Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • palyna Autorytet
    Postów: 995 555

    Wysłany: 21 września 2019, 21:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Kurcze, widze ze masz juz tyle badan ze ciezko cos dodac. Moze faktycznie nie ma tu zadnej przyczyny i po prostu stala sie tragedia:( i kolejny raz juz sie uda...
    Tak będzie na pewno!!!

    Koralina88 lubi tę wiadomość

    palyna
  • Angel9306 Przyjaciółka
    Postów: 204 24

    Wysłany: 22 września 2019, 14:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koralina88 wrote:
    Ja dostałam Encorton po wysokim wyniku komórek nk. Ogólnie lekarka mi powiedziala, że ma on na celu wyciszyć mój agresywny układ immunologiczny.

    A jaką dawkę miałaś stosować ?

    07.18 IUI :(
    09.18 I procedura krótki protokół , mamy 2 zarodki :(
    Zmiana kliniki
    01.19 II procedura długi protokół mamy 1 zarodek prawidlowo genetyczny
    03.19 (9 tc) 💔:(
    06.19 III procedura, badania NGS
    07.19 transfer :( -złe przyrosty bety. Zbyt mały pęcherzyk (7tc).
    12.19 transfer :( ciąża biochemczna
    05.20 transfer :( ciąża biochemczna
    10.20 transfer :( ciąża biochemczna
  • Angel9306 Przyjaciółka
    Postów: 204 24

    Wysłany: 22 września 2019, 15:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Dziękuję za odpowiedzi. Badanie robiłam na początku cyklu, bo moja immunolog powiedziała, że dzień cyklu nie ma znaczenia.

    Przy transferach brałam sterydy ale nie pomogły. Pierwszą ciążę straciłam w 13tyg, po drugim transferze beta nie drgnęła, po trzecim był biochem (beta 67, potem koło 30). Za ostatnim podejściem brałam Acard, heparynę, jeszcze większe dawki progresteronu i steryd :(


    w jakiej dawce stosować encorton ?

    07.18 IUI :(
    09.18 I procedura krótki protokół , mamy 2 zarodki :(
    Zmiana kliniki
    01.19 II procedura długi protokół mamy 1 zarodek prawidlowo genetyczny
    03.19 (9 tc) 💔:(
    06.19 III procedura, badania NGS
    07.19 transfer :( -złe przyrosty bety. Zbyt mały pęcherzyk (7tc).
    12.19 transfer :( ciąża biochemczna
    05.20 transfer :( ciąża biochemczna
    10.20 transfer :( ciąża biochemczna
  • Aniolkowamama3 Koleżanka
    Postów: 44 7

    Wysłany: 22 września 2019, 16:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Trochę wchodzę w wątek ale wiem że macie ogromną wiedzę i może pomożecie
    Otóż jestem w ciąży 15 tydz . Za sobą mam trzy straty na dość wczesnym etapie.
    Aktualnie przyjmuje heparyne 0.6 ( wskazanie pai i mthfr).
    Zrobilam kontrolnie aptt które wyszło poniżej normy bo 24 ( norma 26-36). D dimery w normie 361 (norma poniżej 500) i inr/pt też w normie . Badanie robiłam zaraz przed zastrzykiem.
    Myślicie że mam się czym martwić czy spokojnie mogę poczekać na wizytę którą mam za tydzień? Czytałam że aptt fizjologiczne może rosnąć w ciazy ale obawa została.

    35 lat, endometrioza, NK 27%, KIR AA, HLA mąż C2

    3 aniołki :(
    Synek :)
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 22 września 2019, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel9306 wrote:
    A jaką dawkę miałaś stosować ?

    Biorę Encorton 10 mg dziennie

    Angel9306 lubi tę wiadomość

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • July Autorytet
    Postów: 298 200

    Wysłany: 22 września 2019, 18:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 13:21

  • palyna Autorytet
    Postów: 995 555

    Wysłany: 22 września 2019, 18:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    July wrote:
    Palyna strasznie mi przykro. Tydzień temu przeżyłam dokładnie to samo. Robiłaś badania genetyczne zarodka?
    Jutro dopiero ide do szpitala, a Ty robilas?

    palyna
  • July Autorytet
    Postów: 298 200

    Wysłany: 22 września 2019, 18:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2020, 13:21

  • palyna Autorytet
    Postów: 995 555

    Wysłany: 22 września 2019, 18:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    July wrote:
    Tak. Trochę mi pomogło się z tym uporać. Wysłałam Ci zaproszenie na priv.
    Zaakceptowałam , śmialo pisz :)

    palyna
  • Emi82 Autorytet
    Postów: 606 162

    Wysłany: 22 września 2019, 21:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, a czy komórek NK moze być za mało? ja mam poziom:
    CD3-(CD16+CD56+) na poziomie 5,8%;
    CD3-CD8+ poziom 3,8%
    CD3+CD8+ poziom 21.20%
    CD3+CD4+ 48,6%
    |CD8 22,4%

    co oznacza ASA: 20.4 przy normie dodatni 20>
    tutaj tez mam wrazenie, że nic mi nie wyszło:(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 21:46

    Emi82
    1 mrozaczek 2.2.2;
    MTHFR_1298A-C Układ heterozygotyczny
    3 transfer z tevagrastimem :(
    2 transfer :(
    1 transfer :(.
    3 stymulacje: zebrane 4 zarodki 5 dniowe;
    2016: 1 pełen cykl in vitro z podaniami kolejno 3 zarodków 3 dniowych -:(
    endometrioza IV, biopsja endo - ok, uma 4 razy - ok
    3 laparoskopie,
    AMH około 1
    ANA pozytywny
    KIR brak 3DP1 haplo Bx.
    Maż OK
    Starania: 2014
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7729 10931

    Wysłany: 23 września 2019, 14:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel9306 wrote:
    w jakiej dawce stosować encorton ?
    Przy poprzednich procedurach brałam metypred 16mg. W obecnej encorton 10mg (rano). Niestety musiałam odwołać punkcję, bo mam tylko 2 komórki, więc działamy naturalnie. Zaraz mam wizytę u dr, więc się podpytam czy nie zwiększyć dawki tego sterydu.

    Edit: zostaję przy 10mg. Dzisiaj dr mi zrobił wlew domaciczny z accofilu, zobaczymy czy coś ruszy naturalnie :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2019, 17:13

    Angel9306 lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Meggie1 Autorytet
    Postów: 2344 2276

    Wysłany: 23 września 2019, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Przy poprzednich procedurach brałam metypred 16mg. W obecnej encorton 10mg (rano). Niestety musiałam odwołać punkcję, bo mam tylko 2 komórki, więc działamy naturalnie. Zaraz mam wizytę u dr, więc się podpytam czy nie zwiększyć dawki tego sterydu.

    Edit: zostaję przy 10mg. Dzisiaj dr mi zrobił wlew domaciczny z accofilu, zobaczymy czy coś ruszy naturalnie :)
    Hej, od czego zależy dawka encortonu? Ja dostałam 5mg od 10dc w cyklu z transferem, nie wiem czy nie za mało. Ogólnie mam jeszcze accofil i heparynę do tego.

    KIR AA
    HLA-C c2c2 (oboje)
    NK 26%
    PAI-1 hetero
  • palyna Autorytet
    Postów: 995 555

    Wysłany: 23 września 2019, 22:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Przy poprzednich procedurach brałam metypred 16mg. W obecnej encorton 10mg (rano). Niestety musiałam odwołać punkcję, bo mam tylko 2 komórki, więc działamy naturalnie. Zaraz mam wizytę u dr, więc się podpytam czy nie zwiększyć dawki tego sterydu.

    Edit: zostaję przy 10mg. Dzisiaj dr mi zrobił wlew domaciczny z accofilu, zobaczymy czy coś ruszy naturalnie :)
    Masz wlew domaciczny z accofilu przy staraniach naturalnych ?
    Możesz napisać , w ktorym dniu cyklu ? Bo ja mam takie same zalecenia - z tymze przy transferze, ale teraz chcialabym sprobowac kilka cykli na naturalnym cyklu.

    palyna
  • Paulina12345 Autorytet
    Postów: 792 192

    Wysłany: 23 września 2019, 22:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy możecie mi powiedzieć w jaki sposób można obniżyć przeciwciała przeciwplemnikowe? Jak to i Was było?

    Starania od 2016r
    Przebyte histeroskopie i laparoskopia IUI :-((((
    Endometrioza st. 1
  • Nippa1 Znajoma
    Postów: 26 3

    Wysłany: 23 września 2019, 23:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dziś byłam na badaniach i tu niespodzianka guzki i zmiany w usg tarczycy - "nie można wykluczyć azt".
    Tsh 0,610
    Ft3 3,09
    Ft4 1,07
    Prl 409
    Atpo < 3.

    Wg lekarki mam typowe objawy dla niedoczynność tarczycy. Nic już nie rozumiem, bo w ww. wynikach tego nie widać. O co chodzi? W czwartek mam endokrynologa..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2019, 23:09

    09.2017 laparoskopia - endometrioza 3/4 stopnia. Wyrok - "proszę zapomnieć o dzieciach", zmiany z macicy
    03.2018 sono hsg - jajowody drożne
    Prolaktyna 19 do 22 ng.. Po obciazeniu st. <2
    07.08 1 in vitro - cb?
    4dpt 1.4 bhcg
    5dpt 1.2
    7dpt 3
    8dpt 2,4 odst. Crinone
    9dpt 6,6
    Ana,AOA ujemne
    Atpo 51,1
    Atg <15
    6 lat starań, temp., wykresy, monitoringi, itp
    M. średnio, ale w milionach..
    Walczę dalej...
  • Paulina12345 Autorytet
    Postów: 792 192

    Wysłany: 23 września 2019, 23:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nippa1 wrote:
    Cześć, dziś byłam na badaniach i tu niespodzianka guzki i zmiany w usg tarczycy - "nie można wykluczyć azt".
    Tsh 0,610
    Ft3 3,09
    Ft4 1,07
    Prl 409
    Atpo < 3.

    Wg lekarki mam typowe objawy dla niedoczynność tarczycy. Nic już nie rozumiem, bo w ww. wynikach tego nie widać. O co chodzi? W czwartek mam endokrynologa..

    Zrób sobie jeszcze anty tg i anty TPO. U mnie wszystkie wyniki oprócz anty TPO w normie. Niestety mam tarczycę w rozpadzie co sama widziałam na USG :-(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2019, 23:22

    Starania od 2016r
    Przebyte histeroskopie i laparoskopia IUI :-((((
    Endometrioza st. 1
  • Nippa1 Znajoma
    Postów: 26 3

    Wysłany: 23 września 2019, 23:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina12345 wrote:
    Zrób sobie jeszcze anty tg i anty TPO. U mnie wszystkie wyniki oprócz anty TPO w normie. Niestety mam tarczycę w rozpadzie co sama widziałam na USG :-(

    Atpo spadlo z 51 do 3 w ciągu tygodnia, a atg jest ponizej 15. Powinnam mieć tsh ponad 4,a mam ledwo 0,6. Nie wiem już co myśleć. Dziś po usg się nawet ucieszyłam, że może już wiem coś wiecej..

    09.2017 laparoskopia - endometrioza 3/4 stopnia. Wyrok - "proszę zapomnieć o dzieciach", zmiany z macicy
    03.2018 sono hsg - jajowody drożne
    Prolaktyna 19 do 22 ng.. Po obciazeniu st. <2
    07.08 1 in vitro - cb?
    4dpt 1.4 bhcg
    5dpt 1.2
    7dpt 3
    8dpt 2,4 odst. Crinone
    9dpt 6,6
    Ana,AOA ujemne
    Atpo 51,1
    Atg <15
    6 lat starań, temp., wykresy, monitoringi, itp
    M. średnio, ale w milionach..
    Walczę dalej...
  • frustratio Autorytet
    Postów: 510 281

    Wysłany: 24 września 2019, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy z lekkim katarem można badać komórki nk, all mlr itd? Nie mam temperatury ani bólu gardła tylko lekki katar. Nie biorę antybiotyku, pijam teraflu.

    Starania od 2015 r.
    31 lat
    2017 AMH 1,6
    2019 AMH 0,8
    2020 AMH 1,23

    KIRY bx
    08.2017 sono HSG- lewy jajowody drozny, prawy niewiadomo.
    02.2018 histeroskopia- oba jajowody drożne.
    3 x iui nieudane.
    Mąż- słabe nasienie
    11. 2018 - pierwsze ivf nieudane. Artvimed
    03.2019 - drugie ivf nieudane. Artvimed
    10.2019 dr Przybycień - trzecie ivf nieudane. Macierzyństwo
    11.2020 stymulacja do ivf w Eurofertil w Czechach.

    Kd Czechy? (Plan b)

    Odpoczywamy od marca 2019
  • palyna Autorytet
    Postów: 995 555

    Wysłany: 24 września 2019, 13:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Masz wlew domaciczny z accofilu przy staraniach naturalnych ?
    Możesz napisać , w ktorym dniu cyklu ? Bo ja mam takie same zalecenia - z tymze przy transferze, ale teraz chcialabym sprobowac kilka cykli na naturalnym cyklu.
    podbija pytanie po raz kolejny :)
    Chyba , że ktoś jeszcze miał wlew na cyklu naturalnym to bardzo proszę o info :)

    palyna
  • eska29044 Autorytet
    Postów: 1741 691

    Wysłany: 24 września 2019, 13:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nippa1 wrote:
    Atpo spadlo z 51 do 3 w ciągu tygodnia, a atg jest ponizej 15. Powinnam mieć tsh ponad 4,a mam ledwo 0,6. Nie wiem już co myśleć. Dziś po usg się nawet ucieszyłam, że może już wiem coś wiecej..
    a ty bierzesz hormony tarczycy? Ja tez mam obecnie cyrk z tarczyca, wyniki dobre ale na usg zanikowe zapalenie tarczycy i to w stanie zaawansowanym. Dostałam letrox 50 przy tsh 1,8- przeciwciała mam 40. Biore dawkę 25 teraz bo sie źle czułam

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2019, 13:48

    06.11.2020 *IVF *IMSI MACS
    Mamy ❄🙏🙏🙏 :-(
    7.01.2021 naturalny cudzie trwaj ❤️
    1.03.2020 zdrowy chłopiec 🥰

    Immunologia- accofil + intralipid
    AMH 0,89, Insulinooporność - lekka,

    On: DFI 52% HLA-C : C1, Morfologa 1%

    Początek starań 10.2015
    2015 biochemia :-(
    2017 aniołek 11 tydz. :-(

    piu33e3kwdhlkfw6.png
‹‹ 1257 1258 1259 1260 1261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego