X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Hsg Kartuzy

Oceń ten wątek:
  • strigo Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kundzia07 wrote:
    Można brak tabletki anty, i odstawić w odpowiednim momencie.

Od dawna tabletek anty nie biorę, aby mieć cykl stosowałam tylko aromek lub wcześniej duphaston.
    Niestety anty nie zdają u mnie egzaminu... :/ Skonsultuję chyba z lekarzem po prostu

preg.png
  • Jakostak Debiutantka

Wysłany: 16 marca 2022, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!
    Odświeżam trochę temat ponieważ i mnie czeka badanie hsg. Obecnie szukam, gdzie można je wykonać w okolicach Trójmiasta i wszystko wskazuje na Kartuzy. Chciałabym zapytać, czy któraś z was ma wiedzę, czy muszę mieć wystawione skierowanie od lekarza w ramach wizyty nfz? Leczę się prywatnie, a nie wiem czy takie skierowanie będzie mnie upoważniać wykonania tego badania właśnie w ramach NFZ. Z góry dziękuję za pomoc!

• Monia_W Nowa

Wysłany: 16 marca 2022, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może być skierowanie od lekarza prywatnego. Ja takie miałam i hsg wykonywałam również w Kartuzach.

• Jakostak Debiutantka

Wysłany: 17 marca 2022, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia_W wrote:
    Może być skierowanie od lekarza prywatnego. Ja takie miałam i hsg wykonywałam również w Kartuzach.

Dzięki za informację! Pamiętasz może, jakie dodatkowe badania trzeba było tam zrobić przed wizytą?

• strigo Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia_W wrote:
    dzwoniłam w marcu zaraz po miesiączce, nadal wstrzymane zapisy na badanie, powiedziała miła Pani, że w drugiej połowie marca można próbować się dowiadywać...
    nie dzwoniłam jeszcze po 15 marca

preg.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 18 marca 2022, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakostak wrote:
    Dzięki za informację! Pamiętasz może, jakie dodatkowe badania trzeba było tam zrobić przed wizytą?
    Lekarz mówił, że ostatni posiłek najpóźniej o 18 dzień przed badaniem. Koniecznie dzień przed zrobić test ciążowy aby na 1000% wykluczyć ciążę. To wszystko

preg.png
  • Jakostak Debiutantka

Wysłany: 18 marca 2022, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strigo wrote:
    dzwoniłam w marcu zaraz po miesiączce, nadal wstrzymane zapisy na badanie, powiedziała miła Pani, że w drugiej połowie marca można próbować się dowiadywać...
    nie dzwoniłam jeszcze po 15 marca

O.. myślałam, że w Kartuzach przyjmują ciągle.. A orientujesz się może jak sytuacja w UCK? Pisałam do nich email i dostalam numer telefonu na oddział, gdzie udzielają wszelkich informacji, ale jeszcze nie dzwoniłam..

• calistas Koleżanka

Wysłany: 31 marca 2022, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :),
    przygotowuję pracę badawczą w dziedzinie Psychologii. W badaniach skupiam się na tym, co wpływa na kondycję emocjonalną kobiet przystępujących do procedury in vitro, aby ustalić jak najbardziej efektywnie wspierać emocjonalnie grupę kobiet leczących się z powodu niepłodności. Twój udział w badaniu jest bardzo cenny, zarówno z perspektywy badawczej, jak i tej praktycznej. Dzięki Twojemu zaangażowaniu dowiem się, jak lepiej pomagać innym ludziom.
    Twoją pomoc w tym badaniu będzie dla mnie bardzo cenna. Dziękuję.

https://forms.gle/quP93Gt7csuce1HU6

• strigo Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2022, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakostak wrote:
    O.. myślałam, że w Kartuzach przyjmują ciągle.. A orientujesz się może jak sytuacja w UCK? Pisałam do nich email i dostalam numer telefonu na oddział, gdzie udzielają wszelkich informacji, ale jeszcze nie dzwoniłam..
    Info z ostatniej chwili, po rozpoczęciu miesiączki zadzwoniłam i jutro na 7 mam się stawić w Kartuzach.
    Zaczęli ponownie przyjmować na badanie.
    Dam znać po wszystkim. Jestem podenerwowana...

preg.png
  • Helcia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakby któraś z Was potrzebowała to badanie HSG można również zrobić w Starogardzie. Badanie nie jest przyjemne, ale ogólnie jestem zadowolona z opieki j personelu w szpitalu. HSG mogą wykonać nawet w tym samym cyklu, trzeba mieć aktualną cytologię, skierowanie i stawić się na czczo.

Starania naturalne od 2019r.
    Ona, on- badania ok
    Stymulacja, Gameta, inseminacja, prawy jajowód niedrożny, macica dwurożna, polip- łyżeczkowanie

8.03.2023r. test pozytywny (drugi cykl po łyżeczkowaniu, II z niedrożnej strony!!)

14.11.2023r. synuś ♥

23.01.2025r. test pozytywny, beta 245 (pierwszy cykl starań!!)

Czekamy na nasz drugi cud ♥♥♥
  • strigo Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2022, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dziś wykonane badanie. Najgorsze to czekanie...
    Samo badanie cóż, bardzo nieprzyjemne. Nie spodziewałam się tego, choć mam dość wysoki próg bólu. A całość bez jakiegokolwiek znieczulenia.
    Po badaniu poprosiłam o nospe.
    Na szczęście samo badanie nie trwa długo.
    W Kartuzach byłam chwilę przed 7, na czczo, pytali o ostatnią miesiączkę, wynik ostatniej cytologii, stosowane leki, przebyte/utracone ciąże, szczepienie na żółtaczkę, wagę i wzrost, zbadali ciśnienie i puls.
    Obsługa bardzo pomocna i uprzejma. Lekarz bardzo sympatyczny, wszyscy odpowiadają na pytania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2022, 21:18

preg.png
  • Jakostak Debiutantka

Wysłany: 16 czerwca 2022, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strigo wrote:
    Miałam dziś wykonane badanie. Najgorsze to czekanie...
    Samo badanie cóż, bardzo nieprzyjemne. Nie spodziewałam się tego, choć mam dość wysoki próg bólu. A całość bez jakiegokolwiek znieczulenia.
    Po badaniu poprosiłam o nospe.
    Na szczęście samo badanie nie trwa długo.
    W Kartuzach byłam chwilę przed 7, na czczo, pytali o ostatnią miesiączkę, wynik ostatniej cytologii, stosowane leki, przebyte/utracone ciąże, szczepienie na żółtaczkę, wagę i wzrost, zbadali ciśnienie i puls.
    Obsługa bardzo pomocna i uprzejma. Lekarz bardzo sympatyczny, wszyscy odpowiadają na pytania.

Hej! Jadę w końcu na hsg do Kartuz we wtorek. Mam pytanie, czy muszę zabierać ze sobą jakieś rzeczy, kładą na oddział? i o której Cię wypisali? :)

• anna_z Nowa

Wysłany: 5 lipca 2022, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    jak wygląda kwestia rejestracji na to badanie w Kartuzach? Mam skierowanie z kliniki badania niepłodności. Mojej doktor prowadzącej zależało na badaniu ze zdjęciem RTG, a nie USG. Czy w Kartuzach badanie to jest wykonywane ze zdjęciem? Czy długo czeka się na badanie czy jest to z dnia na dzień? Czy wystarczy rejestracja telefoniczna czy jest jakaś kwalifikacja? Jestem przerażona po przeczytaniu komenatrzy na temat przebiegu... Mam niski próg bólu... Dzięki za odpowiedzi :)

• anna_z Nowa

Wysłany: 5 lipca 2022, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, raz jeszcze ja, widzę już że w Kartuzach badanie jest ale z USG. Gdzie w okolicy Trójmiasta to badanie robi się z wykorzystaniem RTG?

• Jakostak Debiutantka

Wysłany: 6 lipca 2022, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Kartuzach tylko USG. Jeżeli chodzi o sam przebieg badania, to na prawdę nie ma co czytać tych wszystkich opowieści. Badanie nie jest przyjemne, ale do zniesienia. W przypadku Kartuz przemiła obsługa i panie położne, które dosłownie trzymały za rękę. Ja myślę że bardziej byłam zmęczona po tym badaniu stresem który sobie napędziłam przez czytanie forum.. :) jeśli się zdecydujesz robić tam, to wystarczy telefon do szpitala i umawiasz się na kiedy przyjechać. Tego samego dnia dostajesz wynik i wypis z Oddziału :)

• MałaStokrotka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2023, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, odświeżam temat :) jakie konkretnie wyniki badań trzeba mieć ze sobą w Kartuzach przy sono HSG? Sama cytologia wystarczy?

Mam skierowanie już od prawie pół roku, ale ciągle nie mogłam się zebrać; ogółem strasznie nie znoszę szpitali; ale wiem, że jak się nie umówię, to znów minie mi kolejny cykl...

Kwiecista94 lubi tę wiadomość

• Kasia_1989_ Koleżanka

Wysłany: 5 marca 2023, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja miałam sonoHSG w Kartuzach w tamtym roku. Rano zgłaszasz się na przyjęcie na oddział, później kwalifikacja na oddziale - pytania o leki etc., akurat nie było wolnych łóżek więc czekałam na zabieg na korytarzu. Sam zabieg trwał bardzo krótko, przygotowanie jak do zwykłej wizyty u gin. warto zabrać podpaskę, po można plamić. Zabieg nie był dla mnie praktycznie w ogóle bolesny, ani nawet specjalnie nieprzyjemny. Nie brałam leków ani przed ani po.

preg.png
  • MałaStokrotka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2023, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia_1989_, dziękuję za wyjaśnienie. A czy ze sobą trzeba mieć coś więcej niż wynik cytologii i skierowanie? Zwolnienie dają tylko na dzień badania czy na następny ew. też? I czy dają coś przeciwbólowego czy lepiej wziąć samemu przed?

• Kasia_1989_ Koleżanka

Wysłany: 14 marca 2023, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaStokrotka wrote:
    Kasia_1989_, dziękuję za wyjaśnienie. A czy ze sobą trzeba mieć coś więcej niż wynik cytologii i skierowanie? Zwolnienie dają tylko na dzień badania czy na następny ew. też? I czy dają coś przeciwbólowego czy lepiej wziąć samemu przed?

Nie robiłam żadnych dodatkowych badań, które są wymagane przy zwykłym HSG. Lekarz zapytał o zwolnienie na ten dzień. Nie brałam też żadnych leków, ale chyba pytali czy potrzebuję coś po. Wiem, że czasami zalecają wziąć coś przed, ale możesz zapytać o to przy przyjęciu, będzie jeszcze czas żeby zaczęło działać.

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2023, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Wiem, że wątek dotyczy HSG, ale widziałam że niektóre z Was wykonywaly również histeroskopie w Kartuzach.
    Czy możecie powiedzieć mi czy trzeba jakieś badania przed, czy to jest jednodniowy zabieg i czy wykonywany jest w znieczuleniu ogólnym?
    Dzwoniłam dzisiaj i się zapisałam, ale już później nie miała tyle szczęście żeby się dodzwonić i zadać powyższe pytania. Będę jeszcze próbować, ale chętnie dowiem się jak wygląda to badanie "w praktyce" od Was.

1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ