Gameta Rzgów, Łódź ivf
-
WIADOMOŚĆ
-
Z drugiej strony chciałabym aby wyszło coś źle...wreszcie wiedziałabym gdzie jest problem. To są pierwsze badania, gdzie moje wyniki nie mieszczą się w normach . Wcześniej wszystkie badania były ok.Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
To może i ja sie wtrące w tą dyskusje o fragmentacji i kariotypach.
Mój M miał robione i jedni i drugie.
Kariotyp prawidłowy- był badany wraz ze mną - w Matce Polce.
Badanie na które bardzo długo czekaliśmy- ponad 3 mce, ale nie płaciliśmy za nie buło na nfz. Ja miałam również zrobione wtedy mutacje- wynik był szybciej -po jakimś mc.
Kariotyp- to dokładnie genetyka - i tutaj nic się już nie poradzi - nie naprawi.
Daje to obraz czy partner ma wszystko ok , czy nie lepiej zdecydować się na dawce.
Wydaje mi się że tak było u Mimbli na forum in vitro- za niedługo ma termin porodu
Fragmentacje dna plemników zlecili nam w invikcie od razu, to koszt 500 zł plus porfologia 150.
Są to dokładne badania plemnika, opisane dokładnie główka, witka itp itd-badanie jest robione pod dużym powiększeniem MSOME (tak mam napisane)
Samo badanie zbyt wiele nie wniosło, były bardzo dobre plemniki ale i były takie do d.... Najwięcej daje badanie morfologii i posiew nasienia! to na co zawsze zwracała uwagę Anatolka- u niej 2 transfery zawalone bo mąż miał bakterie w nasieniu.
Takie proste badanie za 40 zł a dopiero po wyleczeniu cholerstwa- chyba 3 turami antybiotyków- dopiero sie udało
Polly sadzę że nie masz się co martwić choroba brata męża.W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Ja swoją już dostałam od losu:)
"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png" -
Aaaaaa i jeszcze jedno w gamecie pomimo że mieliśmy jeszcze ważne badania nasienia takie "wypasione" to i tak R.B. kazała powtarzać u nich.
Samą morfologie - bo twierdziła że tafragmentacja to taki wymysł nabijanie kasy.
Natomiast wydaje mi sie że to badanie MSOME można dobrać w niekktórych klinikach - chyba to koszt około 1000.
Jakas dziewczyna pisała kiedyś na in vitro że wzieli to zamiast IMSI o ile dobrze pamiętam.
Trzeba by było zgłębić temat.
Ja tego nie robiłam bo po stronie męskiej wszystko było u nas raczej w normach.W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
A ja wam napisze jeszcze inaczej. Bez sensu robic badanie MSOME ktore kosztuje 1000 zl. Jak wyjdzie kiepsko to i tak trzeba przy kolejnym IVF robic IMSI zamiast ICSI. ImSI kosztuje 700 zl wiec lepiej z gory sie na nie zdecydowac bo robiac najpierw badanie a potem jak wyjdzie ze trzeba IMSI to da koszt laczny 1700 zl.
I tak, kariotypy to zadna wielka genetyka. Da jedynie odpowiedz czy kobieta ma 46 chromosomow, 23 pary XX a facet czy ma 23 pary z czego jedna ma byc XY. Jezeli to wyjdzie prawidlowo to jeszcze nie znaczy ze genetyke mozna wykluczyc. Sa jeszcze AZFy i CFTRy. Wtedy mozna wstepnie genetyke sobie odpuscic.
Nad plemnikami mozna się grubo zastanawiac jak nie ma blastek mimo prawidlowej morfologii nasienia w badaniu ogolnym nasienia a nie MSOME albo osiaga blastki sporadycznie. Już widziałam przyklady panow z ladnymi wynikami nasienia a zarodki parze obumieraly od 3 doby w gore. Wtedy mowilam zeby badaly MSOmE bo wyglada to na czynnik meski. Opieraly sie badaniu, wydaly kase na kolejne ivf a potem jednak zrobily MSOME i wyszlo ze te prawidlowe
morfologicznie w zwyklym badaniu, w ogromnym powoekszeniu juz prawidlowe nie sa. Jezeli na przykladowo 6 komorek ktos ma 5-6 blastek to trzeba szukac innego tropu niz czynnik meski.jomi81 lubi tę wiadomość
Luty 2016 - 2 ivf, 4 blastki, transfer 4 bb 23.02, beta 10 dpt 119, 13 dpt 408, 15 dpt 1243, 17.03 23 dpt mamy , 31.10.2016 synuś jest z nami
Crio 4cc 29.11. 7dpt 53 9dpt 125 12dpt 430. 23.12.17 24dpt najpiękniejszy prezent świąteczny, mamy ❤️ -
U Nas nasienie było dość dobre. Niby morfologia niska ale była ogromna ilość mln i dobry ruch. Ale jednak w 2 procedurach zarodki przestaly sie rozwijać w 3 dobie. W 3 procedurze zrobiliśmy imsi i maz brał profertil przez 3 miesiące+ rzucił palenie i wtedy Mimo tylko 1 dobrej komórki otrzymalismy blastke i to 4cc. Ja myslałam ze to dzięki imsi ale dr powiedział mi żebym nie przypisywała aż tak wiele tej metodzie - on uważał ze otrzymaliśmy blastke dzięki profertilowi i chyba rzuceniu palenia przez M.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2016, 08:37
Agniesia -
nick nieaktualnyA co moze byc u mnie? 1 procedura z kd- 3 bardzo dobre zarodki. 3 bety po 0. Histero wykazała, ze wszysyko ok, immunologia tylko zawyżone cytokiny. Ale potem była taka sytuacja-2 procedura i 12 komorek od kolejnej dawczyni. Rozwijały sie za szybko, żaden nie został zamrożony bo embriolodzy i IP stwierdzili, ze zarodki są po prostu zle. 3 procedura 7 komorek i 6 blastocyst "top". Maz robił tylko raz badanie nasienia, podstawowe. IP powiedział, ze super. Ale teraz mysle, ze tak moze jednak nie byc. Czy to moze byc kwestia kariotypu albo nie tak jednak super nasienia? Co zbadać? Juz wczoraj o to pytałam ale dla mnie to magia. Zbadać kariotyp i on rozwiązane wsuzstkie zagwozdki?
-
Mój mąż też robił tylko podstawowe badania nasienia. Myślicie, że powinnam wysłać go na jakieś dodatkowe badania??? Wizytę u genetyka mamy umówioną na listopad (na nfz)i wtedy chcę poprosić o skierowanie na kariotypy.Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Polly myślę że teraz to powtórzcie badanie nasienia- morfologia i ten posiew ( koszt 200) a będzie porównanie plemników z kiedyś i teraz.
Nie wiem co Ci dziewczyny podpowiedzą- ja bym tak zrobiła na Waszym miejscu.W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Gorzej że u mnie nadal nie ma zdiagnozowanej przyczyny.
Kiedyś jak przystępowaliśmy do in vitro określili to niepłodnością idiopatyczną, ale ostatnio jak byłam w szpitalu ( z poronieniem ciąży nat.) to powiedział lekarz ze to niewłaściwe określenie bo w ciąże zaszłam i to 2 razy- wiec nie idiopatyczna.
No to ja się pytam jaka????????W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Po wizycie. Okazalo sie ze moje objawy to na 90% owulacja:) jajniki wrocily do normy po stymulacji, jajowody tez ok.
-
Dziekuje Pragnaca:)
-
nick nieaktualny
-
Nie wiem czy sledzicie obrady sejmu ale odrzucili projekt "ratujmy kobiety" a do dalszych prac przeszly projekty "stop aborcji" i o ivf....
-
Nie znam sie za bardzo, wieksza debata trwa na watku IVF.
-
To było do przewidzenia, niestety Jedyna nadzieja, że w komisjach porządnie przekształcą te buble. PR wczoraj był bardzo optymistyczny, uważa, że model z 1 komórką nie przejdzie prac komisji. Oby miał rację.
Tak czy inaczej, nawet jeśli stanie się najgorsze to spokojnie, kliniki to obejdą. Koszty ivf może trochę wzrosną, ale zakaz będzie tylko na papierze.
Jeśli chodzi o zaostrzenie ustawy antyaborcyjnej to zatwierdzenie jej w takiej formie jak to, co poszło do prac komisji byłoby dla PiSu strzałem w kolano i wątpię, żeby się na to porwali. Zrobili popisówkę, ale wg mnie nic z niej nie wyniknie.Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018
-
PragnącaDziecka wrote:Jomi,obys miala racje. Jak po Twoich wizytach? Wiadomi kiedy punkcja?
Estradiol ładnie przyrasta, dobrze rokujących pęcherzyków jest koło 12, punkcja w poniedziałek lub wtorek, jutro rano mam wizytę i już powinno być wiadomo, kiedy dokładnie. 30 września mój mąż ma urodziny, a 1 października tata ma imieniny, więc może transfer w prezencie?natty85, takasobieja lubią tę wiadomość
Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018