Hashimoto - rady dla starających się z tą chorobą
-
WIADOMOŚĆ
-
no na razie to babka w sklpeie ma mi popytac na hurtowni u siebie a jak co to bede sciagac cos z neta ziarno pewnie albo maczka bo tez ja mozna dostac,,,Chanelka lepsze samopoczucie??? musimy chyba sie z tym pogodzic ze to nas spotkalo...Moj malz za to szaleje teraz po sklepach w belgii by pokupic mi rozne produkty miedzy innymi yam flour mozemy ja uzywac zamiast zwyklej maki ..mozna z tego pokombinowac nawet jakies ciastka dla nas....
-
Cześć, też mam Hashimoto i biorę Euthyrox. Zemdlenie mi się nie zdarzyło ale pamiętam, że moja endo, gdy zaczęłam go brać, ostrzegała, że gdybym się zaczęła źle czuć, mam zbadać tsh, czy nie zostało zbite za bardzo. Więc może zrób badanie tsh.
Gdy będziesz miała wynik OK to raczej wątpię, żeby euthyrox był przyczyną. -
ehh pekla mi torbiel na jajniku i przez to zemdlalam. kurde bolu tak duzego nie pamietam i zbyt wiele nie wiem co sie dzialo,,,,tyle ze ocknelam sie juz w innej pozycji...Codziennie jakies zle wiesci...tyle ze jedno mnie pociesza...dieta hashi dziala naprawde mam 3kg na wadze mniej...i to od piatku...!!..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 17:23
-
czy diete przy HAshimoto zalecił lekarz czy to tylko informacje zinternetu? wszedzie piszą, że to jets niepoparte żadnymi badaniami
kapturnica - nic dziwnego , że schudłaś, ale tak duży spadek w krótkim czasie jets bardzo niebezpieczny -
Blondik wrote:czy diete przy HAshimoto zalecił lekarz czy to tylko informacje zinternetu? wszedzie piszą, że to jets niepoparte żadnymi badaniami
kapturnica - nic dziwnego , że schudłaś, ale tak duży spadek w krótkim czasie jets bardzo niebezpiecznyWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 17:08
Chanela lubi tę wiadomość
-
co do poparcia lub nie cos w tym musi byc ze wiele produktow dziala na nas autogennie....mojej mamie przypomnialo sie ze w niemowlectwie bylam uczulona na bialko mleka krowiego , pozniej niby przeszlo a teraz juz wiem ze tak naprawde uczulenie bylo dalej tylko ze moze bedac mlodszym sie latwiej bylo org z tym uporac.Co do samej diety ja postanowilam przez 8tygodni taka wprowadzic radykalna by sprawdzic jak ona zadziala i na antygeny i na wage i na samopoczucie..To co zauwazylam to przede wszystkim lepsze samopoczucie , zero zaparc i wzdec a te mialam nader czesto wierz mi..i moze wydawac sie ze to malo prawdopodobne ale glodna nie chodze , nie szukam wzrokiemjedzenia czy innych przekasek...Zobacze po tych 8tyg czy beda jakies jej efekty,,,,
-
no wlasnie ze od kiedy biore metformine i do tego teraz euthyrox to jem duzo mniejsze porcje i przykladowo rano zaraz przy braniu metforminy wypijam pol szklanki soku 100%wymieszanego z woda mineralna...potem moja obowiazkowa kawa niestety bez mleka ale powoli i do tego sie przekonuje a dzis np mialam to
sniadanie
jajko na miekko kilka lisci salaty lodowej szczypiorek pomidor papryki kawalek ogorek ze 2 plasterki chudej wedliny i 2styropianki z ryzu jak na niego mowie hiihh
jablko i pomarancza na 2gie sniadanie na szybko
moj obiad szklanka zupy pomidorowej robie ze swojego przecieru domowego z pomidorow wiec dodaje tylko do niego troche koncentratu zeby nie byl bardzo blady a na 2gie danie zjadlam 2lyzki ryzu brazowego(nie przepadam za nim za bardzo) piers z kurczaka zamarynowana w lyzeczce oleju ryzowego pieprz cayenne czosnek przyprawy ogolnie na ostroo lubie i do tego surowka z pora marchewki i jablka, dodaje mala lyzeczke majonezu light hellmans jest dla mnie smaczniejsze.
podwieczorek banan malo dojrzaly (duza zawartosc potasu)kawa zeszlam do2kaw dziennie
kolacja
2sokoliki z wody 2styropianki 2ogorki kiszone i pomidor cebyla czerwona
i obowiazkowo pomarancza
herbata zielona z dodatkiem soku ananasa z biedrony 2razy w ciagu dnia jakos jedyna herbata zielona ktora jestem w stanie wypic no i w w ciagu dnia podciagam z butelki poltora litrowa wode mineralna...
Nie mialam czasu policzyc wartosci kalorycznej dzisiaj ale jak sama popatrzysz nie jest kalorycznie duzo a objetosciowo mozna sobie pojesc...
Mi to smakuje i nie ejstem glodnaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 21:02
-
sery ale na bazie mleka koziego lub owczego albo bawole... a nie krowiego....krowie uczula....a co do majonezu od kiedy na mleku jest produkowany yyy???jak to przede wszystkim olej i zoltka jaj oraz musztarda i przyprawy.....oj chyba cos do konca nie wiesz co sie z czego tak naprawde produkuje,,,,Czasem warto popatrzyc na sklad produktu... Tak jest niedopuszczalna jezeli jest naduzywana.... powyzej 2dziennie....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2014, 08:38
-
kapturnica dobrze wiedzieć że mogę sobie jakąś kawę wypić bo uwielbiam i staram się właśnie całkiem odstawić i tak mi smutno bo wszyscy piją a ja nie. Co do majonezu to słyszałam że kielecki podobno jest świetny (przy hashi) ale to na razie nie jem. U mnie średnio z piciem wychodzi bo nie lubię wody takiej zwykłej.
Do tego moje śniadanie: dwie kromki chleba orkiszowego, wędlina, pół pomidora i ogórka + herbata słodzona ksylitolem.
II śniadanie: pomarańcz + kilka kulek winogrona czerwonego
obiad: 80 gram łososia + surówka z marchewki i jabłka
podwieczorek: reszta z surówki (była z 2 marchwi i jabłka) duży kubek herbaty malinowej z acerolą
kolacja: banan, pomarańcz i pół jabłka, pół szklanki wody -
To moje wyniki
TSH 1,340
norma 0,270-4,200
FT3 2,58
norma 2,00-4,40
FT4 0,95
norma 0,93-1,70
antyTPO 8,76
norma 34,00
antyTG <10
norma 115,00