X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Ginekolog Maciej Brązert
Odpowiedz

Ginekolog Maciej Brązert

Oceń ten wątek:
  • ZOSIA92 Ekspertka

Wysłany: 17 października, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzena🌺 wrote:
    Ja będę chodziła do doc Ićka ,ale doc Szpera jest również bardzo bardzo dobra.

Dziękuję czyli zobaczę u kogo akurat będzie termin.

• Maja93 Znajoma

Wysłany: 17 października, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patisonek 25 wrote:
    Czyli już się tyle nie czeka jak kiedyś?

Część .Jestem w trakcie procedury będziemy badać genetyczne zarodki .Na chwilę obecną jestem bardzo zadowolona .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 10:20

Patisonek 25 lubi tę wiadomość

• Maja93 Znajoma

Wysłany: 17 października, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka wrote:
    Wskazanie do ivf , mąż musiał poprawić nasienie wyniki dostał suplementy i wizyta u androloga ,urologa .U mnie tylko immunolog suplementy wszystko brałam,badania miałam .Też już jestem po dwóch procedurach i u nas dr mówił ,że jest problem w powstawaniem zarodka już na samym początku i ivf to też taka swego rodzaju forma diagnostyki co się dzieje z komórkami i plemnikiem .Plus u mnie immunologia .

Kiedy dokładnie zaczynasz?Mi Panie z rejestracji poradziły w sumie zapytały czy nie chcę l4 na czas stymulacji bo to duże obciążenie dla organizmu i aby sobie wypoczywać.

• Manka Koleżanka

Wysłany: 17 października, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja93 wrote:
    Kiedy dokładnie zaczynasz?Mi Panie z rejestracji poradziły w sumie zapytały czy nie chcę l4 na czas stymulacji bo to duże obciążenie dla organizmu i aby sobie wypoczywać.

Czekam na pierwszy monitoring .Wzięłam l4 na czas stymulacji tutaj dowolność,mam zrosty na jajnikach więc się trochę obawiałam,że mogę bardziej je czuć i nie będę nadawała się do pracy .

Maja93 lubi tę wiadomość

• Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: 17 października, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka wrote:
    Wskazanie do ivf , mąż musiał poprawić nasienie wyniki dostał suplementy i wizyta u androloga ,urologa .U mnie tylko immunolog suplementy wszystko brałam,badania miałam .Też już jestem po dwóch procedurach i u nas dr mówił ,że jest problem w powstawaniem zarodka już na samym początku i ivf to też taka swego rodzaju forma diagnostyki co się dzieje z komórkami i plemnikiem .Plus u mnie immunologia .

U mnie może być podobnie bo tracę ciążę na wczesnych etapach więc może być już problem na etapie dzielenia się komórek. A co u Ciebie w immunologii jest nie tak?

Starania od 2021
    💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️34 L
    AMH- 3.33, 3.77, Kir Bx,NK 15,7%
    witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
    Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
    Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
    Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
    Allo-mlr 37.3%✅️
    p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
    🔥-18kg

👨35 L
    bad nasienia ✅️morfo 4%
    Kariotyp-✅️
    trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️

19.11.2022 1 IUI ☑️💔
    06.04.2023 2 IUI ❌️
    09.05.2023 3 IUI ❌️
    06.09.2023 4IUI ☑️💔
    Lipiec 2024 ➡️immunosupresja
    05.08.2024 IUI pęcherzyk nie pękł😪
    03.09.2024 IUI ❌️
    30.09.2024 IUI ❌️
    ➡️zmiana lekarza➡️ivf 2025
  • Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: 17 października, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja93 wrote:
    Część .Jestem w trakcie procedury będziemy badać genetyczne zarodki .Na chwilę obecną jestem bardzo zadowolona .

Odrazu chcieliście podejść do ivf czy doc miał też inne pomysły na Was?

Starania od 2021
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️34 L
    witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
    Allo-mlr 37.3%✅️
    p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    🔥-18kg

👨35 L
    bad nasienia ✅️morfo 4%
    Kariotyp-✅️

19.11.2022 1 IUI ☑️💔
    06.04.2023 2 IUI ❌️
    09.05.2023 3 IUI ❌️
    06.09.2023 4IUI ☑️💔
    03.09.2024 IUI ❌️
    30.09.2024 IUI ❌️
  • Maja93 Znajoma

Wysłany: 17 października, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patisonek 25 wrote:
    Odrazu chcieliście podejść do ivf czy doc miał też inne pomysły na Was?

Najpierw miałam jeszcze dwie inseminację na innych lekach i max dawkach progesteronu ,biopsję endometrium podczas histeroskopii ,konsultację u hematologa bo mam trombofilie i podjęliśmy decyzję o ivf mijają 3 lata jak się staramy .Chciałam jeszcze laparoskopię ,ale tutaj doktor mówił ,że według najnowszych rekomendacji nawet w przypadku endometriozy robi się jedną radykalną operacje w życiu ze względu na ryzyko pojawienia się zrostów po czasie i np z drożnych jajowodów mogą się zrobić niedrożne przez zrosty pooperacyjne .Podczas operacji jest wszystko dotykane .Endometrioza wykluczona u specjalisty od tej choroby i specjalnym USG więc ostatecznie się cieszę, że nie zdecydowałam się na laparoskopie.

• Manka Koleżanka

Wysłany: 17 października, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patisonek 25 wrote:
    U mnie może być podobnie bo tracę ciążę na wczesnych etapach więc może być już problem na etapie dzielenia się komórek. A co u Ciebie w immunologii jest nie tak?

Dlatego właśnie dr mówił, że podczas procedury ivf wydać co się powinno zadziałać z komórką i plemnikiem na danym etapie czy to się dzieje /ewentualnie nie i czy jest problem z uzyskaniem zarodka u danej pary z własnych komórek jajowych itd ito i czy coś można zaradzić .

Mam zalecony intralipid ,prograf ,encorton i clexane 0,6

Patisonek 25 lubi tę wiadomość

• Marzena🌺 Autorytet

Wysłany: 17 października, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZuzaMaruda powiedz mi jeszcze proszę czy nadal u docenta wizyty ciążowe są umawiane na dwa miesiące do przodu ? Musze sobie ogarnąć grafik w pracy . Dziękuje !!!

ZuzaMaruda lubi tę wiadomość

2017. 39 tc Gaja 💔👼
    2 procedury ivf
    2023. 🌈 synek Ignaś 38 tc.
    2024. 3 ivf
    Pcos, zespół antyfosfolipidowy, zaburzenia cytokin.

12.07.2024 Dipherelina
    29.07.2024 start stymulacja
    8.08 2024 punkcja
    6 zapłodnien 7 komórek zamrożonych
    5❄️
    26.08.224 endometrium scan
    19.09.2024 star przygotowanie do transferu

400mg Quensyl od pół roku
    100 mg Clexana.
    25.09.2024 transfer 5.1.1
    2.10.2024 bhcg 78 ,progesteron 52
    4.19.2024 bhcg 181
    07.10.2924 bhcg 601
    14.10.2024 wizyta ✔️
    28.10.2024 wizyta ♥️
    Plaquenil200,clexane 0,8 ,acard ,wapno ,l-arginina,
    30.10.2024 wizyta ♥️
    Czekamy na dziewczynkę 🐻
  • Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: 17 października, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja93 wrote:
    Najpierw miałam jeszcze dwie inseminację na innych lekach i max dawkach progesteronu ,biopsję endometrium podczas histeroskopii ,konsultację u hematologa bo mam trombofilie i podjęliśmy decyzję o ivf mijają 3 lata jak się staramy .Chciałam jeszcze laparoskopię ,ale tutaj doktor mówił ,że według najnowszych rekomendacji nawet w przypadku endometriozy robi się jedną radykalną operacje w życiu ze względu na ryzyko pojawienia się zrostów po czasie i np z drożnych jajowodów mogą się zrobić niedrożne przez zrosty pooperacyjne .Podczas operacji jest wszystko dotykane .Endometrioza wykluczona u specjalisty od tej choroby i specjalnym USG więc ostatecznie się cieszę, że nie zdecydowałam się na laparoskopie.

No to po Twoim wpisie myślę że u mnie nie będzie żadnych problemów jeśli chodzi o ivf, my mieliśmy ogólnie najpierw starania naturalne, później stymulacje owu i w 1 stymulacji zaszłam ale nie utrzymałam, później łącznie 7 inseminacji z czego 2 poronienia po nich. Różne badania i się okazalo że mój organizm odrzuca i mieliśmy leczenie immunosupresyjne po którym 3 cykle w których też się nie udało, histeroskopię też miałam nie wykazało nic oprócz polipowatego endometrium które mi wyłyżeczkowali. Badania immunologiczne mamy, genetyczne też.

Starania od 2021
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️34 L
    Allo-mlr 37.3%✅️
    p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    🔥-18kg

👨35 L
    bad nasienia ✅️morfo 4%
    Kariotyp-✅️

19.11.2022 1 IUI ☑️💔
    06.04.2023 2 IUI ❌️
    09.05.2023 3 IUI ❌️
    06.09.2023 4IUI ☑️💔
    03.09.2024 IUI ❌️
    30.09.2024 IUI ❌️
  • AgnieszkaB Autorytet

Wysłany: 17 października, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super , że jest inne rozwiązanie tak trzeba było siedzieć z 3 h na wynik hormonów,pobierali o 8 i były między 10 a 11🙈

ZuzaMaruda jeżeli mogę zapytać u mnie wyszedł test ciążowy pozytywny chociaż u nas ciążę i naturalne i ivf więc tak zaskoczona nie jestem czy u Ciebie tym razem wszystko idzie dobrze ? Oczywiście jeżeli chcesz napisać na forum .Muszę zadzwonić i umówić się na wizytę jak bhcg będzie rosła 🙈

2021. Zosia 💛
    2023 Ignacy 💙
  • Ewelinamala Debiutantka

Wysłany: 17 października, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja się przywitam aktualnie pierwsza weryfikacja bhcg po transferze pozytywną czekamy na przyrosty.

Co do Polnej na początku nie mogłam trochę uwierzyć jak tam się zmieniła organizacja pracy w sensie wiadomo czasami się czeka jak jest akurat dużo pacjentów ,ale jest całkowicie inaczej niż 5 lat temu jak byłam tam w poradni panował totalny misz masz ,wszyscy w ciągłym biegu teraz jest inaczej.Panie położne bardzo pomocne ,wspierające doradza dobrym słowem.Też miałam wrażenie ,że pod względem medycznym poszli do przodu nie ma odpowiedzi ,że immunologia bez sensu a po co hematolog tylko właśnie są te konsultację z współpraca z innymi specjalistami .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października, 18:42

ZOSIA92 lubi tę wiadomość

• ZuzaMaruda Ekspertka

Wysłany: 17 października, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzena🌺 wrote:
    ZuzaMaruda powiedz mi jeszcze proszę czy nadal u docenta wizyty ciążowe są umawiane na dwa miesiące do przodu ? Musze sobie ogarnąć grafik w pracy . Dziękuje !!!
    Mi Panie w recepcji umówiły 2 i powiedziała że na kolejnej wizycie umówimy kolejny 3.

• ZuzaMaruda Ekspertka

Wysłany: 17 października, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaB wrote:
    To super , że jest inne rozwiązanie tak trzeba było siedzieć z 3 h na wynik hormonów,pobierali o 8 i były między 10 a 11🙈

ZuzaMaruda jeżeli mogę zapytać u mnie wyszedł test ciążowy pozytywny chociaż u nas ciążę i naturalne i ivf więc tak zaskoczona nie jestem czy u Ciebie tym razem wszystko idzie dobrze ? Oczywiście jeżeli chcesz napisać na forum .Muszę zadzwonić i umówić się na wizytę jak bhcg będzie rosła 🙈
    Tak😉 cud naturalny i narazie bez komplikacji a trochę ich miałam, chodź docent zalecił trochę leków ale ze względu na moją historię 😉 i się trochę zdziwił jak mnie zobaczył w gabinecie 😂 bo jak byłam na kontrolnej cytologii w lutym to mówiłam że żadnych dzieci nie planuje i to zapadło mu w pamięci 😂

AgnieszkaB lubi tę wiadomość

• AgnieszkaB Autorytet

Wysłany: 17 października, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZuzaMaruda wrote:
    Tak😉 cud naturalny i narazie bez komplikacji a trochę ich miałam, chodź docent zalecił trochę leków ale ze względu na moją historię 😉 i się trochę zdziwił jak mnie zobaczył w gabinecie 😂 bo jak byłam na kontrolnej cytologii w lutym to mówiłam że żadnych dzieci nie planuje i to zapadło mu w pamięci 😂

No ja już też zakończyłam produkcję 🙈 jeszcze taki okres ,że synek spi w łóżeczku obok naszego łóżka , córka ostatnio też śpi z nami i jak dojdzie kolejne 🙈 oby do tego czasu jakiś się to uregulowało że spaniem

2021. Zosia 💛
    2023 Ignacy 💙
  • ZuzaMaruda Ekspertka

Wysłany: 17 października, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaB wrote:
    No ja już też zakończyłam produkcję 🙈 jeszcze taki okres ,że synek spi w łóżeczku obok naszego łóżka , córka ostatnio też śpi z nami i jak dojdzie kolejne 🙈 oby do tego czasu jakiś się to uregulowało że spaniem
    Nasz to śpi z nami🙈 łóżeczko parzy go w dupke od jakiegoś czasu 😅 plus milion razy w nocy się budzi chodź nad tym pracuje bo bufet mu powoli zamykam i tu jest poprawa 😃

• ZOSIA92 Ekspertka

Wysłany: 18 października, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaB wrote:

Moja koleżanka ma trzy córki najstarsza 5 lat potem kolejna niecałe dwa i najmłodsza 3 miesiące wszystkie śpią z nimi jedna ma łóżeczko po jednej stronie ,drugą dostaję po drugiej a najstarsza śpi na specjalnej piance koło łóżeczka jednej z dziewczynek ostatnio nie chce spać sama u siebie w pokoju

ZuzaMaruda niby jak się kończy karmić piersią to jest poprawa jeżeli chodzi o spanie 💪
    Chociaż ja do dzisiaj pamiętam jak z moim dzieckiem 11 miesięcznym które było już na mm multum nocy w nosidle gotowałam obiady bo spać nie chciało w nocy 🙈

AgnieszkaB, ZuzaMaruda lubią tę wiadomość

• AgnieszkaB Autorytet

Wysłany: 18 października, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZuzaMaruda wrote:
    Nasz to śpi z nami🙈 łóżeczko parzy go w dupke od jakiegoś czasu 😅 plus milion razy w nocy się budzi chodź nad tym pracuje bo bufet mu powoli zamykam i tu jest poprawa 😃

Terminy są po 20 listopada tak się zapisałam a wcześniej do dr Trzcińskiego i zobaczymy co to będzie 🙈

2021. Zosia 💛
    2023 Ignacy 💙
  • AgnieszkaB Autorytet

Wysłany: 18 października, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeszcze się chciałam zapytać czy czytałyscie może na grupie o niepłodności dokładnie nie pamiętam sprawdzę, że według najnowszych badań niepłodność rodziców zwiększa ryzyko wad wrodzonych serca i powinny być obowiązkowe badania echo serca płodu w tej grupie 🤔 jeszcze się podpytam doktora na wizycie aczkolwiek pamiętam , że kiedyś sam mówił ,że właśnie choroba jaką jest niepłodność zwiększa ryzyko chorób u płodu ,dziecka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października, 09:41

Marzena🌺 lubi tę wiadomość

2021. Zosia 💛
    2023 Ignacy 💙
  • Marzena🌺 Autorytet

Wysłany: 18 października, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaB wrote:
    Dziewczyny jeszcze się chciałam zapytać czy czytałyscie może na grupie o niepłodności dokładnie nie pamiętam sprawdzę, że według najnowszych badań niepłodność rodziców zwiększa ryzyko wad wrodzonych serca i powinny być obowiązkowe badania echo serca płodu w tej grupie 🤔 jeszcze się podpytam doktora na wizycie aczkolwiek pamiętam , że kiedyś sam mówił ,że właśnie choroba jaką jest niepłodność zwiększa ryzyko chorób u płodu ,dziecka

Tak są takie najnowszej badania, które sugerują powiązanie wad wrodzonych serca i niepłodności rodziców ( oczywiście zwiększone ryzyko nie ,że to pewne )w tym lekarze typowo od echo serca płodu są w dużej części za tym aby każda pacjentka po procedurze ivf była kierowana na echo serca płodu tutaj warto rozmawiać z lekarzami od badań prenatalnych czy lekarzem prowadzącym .
    Diagnostyka najważniejsza 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października, 11:17

2017. 39 tc Gaja 💔👼
    2 procedury ivf
    2023. 🌈 synek Ignaś 38 tc.
    2024. 3 ivf
    Pcos, zespół antyfosfolipidowy, zaburzenia cytokin.

12.07.2024 Dipherelina
    29.07.2024 start stymulacja
    8.08 2024 punkcja
    6 zapłodnien 7 komórek zamrożonych
    5❄️
    26.08.224 endometrium scan
    19.09.2024 star przygotowanie do transferu

400mg Quensyl od pół roku
    100 mg Clexana.
    25.09.2024 transfer 5.1.1
    2.10.2024 bhcg 78 ,progesteron 52
    4.19.2024 bhcg 181
    07.10.2924 bhcg 601
    14.10.2024 wizyta ✔️
    28.10.2024 wizyta ♥️
    Plaquenil200,clexane 0,8 ,acard ,wapno ,l-arginina,
    30.10.2024 wizyta ♥️
    Czekamy na dziewczynkę 🐻
‹‹ 519 520 521 522 523 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ