Forum Starając się z pomocą medyczną Hashimoto - rady dla starających się z tą chorobą
Odpowiedz

Hashimoto - rady dla starających się z tą chorobą

Oceń ten wątek:
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 26 maja 2014, 18:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam. Powiększone węzły chłonne od czasu do czasu na głowie (dosłownie takie wielkie guzy mi się robią).
    A z temperaturami jak się staramy to u mnie jest tak, że są bardzo wysokie aż do samego nadejścia okresu. Ogolnie czuję się wtedy bardzo źle. Teraz mam trochę oddechu od tego samopoczucia, bo leczymy obydwoje infekcje bakteryjne i mamy chwilowy zakaz starań (miejmy nadzieję, że do nastepnego cyklu).

    Odczuwam lekkie obawy, bo wykupiłam dzisiaj Metypred, steryd, który ma mi zbić te przeciwciała i ułatwić zajście w ciążę. Bardzo się tego sterydu boję, ale jestem zdeterminowana.

    A co do usuwania zarodka z organizmu przez reakcje immunologiczne, to nie boję się tego mówić głośno, bo wiem, że jestem bardzo płodna i już dwa razy w życiu zaszłam za pierwszym strzałem. Dlatego zapaliła mi się lampka alarmowa jak się zaczęłam tak źle czuć i nie mogę zajść w ciążę.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2014, 18:24

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 6 czerwca 2014, 08:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje TSH po 2 tygodniach leczenia podwyszoną do 75 dawką Euthyroxu, skoczyło do wartości 3,78 :\
    Czy ja mam w ogóle szansę na ciążę?
    Czy to jest logiczna reakcja na zwiększenie dawki tyroksyny? A może przy Hashimoto to jest logiczne...
    Tę chorobę da się jakoś okiełznać? :P

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 6 czerwca 2014, 08:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety przy hashi bedzie tsh skakac.
    .Ja lecze sie od lutego Startowalam z 5,20 po 2tyg spadlo na 0,8 potem 0,5 na dawce 75..Ostatnia wizyta u endo w kwietniu..Kazal powtorzyc po2 miesiacach..Zobilam wczoraj i tsh skoczylo z 0,5 na 2 :-/
    Czas zwiekszyc dawke :-/

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 6 czerwca 2014, 08:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale to jest demotywujące z leksza?
    A Ty się kapturnica starasz, jak masz w danym momencie gorsze TSH?

    Mam jeszcze jedną wątpliwość. Od jakiegoś czasu prawie codziennie biegam. Gdzieś tam czytałam, że bieganie zwiększa liczbę limfocytów i ogólnie zwiększa odporność. Nie wiem, czy przy Hashimoto jest to dobre.
    Ale chciałam schudnąć, a bieganie najbardziej odchudzająco na mnie działa...

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 6 czerwca 2014, 09:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje antygeny sa bardzo malo przekroczone..W tym momencie sie nie staram bo malz nie ma,Wracam do staran w lipcu.....Ale poki tsh jest do 2 nie ejst tak zle..Wyst zwiekszyc dawke lekow...

    Iownka lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonka nie martw się, najpierw trzeba zawalczyć o stabilizację hormonów a potem zobaczysz że będzie lepiej. Moje p/ciała są mega wysokie, jak zobaczyłam wyniki to byłam załamana, ale dieta i leki pomogły mi ustabilizować wszystko i do tego lekarz dołączył clostilbegyt i w pierwszym cyklu się udało także spokojnie :) na każdą przyjdzie czas.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 6 czerwca 2014, 20:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela, a jaka to dieta? Bo nie wiem, czy powinnam bez odpowiednich badań wykluczać z jadłospisu gluten i mleko...

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 7 czerwca 2014, 22:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bardziej mi chodziło o dietę o niskim indeksie glikemicznym. Ja dodatkowo zrobiłam testy żeby sprawdzić czy mam alergię na gluten i mleko ale wyszło że jest w porządku, za to jajka dość negatywnie. Na tej diecie udało sięmi kilka kg zgubić i wtedy właśnie też zaczęłam się lepiej czuć, wyniki się polepszyły. Dodatkowo stosowałam jeszcze większą dawkę wit.D3 bo każdy z nas ma jej niedobór.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 8 czerwca 2014, 07:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela, a jaką dawke witaminki D3 stosowalas?
    Ja biorę 1000jm tylko, taką bez recepty. Zastanawiam się nad powiekszeniem ;)

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 8 czerwca 2014, 09:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iownka wrote:
    Chanela, a jaką dawke witaminki D3 stosowalas?
    Ja biorę 1000jm tylko, taką bez recepty. Zastanawiam się nad powiekszeniem ;)
    W sezonie letnim wiekszej dawki nie potrzeba ;)
    Ja nawet na ten letni czas calkowicie odstawilam wit d bo sie na sloneczku przebywa,,A w sezonie jesienno zimowym stosuje dawke 2000j.m

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2014, 09:09

    Chanela lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 10 czerwca 2014, 08:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy która z Was stosuje dietę bezglutenową przy Hashimoto?
    Mi wczoraj lekarka zaleciła no i od wczoraj próbuję ;)
    Macie jakieś doświadczenia?

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 10 czerwca 2014, 15:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamy doświadczenia. Powiem Ci że jest ciężko ale idzie się przyzwyczaić. Ale nie zawsze alergia na gluten powoduje hashimoto, dlatego ja zrobiłam testy żeby sprawdzić jak to jest i wyszło że nie mam alergii na gluten i jakoś mi się lepiej żyje :) ale spróbuj, może w Twoim przypadku będzie to strzał w 10 i poprawią się wyniki i będziesz mieć lepsze samopoczucie.

    Ja dzisiaj odebrałam wyniki bo wczoraj robiłam i nie wyszło dobrze:
    TSH - 10,53
    FT4 - 0,87 (norma dla ciężarnych 0,9 - 1,5)
    Już to skonsultowałam z moją endo i zwiększamy mocno dawki i za miesiąc do kontroli i to osobiście bo musi mnie zobaczyć.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 10 czerwca 2014, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja własnie spróbuję i zobaczymy.
    Z nabiału nie zrezygnowałam na razie, jedynie ograniczę samo słodkie mleko, bo ponoć przetwory już nie mają tak złego działania.
    Na razie jestem dwa dni bez glutka i nie czuję jakiegoś pogorszenia samopoczucia przez to.
    Może to dlatego, że niczego sobie nie odmawiam, tylko własnie glutenu.

    Moje TSH też nie jest zachwycające, bo wynosi aż 3,78 po podwyższeniu dawek euthyroxu. Biorę teraz 88 i zobaczymy jak to się dalej potoczy.

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 10 czerwca 2014, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    mamy doświadczenia. Powiem Ci że jest ciężko ale idzie się przyzwyczaić. Ale nie zawsze alergia na gluten powoduje hashimoto, dlatego ja zrobiłam testy żeby sprawdzić jak to jest i wyszło że nie mam alergii na gluten i jakoś mi się lepiej żyje :) ale spróbuj, może w Twoim przypadku będzie to strzał w 10 i poprawią się wyniki i będziesz mieć lepsze samopoczucie.

    Ja dzisiaj odebrałam wyniki bo wczoraj robiłam i nie wyszło dobrze:
    TSH - 10,53
    FT4 - 0,87 (norma dla ciężarnych 0,9 - 1,5)
    Już to skonsultowałam z moją endo i zwiększamy mocno dawki i za miesiąc do kontroli i to osobiście bo musi mnie zobaczyć.

    OSZ kurde !!!to poszlo strasznie do gory.Chybatak wysoko to nigdy nie mialas.......Ale cos w tym jest ze tarczyca sie przyzwuczaja i dawki za male bo ja nie w ciazy i tez mi poszlo w gore. ...robilam w tamtym tyg i z 0,5 skoczylo mi na 2ke...Tez do endo ide 20tego by zwiekszyc dawke..A ty musisz szybko dzialac bo ft4 jak widac strasznie niziusio...

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iownka wrote:
    No ja własnie spróbuję i zobaczymy.
    Z nabiału nie zrezygnowałam na razie, jedynie ograniczę samo słodkie mleko, bo ponoć przetwory już nie mają tak złego działania.
    Na razie jestem dwa dni bez glutka i nie czuję jakiegoś pogorszenia samopoczucia przez to.
    Może to dlatego, że niczego sobie nie odmawiam, tylko własnie glutenu.

    Moje TSH też nie jest zachwycające, bo wynosi aż 3,78 po podwyższeniu dawek euthyroxu. Biorę teraz 88 i zobaczymy jak to się dalej potoczy.

    Po dwóch dniach trudno o efekty :)
    Ja po pierwszym miesiącu diety bez glutka zaczęłam czuć różnicę :)

    Iownka lubi tę wiadomość

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek, a dalej stosujesz tę dietę?
    Jak długo już na niej jesteś?

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
  • inessa Autorytet
    Postów: 6593 18662

    Wysłany: 11 czerwca 2014, 17:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej co do diety bezglutenowej to tak naprawde prawdziwe efekty można zauważyć przynajmniej po pół roku a najlepsze są po roku :)
    ja stosuje diete ale nie ze wzgledu na Haschi mimo,ze na nie choruje i wiem,ze zjedzenie przez kilka dni nawet małego kawałka ciasta i już cos jest nie tak w organiźmie.
    Życze Wam sił w diecie :) oraz wiele zielonosci :)
    Chanela a Ty jak sie kochana czujesz? :)

    Iownka lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 12 czerwca 2014, 08:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iownka wrote:
    Marronek, a dalej stosujesz tę dietę?
    Jak długo już na niej jesteś?

    Cały czas stosuje.
    I jestem odkąd wykryto Hasi, czyli około 3 miesiące.

    Inessa, nie wiem czy to prawdziwe efekty, czy raczej efekt placebo, ale... wiem ze czuje się teraz znacznie lepiej niż powiedzmy pół roku temu.

    Iownka, inessa lubią tę wiadomość

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 12 czerwca 2014, 10:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny... Ja już chyba zgłupiałam, albo w laboratorium coś pochrzanili.
    W marcu miałam pierwsze badanie aTPO -> 1212,7 (norma <60).
    Dziś dostałam nowe wyniki:
    aTPO 190 (norma <30)
    aTG 170 (normy 10-110)

    Do tej pory nie miałam, żadnego leku na tarczycę - mój lekarz stwierdził, że wpierw bakterii trza się pozbyć (chlamydia i mycoplasma pneumolane - atakują zatoki).
    I teraz nie wiem... Czy w pierwszym laboratorium się pomylili (teraz w innym się badam). Czy może teraz coś się pomylili... czy może ta dieta bez glutka dała takie efekty?

    Macie jakieś sugestie?

    inessa lubi tę wiadomość

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • Iownka Autorytet
    Postów: 585 362

    Wysłany: 12 czerwca 2014, 10:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Być może ta dieta bez glutka, bo ona ma docelowo zmniejszyć rekację autoimmunologiczną organizmu.
    Super wynik!
    W ogóle to przeciwciała sa za każdym razem inne, dlatego też aż tak bardzo się ich nie bada.

    inessa lubi tę wiadomość

    w5wqkrhmcawmir87.png

    relg3e5e4t96ae00.png
‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego