Forum Starając się z pomocą medyczną Hashimoto - rady dla starających się z tą chorobą
Odpowiedz

Hashimoto - rady dla starających się z tą chorobą

Oceń ten wątek:
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 17 lutego 2014, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hashimoto na pewno nie masz, bo normę masz do 34, więc nie musisz się tym martwić. mój wynik to 560 przy normie 34.

    ash lubi tę wiadomość

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • ash Autorytet
    Postów: 1326 1092

    Wysłany: 18 lutego 2014, 08:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Uspokoiłyście mnie trochę :)
    Czekam cierpliwie na wizytę.

    ug3715nmrb0zdbvc.png

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 18 lutego 2014, 08:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie masz zlych wynikow, wszystko jest jeszcze w granicach norm..wiec jakies ewentualne problemy sa do szybkiego wyrownania...Glowa do gory i wio do endo :D

    ash lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • inessa Autorytet
    Postów: 6586 18658

    Wysłany: 18 lutego 2014, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno mnie tu nie było i widze dużo wypowiedzi ciekawych. Mam też haschimoto ale też mam w skrócie drugą chorobe sa to guzotorbiele na tarczycy ale nazwa jest o wiele dłuższa.
    Ja na haschi nie stosuje diety bo i tak mam już dwie tak naprawde jedną mam nietolearncje glutenu i laktozy.
    CO do leukocytów to ja mam zawsze ich dużo za to erytrocytów mam przy granicy normy.
    Jezlei chodzi o mleko to najlepiej nie pic samego melka obojetnie z jakiego zwierza jest ale jeść przetwory mleczne u dorosłego lepiej sie przyswajają.
    A kawa ponoc ( ja prawie nie pijam kawy) jest bardzo dobra z cykorii i polecana przy hascimoto,przy insulinoopornosci,przy PCOS.
    Zdrówka każdej z Was życze <3

    kapturnica lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 18 lutego 2014, 21:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś



    swietny artykul polecam przeczytac panie....
    http://www.tlustezycie.pl/2013/08/hashimoto-niedoczynnosc-tarczycy.html

    inessa, Chanela lubią tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 18 lutego 2014, 21:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja sie poddajejak nie mozna krowiego...to zadnego mleka zadnych serow nic ...ser kozi smierdzi mi capem ehhh ser owczy wali baranem ehhh I za Chiny!!nie przemoge sie nie dam rade jesc obrzydzenie na zapach i smak powoduje ze mam ochote haftowac,,,
    Pietole nie jem serow yhhyyhhy

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 18 lutego 2014, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kupiłam firmy turek sek kozi - wygląda jak zwykły biały ser kremowy i nie śmierdzi i smakuje normalnie - ja się na niego przerzuciłam bo bez jakiegokolwiek sera bym zwariowała

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 19 lutego 2014, 06:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela JA TEZ ZAWSZE JADLAM SERKI PODSTAWA MOJEGO POZYWIENIA..KUPILAM W LIDLU BIEDRONIE W CENTRUM NA WAGE JAKIS I UJA!!! wszystko wacham jak popietolona jak poczuje jakis dziwny zapach to od razu cofka...Sprobuje dorwac z turka ten serek jak mowisz ale w nast tyg jak moj malz zjedzie w razie czego zje bo wyrzucanie jedzenia nie jest u mnie praktyka...Mam jeszcze cicha nadzieje ze jak przywiezie mi sery z Be to moze one beda bardziej jadalne..
    Chanela a probowalas inne...czulas w zapachu roznice i smaku??..Czy moze ja jakas porabana juz jestem :-/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2014, 06:36

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 19 lutego 2014, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kupowałam jeszcze jeden w realu albo tesco nie pamiętam i też był zjadliwy :)

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • inessa Autorytet
    Postów: 6586 18658

    Wysłany: 20 lutego 2014, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można serki zamawiać w firmach gdzie jedzenie bezglutenowe i też nie czuć bardzo zapachu dawno temu jadłam jak jeszcze mogłam troszke i jest nawet smaczny.

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 20 lutego 2014, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa ale mi kazdy smierdzi i w tym jest problem...nie przejdzie przez gardlo nawet na minimalny charakterystyczny zapach mnie cofa...

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • inessa Autorytet
    Postów: 6586 18658

    Wysłany: 20 lutego 2014, 23:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica rozumiem ja co do serów kozich zwłąszcza tak miałam ale akurat ten co kupowałam był bezzapachowy tylko ja kupowałam wtedy bezpośrednio w sklepie wiec mogłam powąchać.
    Za to teraz można kupić mleko dla alergików bez laktozy naprawde jest super ja mam bardzo dużą nietolerancje na laktoze a to moge pić ostatnio kupiłam je w Piotrze i Pawle ale i tak nie jest to polskie mleko a niemieckie ale warto.
    Piszecie o soi =,ze sie nie powinno przy Haschi mi lekarz nic o tym nie mówił mimo,ze wie iż ja jem duzo soi ponieważ tak uzupełniam niedobory białka pije mleko sojowe itp aby zaszkodzić sobie trzeba by jesć soje w tabletkach bo takowa istnieje.
    Tak samo nie powinno sie jeśc jodu ( potraw np z ryb słonowodnych czesto itp) ale gdy sie okaze,ze kobieta zachodzi wciaże to powinna zjadać dziennie jodu od 100-150 jednostek na dzień ze wzgledu na dobro dziecka ( przekłada sie dobro dziecka nad dobro matki) nie wolno przekraczać tych jednostek a po ciązyu i karmieniu odstawia sie odrazu jod aby nie szkodzić już sobie.

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 21 lutego 2014, 06:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa kurcze...z tego co rozmawialam z moim endo jak rowniez przekopalam tony stron na necie i wszedzie pisze ze soja jest niewskazana bo jest wolotworcza i wplywa uposledzajaco na prace tarczycy..Nie wiem do konca jak jest naprawde ale wykluczylam calkowicie nie bede ryykowac ...Co do uzupelniania bialka -duze jego poklady sa w amarantusie kilkakrotnie wyzsza ich zawartosc niz w mleku i innych produktach wiec polecam bo w smaku jest naprawde idealna :)Co do jodu z tym sie zgadzam z Toba jod w cizy jest wskazany natomiast na codzien niestety musimy unikac...

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 21 lutego 2014, 21:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jak na razie jodu musimy unikać. Chyba że będziemy w ciąży :)

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 13 marca 2014, 08:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba się przyłączam do tego wątku. Odebrałam wyniki, moje Anty TPO wynosi tylko 1212,7 przy normie 60...
    kapturnica wrote:
    czesc kobitki...
    mam pytanie do was kochane a zwlaszcza do niedoczynnosciowek tarczycowych i hashi...jakie macie leukocyty ???chodzi mi o wynik wbc , ktory w hashi jest poddobno bardzo niski..i tak sie zastanawiam kurde nad tym jaki wy macie??
    WBC mam na granicy - 4,68 przy normie 4-11.
    TSH też niskie -2,372 przy normie 0,35-5,5.
    No ale to ATPO bije wszystko na głowę... W czwartek mam pierwszą wizytę u endo, ale mój lekarz już stwierdził, że wszystko wskazuje na Hashimoto i endokrynolog pewnie zleci usg tarczycy i powtórne badania krwi aby to na 100% potwierdzić. No i kategorycznie zabronił mi się teraz starać o dziecko.

    Czytałam wszystko co pisałyście - ta dieta cóż... dla mnie też brzmi strasznie. Uwielbiam sery, żółte, pleśniowe, wszystkie. I w ogóle większość produktów tam wymienionych to moje ulubione. Za to te zalecane... niezbyt za nimi przepadam. Cóż na razie poczekam na wizytę u endo, zapytam się też go o dietę i zobaczymy co będzie dalej.

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 13 marca 2014, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek ja też uwielbiam kawę, różne sery i przetwory mleczne. Rano prawie zawsze jadłam płatki z mlekiem. Ale da się na wszystko przestawić. Na początku jest różnie, ja fatalnie czułam się przez pierwszy tydzień ale to również przez to, że biorę metforminę i ograniczyłam cukry praktycznie do zera.

    kapturnica lubi tę wiadomość

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 14 marca 2014, 10:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    Marronek ja też uwielbiam kawę, różne sery i przetwory mleczne. Rano prawie zawsze jadłam płatki z mlekiem. Ale da się na wszystko przestawić. Na początku jest różnie, ja fatalnie czułam się przez pierwszy tydzień ale to również przez to, że biorę metforminę i ograniczyłam cukry praktycznie do zera.

    No my z mężem całkowicie dietę zmieniamy - u niego podwyższony cholesterol (po rodzicach odziedziczył). Jedzenia nie mam zamiaru wyrzucać, więc na razie zjemy to co mamy, a od następnych zakupów wymieniamy produkty.

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 22 maja 2014, 09:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    Marronek ja też uwielbiam kawę, różne sery i przetwory mleczne. Rano prawie zawsze jadłam płatki z mlekiem. Ale da się na wszystko przestawić. Na początku jest różnie, ja fatalnie czułam się przez pierwszy tydzień ale to również przez to, że biorę metforminę i ograniczyłam cukry praktycznie do zera.

    Miałaś 100% racji :)
    Przyzwyczaiłam się do codziennego lub codwudniowego pieczenia chleba (pięknie w mieszaniu wtedy pachnie i nam i sąsiadom :P). Sery tylko kozie - udało mi się znaleźć nieśmierdzące :) No i kaszy jaglanej sporo do jadłospisu wprowadziłam. I efekty są takie, że samopoczucie lepsze, senność trochę mniejsza a i kg troszkę ubyło :)

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 24 maja 2014, 07:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dowiedziałam się wczoraj, że prawdopodobnie mam Hashimoto.
    Anty TPO mam ok, ale ATG wynosi u mnie 204.
    Objawami u mnie są niemożność zajścia w ciążę właśnie. Pamiętacie, jak kiedyś nawijałam, że co miesiąc zachodze w ciążę i ją od razu tracę, bo organizm się jej pozbywa?
    Wszyscy mnie mieli za świra. No a teraz już wiem :(

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 26 maja 2014, 11:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iownka wrote:
    Ja też dowiedziałam się wczoraj, że prawdopodobnie mam Hashimoto.
    Anty TPO mam ok, ale ATG wynosi u mnie 204.
    Objawami u mnie są niemożność zajścia w ciążę właśnie. Pamiętacie, jak kiedyś nawijałam, że co miesiąc zachodze w ciążę i ją od razu tracę, bo organizm się jej pozbywa?
    Wszyscy mnie mieli za świra. No a teraz już wiem :(

    Też czasami miałam takie odczucie (zwłaszcza na temperatury patrząc), ale bałam się to głośno powiedzieć (napisać).
    Innych objawów nie masz?

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego