy nie) ale można wyszukać inne "crl to nt calculator"
Do końca 1 trymestru dziecko może mieć nawet z 9 cm więc nt 3 cm wyglądałoby mi nawet proporcjonalnie, no ale właśnie wszystko zależy od wymiaru i wieku dzieciątka.
Edit:
https://www.wantbaby.info/calculators/ultrasound-nuchal-translucency-nt
Ponizej jest cała litania rzeczy, które można sobie przeliczać i porównywaćWiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 08:36
-
Marysiu, sama osobiście znam dwa przypadki:
- w jednym USG wyszło źle, PAPPA wyszła źle, zrobili amnio - córa ma teraz prawie 2 latka i jest zdrowa jak ryba! (nie znam szczegółów USG ani PAPPA, ale koleżanka przez miesiąc chodziła jak cień człowieka czekając po kolei na wszystkie wyniki, bo ryzyko wyszło u nich duże);
- kolegi żona miała podobnie - źle wyszło USG + PAPPA - zrobili NIFTY, wyszedł zdrowy chłopak, który rodzi się w ciągu najbliższych dwóch tygodni.
Także, głowa do góry, postaraj się nie zadręczać, bo maluszek to czuje :*
Sama wiesz, czy zrobienie dodatkowych badań (USG, NIFTY, inne) pomoże Tobie złapać trochę spokoju :*
2014.06. - start
2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk)
11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa MaluchyZostała z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb! -
nick nieaktualny
-
Marysia90 wrote:;(
Bardzo się teraz boję jak tak siedzę i czytam. Czemu Czara uważasz, że powinnam iść na drugie usg? Ona robiła wydaje mi się, że dość dokładnie, a przy tym wyniku szczególnie dużo czasu i uwagi poświeciła.LAURA -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny mają rację. Ja tam wychodzę z założenia, że lepiej zawsze wiedzieć. Zostało ci jeszcze 6 miesięcy, przeżyj je w spokoju.
Wiem, ze to nieporównywalne, ale ja przeżyłam szok widząc syna z dodatkowymi paluszkami i ząbkiem! Gdybym mogła, wolałabym wiedzieć o tym wcześniej to jakoś bym się przygotowała, poczytala. Nie wiem czy bym wtedy nie wybrała innego szpitala gdzie jest chirurgia i paluszkami zajęliby się od razu po porodzie. Na klinicznej co jakiś czas zjawia się chirurg i mieliśmy szczęście, ze zatrzymano nas dłużej.
Wszystkiego nie da się przewidzieć, niestety. Ale jeśli można podarować sobie spokój, to warto skorzystać.Hałasianka lubi tę wiadomość
-
Hałasianka wrote:Powiedz ze masz skierowanie. Sklam i tyle
a lekarz ci wystawi
Tak chyba się nie da, babka będzie prosiła o dane ze skierowania...
Ja myślę, że lekarz w 7tc już Ci wystawi - powiedz, że są długie kolejki i już musisz się wpisywać. Nie powinien robić problemów
2014.06. - start
JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa MaluchyZostała z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
nick nieaktualny
-
Dziękuję dziewczyny za wsparcie.
Hałasianko, co do lekarzy z Trójmiasta narazie bardzo Ci dziękuję, ale do nadmorskich terenów mam spory kawałek drogi. Poczekam na środę i na to, co przyniesie wizyta u genetyka. Jak będzie coś potwierdzającego zmartwienia to zaczynam objeżdżanie po lekarzach. Narazie wybieram opcję melisa i czekanie do środy.Lenonki, Hałasianka, Lunitari, Pini, StaraczkaNika, kinga27.30 lubią tę wiadomość
08.2016 poronienie - 6tc
12.2017-02.2018 I, II, III IUI ;(
05.2018 ivf (21.05 punkcja, 26.06. transfer)
Beta: 7dpt -32,35, 9 dpt - 68,74, 11 dpt -183,60, 13 dpt -524,20, 15 dpt -1038
16.03.2019 synek na świecie ❤️
25.04.2023 transfer-beta 0
29.05.2023 transfer
7dpt beta 66,70
9 dpt beta 163
16 dpt beta 2351, widoczny pęcherzyk ciążowy
18 dpt beta 4700
28 dpt jest ❤️ -
Marysia90 wrote:Dziękuję dziewczyny za wsparcie.
Hałasianko, co do lekarzy z Trójmiasta narazie bardzo Ci dziękuję, ale do nadmorskich terenów mam spory kawałek drogi. Poczekam na środę i na to, co przyniesie wizyta u genetyka. Jak będzie coś potwierdzającego zmartwienia to zaczynam objeżdżanie po lekarzach. Narazie wybieram opcję melisa i czekanie do środy.trzymam kciuki i czekam na dobre wieści w środę
Marysia90 lubi tę wiadomość
LAURA -
Marysia będzie dobrze
Nie ma innej opcji. Jeszcze zdążysz wydać te 2500zł na głupoty
Ja po wizycie u dr S. Miał dziś humorek taki, że nawet pożartowałCiąża potwierdzona, ale tak jak się spodziewałam jest o 6 dni młodsza niż wychodzi z OM. Zdziwiłam się, że już kartę dostałam. Następna wizyta już za dwa tygodnie, a na nią znowu milion badań.
Jak to było z tym HIV? Zrobię tak po prostu w Bruss czy będą kłopoty? M się śmieje, że mam wziąć jego ostatnie wyniki, skoro on nie ma to ja też nieLunitari, kinga27.30, Aśka32, Lenonki, Marysia90, Ciasteczko77, lena7 lubią tę wiadomość
-
Hehe
w brussie nie wiem. Wiem, że w diagnostyce zrobisz bez problemu
ja zrobiłam we wtorek, M dzisiaj.
Wiecie, że wynik na HIV, na kiłę i inne takie "wrażliwe" jest on line, a głupi wynik grupy krwi NIE?! I M musi tachać tyłek i jechać osobiście? Oczywiscie FACET i nie zapytał (już nawet nie wspominam o tym, żeby pomyślał!), co ma podpisać, żeby żona mogła odebrać (ja tamtędy przechodzę, a on musi specjalnie jechać parę km).
2014.06. - start
Pini
gratuluję karty ciąży
oficjalnie czas się cieszyć
2014.06. - start
nick nieaktualny
-
Jest zarodek i ma 0,21cm
mały smok
Wyjeżdżamy jutro na urlop i nie wiem czy zdążę po powrocie ze wszystkimi badaniami bo będę miała tylko 3dni. Myślę że dr S się nie obrazi jak doniosę na następną wizytę te HIV, HCV i inne WR. Moze chociaż na morfologię i tarczycę uda mi się wyciągnąć skierowania na nfz.
Wiadomo, radosc jest, ale jeszcze nie rozgłaszamy. Postanowiliśmy że powiemy jutro tylko rodzicom i rodzeństwu.
Dr to nawet pytał czy już chce zwolnienie i ciągle powtarzał 'ciaza to nie choroba, wszystko z głową'Lunitari, Lenonki, Aśka32, Ciasteczko77, StaraczkaNika, Eszkilu, bazylkove, kinga27.30 lubią tę wiadomość
-
Dziewczęta, ogłaszam wszem i wobec, że zwolnił się brzuszek po Uli
Urodziła się wczoraj o 19 przez pilne cc.
Jest zdrowa i śliczna.
Napiszę więcej jak ochłonęWiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 10:49
StaraczkaNika, bazylkove, Zola89, HanaMontana, Lenonki, Pini, tupciu, Ciasteczko77, Lunitari, Czara, Aśka32, kinga27.30, Evi38, mokka, Hałasianka, Justyna87, lena7, elinkagd, Marysia90, AnnMari, taka_jedna, Asia87 lubią tę wiadomość
Gameta Gdynia od 2016 r.