HSG
-
WIADOMOŚĆ
-
JuicyB wrote:Frufru - to musi ocenić Twój lekarz podczas badania USG przed HSG. Koniecznie go wypytaj o to czy możesz się od razu starać czy nie. Który to będzie u Ciebie DC?
to będzie 7 dzień cyklu.
Dziękuję dziewczyny za wszystkie odpowiedzi, pomogłyście mi się z tym troszkę oswoić!Vigosik lubi tę wiadomość
-
JuicyB wrote:7DC to daje spore nadzieje, że lekarz od razu da Ci zielone światło na starania. Potwierdzi tylko na USG czy nie zaczęła się owulacja. Good luck!
Dlatego zaczynam się cieszyć z opóźnienia @, bo gdyby przyszła planowo, to byłby to 10 dzień cyklu i pewnie miałabym zakaz...
a jeszcze mam jedno pytanie... czy to jest tak, że idę na badanie i po nim zmykam do domu, czy mnie kładą na jakiś czas do łóżka?
(wybaczcie, jestem przewrażliwiona bo to nowa sytuacja i nie wiem, jak się przygotować, a nie pomyślałam, by wypytać lekarza...)Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 12:39
-
Frufru wrote:Dlatego zaczynam się cieszyć z opóźnienia @, bo gdyby przyszła planowo, to byłby to 10 dzień cyklu i pewnie miałabym zakaz...
a jeszcze mam jedno pytanie... czy to jest tak, że idę na badanie i po nim zmykam do domu, czy mnie kładą na jakiś czas do łóżka?
(wybaczcie, jestem przewrażliwiona bo to nowa sytuacja i nie wiem, jak się przygotować, a nie pomyślałam, by wypytać lekarza...)
U mnie trwało to pewnie z 30min rozmowa usg badanie po badaniu musiałam chwilkę posiedzieć (3min) ubrałam się dr wszystko wytłumaczył i do domu podejrzewam ze w szpitalu tez jest podobnie -
JuicyB wrote:Frufru - a masz skierowanie do szpitala NFZ czy idziesz prywatnie do kliniki?
szpital, szpital, a ja nigdy w szpitalu nie leżałam, wiec generalnie panika -
o słuchaj, to masz przyjęcie na 1 dzień do szpitala
Pewnie kazali Ci się stawić rano około 8?
Staniesz sobie w kolejce z innymi paniami w rejestracji. Po rejestracji skierują Cię na oddział i dostaniesz swoje łóżko. Powinni Ci założyć wenflon, a potem zbada Cię lekarz (wywiad + USG). Przed badaniem powinni Ci podać głupiego jasia (zastrzyk w poślada) lub jakiś inny przeciwbólowy. Potem zgarniają Cię do piwnicy (standardowo RTG tam jest) i robią badanie. Po badaniu wracasz na swoje łóżko, możesz siedzieć w szpitalu nawet 2h po HSG. Może nawet na obiad się załapiesz
Ja byłam przyjęta na 8, badanie o 12, wyjście około 14:30.
Musisz mieć swoją koszulę nocną i klapki. Do tego wszystko co potrzebne, aby przetrwać kilka godzin na oddziale (zasilacz do telefonu czy inny powerbank się przyda, książka). Weź też sobie jedną podpaskę. Dostaniesz jakiś papier, ale zawsze lepiej mieć coś swojego i bardziej komfortowego.
Cały czas będą Cię kierować jak za rączkę albo pielęgniarki albo położne. Na pewno się dobrze Tobą zaopiekują
Frufru lubi tę wiadomość
-
JuicyB wrote:o słuchaj, to masz przyjęcie na 1 dzień do szpitala
Staniesz sobie w kolejce z innymi paniami w rejestracji. Po rejestracji skierują Cię na oddział i dostaniesz swoje łóżko. Powinni Ci założyć wenflon, a potem zbada Cię lekarz (wywiad + USG). Przed badaniem powinni Ci podać głupiego jasia (zastrzyk w poślada) lub jakiś inny przeciwbólowy. Potem zgarniają Cię do piwnicy (standardowo RTG tam jest) i robią badanie. Po badaniu wracasz na swoje łóżko, możesz siedzieć w szpitalu nawet 2h po HSG. Może nawet na obiad się załapiesz
Musisz mieć swoją koszulę nocną i klapki. Do tego wszystko co potrzebne, aby przetrwać kilka godzin na oddziale (zasilacz do telefonu czy inny powerbank się przyda, książka). Weź też sobie jedną podpaskę. Dostaniesz jakiś papier, ale zawsze lepiej mieć coś swojego i bardziej komfortowego.
Cały czas będą Cię kierować jak za rączkę albo pielęgniarki albo położne. Na pewno się dobrze Tobą zaopiekują
Ok, to teraz już wszystko rozumiem. Dziękuję Ci bardzo dobra kobieto za pomoc i wyjaśnienia -
JuicyB wrote:o słuchaj, to masz przyjęcie na 1 dzień do szpitala
Ja też miałam przyjęcie na 8, ale wyszłam o 17 dopiero kolejnego dnia W pierwszy dzień przyjęcie trwało wieki, ok 12 dopiero weszłam na salę. Później badanie, wywiad z lekarzem. I do końca dnia spokój. Rano kolejnego dnia kroplówka, przed zabiegiem zastrzyk z przeciwbólowego + głupi jaś. Zabieg był ok 11, a dopiero o 17 mogłam wyjść, bo źle się czułam.Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Frufru wrote:Dlatego zaczynam się cieszyć z opóźnienia @, bo gdyby przyszła planowo, to byłby to 10 dzień cyklu i pewnie miałabym zakaz...
(wybaczcie, jestem przewrażliwiona bo to nowa sytuacja i nie wiem, jak się przygotować, a nie pomyślałam, by wypytać lekarza...)
U mnie hsg to była szybka akcja. Też miałam w szpitalu na NFZ. O 11 miałam się stawić w izbie przyjęc. O 12 miałam już zabieg,który trwał 15min i odrazu do domu. Nie lezelam w szpitalu ani nic z tych rzeczy -
Jejku aż mnie ciarki przechodzą jak to w Polsce wyglada, szpitale, kroplówki, głupie jasie ....
Kurczę u mnie ( we Francji) to trwało niecała godzinkę ( sam zabieg 15min). Przyszłam, weszłam, wprowadzili kontrast, zrobili rentgen i wyszłam.
Powodzenia Frufru2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:Jejku aż mnie ciarki przechodzą jak to w Polsce wyglada, szpitale, kroplówki, głupie jasie ....
Kurczę u mnie ( we Francji) to trwało niecała godzinkę ( sam zabieg 15min). Przyszłam, weszłam, wprowadzili kontrast, zrobili rentgen i wyszłam.
Powodzenia Frufru
Ja myślałam, że to tak będzie wyglądać u nas. Pojawiłam się w szpitalu na 8 z torebką pod pachą. W pracy nawet nie powiedziałam, ze mnie nie będzie, bo myślałam, że na 9:30 maks dojadę do biura.
Musieli mi na miejscu dać kapcie i koszulę nocną. Teraz się z tego śmieję, ale wtedy było mi bardzo wstyd -
JuicyB wrote:Ja myślałam, że to tak będzie wyglądać u nas. Pojawiłam się w szpitalu na 8 z torebką pod pachą. W pracy nawet nie powiedziałam, ze mnie nie będzie, bo myślałam, że na 9:30 maks dojadę do biura.
Musieli mi na miejscu dać kapcie i koszulę nocną. Teraz się z tego śmieję, ale wtedy było mi bardzo wstyd
No to nieźle, musiałaś się nieźle zdziwić
No i kurczę bez żadnych osobistych rzeczy.
Powinni Cię poinformować wcześniej jak to wyglada.
Na szczęście to już za Tobą i tak jak mówisz masz co wspominać ..2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
To miałyście mega szybko to badanie W sumie tak powinno być, a nie 2 dni w szpitalu, bez sensu. Na co to komu Fakt, u mnie były powikłania, ale jedynie w takich przypadkach mogliby kłaść do szpitala.
Ja dzisiaj po wizycie u ginekologa, wszystko już jest w porządku. Zaczynam od dzisiaj stymulację CLOEvli lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Ja robiłam prywatnie sonohsg, pierwsze usg czy możemy robić, zastrzyk z ketonalem nad pośladek, pół godziny czekania i na fotel po zabiegu dr pytala czy moge wstac a ja ze spoko i pojechaliśmy do domu25 cykl starań- nasz Aniołek czuwa nad nami z góry 9tc
Będziemy starać się od nowa.
Nic nie dzieje się bez przyczyny. -
Evli wrote:Jejku aż mnie ciarki przechodzą jak to w Polsce wyglada, szpitale, kroplówki, głupie jasie ....
Powodzenia Frufru
U nas też tak jest tylko że Hycosy przez USG no i oczywiście płatne ja płaciłam 750zł