X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną histeroskopowe usuwanie polipa
Odpowiedz

histeroskopowe usuwanie polipa

Oceń ten wątek:
  • Yahu Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katharsis wrote:
    Hej, Dziewczyny w poniedziałek mialam histeroskopię operacyjna. W trakcie zabiegu usunięto mi polip ok.1 cm. Bezpośrednio po zabiegu czułam się całkiem nieźle. We środę po południu dostałam gorączki 37.8-37.9, bóle podbrzusza. Plamienia prawie już nie było. Przestraszyłam się tej temperatury i pojechałam do kliniki. Na miejscu lekarz zrobił USG i nic tam niepokojacego nie zobaczył. Przepisał mi antybiotyk "oslonowo". Problem, który mi się pojawił po histeroskopii to zaparcia :/ Mam trudności z wypróżnianiem. Napinam się trochę i tak bywa, że nic to nie daje. Dzisiaj znowu pojawiło mi się plamienie i ból w dole brzucha. Zastanawiam się na ile jest to normalne, że trzeciego dnia po histero jest nasilone plamienie, kiedy go już praktycznie nie było. Czy może to niech związek z tym problemem z wypróżnianiem?

Niestety nie jestem w stanie powiedzieć, czy mocniejsze parcie przy wypróżnianiu wznowiło złuszczenie endometrium i plamienie. Jeśli lekarz na USG kontrolnym nie wykrył nieprawidłowości, to bym się nie nakręcała. Jest teraz sezon przeziębień, grypy i covidu, więc stan podgorączkowy też nie musi być bezpośrednio związany z jakimiś powikłaniami po zabiegu. Może, ale nie musi.
    Co do zaparć to często zdarzają się po punkcji, ja bardzo cierpiałam w nieświadomości, kiedy przeczytałam na forum, że dziewczyny polecają kilka skutecznych środków, np. syrop laktuloza (bezpieczny także w ciąży), zakwas z buraka, czopki glicerynowe.
    Warto skorzystać, bo szkoda się męczyć.
    Zdrówka życzę! 😉

Starania od 09.20
    05.21 GynCentrum→ 03.23 Angelius Katowice

Ona
    →92', AMH 3,58 (07.21)→ 3,15 (04.22)→1,65 (08.23),
    ❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo / dominacja estrogenowa / BIRADS-3 (02.2024) → BIRADS-2 (08.2024)
    ✔️ kariotyp / V Leiden / protrombina

On
    → 89',
    ❌ azoospermia (06.21)😭 / kolejne badania - kryptozoospermia 😪 / ŻPN I st. → laparoskopia 05.22 (brak poprawy)
    ✔️ genetyka / kariotyp / hormony

Plan i realizacja:
    → 09.23 I PICSI → 8🥚→7xMII→ 2❄️(5 doba)✔️
    → transfer odroczony (ryzyko OHSS)❌
    →17.10.24 - I FET, 2BC, CN:
    Encorton 10, Neoparin 0,4, Besins 200;
    bHCG: 7dpt 28,1 mIU/ml; prog 36,51 ng/mL | 9dpt 29,4 mIU/ml | 11dpt 8,1 mIU/ml 💔
    → II FET - 12.2024?

Losie bądź łaskawy 🙏
  • Katharsis Nowa

Wysłany: 8 grudnia 2023, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yahu wrote:
    Niestety nie jestem w stanie powiedzieć, czy mocniejsze parcie przy wypróżnianiu wznowiło złuszczenie endometrium i plamienie. Jeśli lekarz na USG kontrolnym nie wykrył nieprawidłowości, to bym się nie nakręcała. Jest teraz sezon przeziębień, grypy i covidu, więc stan podgorączkowy też nie musi być bezpośrednio związany z jakimiś powikłaniami po zabiegu. Może, ale nie musi.
    Co do zaparć to często zdarzają się po punkcji, ja bardzo cierpiałam w nieświadomości, kiedy przeczytałam na forum, że dziewczyny polecają kilka skutecznych środków, np. syrop laktuloza (bezpieczny także w ciąży), zakwas z buraka, czopki glicerynowe.
    Warto skorzystać, bo szkoda się męczyć.
    Zdrówka życzę! 😉

Dziękuję, dzisiaj kupię laktuloze. Niepokoi mnie tylko ten ból podbrzusza, pleców na dole z tyłu (jak przy okresie) i to krwawienie, które od wczoraj się nasiliło niestety. Nigdy wcześniej nie miałam histeroskopii, a czytałam, że krwawienie w miarę upływu czasu od zabiegu powinno się zmniejszać, a nie zwiększać... Trochę mi też głupio co chwila biegać do kliniki, ale z drugiej strony lepiej pójść "z głupota" niż coś zbagatelizować. Boję się, że tym parciem pobudziłam sobie tą rankę wewnątrz po usunięciu polipa i może stąd to wzmożone krwawienie... Zastanawiam się też czy ewentualnie znowu iść do kliniki, w której miałam zabieg ze skierowania, czy dzwonić do swojego lekarza...

Magdzior lubi tę wiadomość

• Yahu Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2023, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katharsis wrote:
    Dziękuję, dzisiaj kupię laktuloze. Niepokoi mnie tylko ten ból podbrzusza, pleców na dole z tyłu (jak przy okresie) i to krwawienie, które od wczoraj się nasiliło niestety. Nigdy wcześniej nie miałam histeroskopii, a czytałam, że krwawienie w miarę upływu czasu od zabiegu powinno się zmniejszać, a nie zwiększać... Trochę mi też głupio co chwila biegać do kliniki, ale z drugiej strony lepiej pójść "z głupota" niż coś zbagatelizować. Boję się, że tym parciem pobudziłam sobie tą rankę wewnątrz po usunięciu polipa i może stąd to wzmożone krwawienie... Zastanawiam się też czy ewentualnie znowu iść do kliniki, w której miałam zabieg ze skierowania, czy dzwonić do swojego lekarza...

Jak Cię męczą duże wątpliwości i się stresujesz, a masz możliwość wizyty dzisiaj u swojego gina, to dla spokojnej głowy przed weekendem się umów. Po histero często się też cykl knoci. Ja miałam drugie moje histero w listopadzie w 10dc, plamiłam około tygodnia i miałam lekkie bóle podbrzusza. A okres dostałam kilka dni za szybko, bo tamten cykl trwał 26 dni (a standardowo mam 30-31). W którym jesteś dc?

Starania od 09.20
    05.21 GynCentrum→ 03.23 Angelius Katowice

Ona
    →92', AMH 3,58 (07.21)→ 3,15 (04.22)→1,65 (08.23),
    ❌ V R2 - hetero / MTHFR-hetero / PAI-1 homo / dominacja estrogenowa / BIRADS-3 (02.2024) → BIRADS-2 (08.2024)
    ✔️ kariotyp / V Leiden / protrombina

On
    → 89',
    ❌ azoospermia (06.21)😭 / kolejne badania - kryptozoospermia 😪 / ŻPN I st. → laparoskopia 05.22 (brak poprawy)
    ✔️ genetyka / kariotyp / hormony

Plan i realizacja:
    → 09.23 I PICSI → 8🥚→7xMII→ 2❄️(5 doba)✔️
    → transfer odroczony (ryzyko OHSS)❌
    →17.10.24 - I FET, 2BC, CN:
    Encorton 10, Neoparin 0,4, Besins 200;
    bHCG: 7dpt 28,1 mIU/ml; prog 36,51 ng/mL | 9dpt 29,4 mIU/ml | 11dpt 8,1 mIU/ml 💔
    → II FET - 12.2024?

Losie bądź łaskawy 🙏
  • Katharsis Nowa

Wysłany: 8 grudnia 2023, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yahu wrote:
    Jak Cię męczą duże wątpliwości i się stresujesz, a masz możliwość wizyty dzisiaj u swojego gina, to dla spokojnej głowy przed weekendem się umów. Po histero często się też cykl knoci. Ja miałam drugie moje histero w listopadzie w 10dc, plamiłam około tygodnia i miałam lekkie bóle podbrzusza. A okres dostałam kilka dni za szybko, bo tamten cykl trwał 26 dni (a standardowo mam 30-31). W którym jesteś dc?

Aktualnie jestem w 11 dc. Będę do nich dzwonić, bo nie podoba mi się ten ból i to krwawienie :/ Dziękuję Ci za odpowiedzi ♥️

Yahu lubi tę wiadomość

‹‹ 13 14 15 16 17
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ