HSG
-
WIADOMOŚĆ
-
ania14 wrote:Byłyście naczczo na badaniu ?
ania14 lubi tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
12.2022 💔 CP usunięta laparoskopowo, jajowód zachowany
04.2023 ✅️ badanie HSG (oba jajowody drożne)
10.2023 Początek leczenia niepłodności
11.2023 ✅️ histeroskopia
12.2023 - 03.2024 stymulacja owulacji (clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
10.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ cyclogest)
11.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ zivafert +cyclogest)
12.2024 IUI ❌️ ( clostilbegyt + NAC+ ovitrelle +cyclogest)
_________
02.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF ⏳️ -
Dziewczyny,
Jestem już po Sono HSG. Z uwagi na fakt, że bardzo długo leczyliśmy ureaplasmę i było realne podejrzenie zrostów, zdecydowałam się na badanie w krótkotrwałym znieczuleniu ogólnym.
Wybór znieczulenia do tego badania był super pomysłem. Zdecydowanie polecam każdemu. Z kliniki wyszłam po 1,5h od badania, nic mnie nie bolało ani w trakcie badania ani po. Funkcjonuję normalnie. Jeśli możecie sobie pozwolić na znieczulenie (koszt badania znacząco wzrasta) i tak jak ja macie niski próg bólu, nie ma się co zastanawiać.
P.S. moje jajowody okazały się drożne co było szokiem nie tylko dla mnie ale i dla lekarza.👩🏻 32
MTHFR homo, PAI hetero, adenomioza podśluzówkowa, CD4/CD8=2,8
🧑🏼 33
Słaba morfologia, obniżona objętość nasienia
Mnie wczoraj chwilę przed zabiegiem i znieczuleniem ginekolog mówił, że taki dyskomfort podbrzusza i plamienia mogą się utrzymywać do tygodnia i że jeśli tak będzie to mam się nie przejmować bo to normalne.
Gdyby jednak to się utrzymało po 10-14 dniach, wtedy mam się zgłosić.👩🏻 32
🧑🏼 33
Muffina_92 wrote:Mnie wczoraj chwilę przed zabiegiem i znieczuleniem ginekolog mówił, że taki dyskomfort podbrzusza i plamienia mogą się utrzymywać do tygodnia i że jeśli tak będzie to mam się nie przejmować bo to normalne.
Gdyby jednak to się utrzymało po 10-14 dniach, wtedy mam się zgłosić.
To mnie uspokoiłaś, w sumie od wczoraj już mnie nie boli, ale w moim przypadku można powiedzieć że było to 1,5 tygodnia. -
Czesc! Jestem nowa w tym temacie. Okropnie sie boje.... i z uwagi na to co sie naczytalam o droznosci jajowodow, ze to czesto straszny bol .... ale tez dlatego ze pierwszy raz ide do szpitala i spedze tam prawie caly dzien... 🥺
Nigdy w zyciu nie lezalam w szpitalu i nie mam pojecia jak sie do tego przygotowac....
Co mnie tam czeka. Na co sie nastawic...
Mozecie powiedziec mi mniej wiecej jak to wszystko wyglada? W szpitalu mam sie stawic na godzine 7:00 , o 14 czy 15 maja mnie wypisac ...
A w miedzy czasie nie mam pojecia co mnie czeka....
Dajcie znac prosze Was bardzo jak to wszystko wyglada i co powinnam wiedziecPatrycja B. lubi tę wiadomość
-
Asika wrote:Czesc! Jestem nowa w tym temacie. Okropnie sie boje.... i z uwagi na to co sie naczytalam o droznosci jajowodow, ze to czesto straszny bol .... ale tez dlatego ze pierwszy raz ide do szpitala i spedze tam prawie caly dzien... 🥺
Nigdy w zyciu nie lezalam w szpitalu i nie mam pojecia jak sie do tego przygotowac....
Mozecie powiedziec mi mniej wiecej jak to wszystko wyglada? W szpitalu mam sie stawic na godzine 7:00 , o 14 czy 15 maja mnie wypisac ...
Dajcie znac prosze Was bardzo jak to wszystko wyglada i co powinnam wiedziec
Ja miałam drożność w Lublinie, zostałam przyjęta do szpitala rano przed 8. Mialam przygotowane ubrania na zmianę, klapki, ręcznik ale zupelnie nie było mi to potrzebne- bylqm caly czas w swoich ciuchach. Że względu na obchod itp musiałam czekać do 11 na drożność. W międzyczasie dostałam zastrzyk z antybiotykiem i chyba pyralginą.
Około 11 poszłyśmy z panią doktor do pracowni RTG, założyła mi wziernik, podała kontrast. Wynik badania było widać od razu na monitorze przy stole (ja miałam oba drozne). Całe badanie trwało u mnie max 5 minut. Później można lekko plamić, może być ucisk w brzuchu.
Mnie to badanie nie bolało w ogóle (wiadomo, nie było zbyt przyjemne ale nie nazwałabym tego okropbym bolem). Jakoś po 12 wypisano mnie do domu, dostałam zwolnienie na dzień badania i na następny dzień. Myslalam, ze bedzie musial mnie odebrac mąz, bo moze będę się zle czula, ale czułam się zupełnie normalnie i wróciłam sama do domu.
Bardzo się bałam, bo naczytalam się różnych rzeczy na forum. A okaxalo się ze zupelnie niepotrzebnie, wszystko poszło bardzo szybko. W sumie więcej było przygotowań i czekania.Patrycja B., Asika lubią tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
11.2023 ✅️ histeroskopia
_________
Asika wrote:Czesc! Jestem nowa w tym temacie. Okropnie sie boje.... i z uwagi na to co sie naczytalam o droznosci jajowodow, ze to czesto straszny bol .... ale tez dlatego ze pierwszy raz ide do szpitala i spedze tam prawie caly dzien... 🥺
Dajcie znac prosze Was bardzo jak to wszystko wyglada i co powinnam wiedziec
Cześć, jesteś już po drożności ?
Mialam to samo co Ty, bo też stresował mnie szpital i czułam się zagubiona. Mnie bardzo bolał ten zabieg, nie dostałam żadnego przeciwbólowego. Na szczęście drożność trwala może 7 min i powtarzalam sobie, że zaraz to się skończy -
Czesc! Jeszcze nie mialam droznosci, bo po wdrozeniu Aromeku na wywolanie miesiaczki troche mi sie przedluzyla i nalozyla mi sie na termin droznosci....
W zwiazku z tym zostala przeniesiona na jutro 🥺
Jak juz bedzie po wszystkim to dam znac jak poszlo.
Jedno co powiem to bardzo mi pomogla moja przyjaciolka i Mq1991 bardzo Wam dziekuje bo jestem dzieki Wam o wiele spokojniejsza.
Stres oczywiscie jest ale duzo mniejszy niz na poczatku.
Patrycja B. lubi tę wiadomość
-
Hejka,
ja drożność HGS + RTG miałam w tam tym tygodniu. Po zabiegu ciężko miałam dojść do siebie, ponieważ ciągle zbierało mnie na wymioty. Dopiero wieczorem w domu porządnie zawisłam nad misą toalety i od razu lepiej się poczułam.
Póki co dzisiaj 1dpo. Lekarz nic mi nie powiedział, że nie można się starać o bejbika. Tylko rzucił tekstem, że w następnym miesiącu na monitoringu się widzimy. -
Asika wrote:Czesc! Jeszcze nie mialam droznosci, bo po wdrozeniu Aromeku na wywolanie miesiaczki troche mi sie przedluzyla i nalozyla mi sie na termin droznosci....
W zwiazku z tym zostala przeniesiona na jutro 🥺
Jak juz bedzie po wszystkim to dam znac jak poszlo.
Jedno co powiem to bardzo mi pomogla moja przyjaciolka i Mq1991 bardzo Wam dziekuje bo jestem dzieki Wam o wiele spokojniejsza.
Stres oczywiscie jest ale duzo mniejszy niz na poczatku.👱♀️ 33l👦🏻35l
11.2023 ✅️ histeroskopia
_________
Patrycja B. wrote:Czy jest tu ktoś jeszcze, kto czeka na dodatni test po drożności ? Ja staram się 3.5 roku, 4 mce po drożności i dalej nic
Ja czekam. U nas drożność była robiona w 22dc, więc już po owulacji. Kolejny cykl był zatem naszym pierwszym po badaniu. Niestety dziś przyszła 🐒😭
Nie mogę się pozbierać bo bardzo liczyłam na ten cykl i lekarz też nas tak nastawił, że raczej się uda a tu o 🤷🏻♀️Patrycja B. lubi tę wiadomość
👩🏻 32
🧑🏼 33
ja drożność HGS + RTG miałam w tam tym tygodniu. Po zabiegu ciężko miałam dojść do siebie, ponieważ ciągle zbierało mnie na wymioty. Dopiero wieczorem w domu porządnie zawisłam nad misą toalety i od razu lepiej się poczułam.
Póki co dzisiaj 1dpo. Lekarz nic mi nie powiedział, że nie można się starać o bejbika. Tylko rzucił tekstem, że w następnym miesiącu na monitoringu się widzimy.
Przy drożności wykonywanej pod RTG, rzeczywiście nie powinno się starać w cyklu z badaniem. Być może dlatego lekarz „zaprosił” od razu na monitoring na kolejny cykl.
👩🏻 32
🧑🏼 33
Mam to samo, czytałam dużo fajnych komentarzy, że od razu się udaje a u mnie już przez 4 mce takie rozczarowanie -
Hej! Mialam dac znad jak u mnie poszlo... juz bylam w szpitalu i rejestrujac sie okazalo sie ze moja mojej lekarce doszla jeszcze jedna pacjentka w zwiazku z tym przelozyli mi zabieg na jutro. Ale tez prawdopodobnie bede miala histeroskopie... czy ktoras z Was miala taki zabieg?
-
Asika wrote:Hej! Mialam dac znad jak u mnie poszlo... juz bylam w szpitalu i rejestrujac sie okazalo sie ze moja mojej lekarce doszla jeszcze jedna pacjentka w zwiazku z tym przelozyli mi zabieg na jutro. Ale tez prawdopodobnie bede miala histeroskopie... czy ktoras z Was miala taki zabieg?👱♀️ 33l👦🏻35l
11.2023 ✅️ histeroskopia
_________
Hej, miałam w czwartek hsg (rentgen). Drożne były, ból największy przy wtłaczaniu kontrastu. Myślalam, że się zes**am.😳 Po plamienie z pojedynczymi skrzepami. Dzisiaj drugi dzień po badaniu i troszkę mocniejsze plamienie. Dzisiaj też kończę antybiotyk 3-dniowy. Lekarz mówił, że jajowody drożne są, ale mam wrażenie, że jednak coś tam musiało być skoro zaczęłam odczuwać lewą stronę, której nigdy nie czułam. Jeśli w poniedziałek jeszcze będę mieć krwawienie to przejdę się do gina🙍🏾♀️28 🧔🏽♂️34
starania od 2022
ja: niedoczynność, hiperprolaktynemia (uregulowana)
06.2024 hsg - drożne ✔️
02.2024 leczenie ureaplasmy
on: 02.2023 morfologia 4%
05.2024 morfologia 0%
testosteron poniżej normy