HSG
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika321 wrote:Kochane, czy HSG jest bolesne? Będę miała robione to badanie i trochę się boję. Czy to jest badanie inwazyjne? Jak się po nim czułyście?
Miałam robione HSG przy podejrzeniu niedrożności jajowodów. To już było jakiś czas temu, ale pamiętam, że badanie nie było najprzyjemniejsze, ale też nie jakieś specjalnie bolesne. Raczej nie jest zaliczane do inwazyjnych, jest najlepsze jeśli chodzi o stwierdzenie drożności, więc polecam robić. Na 100% dostaniesz środki przeciwbólowe. Badanie trwało u mnie jakieś 15 minut. Oczywiście uczucie bólu jest bardzo względne. Ja pamiętam, że zniosłam HSG całkiem dobrze.
Nikola lubi tę wiadomość
-
Monika321 wrote:Kochane, czy HSG jest bolesne? Będę miała robione to badanie i trochę się boję. Czy to jest badanie inwazyjne? Jak się po nim czułyście?
Różnie bywa. Jedne boli, inne nie. W moim przypadku bardzo bolało, aż łzy wycisnęło ze mnie. Ale na szczęście trwa to tylko chwilę. Nie jest to badanie inwazyjne i bardzo szybko można zapomnieć, że się je miało.33l. ♀ ➥PCOS -
Ja dzisiaj miałam robione badanie drożności. Robiłam prywatnie. Mam drożne jajowody, troszkę tylko bolało jak kontrast ruszal, nie miałam znieczulenia. Godzinę przed badaniem lekarz kazał wziąść nospe i tabletkę przeciwbólowa- ja wzięłam od razu ketonal bo bałam się że będzie bardzo boleć. Ból był tak jak się zbliża miesiączka, dla mnie mało co wyczuwlany, Ale delikatnie było coś czuć.
Lekarz który wykonywał to badanie był delikatny i tłumaczył co robi w danym momencie.
Polecam - robiłam w gmw w Opolu.2016 - początek starań
2019 - czynnik męski ❌
2021 - IVF ICSI = 7❄
I transfer 4aa - 8tc. krwiak..💔
2022:
12.04 - II transfer 4aa + encorton + neoparin
22dpt - jest serdunio❤️ i krwiak...
Połówkowe: 425 gram miłości 💕
💙It's a boy 💙🧸
Echo serca: zdrowe serduszko🙏🏼
💖38+5 K. 19.12.2022 | 3770 gram | 54cm💖
Mutacja mthfr, niedoczynność tarczycy, zsp. antyfosfolipidowy wykluczony, Ana3 dodatnie, histeroskopia diagn. - wszystko ok.
- Syr 1,23 - -
Monika321 wrote:Kochane, czy HSG jest bolesne? Będę miała robione to badanie i trochę się boję. Czy to jest badanie inwazyjne? Jak się po nim czułyście?Starania od 08.2018
Cykle bezowulacyjne ✖
11 cykli na stymulacji ✖
HSG ✔ Kariotypy ✔ AMH - 4,11 ✔
Mutacje MTHFR hetero oraz PAI-1
IUI - 19.05.2021 🍷
➡️ IVF
02.08.2021 transfer ET
9dpt beta 34,2 mIU/ml
11dpt beta 100,0 mlU/ml 😍
29dpt Jest ❤️
I prenatalne OK
Połówkowe OK
It's a boy 💙
07.2024
Histeroskopia - usunięcie polipów
27.08.2024 transfer ❌
24.09.2024 transfer
7dpt beta 42🙏
13dpt beta 479 🎉
26dpt Jest ❤️
7tc💔
-
Kostka123 wrote:Powiedzcie co zabierałyście do szpitala, czytam że trzeba wziąć koszule nocną, laczki ? I czy byłyście na czczo, bo mi kazali zjeść lekkie śniadanie..
Kostka123 lubi tę wiadomość
Starania od 08.2018
Cykle bezowulacyjne ✖
11 cykli na stymulacji ✖
IUI - 19.05.2021 🍷
➡️ IVF
02.08.2021 transfer ET
9dpt beta 34,2 mIU/ml
29dpt Jest ❤️
I prenatalne OK
Połówkowe OK
It's a boy 💙
07.2024
27.08.2024 transfer ❌
24.09.2024 transfer
7dpt beta 42🙏
13dpt beta 479 🎉
26dpt Jest ❤️
7tc💔
-
szamanka91 wrote:Trzeba się nastawiać, że trochę boli, ale baaardzo krótko później tylko plamienie 2-3dni. Nie ma co się stresować.
Wydaje mi się, że ból i inne małe powikłania po badaniu to kwestia bardzo indywidualna2016 - początek starań
2019 - czynnik męski ❌
2021 - IVF ICSI = 7❄
I transfer 4aa - 8tc. krwiak..💔
2022:
12.04 - II transfer 4aa + encorton + neoparin
22dpt - jest serdunio❤️ i krwiak...
Połówkowe: 425 gram miłości 💕
💙It's a boy 💙🧸
Echo serca: zdrowe serduszko🙏🏼
💖38+5 K. 19.12.2022 | 3770 gram | 54cm💖
Mutacja mthfr, niedoczynność tarczycy, zsp. antyfosfolipidowy wykluczony, Ana3 dodatnie, histeroskopia diagn. - wszystko ok.
- Syr 1,23 - -
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny. Jestem po HSG, obydwa jajowody drożne o 7:30 miałam zgłosić się na izbę, po sprawdzeniu wszystkich badań, zmierzeniu ciśnienia i wywiadzie z lekarzem, Pani zaprowadziła mnie na oddział. Na oddziale dostałam zastrzyk w pupe z ketonalem, po godz miałam robiony zabieg. Lekarz bardzo sympatyczny, tlumaczyl po kolei co robi, ból był przy zakladaniu wziernika i tych wszystkich narzędzi, samo wpuszczanie kontrastu nie bolało, może dlatego że były drożne. Koszuli nie musiałam mieć, tylko musiałam sie rozebrać od pasa w dół. Ból uważam za porównywalny do miesiączki, nie było tak źle teraz czekam godzinke na wypis i do domku. Lekarz nie kazał się starać aż 2 miesiące po badaniu, z tego co czytałam to miesiąc, zapytam sie jeszcze mojej ginekolog co o tym myśli czy którejś dziewczynie udało sie zajść w ciążę po HSG?🧒
* 28 lat
* lekko zaniżona ruchliwość plemników
* 💊 cynk, selen, kwas foliowy, wit D, magnez
* dieta
👩
*27
* długie i nieregularne cykle
* brak owulacji
* hormony 👍
* HSG 👍
* 💊 cynk, selen, kwas foliowy, wit D, magnez, olej z wiesiołka
* dieta
* ruch 👉 7 kg do zrzucenia
* drugi cykl z CLO-piękna owulacja -
Desire87 wrote:Dziewczyny badanie Hsg wypada mi na 14 dzień cyklu, czy to może być problem??🧒
* 28 lat
* dieta
👩
*27
* brak owulacji
* hormony 👍
* HSG 👍
* dieta
Kostka123 wrote:Hej dziewczyny. Jestem po HSG, obydwa jajowody drożne o 7:30 miałam zgłosić się na izbę, po sprawdzeniu wszystkich badań, zmierzeniu ciśnienia i wywiadzie z lekarzem, Pani zaprowadziła mnie na oddział. Na oddziale dostałam zastrzyk w pupe z ketonalem, po godz miałam robiony zabieg. Lekarz bardzo sympatyczny, tlumaczyl po kolei co robi, ból był przy zakladaniu wziernika i tych wszystkich narzędzi, samo wpuszczanie kontrastu nie bolało, może dlatego że były drożne. Koszuli nie musiałam mieć, tylko musiałam sie rozebrać od pasa w dół. Ból uważam za porównywalny do miesiączki, nie było tak źle teraz czekam godzinke na wypis i do domku. Lekarz nie kazał się starać aż 2 miesiące po badaniu, z tego co czytałam to miesiąc, zapytam sie jeszcze mojej ginekolog co o tym myśli czy którejś dziewczynie udało sie zajść w ciążę po HSG?
Ja rozpoczynam właśnie 2 cykl po hsg (nie liczę miesiąca, w którym robiłam badanie, bo moja ginekolożka kazała się wstrzymać) . U mnie dodatkowo dochodzą niepękające pęcherzyki Ale jedna dziewczyna tutaj pisała, że udało jej się po hsg zajść w ciąże -
EwaMarchewa wrote:Ja rozpoczynam właśnie 2 cykl po hsg (nie liczę miesiąca, w którym robiłam badanie, bo moja ginekolożka kazała się wstrzymać) . U mnie dodatkowo dochodzą niepękające pęcherzyki Ale jedna dziewczyna tutaj pisała, że udało jej się po hsg zajść w ciąże🧒
* 28 lat
* dieta
👩
*27
* brak owulacji
* hormony 👍
* HSG 👍
* dieta
anka wrote:Czemu musiałaś zostać?Starania od 08.2018
Cykle bezowulacyjne ✖
11 cykli na stymulacji ✖
IUI - 19.05.2021 🍷
➡️ IVF
02.08.2021 transfer ET
9dpt beta 34,2 mIU/ml
29dpt Jest ❤️
I prenatalne OK
Połówkowe OK
It's a boy 💙
07.2024
27.08.2024 transfer ❌
24.09.2024 transfer
7dpt beta 42🙏
13dpt beta 479 🎉
26dpt Jest ❤️
7tc💔
-
Desire87 wrote:Dziewczyny badanie Hsg wypada mi na 14 dzień cyklu, czy to może być problem??Starania od 08.2018
Cykle bezowulacyjne ✖
11 cykli na stymulacji ✖
IUI - 19.05.2021 🍷
➡️ IVF
02.08.2021 transfer ET
9dpt beta 34,2 mIU/ml
29dpt Jest ❤️
I prenatalne OK
Połówkowe OK
It's a boy 💙
07.2024
27.08.2024 transfer ❌
24.09.2024 transfer
7dpt beta 42🙏
13dpt beta 479 🎉
26dpt Jest ❤️
7tc💔
-
szamanka91 wrote:Ah bo to było w szpitalu, a wiadomo jak to na NFZ. Przyszłam rano na czczo i mi powiedzieli że pewno ok. 11 będzie zabieg, a później okazało się że nie ma lekarza który robi HSG i będzie dopiero jutro i musiałam czekać aż do rana
Szamanka a co z wasza morfologia? Ja jestem w podobnej sytuacji i tez czekam na HSG. -
Nikola wrote:Szamanka a co z wasza morfologia? Ja jestem w podobnej sytuacji i tez czekam na HSG.Starania od 08.2018
Cykle bezowulacyjne ✖
11 cykli na stymulacji ✖
IUI - 19.05.2021 🍷
➡️ IVF
02.08.2021 transfer ET
9dpt beta 34,2 mIU/ml
29dpt Jest ❤️
I prenatalne OK
Połówkowe OK
It's a boy 💙
07.2024
27.08.2024 transfer ❌
24.09.2024 transfer
7dpt beta 42🙏
13dpt beta 479 🎉
26dpt Jest ❤️
7tc💔
-
Ja mam badanie zaplanowane na 9 dzień cyklu, moja Gin powiedziała że mamy starać się od razu, że nie mamy na nic czekać 🤔🤔🤔
Dodatkowo pytałam o różnice między sono a zwykłym hsg stwierdziła że sono nie jest tak dokładne jak hsg, więc mimo że chodzę do niej prywatnie dała skierowanie do szpitala na normalne hsg mimo że sama robi prywatnie sono hsg cały czas twierdzi że normalne hsg jest dużo lepsze dokładniejsze i daje lepszy rezultat.. Zobaczymy.
Ciekawi mnie tylko to że kazała się starać od razu a tu widzę że jakieś przerwy są Wam zalecane 🤔👱♀️ 30l.
AMH 2,3 - >1,93 (po laparo)
❌MTHFR - heterozygotyczny (C677T)
❌PAI-1 homozygotyczny
02.21 laparoskopia
Endometrioza 1 st.
Udrożnione jajowody 💪
03.21 IUI 😭 (lametta +menopur + ovitrelle) pęcherzyk nie pękł.. Torbiel - > 21 dni antykoncepcji
05.21 -> 2 IUI ❓(bemfola + menopur+ 2x pregnyl) nie pękły ❓
Jakieś cuda!
26.05 beta 6675 ✊
Pawełek 29.01.22 ❤️👶 -
nick nieaktualnyDomma wrote:Ja mam badanie zaplanowane na 9 dzień cyklu, moja Gin powiedziała że mamy starać się od razu, że nie mamy na nic czekać 🤔🤔🤔
Dodatkowo pytałam o różnice między sono a zwykłym hsg stwierdziła że sono nie jest tak dokładne jak hsg, więc mimo że chodzę do niej prywatnie dała skierowanie do szpitala na normalne hsg mimo że sama robi prywatnie sono hsg cały czas twierdzi że normalne hsg jest dużo lepsze dokładniejsze i daje lepszy rezultat.. Zobaczymy.
Ciekawi mnie tylko to że kazała się starać od razu a tu widzę że jakieś przerwy są Wam zalecane 🤔