Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • Maenka Autorytet
    Postów: 1603 1936

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 11:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mloda88 dzięki za odpowiedź. To by się zgadzało, bo również nie mogę nikogo znaleźć :( ani dobrego lekarza ani kliniki z bogatą ofertą badań. Również byłam u Suchanek i nie mam dobrych wrażeń niestety. Traktuje pacjentki z góry, żadnej dociekliwości, nie potrafiła odpowiedzieć mi na pytania odnośnie różnych badań immuno, które zadawałam. O co nie pytałam "nie, to bez sensu". Wszystko bez sensu.. Twoje doswiadczenia wyglądają jeszcze poważniej masakra. Co za babka.

    Mam pytanie z innej beczki - dzisiaj robię badania KIR w innym mieście przy okazji wizyty. Czy powinnam zbadać jeszcze coś dodatkowo? Mam na myśli, że może jeszcze jakieś badanie, które pomoże zinterpretowac wynik. Czy jeszcze coś potrzeba? Będę wdzięczna za poradę od doświadczonych koleżanek:).

    m3sxqqmzr2yat7k2.png

    👱‍♀️hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy; AMH 6,7; PCO; MTHFR c.1286A>C (A1298C); choroba autoimmuno; ANA+; anemia - ukryty niedobór żelaza; PAI 4G/SG hetero; podwyższone nk w macicy; niska il10.
    👨słabe parametry nasienia.

    ✨01.2019: FAMSI nr 1
    = ET + 3 ❄❄❄.
    23.02.19: ET morulki - 😥
    07.05.19: FET blastki - 😥
    21.08.19: FET 2 blastek: 2.2.3 i 3.2.2 - cb 😥

    ✨09.12.19: FAMSI nr 2
    = 2 ❄️❄️.
    04.06.20: FET 4.1.1 i 4.2.3: 6 dpt: 56🍀, 8 dpt: 189, 11 dpt: 560, 14 dpt 3300, 19 dpt: 20.000 jest 2mm wojownik, 31dpt mamy ❤ - cudzie trwaj
    03.09.20: it's a boy! (?) 👶
  • IGA Autorytet
    Postów: 3076 2651

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 13:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanko. Chcialabym sobie zrobic badanie przeciwciala przeciw lozysku. Czy sa jakies wytyczne typu wpo owukacji itp?

    b79b4656f3.png

    Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
    30.05.18 I 29.06.18- 😥, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
    13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
    I IMSI 08.10.18
    transer 8B I 7B )😢
    crio 26.11 - 2BB - cb
    II IMSI krotkie- 0 zarodkow
    III IMSI z KD luty 2019
    04.03.19- FET KD (9A I 9B) -.cb
    14.05.19- FET 2 bla(AZ)-😢
    Wrzesien 2019- FET KD 4 A 😢
    12.11.19- Fet AZ4 BB cb
    16.12.19- AZ 6.1.1 (:
    5dpt-10,1 8dpt- 51,1, 11 dpt- 154,1, 14 dpt- 649,1,17 dpt-2290 pecherzyk 7 mm, 23 dpt-13900, 26 dpt ❤+ krwiak 7 tydzien * 💔
    20.03.20 - AZ 6.1.1 cudzie trwaj :)
    badania nieprawidlowosci:Allo- z partnerem 38 % i z dawcą 15%, Ana 1 I 2i 3 dodatnie,MTHFR 6777C-T układ hetero,PAI- 1 układ homo
  • moiko Koleżanka
    Postów: 52 14

    Wysłany: 18 czerwca 2019, 18:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Dziewczyny, po drugim poronieniu w 12 tyg ciąży lekarka kazała zrobić badania, ale nie bardzo rozumiem o co w nich chodzi.

    Poziom komórek NK: 11,5% (norma 6,00-18,00%)
    aktywność komórek NK: 5,00% (norma 4,00-15,00%)

    CD3 76% (60-76%)
    CD4 nie oznaczono (34-50%)
    CD8 nie oznaczono (22-37%)
    CD8/CD3 nie oznaczono (16-31%)
    CD16 12% (6-18%)
    CD19 nie oznaczono (6-14%)
    CD56/CD3 8% (1-7%)
    CD25/CD4 nie oznaczono (5-11%)
    CD25/CD127/CD4 6%

    Ocena cytokin i współczynnika Th1/TH2:
    Interferon gamma: 508 pg/ml (norma 2046,6-4738)
    TNF alfa: 2680 (norma 1208-4156)
    Interleukina 10: 683 (norma 695-3048)
    Interleukina 4: 20 (norma 20-80)
    Interleukina 5: 2 (norma 20-59)
    Interleukina 2: 34 (norma 20-62)
    Wskaźnik IFN/IL4: 25,4 (norma 36-175)
    Wskaźnik TNF/IL4: 134 (norma 19-145)
    Wskaźnik IFN/IL10: 0,7 (norma 1,2-3)
    Wskaźnik TNF/II10: 3,9 (norma 0,7-2,8 )

    Ewidentnie Interferon gamma, Interleukina 10 i 5 poniżej normy. No i wskaźniki również prawie wszystkie nie mieszczą się w normach.

    Co to oznacza? Czy to ma wpływ na poronienie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2019, 18:17

  • Mloda88 Koleżanka
    Postów: 37 4

    Wysłany: 19 czerwca 2019, 16:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moiko wrote:
    Cześć,
    Dziewczyny, po drugim poronieniu w 12 tyg ciąży lekarka kazała zrobić badania, ale nie bardzo rozumiem o co w nich chodzi.

    Poziom komórek NK: 11,5% (norma 6,00-18,00%)
    aktywność komórek NK: 5,00% (norma 4,00-15,00%)

    CD3 76% (60-76%)
    CD4 nie oznaczono (34-50%)
    CD8 nie oznaczono (22-37%)
    CD8/CD3 nie oznaczono (16-31%)
    CD16 12% (6-18%)
    CD19 nie oznaczono (6-14%)
    CD56/CD3 8% (1-7%)
    CD25/CD4 nie oznaczono (5-11%)
    CD25/CD127/CD4 6%

    Ocena cytokin i współczynnika Th1/TH2:
    Interferon gamma: 508 pg/ml (norma 2046,6-4738)
    TNF alfa: 2680 (norma 1208-4156)
    Interleukina 10: 683 (norma 695-3048)
    Interleukina 4: 20 (norma 20-80)
    Interleukina 5: 2 (norma 20-59)
    Interleukina 2: 34 (norma 20-62)
    Wskaźnik IFN/IL4: 25,4 (norma 36-175)
    Wskaźnik TNF/IL4: 134 (norma 19-145)
    Wskaźnik IFN/IL10: 0,7 (norma 1,2-3)
    Wskaźnik TNF/II10: 3,9 (norma 0,7-2,8 )

    Ewidentnie Interferon gamma, Interleukina 10 i 5 poniżej normy. No i wskaźniki również prawie wszystkie nie mieszczą się w normach.

    Co to oznacza? Czy to ma wpływ na poronienie?

    Bardzo mi przykro z powodu Twoich strat :( a możesz powiedzieć czy na pewno zrobilas te badania przed @ w 2 fazie cyklu?

    <3 12.03.2013 - Marcelinka
    (*) 11.01.2017 - Marika 12tc
    (*) 15.07.2017 - Madzia 17tc
    (*) 28.09.2017 - ktosiek cb
    (*) 30.03.2018 - Milena 12tc

    Hashimoto, IO, NK- 19%, Niedobór białka S, mthfr 677 hetero, APS wątpliwe - heparyna, acard, encorton, meta- straty.
    ANA ujemne, kariotypy prawidłowe, nasienie bez zarzutów.
    Allo 0%, cross- 13,3%
    07.2018 histeroskopia
    06.2019 histeroskopia i resekcja brzegów NICHE

    Po wizycie u doc. Pasnika (zalecił tylko szczepienia bez dodatkowych leków) , czekam na wizytę u prof. Malinowskiego :)
  • minia61 Autorytet
    Postów: 252 212

    Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z wysokimi NK. Czy Wy po jakimś czasie po ich obniżeniu sprawdzałyście poziom ponownie? Kurcze ja miałam początkowo wynik 38% , który zbiłam leczeniem na 12%. Gdzieś po 1, 5 roku po zbijaniu, teraz po szczepieniach limfocytami, które podobo obniżają NK podeszlismy do transferu..Beta 0% nawet nie drgnęła. Zbadałam sama dla siebie NK i znowu szok 25% przy normie do 25. Czekam na wynik allo ale jestem w czarnej D. Nk zbija się sterydem, którego nie można po szczepieniach. Cudownie :(((((

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 14:12

    Minia61
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3037

    Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    minia61 wrote:
    Dziewczyny z wysokimi NK. Czy.Wy po jakimś czasie po ich obniżeniu sprawdzałyście poziom ponownie? Kurcze ja miałam początkowo wynik 38% , który zbiłam leczeniem na 12%. Gdzieś po 1, 5 roku po zbijaniu, trraz po szczepieniach limfocytami, które podobo obniżają NK podeszlismy do transferu..Beta 0% nawet nie drgnęła. Zbadałam sama dla siebie NK i znowu szok 25% przy normie do 25. Transfer nie miał prawa się udać. Czekam na wynik allo ale jestem w czarnej D. Nk zbija się sterydem, którego nie można po szczepieniach. Cudownie :(((((
    Ja miałam steryd po szczepieniach. Wiele dziewczyn miało. Pomyśl może o intralipidzie :)

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • minia61 Autorytet
    Postów: 252 212

    Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Ja miałam steryd po szczepieniach. Wiele dziewczyn miało. Pomyśl może o intralipidzie :)
    Kurcze właśnie docent P. odradzał steryd przy trasnferze. Pewnie znowu seria wlewów a przy trasferze mialam dużo , bo dwa razy po 2 butelki. Echh jedno ok, to drugie znowu szaleje
    i tak w kółko. Coś już tracę nadzieję, że w końcu wszystko się poukłada :(

    Minia61
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3037

    Wysłany: 20 czerwca 2019, 11:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    minia61 wrote:
    Kurcze właśnie docent P. odradzał steryd przy trasnferze. Pewnie znowu seria wlewów a przy trasferze mialam dużo , bo dwa razy po 2 butelki. Echh jedno ok, to drugie znowu szaleje
    i tak w kółko. Coś już tracę nadzieję, że w końcu wszystko się poukłada :(
    Nie trać. Jeśli nie zaleca, to nie bierz :) Ale intralipid tu wskazany, ja mam o 3 tygodnie teraz wydaje mi się, że 2 butelki ok miałam w grudniu tak podane , ale potem do pozytywnej bety nie miałam już.

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5092 3552

    Wysłany: 20 czerwca 2019, 15:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Intralipid jest dobry pod warunkiem że ktoś nie ma alergii na soję.
    Ja brałam z 0,5 roku intralipid i efekt był taki że NK rosły nie spadały. Przypadkowo miesiąc temu dowiedziałam się że nam uczulenie na soję i teraz wiem czemu NK mi rosło.
    A tak wogole rozpoczęłam odczulanie. Jak dobrze pójdzie do końca roku odczule się na 4 składniki na 2-3 lata będzie spokój.

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • Iwoona Przyjaciółka
    Postów: 122 31

    Wysłany: 20 czerwca 2019, 22:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    minia61 wrote:
    Dziewczyny z wysokimi NK. Czy Wy po jakimś czasie po ich obniżeniu sprawdzałyście poziom ponownie? Kurcze ja miałam początkowo wynik 38% , który zbiłam leczeniem na 12%. Gdzieś po 1, 5 roku po zbijaniu, teraz po szczepieniach limfocytami, które podobo obniżają NK podeszlismy do transferu..Beta 0% nawet nie drgnęła. Zbadałam sama dla siebie NK i znowu szok 25% przy normie do 25. Czekam na wynik allo ale jestem w czarnej D. Nk zbija się sterydem, którego nie można po szczepieniach. Cudownie :(((((
    Ja po szczepieniach brałam steryd... Cały czas biorę, jestem w 8tyg ciąży...

    minia61 lubi tę wiadomość

    Iwoona
    t9qo2t30bp7bynzp.png
  • Trasti Autorytet
    Postów: 4156 1090

    Wysłany: 20 czerwca 2019, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jakiej dawce?

    bl9c9vvjirf1bxzu.png

    Walka zakończyła się zwycięstwem !!! Nasz Bożonarodzeniowy cud 2950 kg 8 pkt 53 cm 18:20

    Mama 4 aniołków
    11. 2016 (*);06.2018 (*) (*) ; 2.03.2019 cb(*)
    6 lat oczekiwania na 2 cud
    2iui nieskutczne ..
    mutacje PAI i MTHFR w homo ; insulinooporność, cholesterol, stan przedcukrzycowy, cukrzyca ciążowa,hiperinsulemia;
    niskie białko s w ciąży.. tendecje do krwiaków i krwawień;choroby immunologiczne wzjg, łuszczyca , alergia /il10niska-brak ochrony zarodka; brak kirów implantacyjnych haplotyp aa ,hla-c męża c2c2 moje c2c2:(( lct ujemne; allo mlr 0% :( nasienie ok( po hba fragmentacjach seminogramach.. suplach
    Po 4 szczepieniach pullowanych łódź. ..niski prog w ciąży..problemy z niewydolnością łożyska.. po histero drożności i laparo( endometrioza)
  • Iwoona Przyjaciółka
    Postów: 122 31

    Wysłany: 20 czerwca 2019, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    5mg,a w ciąży 10mg,za 2 tyg 5mg później 2.5.

    Dziewczyny mam problem. Na wszelki wypadek lekarz kazał mi stosować zastrzyki fraxiparine. Mąż wbija się co wieczór w fald brzuszny. Cholernie boli. Jest problem by przebić się przez skórę, i ten dźwięk przebijania yhhh. Za chwilę zabraknie mi miejsca, wkoło siniaki i krwiaki. Dziadostwo mam stosować do 16tyg :/
    Wcześniej 2krotnie wbijal mi ovitrelle czy jakoś tak na pekniecie jajeczka, nic nie bolało, igła jak w masło wpadala. Tutaj jak by tepa :(
    Macie doświadczenie??

    Iwoona
    t9qo2t30bp7bynzp.png
  • Ja anka Autorytet
    Postów: 378 159

    Wysłany: 20 czerwca 2019, 22:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fraxiparine ma straszne igły.zapytaj lekarza, może zmienia Ci na clexane. W clexane igły są lepsze

    Iwoona lubi tę wiadomość

    33 lata, amh 0,6; 2 inseminacje, 3 IV, 5 transferow, za każdym Razem Beta nie drgnela.
  • Iwoona Przyjaciółka
    Postów: 122 31

    Wysłany: 20 czerwca 2019, 22:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja anka wrote:
    Fraxiparine ma straszne igły.zapytaj lekarza, może zmienia Ci na clexane. W clexane igły są lepsze
    Dzięki. Wizytę mam za 2 tygodnie. Fraxiparine na miesiąc wykupiony, ale chyba muszę poprosić o zmianę, masakra jakaś...

    Iwoona
    t9qo2t30bp7bynzp.png
  • Szapiro Autorytet
    Postów: 729 347

    Wysłany: 20 czerwca 2019, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tępe igły.. Najlepiej kupić insulinowki w aptebe i przelewać

    Szs
  • podczytuje Koleżanka
    Postów: 107 10

    Wysłany: 20 czerwca 2019, 23:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny będę rezygnowała z wizyty u doc Pasnika ze środy 26.06 jakby ktoras była zainteresowana.

  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3037

    Wysłany: 21 czerwca 2019, 08:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam neoparin i igły są nawet lepsze niż w clexane...

    Iwoona, Ewa1984 lubią tę wiadomość

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • niezapominajka2017 Autorytet
    Postów: 4486 2369

    Wysłany: 21 czerwca 2019, 08:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przelewalam do insulinowek ale i tak szczypalo, ale przynajmniej igla lepiej wchodzila :)

    Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • Trasti Autorytet
    Postów: 4156 1090

    Wysłany: 21 czerwca 2019, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwoona wrote:
    5mg,a w ciąży 10mg,za 2 tyg 5mg później 2.5.

    Dziewczyny mam problem. Na wszelki wypadek lekarz kazał mi stosować zastrzyki fraxiparine. Mąż wbija się co wieczór w fald brzuszny. Cholernie boli. Jest problem by przebić się przez skórę, i ten dźwięk przebijania yhhh. Za chwilę zabraknie mi miejsca, wkoło siniaki i krwiaki. Dziadostwo mam stosować do 16tyg :/
    Wcześniej 2krotnie wbijal mi ovitrelle czy jakoś tak na pekniecie jajeczka, nic nie bolało, igła jak w masło wpadala. Tutaj jak by tepa :(
    Macie doświadczenie??
    A jaki steryd encorton?

    bl9c9vvjirf1bxzu.png

    Walka zakończyła się zwycięstwem !!! Nasz Bożonarodzeniowy cud 2950 kg 8 pkt 53 cm 18:20

    Mama 4 aniołków
    11. 2016 (*);06.2018 (*) (*) ; 2.03.2019 cb(*)
    6 lat oczekiwania na 2 cud
    2iui nieskutczne ..
    mutacje PAI i MTHFR w homo ; insulinooporność, cholesterol, stan przedcukrzycowy, cukrzyca ciążowa,hiperinsulemia;
    niskie białko s w ciąży.. tendecje do krwiaków i krwawień;choroby immunologiczne wzjg, łuszczyca , alergia /il10niska-brak ochrony zarodka; brak kirów implantacyjnych haplotyp aa ,hla-c męża c2c2 moje c2c2:(( lct ujemne; allo mlr 0% :( nasienie ok( po hba fragmentacjach seminogramach.. suplach
    Po 4 szczepieniach pullowanych łódź. ..niski prog w ciąży..problemy z niewydolnością łożyska.. po histero drożności i laparo( endometrioza)
  • Trasti Autorytet
    Postów: 4156 1090

    Wysłany: 21 czerwca 2019, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie igly w neoparinie to padaka tepe straszliwie mialam
    Mega siniaki

    bl9c9vvjirf1bxzu.png

    Walka zakończyła się zwycięstwem !!! Nasz Bożonarodzeniowy cud 2950 kg 8 pkt 53 cm 18:20

    Mama 4 aniołków
    11. 2016 (*);06.2018 (*) (*) ; 2.03.2019 cb(*)
    6 lat oczekiwania na 2 cud
    2iui nieskutczne ..
    mutacje PAI i MTHFR w homo ; insulinooporność, cholesterol, stan przedcukrzycowy, cukrzyca ciążowa,hiperinsulemia;
    niskie białko s w ciąży.. tendecje do krwiaków i krwawień;choroby immunologiczne wzjg, łuszczyca , alergia /il10niska-brak ochrony zarodka; brak kirów implantacyjnych haplotyp aa ,hla-c męża c2c2 moje c2c2:(( lct ujemne; allo mlr 0% :( nasienie ok( po hba fragmentacjach seminogramach.. suplach
    Po 4 szczepieniach pullowanych łódź. ..niski prog w ciąży..problemy z niewydolnością łożyska.. po histero drożności i laparo( endometrioza)
‹‹ 1191 1192 1193 1194 1195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego