Forum Starając się z pomocą medyczną Hashimoto - rady dla starających się z tą chorobą
Odpowiedz

Hashimoto - rady dla starających się z tą chorobą

Oceń ten wątek:
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 9 lutego 2014, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no na razie to babka w sklpeie ma mi popytac na hurtowni u siebie a jak co to bede sciagac cos z neta ziarno pewnie albo maczka bo tez ja mozna dostac,,,Chanelka lepsze samopoczucie??? musimy chyba sie z tym pogodzic ze to nas spotkalo...Moj malz za to szaleje teraz po sklepach w belgii by pokupic mi rozne produkty miedzy innymi yam flour mozemy ja uzywac zamiast zwyklej maki ..mozna z tego pokombinowac nawet jakies ciastka dla nas....

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 9 lutego 2014, 21:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to ja już się pogodziłam, tylko przez niedoczynność czułam się bardzo zmęczona. Teraz przynajmniej nie jestem zmęczona. Zobaczymy, powoli małymi krokami dojdziemy do uśpienia choroby :)

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Ciapulinka Ekspertka
    Postów: 184 161

    Wysłany: 10 lutego 2014, 14:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, też mam Hashimoto i biorę Euthyrox. Zemdlenie mi się nie zdarzyło ale pamiętam, że moja endo, gdy zaczęłam go brać, ostrzegała, że gdybym się zaczęła źle czuć, mam zbadać tsh, czy nie zostało zbite za bardzo. Więc może zrób badanie tsh.
    Gdy będziesz miała wynik OK to raczej wątpię, żeby euthyrox był przyczyną.

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 10 lutego 2014, 15:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehh pekla mi torbiel na jajniku i przez to zemdlalam. kurde bolu tak duzego nie pamietam i zbyt wiele nie wiem co sie dzialo,,,,tyle ze ocknelam sie juz w innej pozycji...Codziennie jakies zle wiesci...tyle ze jedno mnie pociesza...dieta hashi dziala naprawde mam 3kg na wadze mniej...i to od piatku...!!..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 17:23

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Blondik Autorytet
    Postów: 5204 4874

    Wysłany: 10 lutego 2014, 16:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy diete przy HAshimoto zalecił lekarz czy to tylko informacje zinternetu? wszedzie piszą, że to jets niepoparte żadnymi badaniami

    kapturnica - nic dziwnego , że schudłaś, ale tak duży spadek w krótkim czasie jets bardzo niebezpieczny

    8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Blondik Autorytet
    Postów: 5204 4874

    Wysłany: 10 lutego 2014, 16:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawi mnie,co przy Hashimoto można jeść na sniadanie: chleb nie, jogurt nie, płatki nie

    tylko warzywa i owoce?


    organizm potrzebuje wszystkich składników, ta dieta nie trzyma się kupy

    8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 10 lutego 2014, 17:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik wrote:
    czy diete przy HAshimoto zalecił lekarz czy to tylko informacje zinternetu? wszedzie piszą, że to jets niepoparte żadnymi badaniami

    kapturnica - nic dziwnego , że schudłaś, ale tak duży spadek w krótkim czasie jets bardzo niebezpieczny
    w krotkim czasie duzo bo na poczatku woda schodzi...,a diete wskazal mi endo Jestem dietetykiem z wyksztalcenia wiec jest mi latwiej cos komponowac..oprocz owocow i warzyw mozesz ryz jesc sery kozie i owcze, chude miesa makarony i pieczywo bezglutenowe..wbrew pozorom mozna cos znalezc do jedzenia zeby nie jesc codziennie to samo..a najwazniejsze sa witaminy i bialko, bialko masz z serow i mies a reszta owoce i warzywa...W internecie jest duzo jedzenia bezlutenowego i mozjna wiele pokombinowac dan...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 17:08

    Chanela lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 10 lutego 2014, 17:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do poparcia lub nie cos w tym musi byc ze wiele produktow dziala na nas autogennie....mojej mamie przypomnialo sie ze w niemowlectwie bylam uczulona na bialko mleka krowiego , pozniej niby przeszlo a teraz juz wiem ze tak naprawde uczulenie bylo dalej tylko ze moze bedac mlodszym sie latwiej bylo org z tym uporac.Co do samej diety ja postanowilam przez 8tygodni taka wprowadzic radykalna by sprawdzic jak ona zadziala i na antygeny i na wage i na samopoczucie..To co zauwazylam to przede wszystkim lepsze samopoczucie , zero zaparc i wzdec a te mialam nader czesto wierz mi..i moze wydawac sie ze to malo prawdopodobne ale glodna nie chodze , nie szukam wzrokiemjedzenia czy innych przekasek...Zobacze po tych 8tyg czy beda jakies jej efekty,,,,

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 10 lutego 2014, 20:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica, ale jesz tyle ile chcesz czy ograniczasz te posiłki do jakiś tam ilości? Napisz swój przykładowy jadłospis na dzień.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 10 lutego 2014, 20:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie ze od kiedy biore metformine i do tego teraz euthyrox to jem duzo mniejsze porcje i przykladowo rano zaraz przy braniu metforminy wypijam pol szklanki soku 100%wymieszanego z woda mineralna...potem moja obowiazkowa kawa niestety bez mleka ale powoli i do tego sie przekonuje a dzis np mialam to
    sniadanie
    jajko na miekko kilka lisci salaty lodowej szczypiorek pomidor papryki kawalek ogorek ze 2 plasterki chudej wedliny i 2styropianki z ryzu jak na niego mowie hiihh
    jablko i pomarancza na 2gie sniadanie na szybko
    moj obiad szklanka zupy pomidorowej robie ze swojego przecieru domowego z pomidorow wiec dodaje tylko do niego troche koncentratu zeby nie byl bardzo blady a na 2gie danie zjadlam 2lyzki ryzu brazowego(nie przepadam za nim za bardzo) piers z kurczaka zamarynowana w lyzeczce oleju ryzowego pieprz cayenne czosnek przyprawy ogolnie na ostroo lubie i do tego surowka z pora marchewki i jablka, dodaje mala lyzeczke majonezu light hellmans jest dla mnie smaczniejsze.
    podwieczorek banan malo dojrzaly (duza zawartosc potasu)kawa zeszlam do2kaw dziennie
    kolacja
    2sokoliki z wody 2styropianki 2ogorki kiszone i pomidor cebyla czerwona
    i obowiazkowo pomarancza
    herbata zielona z dodatkiem soku ananasa z biedrony 2razy w ciagu dnia jakos jedyna herbata zielona ktora jestem w stanie wypic no i w w ciagu dnia podciagam z butelki poltora litrowa wode mineralna...
    Nie mialam czasu policzyc wartosci kalorycznej dzisiaj ale jak sama popatrzysz nie jest kalorycznie duzo a objetosciowo mozna sobie pojesc...
    Mi to smakuje i nie ejstem glodna

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 21:02

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 10 lutego 2014, 21:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chanela staram sie tak robic by np kurczaka dzis zastapic jutro np plastrem z indyka a pojutrze zjesc szczupaka ktorego wysepilam od kumpla heheh

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Blondik Autorytet
    Postów: 5204 4874

    Wysłany: 11 lutego 2014, 08:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no,ale sery, majonez to tez produkty na bazie mleka... kawa porzy hashimoto podobno tez zabroniona

    8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 11 lutego 2014, 08:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sery ale na bazie mleka koziego lub owczego albo bawole... a nie krowiego....krowie uczula....a co do majonezu od kiedy na mleku jest produkowany yyy???jak to przede wszystkim olej i zoltka jaj oraz musztarda i przyprawy.....oj chyba cos do konca nie wiesz co sie z czego tak naprawde produkuje,,,,Czasem warto popatrzyc na sklad produktu... ;) Tak jest niedopuszczalna jezeli jest naduzywana.... powyzej 2dziennie....

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2014, 08:38

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 11 lutego 2014, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica dobrze wiedzieć że mogę sobie jakąś kawę wypić bo uwielbiam i staram się właśnie całkiem odstawić i tak mi smutno bo wszyscy piją a ja nie. Co do majonezu to słyszałam że kielecki podobno jest świetny (przy hashi) ale to na razie nie jem. U mnie średnio z piciem wychodzi bo nie lubię wody takiej zwykłej.
    Do tego moje śniadanie: dwie kromki chleba orkiszowego, wędlina, pół pomidora i ogórka + herbata słodzona ksylitolem.
    II śniadanie: pomarańcz + kilka kulek winogrona czerwonego
    obiad: 80 gram łososia + surówka z marchewki i jabłka
    podwieczorek: reszta z surówki (była z 2 marchwi i jabłka) duży kubek herbaty malinowej z acerolą
    kolacja: banan, pomarańcz i pół jabłka, pół szklanki wody

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 12 lutego 2014, 08:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc kobitki...
    mam pytanie do was kochane a zwlaszcza do niedoczynnosciowek tarczycowych i hashi...jakie macie leukocyty ???chodzi mi o wynik wbc , ktory w hashi jest poddobno bardzo niski..i tak sie zastanawiam kurde nad tym jaki wy macie??

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 12 lutego 2014, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie badałam wbc więc nie odniosę się do Twojego pytania.
    Niby lepiej się czuję po euthyroxie. Ale waga mi lata, raz lepiej, raz gorzej a nie ma ku temu podstaw.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • ash Autorytet
    Postów: 1326 1092

    Wysłany: 17 lutego 2014, 12:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, możecie mi powiedzieć jakie miałyście wyniki na podstawie których stwierdzono Hashimoto?
    Mam odebrane wyniki, ale wizytę u endo mam dopiero za 3 tygodnie :(

    ug3715nmrb0zdbvc.png

  • kiniaczek84 Autorytet
    Postów: 1307 290

    Wysłany: 17 lutego 2014, 14:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej:)ATPO norma 60 a ja miałam 1300:(

    9f7j3e5e8v9541eg.png
  • ash Autorytet
    Postów: 1326 1092

    Wysłany: 17 lutego 2014, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moje wyniki
    TSH 1,340
    norma 0,270-4,200

    FT3 2,58
    norma 2,00-4,40

    FT4 0,95
    norma 0,93-1,70

    antyTPO 8,76
    norma 34,00

    antyTG <10
    norma 115,00

    martwi mnie niskie ft4, co daje
    FT4 2.60% [wynik 0.95, norma (0.93 - 1.7)]
    FT3 26.36% [wynik 2.58, norma (2 - 4.2)]

    ug3715nmrb0zdbvc.png

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 17 lutego 2014, 18:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ash wrote:
    To moje wyniki
    TSH 1,340
    norma 0,270-4,200

    FT3 2,58
    norma 2,00-4,40

    FT4 0,95
    norma 0,93-1,70

    antyTPO 8,76
    norma 34,00

    antyTG <10
    norma 115,00

    martwi mnie niskie ft4, co daje
    FT4 2.60% [wynik 0.95, norma (0.93 - 1.7)]
    FT3 26.36% [wynik 2.58, norma (2 - 4.2)]
    patrzac na stosunek ft3 do ft4to idziejakby w strone nadczynnosci..ale nie masz co sie martwic bo endo da ci cos na wyrownanie...

    ash lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego