Odpowiedz

HSG

Oceń ten wątek:
  • A gustu Ekspertka
    Postów: 124 51

    Wysłany: 17 grudnia 2019, 21:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mi też powiedziano ze można ciekawe jak z tym jest.

    📍Niedoczynność tarczycy
    📍MTHFR_c677Thetero
    📍29.10.2019 iui 😟
    📍10.01.2020 udało się ❤
    Jezu ufam tobie. Ty się tym zajmij.
    010idqk3c0zely4n.png
  • A gustu Ekspertka
    Postów: 124 51

    Wysłany: 19 grudnia 2019, 10:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mam pytanie do tych dziewczyn co miały hsg rtg którym ciaze się udały w tym samym cyklu. Czy wszystko dobrze się skończyły czy były jakieś komplikacje. Ja po hsg jak miałam pierwszy raz to poronilam a byłam w ciąży w tym samym cyklu co hsg rtg lekarz mówi ze to nie od tego ale ja nie jestem pewna. Proszę napiszcie pocieszcie czy wam sie udało donosic taka ciąża w cyklu hsg rtg?

    📍Niedoczynność tarczycy
    📍MTHFR_c677Thetero
    📍29.10.2019 iui 😟
    📍10.01.2020 udało się ❤
    Jezu ufam tobie. Ty się tym zajmij.
    010idqk3c0zely4n.png
  • Lalala Przyjaciółka
    Postów: 69 23

    Wysłany: 10 stycznia, 10:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn, które są już po badaniu. Wiadomo, że badanie musi być wykonane w pierwszej fazie cyklu, zaraz po miesiączce. A co jeśli w dzień badania jeszcze lekko się plami, dosłownie jest końcówka miesiączki. Czy to będzie przeciwwskazanie do wykonania badania? Badanie mam 16.01, czyli za 6 dni. Wczoraj zaczęła rozkręcać się miesiączka, ale zanim się skończy 16 mogę jeszcze lekko plamić i boję się, że z badania nici. W poniedziałek mam zamiar zadzwonić do szpitala i zapytać się o to. Ale nurtuje mnie to.

    4c3t3e3khuiozrva.png
  • A gustu Ekspertka
    Postów: 124 51

    Wysłany: 14 stycznia, 23:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam robione w 6 dzień cyklu. Mój okres zawsze trwa 5 dni. Tez bałam się plamienia ale.lekarz powiedział ze tak.ma.być odrazu po okresie.

    📍Niedoczynność tarczycy
    📍MTHFR_c677Thetero
    📍29.10.2019 iui 😟
    📍10.01.2020 udało się ❤
    Jezu ufam tobie. Ty się tym zajmij.
    010idqk3c0zely4n.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 stycznia, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czas na moje wrażenia. Dzisiaj miałam badanie HSG w szpitalu MSWiA na Woloskiej w Warszawie (na NFZ). Byłam pewna że będzie to zwykle HSG, ponieważ zapisując się na termin najpierw musiałam wykonać telefon do pracowni rentgena. Do izby przyjęć zgłosiłam się przed 8, musiałam mieć ze sobą posiew z kanału szyjki macicy, badanie nasienia, kreatynine, progesteron, cytologie i grupę krwi. Na oddział przyjęli mnie ok godziny 9, a o 9.30 zaczelo się badanie. Na miejscu domyśliłam się, że do obrazowania zamiast rentgena będą używali usg. Ucieszyłam się, że nie będę narażona na promieniowanie. Wiem, że każdy ma inny prog bólu, na który składa się wiele czynników. Mnie nie bolało wkładanie wziernika, natomist moment wstrzyknięcia kontrastu- ból okropny. Ból trwał z 5 minut i myślałam że zemdleje. Badanie wykonywał miły Pan Doktor. Zaraz po badaniu czułam się jak w trakcie miesiączki. Wieczorem już mnie nic nie boli. Jajowody mam drożne i to jest pocieszające :)

  • Iryska Autorytet
    Postów: 1379 998

    Wysłany: 29 stycznia, 08:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Czy któraś z Was miała wykonanywane HSG w Opolu na Reymonta?

    Starania od 03.2019 o pierwsze dziecko
    Hiperinsulinemia
    Nasienie ok

    12.02.2020 ⏸️ ❤️❤️❤️❤️

    oar8rjjgq17h5v7m.png
  • Nadzieja94 Autorytet
    Postów: 1884 1269

    Wysłany: 29 stycznia, 11:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam hsg tydzień temu niestety ja tego badania nie wspominam dobrze. Mimo droznych jajowodów ból był okropny badanie hsg rtg miałam po badaniu zaczęłam tak krwawic że nie mogłam iść do domu zostawili mnie na obserwacji bali się że może dojść do krwotoku bo pojawiały się skrzepy. Włożyli mi na noc szpitalny tampon żeby zatamowac krew rano mnie zbadali i stwrdzili że zostałam przy władaniu tego całego sprzętu uszkodzona szyjka i z niej było takie krwawienie. Ból po badaniu był jak na miesiączkę bardziej odczuwalam jajniki początkowo nie mogłam normalnie chodzić musiałam spowolnionym ruchem.

    Marrie9 lubi tę wiadomość

    8599yx8diuwzef4y.png

    Starania od2016r.
    11.2018r. 💔👼
    04.2020r.💔👼
    cykl stymulowany zastrzykami mensinorm
    13.06są ⏸️💕💓🙏 Upragnione wyczekane nasze SZCZĘŚCIE Zostań z nami 🙏🙏❤️
    14.06 beta hcg 69,2mlu/ml
    15.06beta hcg 113,2mlu/ml,prog.17,1ng
    17.06 beta hcg 290,9mlu/ml,prog.21,3ng
    19.06 beta hcg 727,2mlu/ml,prog.21,8ng
    22.06 beta hcg 2890,9mlu /ml, prog 31,2ng
    20.06- pęcherzyk 3mm
    Szczęście❤️
    5.07. Jest okruszek z bijącym serduszkiem❤️
    Zastrzyki Clexane 0,4mg,acard75mg witaminy pregna Plus, letrox50, luteina 2x100mg,kwas foliowy0, 5mg
    Bozinko miej nas w opiece 🙏
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 stycznia, 14:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja94 wrote:
    Ja też miałam hsg tydzień temu niestety ja tego badania nie wspominam dobrze. Mimo droznych jajowodów ból był okropny badanie hsg rtg miałam po badaniu zaczęłam tak krwawic że nie mogłam iść do domu zostawili mnie na obserwacji bali się że może dojść do krwotoku bo pojawiały się skrzepy. Włożyli mi na noc szpitalny tampon żeby zatamowac krew rano mnie zbadali i stwrdzili że zostałam przy władaniu tego całego sprzętu uszkodzona szyjka i z niej było takie krwawienie. Ból po badaniu był jak na miesiączkę bardziej odczuwalam jajniki początkowo nie mogłam normalnie chodzić musiałam spowolnionym ruchem.


    Daj znać czy HSG pomogło zajść w ciążę:)

  • Monik4991 Nowa
    Postów: 4 0

    Wysłany: 16 lutego, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Czy ktoś miał robione HSG we Wrocławiu i Dr Wojciechowskiego? Dodam że to już moje drugie badanie. Wynik pierwszego oba jajowody niedrożne. Bardzo się boję bo przy pierwszym HSG ledwo wytrzymałam.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 marca, 11:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy ktoras z Was miala moze ostatnio wykonywane HSG w Gdansku w wojewodzkim? Wpierw poinformowano mnie; ze bede czekac zwyczajnie w poczekalni ,wykonaja badanie i chwile potem Jak wszystko bedzie ok puszcza mnie do domu. Jednak umawiajac sie juz z lekarzem na sam zabieg poinformowal mnie bym zabrala ze soba pizame. Juz sama nie wiem jak to jest. Jedyne co wiem to; fakt ze bez znieczulenia wykonuja badanie i ze musze wmiec wyniki OB (max 2tyg sprzed zabiegu). Bede wdzieczna za jakiekolwiek informacje :)

  • Mad lena Koleżanka
    Postów: 51 24

    Wysłany: 10 marca, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olifka wrote:
    Hej dziewczyny, czy ktoras z Was miala moze ostatnio wykonywane HSG w Gdansku w wojewodzkim? Wpierw poinformowano mnie; ze bede czekac zwyczajnie w poczekalni ,wykonaja badanie i chwile potem Jak wszystko bedzie ok puszcza mnie do domu. Jednak umawiajac sie juz z lekarzem na sam zabieg poinformowal mnie bym zabrala ze soba pizame. Juz sama nie wiem jak to jest. Jedyne co wiem to; fakt ze bez znieczulenia wykonuja badanie i ze musze wmiec wyniki OB (max 2tyg sprzed zabiegu). Bede wdzieczna za jakiekolwiek informacje :)

    Ja robiłam w Warszawie, ale wyglądało to tak jak opisałaś. Też przed miałam informację żeby zabrać piżamę, nawet pielęgniarka przy prowadzeniu mnie na oddział pytała czy mam rzeczy na przebranie... A ostatecznie czekałam w ubraniach na korytarzu aż do zabiegu. Po wróciłam na korytarz, za jakiś czas przyszły wyniki i mnie wypisali...

    Myślę że to zależy od sytuacji na miejscu (np. czy mają wolne miejsca) oraz od lekarza który przyjmuje.

    Znieczulenia nie miałam, rano po przyjęciu dostałam przeciwbolowy, a zabieg miałam po 12:00. Po 13 już wyszłam ze szpitala.

    Olifka lubi tę wiadomość

    2015 - usuwanie nadżerki
    2016 - początek starań
    2016 - 2018 - torbiele endometrialne "pojawiają się i znikają"
    2019 - 2 cykle Duphaston
    2019 - HSG (jajowody drożne)
    2020 - I cykl z clo
    AMH - 3,35
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 marca, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Mad lena - niby sie mawia co kraj to obyczaj - ale szpitali chyba tez sie to tyczy :)

    Szczerze to chyba wole sobie siedziec grzecznie i czekac niz isc na oddzial...zreszta przy obecnej sytuacji sama nie wiem czy to badanie beda wykonywac, bo juz na chwile obecna jest zakaz odwiedzania pacjentow w szpitalu.

    Od lekarza dowiedzialam sie tylko tyle, ze badanie wykonywane jest bez znieczulenia - to spytalam sie czy mam wziac jakis przeciwobolowy/rozkurczowy. Odpowiedz byla: jak Pani chce to moze, ale to i tak nic nie da :)

    To tak sobie mysle....a co sie bede 'faszerowac' - chociaz nie ukrywam stracha mam ....ehh

  • Dzudi Autorytet
    Postów: 1868 1868

    Wysłany: 11 marca, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 14:18

    Olifka lubi tę wiadomość

    Uczyń z każdej przeszkody swoją szansę.

    IO - Glucophage XR 500 ❌

    TSH-0,842 ; FT3-3,25 ; FT4-0,84 ; FSH-3,64 ; LH-4,46 ; E2-27 ; PRL-9,11 ; PROG-17,9 ; TST-0,32 ; Homocysteina-5,43 ; AMH-3,19 ✅

    Lewy jajowód niedrożny ❌

    ANA, ASA, AOA - ujemne ✅
    Oporność na aktywne białko C - 2,11 ✅


    26.05.2020-rozpoczęcie leczenia w klinice Invimed


    (..) czekając aż nasze życie zacznie się naprawdę (..)
  • MonikaP Debiutantka
    Postów: 8 1

    Wysłany: 12 marca, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzudi wrote:
    Ja dostałam 15 min przed badaniem Ketonal dożylnie. Oczywiście pomógł jedynie w bólu po badaniu aż do wieczora. Podczas badania chcieli podać jakiś lek narkotyczny ( pewnie morfinę) ponieważ ból był masakryczny ale odmówiłam bo musiałabym zostać na oddziale Lekarz przy wypisie tylko powiedział że ból był taki bo jajowód lewy niedrożny a prawy cudem udrożniony podczas podawania kontrastu. Nigdy więcej takiego badania 😩
    Miałam 2 niedrozne jajowody,ból nie do opisania mimo kilku podanych dozylnie kroplowek.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 marca, 18:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzudi wrote:
    Ja dostałam 15 min przed badaniem Ketonal dożylnie. Oczywiście pomógł jedynie w bólu po badaniu aż do wieczora. Podczas badania chcieli podać jakiś lek narkotyczny ( pewnie morfinę) ponieważ ból był masakryczny ale odmówiłam bo musiałabym zostać na oddziale Lekarz przy wypisie tylko powiedział że ból był taki bo jajowód lewy niedrożny a prawy cudem udrożniony podczas podawania kontrastu. Nigdy więcej takiego badania 😩


    Dziekuje za informacje!

    Zobaczymy jak bedzie u mnie...o ile w ogole nie odwolaja badania , biorac pod uwage obecna sytuacje....

    3mam mocno kciuki za Was dziewczyny!

  • Mad lena Koleżanka
    Postów: 51 24

    Wysłany: 12 marca, 19:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olifka obecnie rzeczywiście mogą odwołać badanie ze względu na wirusa. Ale tak czy siak badanie przed Tobą.
    Jeśli rano nie weźmiesz nic przeciwbólowego, to na pewno na oddziale zapytają czy chcesz.
    Ja bardzo polecam jednak wziąć, badanie było bolesne, więc jeśli można sobie choć trochę ulżyć to warto. Zaopatrz się też w leki przeciwbólowe i nospe na wieczór, bo ból nawróci bądź po prostu podany lek przestanie działać.

    Myślę że to czekanie na korytarzu nie było złe :) Jednak na salach były kobiety po poważnych zabiegach, więc też nie każdemu byłoby łatwo patrzeć na cierpienie innych. Ja na korytarzu czekałam z kobietkami które czekały na chemię... I wolałam aby to one dostały łóżko, bo naprawdę tego potrzebują.

    Olifka lubi tę wiadomość

    2015 - usuwanie nadżerki
    2016 - początek starań
    2016 - 2018 - torbiele endometrialne "pojawiają się i znikają"
    2019 - 2 cykle Duphaston
    2019 - HSG (jajowody drożne)
    2020 - I cykl z clo
    AMH - 3,35
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 marca, 18:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz race Mad lena, no nic zobaczymy co i jak sie rozwinie z tym wirusem - juz nawet nie chce sie nic komentowac apropos paniki i masowego wykupowania zywnosci i art. gospodarczych.

    Na razie dmucham na zimne.....za tydzien zadzwonie na oddzial, ale zakladam, ze trzeba bedzie jednak przelozyc badanie na czas, kiedy wszystko sie uspokoi.

    A co do przeciwbolowego - to dzieki za porade! Chyba cos 'przemyce' - ot tak na wszeli wypadek.

    Pozdrawiam goraco i nie daj sie wirusowi!

  • Anusiaczek 89 Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 18 marca, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej😊miałam badanie przeprowadzane dziś bol dosyć intensywny ale do wytrzymania 10 min i po strachu jajowody okazały się drożne Pani doktor powiedziała że mamy dac sobie 3 msc na próby naturalne A jeśli się nie uda to wtedy bedziemy rozważać badanie receptywnosci endoedrium i tu Pytanie do Was miała któraś z Was przeprowadzane takie?

  • Marlkkkka Debiutantka
    Postów: 9 3

    Wysłany: 31 marca, 10:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)
    W styczniu napisałam tu taki post
    "Dziewczyny, czas na moje wrażenia. Dzisiaj miałam badanie HSG w szpitalu MSWiA na Woloskiej w Warszawie (na NFZ). Byłam pewna że będzie to zwykle HSG, ponieważ zapisując się na termin najpierw musiałam wykonać telefon do pracowni rentgena. Do izby przyjęć zgłosiłam się przed 8, musiałam mieć ze sobą posiew z kanału szyjki macicy, badanie nasienia, kreatynine, progesteron, cytologie i grupę krwi. Na oddział przyjęli mnie ok godziny 9, a o 9.30 zaczelo się badanie. Na miejscu domyśliłam się, że do obrazowania zamiast rentgena będą używali usg. Ucieszyłam się, że nie będę narażona na promieniowanie. Wiem, że każdy ma inny prog bólu, na który składa się wiele czynników. Mnie nie bolało wkładanie wziernika, natomist moment wstrzyknięcia kontrastu- ból okropny. Ból trwał z 5 minut i myślałam że zemdleje. Badanie wykonywał miły Pan Doktor. Zaraz po badaniu czułam się jak w trakcie miesiączki. Wieczorem już mnie nic nie boli. Jajowody mam drożne i to jest pocieszające :)"

    Byłam wtedy po jakoś 9 cyklach stymulowanych letrozolem. Cykl w którym miałam HSG był długi że względu na moje PSCO. (na stymulacji mam krótkie cykle). Dziś mam 26 dc pierwszego po HSG i dwa testy pozytywne. Piękne grube kreski. W cyklu tym zaczęłam z własnej potrzeby się dużo modlić. Wiem, że gdyby nie Bóg to HSG by bue pomogło. Ale pomogło!!!!

    Mad lena lubi tę wiadomość

  • Marlkkkka Debiutantka
    Postów: 9 3

    Wysłany: 31 marca, 10:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem taka zdenerwowana, że nie potrafię utworzyć logicznego zdania. :, D

‹‹ 177 178 179 180 181 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.