Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • dot123 Przyjaciółka
    Postów: 255 37

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 09:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koralina88 wrote:
    Hmmm to ja już nic nie wiem w takim razie 🙄 ja dostałam info, że jeśli mam za sobą poronienia to powinnam zrobić badanie w II fazie cyklu. Ale widzę, że Ty masz dobry wynik nk. Może twoje komórki nie są, aż tak bardzo agresywne i dlatego nie rosną w II fazie? Skomplikowane to!
    Też tego nie rozumiem. Dodam że mi w tym cyklu w którym badałam we wskazanym przez doc.P. zrobiła się torbiel, ale doc.P powiedział że to nie ma znaczenia, bo NK rosną i tak (choć wyniki moje jak wyżej) Mi powiedział że moje NK są ok i wycofał intralipid zalecony przez prof.M. jednak teraz przed ostatnim transferem ( już Equoral nie będzie działać) zalecił dawkę intralopidu 2x wyższą niż miałam od prof.M. Dopytałam o powód skoro NK mam dobre, powiedział że teraz chwytamy się wszystkiego. Zatem pewnie nie da się zrozumieć tej immunologii zero jedynkowo. Docent najpierw idzie ostrożnie wg wyników, a później widać już różne opcje testuje.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2019, 09:05

  • JackieRoSa Debiutantka
    Postów: 13 4

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 09:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ,
    czy możecie mi napisać jakie badania wykonywałyście przed wizytą u immunologa? Mam zrobione KIR AA , HLA C1C2, antyTPO - ok ,Zespół antyfosfolipidowy - ok . Nigdy nie byłam w ciąży. Czy warto zrobić komórki NK, czy cały immunofenotyp? Czy coś dodatkowo? pozdrawiam

    Starania od połowy 2017 roku
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 09:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm chyba faktycznie ta immunologia to taka niewiadoma i wszyscy trochę eksperymentują... Jestem ciekawa co mi zaleci. Chciałabym, aby w końcu coś pomogło!

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 09:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JackieRoSa wrote:
    Cześć dziewczyny ,
    czy możecie mi napisać jakie badania wykonywałyście przed wizytą u immunologa? Mam zrobione KIR AA , HLA C1C2, antyTPO - ok ,Zespół antyfosfolipidowy - ok . Nigdy nie byłam w ciąży. Czy warto zrobić komórki NK, czy cały immunofenotyp? Czy coś dodatkowo? pozdrawiam

    Za pierwszym razem powinnaś zrobić immunofenotyp, a jeśli wyjdą źle komórki nk, to potem kontrolne już same nk. Przynajmniej ja tak miałam zalecane 😊
    Co do innych badań to jest ich mnóstwo, ale to myślę, że lekarz Ci najlepiej powie co powinnaś jeszcze zrobić.

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Amilka Autorytet
    Postów: 1036 1137

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kahanka wynik Twojej procedury technicznie jest super, a jesli chodzi o obstawienie lekami to jesli masz sprawdzona tarczyce (czy trzeba euthyrox), cukrzyce i io (czy trzeba metformax) bariery techniczne (histero itp), mutacje (czy trzeba metyle i heparyne) i wszystkie te badania immuno (nk itp czy trzeba steryd) i genetyczne (kiry itp czy trzeba accofil, robilas kariotyp prawda?) to juz chyba tylko wrozki brakuje:)

    Wisienka39* lubi tę wiadomość

    Starania od: 11.2017
    26l. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, obecne 2ds1 i 2ds4
    Mthfr homo i Pai homo
    Nk 17%, io, stan przedcukrzycowy
    Odporność na narkozy i znieczulenia -,-
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-beta:1.2/1.9/14.5/26/10.4-cb
  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 11:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Kahanka wynik Twojej procedury technicznie jest super, a jesli chodzi o obstawienie lekami to jesli masz sprawdzona tarczyce (czy trzeba euthyrox), cukrzyce i io (czy trzeba metformax) bariery techniczne (histero itp), mutacje (czy trzeba metyle i heparyne) i wszystkie te badania immuno (nk itp czy trzeba steryd) i genetyczne (kiry itp czy trzeba accofil, robilas kariotyp prawda?) to juz chyba tylko wrozki brakuje:)
    Biorę Letrox na niedoczynność, Norprolac na hiperprolaktynemię, cukru nigdy nie badałam, ale chyba nie ma podstaw. Histero miałam podczas usuwania polipa, biorę metylofilolian na MTHFR i heparynę na PAI. Przygodę z immuno dopiero zaczynam, ale już wiem, że będzie intralipid na NK i steryd z powodu alergii. Kiry i kariotypy mam ok. Jak do tego jeszcze dojdą leki stymulujące do cyklu sztucznego, to chyba zacznę świecić w nocy.

    Wisienka39* lubi tę wiadomość

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
  • Andziorek Autorytet
    Postów: 351 232

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszecie ostatnio o podwyższonych NK, a spotkałyście się z kimś kto miał je poniżej normy? Mój ostatni wynik to 4,9%. Badanie robiłam w 22 dc.

    Starania od 09.2014, 5 procedur IVF, 10 transferów (w tym 3 x cb - 08.2017, 11.2017, 10.2019)
    cd9bflw1uexgivkf.png
  • Amilka Autorytet
    Postów: 1036 1137

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 12:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziorek ponizej normy jest ok jesli chodzi o kwestie staran:)

    Kahanka i tego sie trzymamy, dojdzie Ci steryd i intralipid to juz jest moc:) ja sie staram tak myslec bo mi dojdzie accofil i w tym nasze nadzieje:)
    No biedne te nasze nerki i watroby...

    Andziorek lubi tę wiadomość

    Starania od: 11.2017
    26l. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, obecne 2ds1 i 2ds4
    Mthfr homo i Pai homo
    Nk 17%, io, stan przedcukrzycowy
    Odporność na narkozy i znieczulenia -,-
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-beta:1.2/1.9/14.5/26/10.4-cb
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 13:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też pokladam nadzieję w accofilu! Hehe też mam takie odczucie, że niebawem od tych wszystkich leków i witamin będę świecić 😉

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • JackieRoSa Debiutantka
    Postów: 13 4

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedz :)

    Starania od połowy 2017 roku
  • Trasti Autorytet
    Postów: 4300 1146

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA wrote:
    Zastanawiam sie jak u mnie allo z partnerem ma ponad 38 procent, czyli bliziutko tego 40 to czy nie sprobowac bez szczepien. Jak myslicie?
    Bez bo na pewno w ciAzy jeszcze urosnie

    IGA lubi tę wiadomość

    bl9c9vvjirf1bxzu.png

    Walka zakończyła się zwycięstwem !!! Nasz Bożonarodzeniowy cud 2950 kg 8 pkt 53 cm 18:20

    Mama 4 aniołków
    11. 2016 (*);06.2018 (*) (*) ; 2.03.2019 cb(*)
    6 lat oczekiwania na 2 cud
    2iui nieskutczne ..
    mutacje PAI i MTHFR w homo ; insulinooporność, cholesterol, stan przedcukrzycowy, cukrzyca ciążowa,hiperinsulemia;
    niskie białko s w ciąży.. tendecje do krwiaków i krwawień;choroby immunologiczne wzjg, łuszczyca , alergia /il10niska-brak ochrony zarodka; brak kirów implantacyjnych haplotyp aa ,hla-c męża c2c2 moje c2c2:(( lct ujemne; allo mlr 0% :( nasienie ok( po hba fragmentacjach seminogramach.. suplach
    Po 4 szczepieniach pullowanych łódź. ..niski prog w ciąży..problemy z niewydolnością łożyska.. po histero drożności i laparo( endometrioza)
  • Wisienka39* Autorytet
    Postów: 366 695

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Accofil żądzi 👍✊😜

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2019, 18:47

    7 lat starań, niedoczynność tarczycy, hashimoto, PCOS, lewy jajowód niedrożny, problemy immunologiczne: MTHFR_677C-T układ homozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    ANA 1:160 plamiste, ASA-ujemne,NK 16%,
    IFN - 880 (2046,6-4738)
    TNF Alfa- 5270 (1208,3-4156,1)
    IL 5 - 6 (20-59)
    IL 2 - 559 (20-62,5)
    TNF/IL4 - 250,9 (19,7-149,5)
    IFN/IL10 - 0,4 (1,2-3)
    CD3+/CD4+ - 54 (30-51)
    CD3+/CD8+ - 18 (19-39)
    CD4/CD8 - 3 (0,8-2,5)
    AMH 6,63 (2017r)
    Wskazania do accofilu.
    Pierwsza procedura dwa zarodki podawane pojedynczo -beta ujemna.
    Kolejna procedura. Mamy 3 mrozaczki.
    Poronienie 5tc*
  • IGA Autorytet
    Postów: 3128 2699

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 22:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trasti wrote:
    Bez bo na pewno w ciAzy jeszcze urosnie


    Oby ta ciąza była z 2 dniowego zarodka :)

    b79b4656f3.png

    Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
    30.05.18 I 29.06.18- 😥, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
    13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
    I IMSI 08.10.18
    transer 8B I 7B )😢
    crio 26.11 - 2BB - cb
    II IMSI krotkie- 0 zarodkow
    III IMSI z KD luty 2019
    04.03.19- FET KD (9A I 9B) -.cb
    14.05.19- FET 2 bla(AZ)-😢
    Wrzesien 2019- FET KD 4 A 😢
    12.11.19- Fet AZ4 BB cb
    16.12.19- AZ 6.1.1 (:
    5dpt-10,1 8dpt- 51,1, 11 dpt- 154,1, 14 dpt- 649,1,17 dpt-2290 pecherzyk 7 mm, 23 dpt-13900, 26 dpt ❤+ krwiak 7 tydzien * 💔
    20.03.20 - AZ 6.1.1 cudzie trwaj :)
    badania nieprawidlowosci:Allo- z partnerem 38 % i z dawcą 15%, Ana 1 I 2i 3 dodatnie,MTHFR 6777C-T układ hetero,PAI- 1 układ homo
  • IGA Autorytet
    Postów: 3128 2699

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziorek wrote:
    Piszecie ostatnio o podwyższonych NK, a spotkałyście się z kimś kto miał je poniżej normy? Mój ostatni wynik to 4,9%. Badanie robiłam w 22 dc.


    Ja mam bardzo niskie (parę dni po odstawieniu sterydów) ale immunolog nic mi na to nie powiedział że niskie.

    Andziorek lubi tę wiadomość

    b79b4656f3.png

    Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
    30.05.18 I 29.06.18- 😥, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
    13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
    I IMSI 08.10.18
    transer 8B I 7B )😢
    crio 26.11 - 2BB - cb
    II IMSI krotkie- 0 zarodkow
    III IMSI z KD luty 2019
    04.03.19- FET KD (9A I 9B) -.cb
    14.05.19- FET 2 bla(AZ)-😢
    Wrzesien 2019- FET KD 4 A 😢
    12.11.19- Fet AZ4 BB cb
    16.12.19- AZ 6.1.1 (:
    5dpt-10,1 8dpt- 51,1, 11 dpt- 154,1, 14 dpt- 649,1,17 dpt-2290 pecherzyk 7 mm, 23 dpt-13900, 26 dpt ❤+ krwiak 7 tydzien * 💔
    20.03.20 - AZ 6.1.1 cudzie trwaj :)
    badania nieprawidlowosci:Allo- z partnerem 38 % i z dawcą 15%, Ana 1 I 2i 3 dodatnie,MTHFR 6777C-T układ hetero,PAI- 1 układ homo
  • Andziorek Autorytet
    Postów: 351 232

    Wysłany: 24 sierpnia 2019, 23:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Przynajmniej jakiś jeden plus w tym wszystkim. Pozostaje mi KIR AA i zdecydowanie za duży współczynnik CD4/CD8. Ostatni wynik wyszedł mi 4,4 (nie widziałam tu na forum tak wysokiego). Czekam też jeszcze na wynik CBA. Wizytę u P. mam w połowie września, ciekawa jestem jakie dostanę zalecenia.

    Starania od 09.2014, 5 procedur IVF, 10 transferów (w tym 3 x cb - 08.2017, 11.2017, 10.2019)
    cd9bflw1uexgivkf.png
  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 25 sierpnia 2019, 07:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziorek wrote:
    Dzięki dziewczyny. Przynajmniej jakiś jeden plus w tym wszystkim. Pozostaje mi KIR AA i zdecydowanie za duży współczynnik CD4/CD8. Ostatni wynik wyszedł mi 4,4 (nie widziałam tu na forum tak wysokiego). Czekam też jeszcze na wynik CBA. Wizytę u P. mam w połowie września, ciekawa jestem jakie dostanę zalecenia.
    A co to za test, który daje wynik takiego współczynnika? Tego jeszcze nie miałam.

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
  • Amilka Autorytet
    Postów: 1036 1137

    Wysłany: 25 sierpnia 2019, 08:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W subpopulacji limfocytow tam gdzie jest nk sa tez wskazniki:)

    Starania od: 11.2017
    26l. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, obecne 2ds1 i 2ds4
    Mthfr homo i Pai homo
    Nk 17%, io, stan przedcukrzycowy
    Odporność na narkozy i znieczulenia -,-
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-beta:1.2/1.9/14.5/26/10.4-cb
  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 25 sierpnia 2019, 08:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    W subpopulacji limfocytow tam gdzie jest nk sa tez wskazniki:)
    A to tego nie robiłam, mam tylko cytoksyczność NK zrobioną. Myślisz, że warto też zrobić ten test, jeśli już wiem, że dostanę intralipid na nadaktywne NKi?

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
  • Meggie1 Autorytet
    Postów: 2344 2276

    Wysłany: 25 sierpnia 2019, 09:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie o cytokiny. Czekam aktualnie na wynik, ale zastanawia mnie co będzie jeśli wyjdą zle? Co się na to stosuje?

    Pytanie do Karolina88 - jak to się stało, ze masz NK o tyle niższe po roku? Ja mam 26% i mnie to przeraża...!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2019, 09:14

    joanna83, Wisienka39* lubią tę wiadomość

    KIR AA
    HLA-C c2c2 (oboje)
    NK 26%
    PAI-1 hetero
  • Amilka Autorytet
    Postów: 1036 1137

    Wysłany: 25 sierpnia 2019, 09:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie we wskaznikach bylo ok wiec sie nie zaglebialam, nie chce Ci zle powiedziec bo nie wiem dokladnie jak sie "naprawia" ewentualne bledy we wskaznikach. Ktos tu pisal o problemach z tymi wspolczynnikami,co sie na to daje :> bo jesli tak jak na nk to faktycznie nie ma po co:>

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2019, 09:18

    Starania od: 11.2017
    26l. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, obecne 2ds1 i 2ds4
    Mthfr homo i Pai homo
    Nk 17%, io, stan przedcukrzycowy
    Odporność na narkozy i znieczulenia -,-
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-beta:1.2/1.9/14.5/26/10.4-cb
‹‹ 1240 1241 1242 1243 1244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego