Gameta Rzgów, Łódź ivf
-
WIADOMOŚĆ
-
PragnącaDziecka wrote:Dzieki Bella. Kiedy bedziesz zabierala swoje kropki?
W czw ide na wizyte porozmawiac, bo nie czuje sie przygotowana i mam objawy, ktore moga swiadczyc o powrocie moich "przyjaciol" wodniakow. W ndz lecimy na Krete i chce miec spokojna glowe. -
Bella93 wrote:A nie wiem:)
W czw ide na wizyte porozmawiac, bo nie czuje sie przygotowana i mam objawy, ktore moga swiadczyc o powrocie moich "przyjaciol" wodniakow. W ndz lecimy na Krete i chce miec spokojna glowe.
Podobno Kreta jest piekna. Zycze udanego urlopu odpocznij, zrelaksuj sie. Kazdemu jest potrzeba odskocznia od tego wczystkiego.
Porozmawiam z R.B odnosnie tej fragmentacji dna, choc u nas pewnie przyczyna braku implantacji lezy po stronie mojego nieprawidlowego kariotypu. -
Moze tak, dlatego ide na wizyte.
Bylismy na innej greckiej wyspie i bylo pieknie, wiec Kreta raczej mnie nie rozczaruje:)
Nie czuje sie jakos przytloczona staraniami, ale przyda mi sie troche slonca, bo wiekszosc wakacji spedzilam na skutkach ubocznych laparo, stymulacji i punkcji, wiec nie moglam sobie pouzytac jak zawsze:) -
nick nieaktualnychciałam dołączyc do dyskusji o nasieniu i kariotypie. Mój mąż przed 1 procedurą z kd miał podstawowe badanie nasienia. IP powiedział,że jest "bardzo dobre. mógłby pan byc dawcą". mąż się cieszył, wiadomo. Ale teraz analizując efekty naszego leczenia i tych 6 transferów, podczas których zabralismy 8 zardoków, gdzie była tylko 1 ciąża na troche zaczynam się zastanawiać czy to może nie jest kwestia samych zarodków. Przypomina mi się widziany kiedyś wywiad z embriologiem z Novum, który pokazał po mikroskopem 7 "pięknych blalstocyst". dodał,że tylko 2 maja potencjał życia, 2 mogą dać ciążę. więc te moje zarodki "top quality" nie robią na mnie chyba wrażenia, bo nazwać można je sobie nawet "high class super hero ever" a one moga być guzik warte. Ponieważ nie znam się ani na fragmentacji ani na kariotypie, doradźcie mi proszę co mój mąz powinien zrobić. Wczoraj powiedziałam mu o kariotypie,że pewnie będzie musiał go zrobić. Powiedział,że zrobi a potem,że wjedzie do Gamety samochodem i że ich pozabija, jeśli ten okaże się nieprawidłowy... Najprościej? Kariotyp i jak będzie prawdiłowy to znaczy,że znasieniem jest ok? Czy mimo tego poiwnien coś jeszcze zrobić? Proszę o pomoc....
Pragnąca, zabieram zarodek zimą. odstawiam na razie wszystko. -
Polly jak Twoj maz bedzie robil kariptyp to niech zrobi tez ta fragmentacje skoro ona wplywa na implantacje. Co wiecej nie mam pojecia, nawet nie sadzialam ze jak morfologia jest ok tooze byc cos nie tak z fragmentacja - dobrze ze Bella mnie uswiadomila
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 12:03
-
Polly, Pragnaca z tego co ja wyczytalam, wypytalam mam swoje zdanie na temat nasienia. Przedstawie to na swoim przykladzie.
Sa pary, ktore przed pierwsza procedura robia przerozne badanie genetyczne i immunologiczne, wlasciwie bez wskazan, tylko po to zeby zwiekszyc szanse. Te badania sa drogie, wiec lepiej chyba wydac pieniądze na ivf i jesli nie wyjdzie to szukac przyczyny (latwiej szukac jak wiemy co poszlo nie tak: brak zaplodnienia, nie prawidlowy rozwoj itp). Jesli jest to nieprawidlowy kariotyp, bez wzgledu czy by byl u mnie czy u partnera to nie podeszlabym do ivf bez PGD. Moj partner raczej nie jest narazony na czynniki powodujace fragmentacje dna, wiec nie wiele mozna by bylo zmienic gdyby wynik badania bylby wysoki, wiec nawet nie ma sensu go robic. Z tego co wiem to tych plemnikow po badaniu i tak nie mozna wykorzystac do zaplodnienia, wiec dalej nie wiemy czy zostanie wybrany z prawidlowym DNA. Lepiej doplacic do IMSI i wybrac takie, ktore maja prawidlowa budowe.
Edit.: Ale podkreslam - to moje (nasze) zdanieWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 13:09
jomi81 lubi tę wiadomość
-
Ja nie pomogę, bo nie znam się za bardzo. My nie mieliśmy robionych kariotypów, mąż miał bardzo kiepską morfologię, ale na tym badaniu poprzestaliśmy. Uważam, że kariotyp to nie jest badanie "pierwszego rzutu", ale Polly, jeśli myślicie o jeszcze jednym podejściu do in vitro z KD to chyba dobrze by było, żeby mąż zrobił jakąś poszerzoną diagnostykę. Aczkolwiek nadal wierzę w Waszego ostatniego mrozaczkaOlga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Polly jak kiedyś pytałam mojego dr ze Szczecina czy robić kariotyp, to powiedxial ze jeśli chce wykluczyć nasienie meza i wziąć nasienie dawcy, to mogę sobie zrobić. Wiec nie zrobiłam. Ale z tego zrozumiałam ze to jest badanie genetyczne. Resztę można sobie dopowiedziec. A z tego co wiem to fragmentacje robi się bardzo długo - to dlugo trwa, a wydaje mi się ze ma oba sens jeslu zrobi się ja w cyklu w którym jest in vitro - ale to tylko moje zdanie. A imsi nie wyklucza wad genetycznych. Tyle wiem. Może po czytaj o tym wszystkim w necie, a najlepiej zapytaj IP, żebyś przez Nas nie została wprowadzona w błąd.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 13:56
Agniesia -
nick nieaktualny
-
Agniesia30 wrote:Polly jak kiedyś pytałam mojego dr ze Szczecina czy robić kariotyp, to powiedxial ze jeśli chce wykluczyć nasienie meza i wziąć nasienie dawcy, to mogę sobie zrobić. Wiec nie zrobiłam. Ale z tego zrozumiałam ze to jest badanie genetyczne. Resztę można sobie dopowiedziec. A z tego co wiem to fragmentacje robi się bardzo długo - to dlugo trwa, a wydaje mi się ze ma oba sens jeslu zrobi się ja w cyklu w którym jest in vitro - ale to tylko moje zdanie. A imsi nie wyklucza wad genetycznych. Tyle wiem. Może po czytaj o tym wszystkim w necie, a najlepiej zapytaj IP, żebyś przez Nas nie została wprowadzona w błąd.
IMSI nie wykluczy wad genetycznych, ale mamy chociaz swiadomosc ze plemnik jest lepszy morfologicznie. -
Bella93 wrote:Chyba zle ujelam to co chcialam napisac.
IMSI nie wykluczy wad genetycznych, ale mamy chociaz swiadomosc ze plemnik jest lepszy morfologicznie. -
Pragnąca, teoretycznie kariotyp, ale przecież nawet u pary z poprawnymi kariotypami może coś nie zagrać podczas podziałów, może nastąpić jakaś mutacja. Nie da się wyeliminowac wszystkiego. Ja odnoszę wrażenie, że my za dużo analizujemy, za dużo rzeczy chcemy kontrolować. Ja tym razem przyjęłam całkiem inną taktykę. Biorę leki, jeźdżę na wizyty, ale nie myślę, nie zadaję pytań, co ma być to będzie.Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Dziewczyny odebrałam dzisiaj część badań immuno....test CBA troszkę mnie zaniepokoił....pomóżcie!!
Ocena cytokin i współczynnika Th1 / Th2
Interferon gamma 451,0 pg/ml 290,0 — 1050,0
Czynnik martwicy nowotworu ↑ 1406,0 pg/ml 320,0 — 1380,0
Interleukina 10 1946,0 pg/ml 1530,0 — 3830,0
Interleukina 4 49,0 pg/ml 20,0 — 120,0
Interleukina 5 ↓ <20 pg/ml 20,0 — 95,0
Interleukina 2 ↑ 297,0 pg/ml 20,0 — 45,0
Wskaźnik IFN/IL4 ↓ 9,2 ratio 47,3 — 135,8
Wskaźnik TNF/IL4 28,7 ratio 3,2 — 31,2
Wskaźnik IFN/IL10 ↓ 0,2 ratio 1,1 — 2,8
Wskaźnik TNF/Il10 ↑ 0,7 ratio 0,2 — 0,5
Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
PragnącaDziecka wrote:To co wykluczy wady genetyczne? Skoro nie icsi,imsi ? Zrobic fragmentacje i jesli ona jest to liczyc na szczescie ze wezmie sie do zaplodnienia tylko te dobrze?
-
nick nieaktualny
-
Testu IMK jeszcze nie mam...przerażają mnie te wyniki...wszystkiego albo za mało albo za dużo; /Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
nick nieaktualny