HSG
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, powiedzcie mi proszę, jeżeli prawie na pewno mam niedrożny prawy jajowód (płyn podczas histeroskopii nie przepływał przez jajowód) to jest sens robić hsg? Czy Hsg może jakoś pomoc? Czy to już raczej będzie strata kasy? I czy są jakieś powikłania po tym?
Szykuję się do IUI a tu taka lipa Lewy jajnik działa lepiej niż prawy i obie ciąże miałam z prawego
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Jak długo sie zwykle krwawi po HSG?
18 pazdziernika miałam laparoskopię razem z HSG. Dokładnie dwa dni pozńiej dostałam okres.
Skonczylam juz krwawić i okres rowniez sie juz skończył ale nadal mam jasne plamienia. Z kazdym dniem coraz jaśniejsze.
I widze ze sie juz kończy tylko zastanawia mńie czy to pozostałości z @ czt go nadal z tego HSG... -
Która miała robione n Karowej i jest w stanie powiedzieć jakie badania trzeba mieć z sobą. Moja ginka kazała mieć ze sobą ważny posiew z kanału szyjki macicy tlenowy, beztlenowy i na drożdżaki. Poczytałam trochę o tym badaniu w necie to piszą o cytologii, grupie krwi, badaniu nasienia męża."Tylko nie martw się przez cały dzień.
Wyznacz sobie na to godzinę, a potem ciesz się życiem"
ks. Jan Kaczkowski -
Witajcie dziewczyny .Jakies nowosci na grupie? troche mnie tu nie bylo w kazdym razie hsg mam juz za soba na szczescie. Niby wszystko ok bo kontrast przeszedl. jednak doktorek ktory asystowal przy badaniu stwierdzil ze moge miec przegrode . I teraz pytanie do was ,,babki,, czy na zdjeciu nie powinno byc tego widac gdyby byla przegroda...?START 2014 ;(
-
Hej, trzymajcie za mnie kciuki. We wtorek mam sono-hsg, ze znieczuleniem ogólnym. Nie chcę nic czuć ani nic widzieć. Stresuję się mimo to bardzo. Bo wiadomo najgorszy jest sam wynik a nie procedura. Dodam tylko, że mam duże prawdopodobieństwo niedrożnych, bo kilka lat temu miałam obustronne usuwanie torbieli przyjajowodowych.
-
Hej dziewczyny, czy ktoras z Was miala badanie hsg w Szpitalu Wojewodzkim na Kartuskiej w Gdansku? Czy podaja cos na znieczulenie i ile czasu trzeba spedzic w szpitalu?
-
nick nieaktualny
-
agatkaa wrote:Cześć dziewczyny, czy miała któraś z Was wykonywane HSG znieczuelniu dożylnym tzw - sedacji?
Ja dzisiaj, ale nie HSG tylko SONO HSG. Robiłam prywatnie w Gdyni w Gamecie. Mimo wcześniejszego zabiegu usuwania torbieli, oba jajowody drożne, było to dla mnie dużym zaskoczeniem. Pozytywnym oczywiście. Jeśli chodzi o ból, to najbardziej bolało zakładanie wenflonu Po badaniu trochę pobolewało jak na okres. Generalnie spodziewałam się dużo gorszego bólu, dlatego zdecydowałam się na znieczulenie. Ale nie żałuję. -
nick nieaktualnytoreadorek wrote:Ja dzisiaj, ale nie HSG tylko SONO HSG. Robiłam prywatnie w Gdyni w Gamecie. Mimo wcześniejszego zabiegu usuwania torbieli, oba jajowody drożne, było to dla mnie dużym zaskoczeniem. Pozytywnym oczywiście. Jeśli chodzi o ból, to najbardziej bolało zakładanie wenflonu Po badaniu trochę pobolewało jak na okres. Generalnie spodziewałam się dużo gorszego bólu, dlatego zdecydowałam się na znieczulenie. Ale nie żałuję.
Dzięki kochana ze napisałaś ja póki co jestem przed HSG i naprawdę mam mega stracha. Zdecydowałam się zrobić prywatnie, i tutaj właśnie stosują znieczulenie dozylne - określają to właśnie jak sedacje.Czyli rozumiem ze właśnie taki rodzaj miałaś ?
Chciałabym móc wspomnieć to badanie tak jak Ty ,w sensie ze najbardziej bolalo zakładanie welflona ( choc za tym też nie przepadam) a jak się czulas w trakcie tego badania?
Ja tez kiedyś mialam uswana
torbiel dlatego boje się ze coś moze być nie tak....
Super ze u Ciebie wszystko drożne ,to teraz do dzieła
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2016, 18:17
-
agatkaa wrote:Dzięki kochana ze napisałaś ja póki co jestem przed HSG i naprawdę mam mega stracha. Zdecydowałam się zrobić prywatnie, i tutaj właśnie stosują znieczulenie dozylne - określają to właśnie jak sedacje.Czyli rozumiem ze właśnie taki rodzaj miałaś ?
Chciałabym móc wspomnieć to badanie tak jak Ty ,w sensie ze najbardziej bolalo zakładanie welflona ( choc za tym też nie przepadam) a jak się czulas w trakcie tego badania?
Ja tez kiedyś mialam uswana
torbiel dlatego boje się ze coś moze być nie tak....
Super ze u Ciebie wszystko drożne ,to teraz do dzieła
Hej, tak miałam znieczulenie dożylne i nic nie czułam w trakcie badania. Ułożyłam się tylko na fotelu ginekologicznym i pani anestezjolog podała mi znieczulenie, powiedziała że może zakręcić mi się w głowie i wtedy zapadła ciemność obudziłam się już w pokoju wypoczynkowym. Byłam trochę senna, trochę bolało mnie jak na okres a potem samo przestało i wieczorem jeszcze też coś tam mnie zakłuło więc wzięłam nospę(która na bóle miesiączkowe jest dla mnie zawsze zbyt słaba). A i troszeczkę plamiłam. Myślę, że gdyby było coś tam niedrożne to i ból po fakcie mógłby być większy.agatkaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny a dlaczego wykonujecie ten zabieg, czy z powodu przeszlych operacji, zapalenia albo innych przyczyn podejrzenia niedroznosci jajowodow? Mi lekarz zasugerowal ten zabieg ale nie mam zadnej historii, ktora powodowalaby niedroznosc wiec sie waham czy wykonac w przyszlosci
-
Czesto wykonuje sie przy wczesniejszych niepowodzeniach w staraniach, nawet jesli nie wystepowal zaden czynnik, ktory moglby wplynac na niedroznosc. Jajowody czasami sie przytykaja od samego plynu jajowodowego/sluzu.