Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7735 10933

    Wysłany: 17 września 2019, 09:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie pisałam z kobietą z diagnostyki i wysłała mi ten zakres badania, który wrzuciłam. Oni sami nie widzą co to jest ta aktywność 🙁 Najpierw twierdzili, że to badanie "komórki NK", ei c je zrobiłam. Dopiero immunolog mnie uświadomiła, że tam nie ma tej nieszczęsnej aktywności. Zrobię to chyba w innym labie. A wiecie może jaki jest koszt tego badania w wawie w Medigen? Może wyślę im próbkę kurierem 🤔

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • eska29044 Autorytet
    Postów: 1750 707

    Wysłany: 17 września 2019, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny z problemami tarczycy, możecie coś poradzić! Przy TSH 1,8 dostałam dawkę letrox 50, bo mała tarczyca i oczywiście zanikowe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. ALe jak sobie czytam to mam wrażenie, że lekarz przesadził i w zasadzie przy dobrych wynikach FT3 i FT4 - leczenie hormonem i to w takiej dawce? Serce mi łupie jak oszalałe mam nadzieje, że nie jest to nadczynność. Pójdę jutro potwórzyć wszyskie badania ale nie podoba mi się to

    06.11.2020 *IVF *IMSI MACS
    Mamy ❄🙏🙏🙏 :-(
    7.01.2021 naturalny cudzie trwaj ❤️
    1.03.2020 zdrowy chłopiec 🥰

    Immunologia- accofil + intralipid
    AMH 0,89, Insulinooporność - lekka,

    On: DFI 52% HLA-C : C1, Morfologa 1%

    Początek starań 10.2015
    2015 biochemia :-(
    2017 aniołek 11 tydz. :-(

    piu33e3kwdhlkfw6.png
  • Amilka Autorytet
    Postów: 1046 1151

    Wysłany: 17 września 2019, 12:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A anty tpo i anty tg jak? Przy tych problemach te dwa wyniki moga duzo zmienic

    Starania od: 11.2017
    26l. Amh 4.8, maz ok:)
    Kir Bx, obecne 2ds1 i 2ds4
    Mthfr homo i Pai homo
    Nk 17%, io, stan przedcukrzycowy
    Odporność na narkozy i znieczulenia -,-
    01-03.19 3x iui
    05.19 imsi (krótki)-8 pecherzykow-4 komorki-3 prawidlowe-2 zaplodnione-1 blastus 3bb-et:(
    08.19 imsi-msome (dlugi)-11 pecherzykow-7 komorek-3 prawidlowe-2 zaplodnione-2 zarodki 8a-et-beta:1.2/1.9/14.5/26/10.4-cb
  • Borden Autorytet
    Postów: 534 498

    Wysłany: 17 września 2019, 18:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć,
    Odebrałam dzisiaj wyniki cytokin. Agresorzy nisko, ale ochrona zarodka (interleukina 10, 4 i 5) też nisko. Przypomnijcie mi co dr Paśnik zapisuje na podwyższenie "dobrych" interleukin?

    Wady:
    # niedoczynność i Hashi i IO
    # MTHFR C677 homozygota
    # słabo dodatnie p/c kardiolipinie
    # ostatnio kiepskie endo - 6 mm
    #1 poronienie w 10 tyg (zarodek XX - zdrowy)

    # NK - 25%
    # il 10 i il 5 - za nisko
    # szczepienia - dr Paśnik

    Pozytywy:
    * KIR BX (brak tylko 1 implantacyjnego)
    * Amh - 2,7

    Zalety:
    - 1 dziecko

    Mąż: armia zacna, morfo od 4-6%, fragmentacja 14%
  • Megi13 Koleżanka
    Postów: 58 16

    Wysłany: 17 września 2019, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,
    pisałam na wątku KIR ale on coś nie działa wiec przypinam moje pytanie tutaj :)

    mam pytanie techniczne, mam zalecony od docenta accofil codziennie (1/3 dawki) począwszy od następnego dnia po transferze. Morfologia co trzy dni...i tu właśnie chciałam dopytać czy jesli w środę jest transfer, w czwartek biorę pierwszy zastrzyk z accofilu, potem piątek-2 i sobota-3, to morfologie robię w niedziele rano i wyniki wysyłam docentowi? Dziewczyny dobrze liczę? Ja wiem ze to nie jest matematyka wyższa ale czasami pomroczność czlowieka najdzie

    ja: MTHFR A1298C homozygota, PAI-1 4G heterozygota, KIR Bx
    on: FDNA 5%, HBA 87%, HLA-C 12,15 (C1/C2)
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 17 września 2019, 22:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Borden wrote:
    cześć,
    Odebrałam dzisiaj wyniki cytokin. Agresorzy nisko, ale ochrona zarodka (interleukina 10, 4 i 5) też nisko. Przypomnijcie mi co dr Paśnik zapisuje na podwyższenie "dobrych" interleukin?

    Ja między innymi w tej sprawie jadę 8 października na wizytę, więc dopiero wtedy będę coś wiedziała 😉

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • karolcia35 Autorytet
    Postów: 3914 3175

    Wysłany: 18 września 2019, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    eska29044 wrote:
    dziewczyny z problemami tarczycy, możecie coś poradzić! Przy TSH 1,8 dostałam dawkę letrox 50, bo mała tarczyca i oczywiście zanikowe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. ALe jak sobie czytam to mam wrażenie, że lekarz przesadził i w zasadzie przy dobrych wynikach FT3 i FT4 - leczenie hormonem i to w takiej dawce? Serce mi łupie jak oszalałe mam nadzieje, że nie jest to nadczynność. Pójdę jutro potwórzyć wszyskie badania ale nie podoba mi się to

    Czy Ty leczysz się u dr K w Rybniku/ Wodzisławiu?
    Starasz się naturalnie czy będziesz podchodzić do ivf?

    AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • Borden Autorytet
    Postów: 534 498

    Wysłany: 18 września 2019, 16:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koralina88 wrote:
    Ja między innymi w tej sprawie jadę 8 października na wizytę, więc dopiero wtedy będę coś wiedziała 😉

    To ja będę wiedzieć szybciej:) Jadę za tydzień 25 września:)

    Koralina88 lubi tę wiadomość

    Wady:
    # niedoczynność i Hashi i IO
    # MTHFR C677 homozygota
    # słabo dodatnie p/c kardiolipinie
    # ostatnio kiepskie endo - 6 mm
    #1 poronienie w 10 tyg (zarodek XX - zdrowy)

    # NK - 25%
    # il 10 i il 5 - za nisko
    # szczepienia - dr Paśnik

    Pozytywy:
    * KIR BX (brak tylko 1 implantacyjnego)
    * Amh - 2,7

    Zalety:
    - 1 dziecko

    Mąż: armia zacna, morfo od 4-6%, fragmentacja 14%
  • Emi82 Autorytet
    Postów: 606 162

    Wysłany: 18 września 2019, 17:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, powiedzcie prosze, jaka jest procedura w przypadku przeciwciał ANA pozytywnych? dodatkowo: wszysztkie wskaxniki cytokin mam ponizej normy i to mega ponizej, że az trudno uwierzyć: interferon gamma 138 przy dolnej granicy normy 20000. reszta mniej wiecej w połowie do niszzej granicy normy. wiecie moze jak to interpretować? i jakie sa sposoby lecznia oraz czy ma to wpływ na implantację?

    Emi82
    1 mrozaczek 2.2.2;
    MTHFR_1298A-C Układ heterozygotyczny
    3 transfer z tevagrastimem :(
    2 transfer :(
    1 transfer :(.
    3 stymulacje: zebrane 4 zarodki 5 dniowe;
    2016: 1 pełen cykl in vitro z podaniami kolejno 3 zarodków 3 dniowych -:(
    endometrioza IV, biopsja endo - ok, uma 4 razy - ok
    3 laparoskopie,
    AMH około 1
    ANA pozytywny
    KIR brak 3DP1 haplo Bx.
    Maż OK
    Starania: 2014
  • Gruzja85 Autorytet
    Postów: 1571 1264

    Wysłany: 18 września 2019, 17:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi82 wrote:
    Witajcie, powiedzcie prosze, jaka jest procedura w przypadku przeciwciał ANA pozytywnych? dodatkowo: wszysztkie wskaxniki cytokin mam ponizej normy i to mega ponizej, że az trudno uwierzyć: interferon gamma 138 przy dolnej granicy normy 20000. reszta mniej wiecej w połowie do niszzej granicy normy. wiecie moze jak to interpretować? i jakie sa sposoby lecznia oraz czy ma to wpływ na implantację?
    Na normy nie patrz. Nie są dla nas. Przepisz wyniki wtedy będzie coś więcej powiedzieć.

    36 lata, starania o pierwszą ciążę od 01.2017
    1 procedura invitro - krótki protokół -1 transfer świeżych 3 dniowców 8A i 8B😢
    2 transfer 3bb - 6 dpt -34; 8dp- 104; 11dpt - 392; 14 dpt -1272; 25 dpt- ♥️ i jest już na swiecie💗💞💝
    uregulowana niedoczynność tarczycy (spalona riadoaktywnym jodem - kiedyś nadczynność), niskie AMH - 1.5, endometrioza I stopnia, IO, NK 23%, nietoleracje pokarmowe..., krótkie cykle, KIR BX (większość implementacyjnych)
    mąż średnio.
    Teraz druga ciąża z zaskoczenia ...i zobaczymy co tam rośnie :)
  • Emi82 Autorytet
    Postów: 606 162

    Wysłany: 18 września 2019, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruzja85 wrote:
    Na normy nie patrz. Nie są dla nas. Przepisz wyniki wtedy będzie coś więcej powiedzieć.

    interferon gamma: 138;
    TNF alfa 697
    Interleukina 10: 360
    Interleukina 4: 27
    interleukina 5: 4
    interleukina 2: 15
    Wskaźnik IFN/IL4: 5,1
    Wskaźnik TNF/IL4: 25,8
    Wskaźnik IFN/IL10:0,4
    Wskaźnik TNF/IL10: 1,9

    ni i jeszcze ANA pozytywny

    z góry bardzo dziękuje za interpretację

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2019, 18:26

    Emi82
    1 mrozaczek 2.2.2;
    MTHFR_1298A-C Układ heterozygotyczny
    3 transfer z tevagrastimem :(
    2 transfer :(
    1 transfer :(.
    3 stymulacje: zebrane 4 zarodki 5 dniowe;
    2016: 1 pełen cykl in vitro z podaniami kolejno 3 zarodków 3 dniowych -:(
    endometrioza IV, biopsja endo - ok, uma 4 razy - ok
    3 laparoskopie,
    AMH około 1
    ANA pozytywny
    KIR brak 3DP1 haplo Bx.
    Maż OK
    Starania: 2014
  • Nippa1 Znajoma
    Postów: 26 3

    Wysłany: 18 września 2019, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ATG <15 U/ml a ATPO 51,1. Oba wyniki poniżej 60 - norma wg lab. W poniedziałek mam usg tarczycy i badania tsh itp. Włosy lecą jak szalone, tyje, jestem opuchnieta itp.. Czy coś się dzieje z tarczycą? Zanim się dostanę do endokrynologa to padnę..

    09.2017 laparoskopia - endometrioza 3/4 stopnia. Wyrok - "proszę zapomnieć o dzieciach", zmiany z macicy
    03.2018 sono hsg - jajowody drożne
    Prolaktyna 19 do 22 ng.. Po obciazeniu st. <2
    07.08 1 in vitro - cb?
    4dpt 1.4 bhcg
    5dpt 1.2
    7dpt 3
    8dpt 2,4 odst. Crinone
    9dpt 6,6
    Ana,AOA ujemne
    Atpo 51,1
    Atg <15
    6 lat starań, temp., wykresy, monitoringi, itp
    M. średnio, ale w milionach..
    Walczę dalej...
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 18 września 2019, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Borden wrote:
    To ja będę wiedzieć szybciej:) Jadę za tydzień 25 września:)

    To daj znać co Ci lekarz zleci 😁

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • July Autorytet
    Postów: 299 201

    Wysłany: 18 września 2019, 21:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 13:21

  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 18 września 2019, 21:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    July wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Potrzebuje Waszej pomocy... Przeszłam w życiu kilka cb i 1 poronienie w 12 tyg dość niedawno. W ciąży przyjmowałam zapobiegawczo Encorton. Jeżeli chodzi o immunologie to jestem ciemna jak noc. Moja klinika nie robi badań immunologicznych. Powiedzcie mi proszę jakie badania powinnam zrobić. Jedyne co miałam to pakiet trombofili i zespół antyfosfolipidowy, wyniki w normie. Kariotypy też są ok.
    Na początek zrób KIR, NK I ANA. A tarczycę i trombofilę badałaś?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2019, 21:47

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
  • July Autorytet
    Postów: 299 201

    Wysłany: 18 września 2019, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 13:21

  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 18 września 2019, 22:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    July wrote:
    Dzięki za odpowiedź
    Tarczyca troszkę świrowała w ciąży. Brałam euthyrox 75. TSH w kilka dni przed poronieniem było 0.9. AntyTpo i antytg w normie.
    Trombofile badałam. Wyniki w normie. Miałam też clexane zapobiegawczo i mnóstwo progesteronu.

    Czy wiesz może ile czasu od poronienia musi upłynąć aby zrobić te badania?
    Te badania robisz w drugiej fazie cyklu po wystąpieniu owulacji. Nie wiem czy ma znaczenie ile po poronieniu.

    July lubi tę wiadomość

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
  • Cer Autorytet
    Postów: 556 528

    Wysłany: 19 września 2019, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, przepraszam że tak wyskakuje na tym forum, ale liczę na to, że może będziecie w stanie mi coś doradzić, bo nie jestem bardzo rozeznana w temacie i potrzebuję pomocy...
    Otóż jestem na początku ciąży, 6 tydz., w trakcie starań konsultowałam się z paroma immunologami i dziś musiałam się wybrać do immuno (konkretnie do Dubrawskiego w Wawie), bo moja gin z Novum chciała bym skonsultowała z nim dawkowania Encortonu, który mi zapisał przy okazji poprzedniego zaciążenia. No i na wizycie doktor powiedział, że prócz standardowego leczenia które już mam (Acard, Clexane,Prolutex,Encorton), można by zastosować IVIg 25g (jak zrozumiałam chodzi o ludzką immunoglobulinę?), tylko że on powiedział że to właściwie robi się przed transferem, a potem po pozytywnym teście dokładka. Doktor powiedział że taka szczepionka zaczyna działać tydzień po podaniu, że jest trudnodostępna i że wcześniej trzeba zrobić jeszcze jakieś badania które by wykluczaly przeciwwskazania (ktoś wie jakie? nie chciał mi powiedzieć, mówił, że o to powinnam zapytać mojego lekarza prowadzącego...znając życie, gin z kolei powie, że to nie jej działka:/). I że taki specyfik podaje się do 9 tygodnia max.
    Moje pytanie brzmi, czy IVIg ma sens, gdy już jest się w ciąży? Czy byłoby to zwykłe naciąganie na kasę?(ponoć koszty to 5 tysięcy za jedną wlewkę)

    32 lata, starania od 2014

    Wojtek - 02.05.2020 :)
  • Emi82 Autorytet
    Postów: 606 162

    Wysłany: 19 września 2019, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczęta,
    to mam też KIRy; Haplpotyp Bx oraz brak specyficzności 3DP1. resztę znaleziono. czy to oznacza, że tutaj jest ok?

    Emi82
    1 mrozaczek 2.2.2;
    MTHFR_1298A-C Układ heterozygotyczny
    3 transfer z tevagrastimem :(
    2 transfer :(
    1 transfer :(.
    3 stymulacje: zebrane 4 zarodki 5 dniowe;
    2016: 1 pełen cykl in vitro z podaniami kolejno 3 zarodków 3 dniowych -:(
    endometrioza IV, biopsja endo - ok, uma 4 razy - ok
    3 laparoskopie,
    AMH około 1
    ANA pozytywny
    KIR brak 3DP1 haplo Bx.
    Maż OK
    Starania: 2014
  • Wisienka39* Autorytet
    Postów: 366 695

    Wysłany: 19 września 2019, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi82 wrote:
    Dziewczęta,
    to mam też KIRy; Haplpotyp Bx oraz brak specyficzności 3DP1. resztę znaleziono. czy to oznacza, że tutaj jest ok?


    Bardzo ok👍

    Emi82 lubi tę wiadomość

    7 lat starań, niedoczynność tarczycy, hashimoto, PCOS, lewy jajowód niedrożny, problemy immunologiczne: MTHFR_677C-T układ homozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    ANA 1:160 plamiste, ASA-ujemne,NK 16%,
    IFN - 880 (2046,6-4738)
    TNF Alfa- 5270 (1208,3-4156,1)
    IL 5 - 6 (20-59)
    IL 2 - 559 (20-62,5)
    TNF/IL4 - 250,9 (19,7-149,5)
    IFN/IL10 - 0,4 (1,2-3)
    CD3+/CD4+ - 54 (30-51)
    CD3+/CD8+ - 18 (19-39)
    CD4/CD8 - 3 (0,8-2,5)
    AMH 6,63 (2017r)
    Wskazania do accofilu.
    Pierwsza procedura dwa zarodki podawane pojedynczo -beta ujemna.
    Kolejna procedura. Mamy 3 mrozaczki.
    Poronienie 5tc*
‹‹ 1255 1256 1257 1258 1259 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego