HSG
-
WIADOMOŚĆ
-
Domma nic się nie martw wyleczysz infekcje i podejdziesz do HSG. Lepiej że wykryli niż aby mieli wykonać zabieg razem z infekcjąStarania od 08.2018
Cykle bezowulacyjne ✖
11 cykli na stymulacji ✖
HSG ✔ Kariotypy ✔ AMH - 4,11 ✔
Mutacje MTHFR hetero oraz PAI-1
IUI - 19.05.2021 🍷
➡️ IVF
02.08.2021 transfer ET
9dpt beta 34,2 mIU/ml
11dpt beta 100,0 mlU/ml 😍
29dpt Jest ❤️
I prenatalne OK
Połówkowe OK
It's a boy 💙
07.2024
Histeroskopia - usunięcie polipów
27.08.2024 transfer ❌
24.09.2024 transfer
7dpt beta 42🙏
13dpt beta 479 🎉
26dpt Jest ❤️
7tc💔
-
Cześć, jestem tu nowa. Niedawno miałam wykonane hsg. Wyszła mi obustronna niedrożność jajowodów. Lekarz powiedział że nie ma szans na zajście w ciążę. Tylko in vitro. Czy na pewno miał rację, czy istnieją jakieś metody leczenia? Proszę o informację.
-
Hejka, miałam robione Hsg na Polnej w Poznaniu w poniedziałek. Badanie jednodniowe, nie zostawiają na noc, pół dnia najlepiej zarezerwować wolnego około 14.00 wypuszczają do domu z wypisem. Badanie dla mnie koszmarne, bolało cholernie pomimo że jednak oba jajowody drożne. Lekarka bardzo miła wykonywała ten zabieg i mówiła mi co robi krok po kroku, były 3 najmniej mile momenty. Badanie krótkie i całe szczęście bo gdyby trwało dłużej to pewnie bym zjechała z tego stołu 😂Ale jak to moja lekarka powiedziała być może były jakieś małe farfocle, coś tam się przepchało i jest super. Przez 2 dni delikatne krwawienie.
-
AnaMaria wrote:Hejka, miałam robione Hsg na Polnej w Poznaniu w poniedziałek. Badanie jednodniowe, nie zostawiają na noc, pół dnia najlepiej zarezerwować wolnego około 14.00 wypuszczają do domu z wypisem. Badanie dla mnie koszmarne, bolało cholernie pomimo że jednak oba jajowody drożne. Lekarka bardzo miła wykonywała ten zabieg i mówiła mi co robi krok po kroku, były 3 najmniej mile momenty. Badanie krótkie i całe szczęście bo gdyby trwało dłużej to pewnie bym zjechała z tego stołu 😂Ale jak to moja lekarka powiedziała być może były jakieś małe farfocle, coś tam się przepchało i jest super. Przez 2 dni delikatne krwawienie.13dpo ⏸ Beta hcg 131,20 mlu/ ml 🥰 (13.11.21)
30.11 Jest ❤
14.12 19,4mm szczęścia 🥰
07.01 Badania prenatalne- zdrowy dzidziuś ❤CRL 5,77 cm
11 01 CRL 6,25 cm 🥰
08.02 usg- wszystko dobrze z dzidziusiem 🥰
03.03 360g II prenatalne wczynka 💞
08.03 374g 💞
05.04 754g💞
10.05
13.05 III prenatalne -
Dzisiaj czwartek i już przestałam plamić, ale w dzień zabiegu krwi trochę było tak jak mały okres, i kolejne dwa dni to już plamienia. Jednak... Moja lekarka zalciła mi starania, i po każdym zbliżeniu krew również się pojawia, mimo całej delikatności mojego męża 😉 nic mnie nie boli, ale jednak efekt podrażnienia jest. Zobaczymy czy coś wyjdzie z tego tak na świeżo od razu. Niby w dniu hsg miała jeden pęcherzyk 30 mm i na drugim jajniku 27 mm, bardzo duże... I pękły prawdopodobnie wieczorem lub w nocy, bo na drugi dzień na wizycie u mojej gin okazało się że ich nie ma... Trochę chaotyczny mam ten cykl... I szczerze mówiąc nie nastawiam się od razu na ciążę... Bo wszystko jest jakieś popieprzone 😉
-
AnaMaria wrote:Dzisiaj czwartek i już przestałam plamić, ale w dzień zabiegu krwi trochę było tak jak mały okres, i kolejne dwa dni to już plamienia. Jednak... Moja lekarka zalciła mi starania, i po każdym zbliżeniu krew również się pojawia, mimo całej delikatności mojego męża 😉 nic mnie nie boli, ale jednak efekt podrażnienia jest. Zobaczymy czy coś wyjdzie z tego tak na świeżo od razu. Niby w dniu hsg miała jeden pęcherzyk 30 mm i na drugim jajniku 27 mm, bardzo duże... I pękły prawdopodobnie wieczorem lub w nocy, bo na drugi dzień na wizycie u mojej gin okazało się że ich nie ma... Trochę chaotyczny mam ten cykl... I szczerze mówiąc nie nastawiam się od razu na ciążę... Bo wszystko jest jakieś popieprzone 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2020, 14:11
13dpo ⏸ Beta hcg 131,20 mlu/ ml 🥰 (13.11.21)
30.11 Jest ❤
14.12 19,4mm szczęścia 🥰
11 01 CRL 6,25 cm 🥰
08.03 374g 💞
05.04 754g💞
10.05
13.05 III prenatalne -
Domistr wrote:Trzymam kciuki zeby się udało 😁 u mnie niestety wyszło że jeden jajowód drożny a drugi nie wiadomo bo lekarz stwierdził, że nie jest w stanie odczytać z tych zdjęć trochę zalamka, bo myślałam że już będę wiedziała na 100% no ale nic będziemy działać owulacja wypada na weekend chociaż nie nastawiam sie na udany cykl... Za 4 tyg do kontroli, zobaczymy co dalej
Staramy się z mężem o drugie przeszło 2 lata, a od roku już na badaniach, i stymulacja od czerwca. Syn ma 7 lat... Strasznie chce rodzeństwo, i my chcemy... Ja już chwilami świruje, psychicznie popadam w depresję, kiedy dowiaduje się o kolejnych ciążach w bliskim otoczeniu... A tu niby co cykl wszystko super, działać, działać... A nic nie ma... Wkurza mnie to strasznie. -
Cześć dziewczyny,
Na tym wątku jestem nowa, przymierzam się do zrobienia badania drożności, umówiłam się na termin na grudzień bo w listopadzie mam jeszcze histeroskopię. Szczerze mówiąc to jestem lekko (albo raczej bardzo) przerażona tym badaniem.
Przede wszystkim nie wiem jak wybrać metodę mój lekarz przyjmuje w dwóch klinikach - w jednej robią sono-HSG w drugiej robią SIS. Pani w rejestracji nie umiała mi odpowiedzieć na pytanie czy to to samo albo czym się różnią. Wyczytałam gdzieś w necie że SIS to inna nazwa badania sono-HSG - wiecie może coś na ten temat?
Zastanawiam mnie też bo na sono-HSG mam całą listę badań do zrobienia łącznie z badaniami krwi w tym OB w dniu zabiegu lub dzień przed (po co im OB??), a na SIS mam tylko zrobić wymazy i nic więcej. Nie wiem co o tym myśleć.
Czytałam też że HSG ma większą wartość diagnostyczną niż sono-HSG, z tym że nie znalazłam jeszcze żadnej kliniki w Krakowie która robiłaby HSG (pewnie dlatego że do tego trzeba anestezjologa i rentgen a to kosztuje).
Doradzicie coś w temacie? Warto robić sono-HSG czy szukać HSG i czy SIS to jest to samo co sono-HSG?starania o 👶 od 1.2020 🍀
08.2021 - 16 tc 💔 ♀️
04.2023 - 11 tc 💔 ♀️
10.2023 - 14 tc 💔 ♂️
03.2024 - 10 tc 💔♀️
07.2024 - ciąża pozamaciczna
MTHFR C677T (homo)
PAI-1 4G/5G (hetero)
W końcu będzie dobrze 💚 jeśli jeszcze nie jest dobrze to znaczy, że to jeszcze nie koniec 💪 -
AnaMaria wrote:Staramy się z mężem o drugie przeszło 2 lata, a od roku już na badaniach, i stymulacja od czerwca. Syn ma 7 lat... Strasznie chce rodzeństwo, i my chcemy... Ja już chwilami świruje, psychicznie popadam w depresję, kiedy dowiaduje się o kolejnych ciążach w bliskim otoczeniu... A tu niby co cykl wszystko super, działać, działać... A nic nie ma... Wkurza mnie to strasznie.13dpo ⏸ Beta hcg 131,20 mlu/ ml 🥰 (13.11.21)
30.11 Jest ❤
14.12 19,4mm szczęścia 🥰
11 01 CRL 6,25 cm 🥰
08.03 374g 💞
05.04 754g💞
10.05
13.05 III prenatalne -
Magda_Z wrote:Cześć dziewczyny,
Na tym wątku jestem nowa, przymierzam się do zrobienia badania drożności, umówiłam się na termin na grudzień bo w listopadzie mam jeszcze histeroskopię. Szczerze mówiąc to jestem lekko (albo raczej bardzo) przerażona tym badaniem.
Przede wszystkim nie wiem jak wybrać metodę mój lekarz przyjmuje w dwóch klinikach - w jednej robią sono-HSG w drugiej robią SIS. Pani w rejestracji nie umiała mi odpowiedzieć na pytanie czy to to samo albo czym się różnią. Wyczytałam gdzieś w necie że SIS to inna nazwa badania sono-HSG - wiecie może coś na ten temat?
Zastanawiam mnie też bo na sono-HSG mam całą listę badań do zrobienia łącznie z badaniami krwi w tym OB w dniu zabiegu lub dzień przed (po co im OB??), a na SIS mam tylko zrobić wymazy i nic więcej. Nie wiem co o tym myśleć.
Czytałam też że HSG ma większą wartość diagnostyczną niż sono-HSG, z tym że nie znalazłam jeszcze żadnej kliniki w Krakowie która robiłaby HSG (pewnie dlatego że do tego trzeba anestezjologa i rentgen a to kosztuje).
Doradzicie coś w temacie? Warto robić sono-HSG czy szukać HSG i czy SIS to jest to samo co sono-HSG?
Hej!
Moja Gin mimo że sama prywatnie robi sono hsg u siebie w gabinecie, dała mi skierowanie na HSG do szpitala, tak jak sama napisałaś badanie HSG jest bardziej dokładne i wszystko widać.
Miałam mieć badanie w piątek, niestety nie wyszło ponieważ na posiewie wyszła infekcja grzybiczna.. Zero objaw, a jednak jest. Aktualnie dostałam tabletki i walczymy, w poniedziałek kolejna wizyta u Gin. Dostałam też nowy termin w szpitalu na 13.11 też się bardzo boję.. Ale musimy dać radę gdyby miało pomoc 💪💪💪Magda_Z lubi tę wiadomość
👱♀️ 30l.
AMH 2,3 - >1,93 (po laparo)
❌MTHFR - heterozygotyczny (C677T)
❌PAI-1 homozygotyczny
02.21 laparoskopia
Endometrioza 1 st.
Udrożnione jajowody 💪
03.21 IUI 😭 (lametta +menopur + ovitrelle) pęcherzyk nie pękł.. Torbiel - > 21 dni antykoncepcji
05.21 -> 2 IUI ❓(bemfola + menopur+ 2x pregnyl) nie pękły ❓
Jakieś cuda!
26.05 beta 6675 ✊
Pawełek 29.01.22 ❤️👶 -
Magda_Z wrote:Cześć dziewczyny,
Doradzicie coś w temacie? Warto robić sono-HSG czy szukać HSG i czy SIS to jest to samo co sono-HSG?
Hej, ja miałam robione w szpitalu za free ten zabieg, pomimo że chodzę prywatnie do mojej gin. Dała mi skierowanie, badanie bez anestezjologa, podawała lekarka kontrast i robili zdjęcia rentgenowskie. Dostałam płytę ze zdjęciami ale jeszcze ich nie oglądałam, wystarczyło mi info ze jest wszystko ok. -
No i jestem po wizycie u swojej giniekolog z wynikami HSG. Plan wygląda następująco, przez 3 miesiace mam brać clostilbegyt od 2 do 5 dnia cyklu wraz z kontrolą cyklu. Jeżeli po 3 miesiącach mie wyjdzie to inseminacja. Trochę przeraża mnie ta inseminacja powiem szczerze, ale zobaczymy co dalej z tego wyjdzie🧒
* 28 lat
* lekko zaniżona ruchliwość plemników
* 💊 cynk, selen, kwas foliowy, wit D, magnez
* dieta
👩
*27
* długie i nieregularne cykle
* brak owulacji
* hormony 👍
* HSG 👍
* 💊 cynk, selen, kwas foliowy, wit D, magnez, olej z wiesiołka
* dieta
* ruch 👉 7 kg do zrzucenia
* drugi cykl z CLO-piękna owulacja -
Ehh no cóż.. Wszystkie zabiegi planowe zostały wstrzymane u mnie ze względu na czerwoną strefę.. Ale nie poddaję się, idę w środę do klinik i będę chciała zrobić sonoHSG zawsze to jakieś pole widzenia niż czekanie aż szpitale u nas rusza dodatkowo po antybiotykoterapii jeszcze większe infekcja na nowym posiewie wyszła.. Dostałam kolejne antybiotyki i nie wiem czy je przyjmować bo ten miesiąc też walczyliśmy, była potwierdzona owulacja i boję się czy nie zaszkodzi ehhh.. Z nerwów zapomniałam zapytać, przeraziłam się powiększeniem infekcji tym bardziej że nadal nie mam żadnych objaw 🤷♀️🤷♀️🤷♀️👱♀️ 30l.
❌PAI-1 homozygotyczny
02.21 laparoskopia
Endometrioza 1 st.
Udrożnione jajowody 💪
03.21 IUI 😭 (lametta +menopur + ovitrelle) pęcherzyk nie pękł.. Torbiel - > 21 dni antykoncepcji
Jakieś cuda!
26.05 beta 6675 ✊
Pawełek 29.01.22 ❤️👶 -
Hej wszystkim
03.11 mam wizytę na HSG w szpitalu .
Przed badaniem trzeba brać antybiotyk dwa dni ? Tez tak miałyście ? Bo co lekarza to opinia .. jeśli tak to jaki??
U mnie wszystkie wyniki dobre owulacje są u męża wyniki dobre morfologia 4%( ostatnio lekarz od niepłodności stwierdził ze u nas tylko inseminacja ) ale mini wszystko chce jeszcze podejść do HSG i mieć pewność ze jest ok .
Są tu dziewczyny który. HSG pomogło zajść w ciąże przy dobrych wynikach ?
Staramy się od 1,5 roku o pierwsze dziecko jest już nam bardzo ciężko .. ( w tym miesiącu nagle opóźnienie miesiączki o 7 dni a ciąży brak .. )Starania od 07/2019
03.11.20HSG - niedrożne oba jajowody ❌
11.03 laparoskopia - odwołana
Kwiecień - 12.04( laparoskopia ) ❌
07.04 naturalny cud 🌸
08.04 beta 829,39 mIU/ml
12.04 beta 2376,31 mIU/ml progesteron 9,69 ng/ml
12.04 jest pęcherzyk ❤️❤️
16.04 1,24 cm pęcherzyk
23.04 jest 0,47 człowieczka 🍀
14.05 2,72 cm ❤️
18.06 9 cm chłopaka 💙💙👶🏻👶🏻
02.07 180 g 💙
28.07 350 g💙
17.09 1,1kg💙
01.10 1,5 kg 💙
05.11 2,6kg 💙
19.11 2,9 kg 💙
Nasz cudzie zostań z nami ❤️
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Ja nie brałam antybiotyku, ale wiem że dużo dziewczyn dostaje takie zalecenie Jak ci będzie kazał to oczywiście bierz
Jeżeli u was wyniki OK to jak najbardziej pierwszy plan to HSG, a nie od razu IUI. Często ci z kliniki naciągają na IUI bo kasa, ale to i tak nie ma pewności że się uda. Więc ja bym polecała po HSG się starać naturalnie chociaż 3 miesiąceStarania od 08.2018
Cykle bezowulacyjne ✖
11 cykli na stymulacji ✖
HSG ✔ Kariotypy ✔ AMH - 4,11 ✔
Mutacje MTHFR hetero oraz PAI-1
IUI - 19.05.2021 🍷
➡️ IVF
02.08.2021 transfer ET
9dpt beta 34,2 mIU/ml
11dpt beta 100,0 mlU/ml 😍
29dpt Jest ❤️
I prenatalne OK
Połówkowe OK
It's a boy 💙
07.2024
Histeroskopia - usunięcie polipów
27.08.2024 transfer ❌
24.09.2024 transfer
7dpt beta 42🙏
13dpt beta 479 🎉
26dpt Jest ❤️
7tc💔
-
A jaki Tobie kazali brać antybiotyk ?Starania od 07/2019
03.11.20HSG - niedrożne oba jajowody ❌
11.03 laparoskopia - odwołana
Kwiecień - 12.04( laparoskopia ) ❌
07.04 naturalny cud 🌸
08.04 beta 829,39 mIU/ml
12.04 beta 2376,31 mIU/ml progesteron 9,69 ng/ml
12.04 jest pęcherzyk ❤️❤️
16.04 1,24 cm pęcherzyk
23.04 jest 0,47 człowieczka 🍀
14.05 2,72 cm ❤️
18.06 9 cm chłopaka 💙💙👶🏻👶🏻
02.07 180 g 💙
28.07 350 g💙
17.09 1,1kg💙
01.10 1,5 kg 💙
05.11 2,6kg 💙
19.11 2,9 kg 💙
Nasz cudzie zostań z nami ❤️
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Lusi24 wrote:Hej wszystkim
03.11 mam wizytę na HSG w szpitalu .
Przed badaniem trzeba brać antybiotyk dwa dni ? Tez tak miałyście ? Bo co lekarza to opinia .. jeśli tak to jaki??
U mnie wszystkie wyniki dobre owulacje są u męża wyniki dobre morfologia 4%( ostatnio lekarz od niepłodności stwierdził ze u nas tylko inseminacja ) ale mini wszystko chce jeszcze podejść do HSG i mieć pewność ze jest ok .
Są tu dziewczyny który. HSG pomogło zajść w ciąże przy dobrych wynikach ?
Staramy się od 1,5 roku o pierwsze dziecko jest już nam bardzo ciężko .. ( w tym miesiącu nagle opóźnienie miesiączki o 7 dni a ciąży brak .. )
Hej
Ja również staram się 1. 5 roku miałam termin na 13.11 lecz szpital poinformował mnie ze w związku z czerwoną strefa zabiegi planowe zostały odwołane👱♀️ 30l.
❌PAI-1 homozygotyczny
02.21 laparoskopia
Endometrioza 1 st.
Udrożnione jajowody 💪
Jakieś cuda!
26.05 beta 6675 ✊
Pawełek 29.01.22 ❤️👶 -
Desire87 wrote:Hej dziewczyny, czy spóźniał wam się okres w cyklu z Hsg?? W ciąży nie jestem bo Hsg miałam robione w 14 dniu cyklu i ani przed ani po nie przytulałam się.
Desire87 lubi tę wiadomość
🧒
* 28 lat
* lekko zaniżona ruchliwość plemników
* 💊 cynk, selen, kwas foliowy, wit D, magnez
* dieta
👩
*27
* długie i nieregularne cykle
* brak owulacji
* hormony 👍
* HSG 👍