X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

HSG

Oceń ten wątek:
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, pewnie najlepiej to przedyskutować z lekarzem.

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

12.2022 💔 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
    04.2023 ✅️ badanie HSG (oba jajowody drożne)
    10.2023 Początek leczenia niepłodności
    11.2023 ✅️ histeroskopia
    Hormony ✅️
    12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
    11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ zivafert +cyclogest)
    12.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ ovitrelle +cyclogest)

_________
    02.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF ⏳️
  • Kasiaxx2406 Debiutantka

Wysłany: 12 kwietnia, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wysłany: 15 kwietnia, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)

Czy któraś z Was jest świeżo po HSG?
    Jak szybko udało się zajść w ciąże?

My staramy się już od dwóch lat.. Jak dotąd bez powodzenia. W zeszłym miesiącu miała robione HSG (rtg). Lekarz mówił, że mozna od razu się starać. Pierwszy cykl bezpośrednio po badaniu bezowocny ale okres przyszedł później niż zwykle.. Same odczucia po badaniu, moim zdaniem do wytrzymania, choć badanie nieprzyjemne.

Miczka lubi tę wiadomość

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaxx2406 wrote:
    Cześć Dziewczyny :)

Czy któraś z Was jest świeżo po HSG?
    Jak szybko udało się zajść w ciąże?

My staramy się już od dwóch lat.. Jak dotąd bez powodzenia. W zeszłym miesiącu miała robione HSG (rtg). Lekarz mówił, że mozna od razu się starać. Pierwszy cykl bezpośrednio po badaniu bezowocny ale okres przyszedł później niż zwykle.. Same odczucia po badaniu, moim zdaniem do wytrzymania, choć badanie nieprzyjemne.
    Ja miałam rok temu, niby wszystko okej ale dalej lipa niestety

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

11.2023 ✅️ histeroskopia
    Hormony ✅️

_________
  • Miczka Ekspertka

Wysłany: 20 kwietnia, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Na początku witam się ze wszystkimi tutaj🤗 wracam na ovu po kilkumiesięcznej przerwie.. musiałam odetchnąć. Staramy się już około 3 lat. Wczoraj miałam Hsg i było to najbardziej bolesne doświadczenie w życiu.. jednak cieszę się, że dało się je wykonać bo był problem już na samym początku. Lekarz nie mógł dostać się do macicy, ponoć mam silne tyłozgięcie. W końcu się udało i jajowody okazały się drożne, jeden wolniej przeszedl ale przeszedl. Dostałyście zielone światło na działanie po hsg czy trzeba odczekać? Ja w tym amoku nie zakodowałam co do mnie mowią. Powodzenia dla każdej z Was 😊

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miczka wrote:
    Cześć. Na początku witam się ze wszystkimi tutaj🤗 wracam na ovu po kilkumiesięcznej przerwie.. musiałam odetchnąć. Staramy się już około 3 lat. Wczoraj miałam Hsg i było to najbardziej bolesne doświadczenie w życiu.. jednak cieszę się, że dało się je wykonać bo był problem już na samym początku. Lekarz nie mógł dostać się do macicy, ponoć mam silne tyłozgięcie. W końcu się udało i jajowody okazały się drożne, jeden wolniej przeszedl ale przeszedl. Dostałyście zielone światło na działanie po hsg czy trzeba odczekać? Ja w tym amoku nie zakodowałam co do mnie mowią. Powodzenia dla każdej z Was 😊
    Hej Miczka, to było HSG pod RTG? jeśli tak to mnie lekarz kazał się w tym cyklu wstrzymac

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

11.2023 ✅️ histeroskopia
    Hormony ✅️

_________
  • Miczka Ekspertka

Wysłany: 21 kwietnia, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Hej Miczka, to było HSG pod RTG? jeśli tak to mnie lekarz kazał się w tym cyklu wstrzymac

Tak, tak hsg pod rtg. Dziękuję za odpowiedź 😊

• Katcha11 Debiutantka

Wysłany: 22 kwietnia, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja miałam robione hsg rtg w styczniu 2022, dostaliśmy zielone światło na działania i w tym samym cyklu zaszłam w ciążę. Dodam, że w opisie wyszły mi jajowody drożne, ale poskręcane. Więc kontrast musiał je naprostować. Poza tym wszystkie badania z mężem mieliśmy ok. Teraz staramy się o rodzeństwo dla synka i dostałam skierowanie na ponowne hsg, niestety w szpitalu nie chcieli mi go zrobić, bo pan doktor powiedział, że to się wykonuje tylko raz, bo promieniowane są jajniki i jest to nieodwracalne. Za tydzień mam wizytę u mojej ginekolog i się zastanawiam jakie opcje mi pozostały. Sono hsg, hycosy? O jakie skierowanie poprosić… mam nadzieję, że ona doradzi, ale wolałabym się przygotować przed tą wizytą.
    Druga sprawa jest taka, czy z takim skierowaniem można iść do kliniki niepłodności i bez zbędnych procedur, typu stymulacja itp. zrobią mi od razu jedno z tych badań? Zastanawiam się właśnie, czy szukać szpitala na NFZ, czy iść z tym od razu do kliniki. Trochę mnie to odesłanie z kwitkiem odrzuciło powiem szczerze od robienia badania w szpitalu publicznym.

Wysłany: 23 kwietnia, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katcha11 wrote:
    Cześć dziewczyny, ja miałam robione hsg rtg w styczniu 2022, dostaliśmy zielone światło na działania i w tym samym cyklu zaszłam w ciążę. Dodam, że w opisie wyszły mi jajowody drożne, ale poskręcane. Więc kontrast musiał je naprostować. Poza tym wszystkie badania z mężem mieliśmy ok. Teraz staramy się o rodzeństwo dla synka i dostałam skierowanie na ponowne hsg, niestety w szpitalu nie chcieli mi go zrobić, bo pan doktor powiedział, że to się wykonuje tylko raz, bo promieniowane są jajniki i jest to nieodwracalne. Za tydzień mam wizytę u mojej ginekolog i się zastanawiam jakie opcje mi pozostały. Sono hsg, hycosy? O jakie skierowanie poprosić… mam nadzieję, że ona doradzi, ale wolałabym się przygotować przed tą wizytą.
    Druga sprawa jest taka, czy z takim skierowaniem można iść do kliniki niepłodności i bez zbędnych procedur, typu stymulacja itp. zrobią mi od razu jedno z tych badań? Zastanawiam się właśnie, czy szukać szpitala na NFZ, czy iść z tym od razu do kliniki. Trochę mnie to odesłanie z kwitkiem odrzuciło powiem szczerze od robienia badania w szpitalu publicznym.

Cześć, skonsultuj może u innego lekarza. Ja będąc w szpitalu na HSG (rtg) byłam z inną dziewczyną na oddziale, która opowiedziała mi, że ma robione HSG po raz drugi. Za pierwszym razem starała się o pierwsze dziecko 3 lata, po HSG zaszła w ciąże po 3 miesiącach. Teraz stara się o rodzeństwo i lekarz zaproponował, aby wykonać ponownie HSG skoro poprzednio pomogło :)

Dodam tylko, że badanie robione prywatnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia, 09:32

• Katcha11 Debiutantka

Wysłany: 23 kwietnia, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za podpowiedź.
    A wiecie może, czy sono hsg ma taką samą skuteczność jak to rtg? Mam na myśli ciśnienia wprowadzania płynu kontrastującego?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katcha11 wrote:
    Dziękuję za podpowiedź.
    A wiecie może, czy sono hsg ma taką samą skuteczność jak to rtg? Mam na myśli ciśnienia wprowadzania płynu kontrastującego?
    Mnie lekarz mówił że nie poleca sono, że właśnie podczas hsg z kontrastem można jajowody "przepchac" jeśli jest potrzeba. Ale co lekarz to opinia

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

11.2023 ✅️ histeroskopia
    Hormony ✅️

_________
  • malina999 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miczka wrote:

Ja zaszłam w ciążę po roku od hsg, ale pozamaciczną...
    I też klasyfikuję to badanie do największego bólu, jaki dotychczas przeżyłam, a zabiegów i operacji trochę już miałam. Podanie kontrastu do jajowodów to dla mnie była masakra... aż się wydarłam i lekarz aż podskoczył z przerażenia 🤦‍♀️

👩39
    AMH: 3,6
    KIR: AA
    Kariotyp: OK

👦kiepska jakość nasienia, oligozoospermia;
    03.2024 bakterie w nasieniu - antybiotyki, 05.2024 bakterii brak; suplementacja; 07.2024 - jakość nasienia poprawiona

06.2016 - niedrożność lewego jajowodu
    04.2023 - ciąża naturalna pozamaciczna (zagnieżdżona w lewym, niedrożnym jajowodzie). Usunięcie jajowodu z ciążą w 6tc.)
    03.2024 - In vitro. Czas start. Angelius Katowice
    05.2024 - histeroskopia, CD138 -> 0/10💪

I IVF p.krótki
    01.07.2024 - punkcja (pICSI) -> 3🥚-> 2x MII -> 1x 3AA
    06.07.2024 - ET, Accofil, beta 0 ❌

II IVF p.długi
    27.08.2024 - punkcja (pICSI, Fertile Chip) -> 11🥚-> 7x MII -> 3x❄️ 4AA | 4BA | 4BA
    28.09.2024 - FET 4AA (EG, AH, Accofil)
    bHCG: 6dpt 2,5 | 8dpt ⏸️ | 9dpt 27 | 11dpt 58,6 | 13dpt 164 | 16dpt 714 | 20dpt 2601
    26dpt CRL 0,42cm ❤️ | 8+1 💔
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malina999 wrote:
    Ja zaszłam w ciążę po roku od hsg, ale pozamaciczną...
    I też klasyfikuję to badanie do największego bólu, jaki dotychczas przeżyłam, a zabiegów i operacji trochę już miałam. Podanie kontrastu do jajowodów to dla mnie była masakra... aż się wydarłam i lekarz aż podskoczył z przerażenia 🤦‍♀️
    Ciekawa jestem od czego to zależy. Czy od umiejętności lekarza, drożności jajowodów czy progu bólu. Mnie nie bolało bardziej niż miesiączka

👱‍♀️ 33l👦🏻35l

11.2023 ✅️ histeroskopia
    Hormony ✅️

_________
  • Katcha11 Debiutantka

Wysłany: 24 kwietnia, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba właśnie od drożności, mnie też tylko troszkę bolało. A nastawiona byłam na potworny ból 😂

• malina999 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katcha11 wrote:
    Chyba właśnie od drożności, mnie też tylko troszkę bolało. A nastawiona byłam na potworny ból 😂

Możliwe, ze ból zależy od zastanej drożności. Ja wiedziałam, że miałam 1 jajowód niedrożny, sprawdzany był bardziej stan drugiego. Miałam 3 histeroskopie i 2 poważne operacje - bólu niemal żadnego w porównaniu do HSG. Widać to sprawa bardzo indywidualna i nie ma co się nastawiać w żaden sposób.

👩39
    AMH: 3,6
    KIR: AA
    Kariotyp: OK

👦kiepska jakość nasienia, oligozoospermia;
    03.2024 bakterie w nasieniu - antybiotyki, 05.2024 bakterii brak; suplementacja; 07.2024 - jakość nasienia poprawiona

06.2016 - niedrożność lewego jajowodu
    04.2023 - ciąża naturalna pozamaciczna (zagnieżdżona w lewym, niedrożnym jajowodzie). Usunięcie jajowodu z ciążą w 6tc.)
    03.2024 - In vitro. Czas start. Angelius Katowice
    05.2024 - histeroskopia, CD138 -> 0/10💪

I IVF p.krótki
    01.07.2024 - punkcja (pICSI) -> 3🥚-> 2x MII -> 1x 3AA
    06.07.2024 - ET, Accofil, beta 0 ❌

II IVF p.długi
    27.08.2024 - punkcja (pICSI, Fertile Chip) -> 11🥚-> 7x MII -> 3x❄️ 4AA | 4BA | 4BA
    28.09.2024 - FET 4AA (EG, AH, Accofil)
    bHCG: 6dpt 2,5 | 8dpt ⏸️ | 9dpt 27 | 11dpt 58,6 | 13dpt 164 | 16dpt 714 | 20dpt 2601
    26dpt CRL 0,42cm ❤️ | 8+1 💔

Wysłany: 24 kwietnia, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Ciekawa jestem od czego to zależy. Czy od umiejętności lekarza, drożności jajowodów czy progu bólu. Mnie nie bolało bardziej niż miesiączka

Dokładnie, ja też miałam odczucia podobne do bólu miesiączkowego. Ale wynik badania - jajowody drożne, więc może od tego zależy ból czy jest niedrożność czy nie.

Katcha11 lubi tę wiadomość

• Niepoprawna_optymistka Nowa

Wysłany: 27 kwietnia, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusshka wrote:
    Cześć,
    ja miałam robione HSG w szpitalu św. Rodziny. Mogę polecić szpital, bezproblemowo. Przeprowadzał mi ją mój ginekolog.

Nie było problemów ze skierowaniem? Chce sobie zrobić to badanie ale póki co chodzę prywatnie do lekarza w ramach pakietu Medicover i nie dostanę od niego skierowania na badanie na NFZ

• Paulina88. Nowa

Wysłany: 28 kwietnia, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część,
    Staramy się 1.5 roku i nic, więc zdecydowałam się na sono hsg w szpitalu w Kościanie w marcu, żałuję że wykonałam ten zabieg, ból był straszny do tego stopnia że mdlałam, okazało się że prawy jajowód jest niedrożny, przy lewym kontrast przeszedł. Zabieg był wykonywany w 5 dniu miesiączki.
    Kolejna miesiączka bardzo mi się opóźniła po tym zabiegu o 8 dni oraz dostałam wysypki na plecach i dekolcie, która się utrzymuje do teraz. Nie wiem czy ktoś miał coś podobnego???
    Przy wizycie u ginekologa okazało się że nagle coś mam na jajniku nie wiadomo co, prawdopodobnie skrzep, który powstał po zabiegu 🤦 także same szkody, boje się, że po hsg tylko sobie pogorszyłam sytuację.

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 5 maja, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!
    Czy na HSG do szpitala mogę pojechać samodzielnie? Mam mieć tylko kilkugodzinny pobyt.

28 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 5 maja, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    Hej Dziewczyny!
    Czy na HSG do szpitala mogę pojechać samodzielnie? Mam mieć tylko kilkugodzinny pobyt.
    Lepiej pojechać z partnerem moim zdaniem, ja miałam podane bardzo silnie leki przeciwbólowe o byłam lekko otumaniona

elektro96 lubi tę wiadomość

Starania od 01.2023, stymulacja pełna od 02.2024
    Ona👰🏻‍♀️24l.
    PCOS
    Leki w ciąży:
    2x Progesteron benis 100 1 tab.,
    1X Cyclogest 400 1 glob.,
    3x2 Rutinoscorbin,
    Witaminy,
    Acard 150 od 14 tyg. raz dziennie
    On🤵🏽‍♂️24l.
    Badania nasienia w porządku
    "Wiara i nadzieja umierają ostatnie"
    06.05 progesteron 43
    08.05 ⏸️, HCG 24.20
    10.05 HCG 93.19
    16.05 wizyta u gin 👩🏼‍⚕️
    31.05 widzieliśmy twoje serduszko ♥️
    1.07 krwiaczek
    15.07 Pierwsze prenatalne, ślicznie rośniesz maluszku <3
    05.09 💙💙
‹‹ 201 202 203 204 205 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ