Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • Wisienka39* Autorytet
    Postów: 366 695

    Wysłany: 1 października 2019, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Njut co u Ciebie. ? U mnie drugą porażka przy udziale pierwszy raz accofilu. Niestety nie mamy już zarodków więc zaczynamy podejście do drugiej stymulacji. Trzymam za Ciebie kciuki 😘

    7 lat starań, niedoczynność tarczycy, hashimoto, PCOS, lewy jajowód niedrożny, problemy immunologiczne: MTHFR_677C-T układ homozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    ANA 1:160 plamiste, ASA-ujemne,NK 16%,
    IFN - 880 (2046,6-4738)
    TNF Alfa- 5270 (1208,3-4156,1)
    IL 5 - 6 (20-59)
    IL 2 - 559 (20-62,5)
    TNF/IL4 - 250,9 (19,7-149,5)
    IFN/IL10 - 0,4 (1,2-3)
    CD3+/CD4+ - 54 (30-51)
    CD3+/CD8+ - 18 (19-39)
    CD4/CD8 - 3 (0,8-2,5)
    AMH 6,63 (2017r)
    Wskazania do accofilu.
    Pierwsza procedura dwa zarodki podawane pojedynczo -beta ujemna.
    Kolejna procedura. Mamy 3 mrozaczki.
    Poronienie 5tc*
  • IGA Autorytet
    Postów: 3098 2675

    Wysłany: 1 października 2019, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak sie zastanawiam. Zaleca sie jedzenie ananasa po transferze. Dzisiaj doczytalam ze oprocz lepszego ukrwienia zmniejsza stan zapalny I oodnosi odpornosc organizmu. To teraz jak to jest. Jak jest niskie allo mrl to jest slaba ochrona zarodka. To ten ananas w takiej sytuacji pomoze czy zaszkodzi jak podnosi system odpornosciowy lub to nie ma znaczenia. Podobnie bedzie przy wysokich komorkach nk.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2019, 17:03

    b79b4656f3.png

    Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
    30.05.18 I 29.06.18- 😥, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
    13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
    I IMSI 08.10.18
    transer 8B I 7B )😢
    crio 26.11 - 2BB - cb
    II IMSI krotkie- 0 zarodkow
    III IMSI z KD luty 2019
    04.03.19- FET KD (9A I 9B) -.cb
    14.05.19- FET 2 bla(AZ)-😢
    Wrzesien 2019- FET KD 4 A 😢
    12.11.19- Fet AZ4 BB cb
    16.12.19- AZ 6.1.1 (:
    5dpt-10,1 8dpt- 51,1, 11 dpt- 154,1, 14 dpt- 649,1,17 dpt-2290 pecherzyk 7 mm, 23 dpt-13900, 26 dpt ❤+ krwiak 7 tydzien * 💔
    20.03.20 - AZ 6.1.1 cudzie trwaj :)
    badania nieprawidlowosci:Allo- z partnerem 38 % i z dawcą 15%, Ana 1 I 2i 3 dodatnie,MTHFR 6777C-T układ hetero,PAI- 1 układ homo
  • IGA Autorytet
    Postów: 3098 2675

    Wysłany: 1 października 2019, 17:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palyna a ile wynosilo twoje allo mrl jak zaszlas w ciaze I nie zdazylas powtorzyc?

    b79b4656f3.png

    Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
    30.05.18 I 29.06.18- 😥, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
    13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
    I IMSI 08.10.18
    transer 8B I 7B )😢
    crio 26.11 - 2BB - cb
    II IMSI krotkie- 0 zarodkow
    III IMSI z KD luty 2019
    04.03.19- FET KD (9A I 9B) -.cb
    14.05.19- FET 2 bla(AZ)-😢
    Wrzesien 2019- FET KD 4 A 😢
    12.11.19- Fet AZ4 BB cb
    16.12.19- AZ 6.1.1 (:
    5dpt-10,1 8dpt- 51,1, 11 dpt- 154,1, 14 dpt- 649,1,17 dpt-2290 pecherzyk 7 mm, 23 dpt-13900, 26 dpt ❤+ krwiak 7 tydzien * 💔
    20.03.20 - AZ 6.1.1 cudzie trwaj :)
    badania nieprawidlowosci:Allo- z partnerem 38 % i z dawcą 15%, Ana 1 I 2i 3 dodatnie,MTHFR 6777C-T układ hetero,PAI- 1 układ homo
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 października 2019, 17:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA wrote:
    Dziewczyny tak sie zastanawiam. Zaleca sie jedzenie ananasa po transferze. Dzisiaj doczytalam ze oprocz lepszego ukrwienia zmniejsza stan zapalny I oodnosi odpornosc organizmu. To teraz jak to jest. Jak jest niskie allo mrl to jest slaba ochrona zarodka. To ten ananas w takiej sytuacji pomoze czy zaszkodzi jak podnosi system odpornosciowy lub to nie ma znaczenia. Podobnie bedzie przy wysokich komorkach nk.
    Tez jestem ciekawa jak to jest bo podobnie chyba jest jezeli chodzi kwasy omega ..

  • palyna Autorytet
    Postów: 995 554

    Wysłany: 1 października 2019, 17:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    Tez jestem ciekawa jak to jest bo podobnie chyba jest jezeli chodzi kwasy omega ..
    Polecam picie oleju lnianego na zimno tloczonego wysokiej jakosci - ja pije 2 małe łyżeczki od herbaty,jedna rano przed śniadaniem druga przed kolacja.
    Zamiast jedzenia ananasa- możecie tez kupic monokoncentrat z niego , wrzucam link https://www.ceneo.pl/26166093;pla?se=x2Jw_cRzBy1q2M0Nf2dEsPUL_WUc7rQs&gclid=EAIaIQobChMIi5-Ps6375AIV3oeyCh3mGQAhEAQYAyABEgLrA_D_BwE#tab=click
    Wielu dziewczynom "niby" pomogl :)
    Ja teraz bede probowac z nim :) Dziewczyny pisały , że brały go od transferu do pozytywnej bety.
    Tak samo pewnie w cyklu naturalnym - od owulacji do pozytywnej bety :)

    Kit lubi tę wiadomość

    palyna
  • palyna Autorytet
    Postów: 995 554

    Wysłany: 1 października 2019, 17:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA wrote:
    Palyna a ile wynosilo twoje allo mrl jak zaszlas w ciaze I nie zdazylas powtorzyc?
    63% ostro , co :)? I teraz Sacha mial wtedy 2 teorie - albo musialam jakos byc w ciazy i nie wiedziec (czytaj dostac okres) i jajo plodowe wytworzylo ALLO MLR , albo po prostu mam je dobre - w con nie bardzo chcial wierzyc. Z kolei Paśnik twierdzi , ze nie ma sensu powatrzac tego badania , bo jajo plodowe przez krotki czas nie jest w stanie podwyzszyc tak mocno ALLO MLR. Natomiast stwierdzil , że dla wlasnego spokoju moge powtorzyc, ale tak jak wspomnialam nie zdazylam .

    Dani lubi tę wiadomość

    palyna
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 października 2019, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Polecam picie oleju lnianego na zimno tloczonego wysokiej jakosci - ja pije 2 małe łyżeczki od herbaty,jedna rano przed śniadaniem druga przed kolacja.
    Zamiast jedzenia ananasa- możecie tez kupic monokoncentrat z niego , wrzucam link https://www.ceneo.pl/26166093;pla?se=x2Jw_cRzBy1q2M0Nf2dEsPUL_WUc7rQs&gclid=EAIaIQobChMIi5-Ps6375AIV3oeyCh3mGQAhEAQYAyABEgLrA_D_BwE#tab=click
    Wielu dziewczynom "niby" pomogl :)
    Ja teraz bede probowac z nim :) Dziewczyny pisały , że brały go od transferu do pozytywnej bety.
    Tak samo pewnie w cyklu naturalnym - od owulacji do pozytywnej bety :)
    Palyna a jakie leki bedziesz teraz przed ciaza i jakie befziesz brac w trakcie.

  • palyna Autorytet
    Postów: 995 554

    Wysłany: 1 października 2019, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    Poczytalam troche twoja historie przykro mi ze sie nie udalo .Z tego co tak poczytalam to duzo dziewvlczyn pisalo ze za drugim podejsviem z accofilem sie udalo .Teraz na pewno bedzie dobrze tym bardziej ze doszlas az do takiego tygodnia.Ja tez jeszcze probuje ten miesiac bez accofilu mimo poronien - zawsze jest nadzieja a moze sie uda.Teraz to czekanie jest najgorsze bo nie wiem co mnie czeka.😩Zapisze sobie w notatkach jako przypomnienie o tym 15 tym bo ze mna tez to roznie bywa.Dzieki za odp.😚
    Nie czekaj, serio szkoda tracic czasu i kolejnego cyklu ... Ja dlugo sie ludzilam , że sie uda "normalnie"
    Jezeli masz problem z Allo MLR albo Kirami to i tak nic innego Ci nie pomoze jak accofil albo szczepienia.

    palyna
  • palyna Autorytet
    Postów: 995 554

    Wysłany: 1 października 2019, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    Tez jestem ciekawa jak to jest bo podobnie chyba jest jezeli chodzi kwasy omega ..
    Polecam picie oleju lnianego na zimno tloczonego wysokiej jakosci - ja pije 2 małe łyżeczki od herbaty,jedna rano przed śniadaniem druga przed kolacja. Wiadomo ,że nie można sobie przypisywać ze udało się dzieki niemu , ale pytalam swoja Dr prowadzaca i powiedziala ze jak najbardziej moze tylko pomoc a nie zaszkodzic. A dodam , że ja tak samo mam problem immuno.

    Zamiast jedzenia ananasa- możecie tez kupic monokoncentrat z niego , wrzucam link https://www.ceneo.pl/26166093;pla?se=x2Jw_cRzBy1q2M0Nf2dEsPUL_WUc7rQs&gclid=EAIaIQobChMIi5-Ps6375AIV3oeyCh3mGQAhEAQYAyABEgLrA_D_BwE#tab=click
    Wielu dziewczynom "niby" pomogl :)
    Ja teraz bede probowac z nim :) Dziewczyny pisały , że brały go od transferu do pozytywnej bety.
    Tak samo pewnie w cyklu naturalnym - od owulacji do pozytywnej bety :)

    palyna
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 października 2019, 17:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    63% ostro , co :)? I teraz Sacha mial wtedy 2 teorie - albo musialam jakos byc w ciazy i nie wiedziec (czytaj dostac okres) i jajo plodowe wytworzylo ALLO MLR , albo po prostu mam je dobre - w con nie bardzo chcial wierzyc. Z kolei Paśnik twierdzi , ze nie ma sensu powatrzac tego badania , bo jajo plodowe przez krotki czas nie jest w stanie podwyzszyc tak mocno ALLO MLR. Natomiast stwierdzil , że dla wlasnego spokoju moge powtorzyc, ale tak jak wspomnialam nie zdazylam .
    Wlasnie to co teraz napisalas mi wyszlo mlr 39 i tak sobie mysle ze na tak wczesnym etapie nie moglo sie az tak podwyzszyc przy becie powiedzmy 20-30 co myslisz?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2019, 17:27

  • palyna Autorytet
    Postów: 995 554

    Wysłany: 1 października 2019, 17:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    Palyna a jakie leki bedziesz teraz przed ciaza i jakie befziesz brac w trakcie.
    Aktualnie teraz biore dong quai do owulacji , olej lniany pije caly cykl ,pozniej od owulacji wlacze ten monokoncenrat z ananasa i pewnie accofil , steryd , heparyne , acard wg zalecen lekarzy - ale to przy staraniach naturalnych.
    Natomiast przy transferze mrozaka - bo mam zamiar tez podejsc , bez dong quai , bo i tak transfer bedzie na cyklu sztucznym. W cyklu sztucznym od 10 dnia z transferem encortong 5mg, wlew z accofilu 3 -5 dni przed transferem, od dnia transferu accofil 1/3 dawki , heparyna acard .

    Kit, Esperanza Mia lubią tę wiadomość

    palyna
  • palyna Autorytet
    Postów: 995 554

    Wysłany: 1 października 2019, 17:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    Wlasnie to co teraz napisalas mi wyszlo mlr 39 i tak sobie mysle ze na tak wczesnym etapie nie moglo sie az tak podwyzszyc przy becie powiedzmy 20-30
    Może byc , tak jak widzisz ja wszystko konsultuje z dwoma immunologami i każdy inaczej mowi :)
    Takze trzeba tez miec troche swojego rozumu i jakos zdrowo do tego podejsc.
    Generalnie jakby mi sie nie udal transfer mrozaka- to raczej poslucham sie sachy i za 3 miesiace bez staran jakichkolwiek powtorze to allo MLR- przynajmniej bede miala jasna sytuacje ze konieczne sa szczepienia.
    Innego wyjscia nie mam. Ja juz wszystkie badania mozliwe mam zrobione , ratuja mnie ewentualnie szczepienia albo mega fart :)

    palyna
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 października 2019, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Nie czekaj, serio szkoda tracic czasu i kolejnego cyklu ... Ja dlugo sie ludzilam , że sie uda "normalnie"
    Jezeli masz problem z Allo MLR albo Kirami to i tak nic innego Ci nie pomoze jak accofil albo szczepienia.
    Tylko ja nie mam go jesxcze bo jeszcze Sacha nie widzial moich wynikow ale podejrzewam ze tez befe miala bo mam genotyp aa pierwsza wizyte u niego mam w listopadzie dlatego na razie jeszcze tak probujemy..

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 października 2019, 17:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Może byc , tak jak widzisz ja wszystko konsultuje z dwoma immunologami i każdy inaczej mowi :)
    Takze trzeba tez miec troche swojego rozumu i jakos zdrowo do tego podejsc.
    Generalnie jakby mi sie nie udal transfer mrozaka- to raczej poslucham sie sachy i za 3 miesiace bez staran jakichkolwiek powtorze to allo MLR- przynajmniej bede miala jasna sytuacje ze konieczne sa szczepienia.
    Innego wyjscia nie mam. Ja juz wszystkie badania mozliwe mam zrobione , ratuja mnie ewentualnie szczepienia albo mega fart :)
    Ogolnie to nie mam problemu by w ciaze zajsc tylko z jej utrzymaniem .Dokladnie rok temu stracilam ciaze w 14 tyg..Zobacze co on na to powie musze uzbroic sie w cierpliwosc.Ja do tej pory tez bylam na acardzie duphastonie ,encorton pierwszy raz mialam teraz ale nadal bede z nim probowac no i heparyna po pozytywnym tescue.Ale to wszystko ti tylko profilaktycznie bo jedynie co mi wysxli to Hasimoto i watpliwy wynik zespolu antyfosfolupidowego.

  • Dani Autorytet
    Postów: 1666 3082

    Wysłany: 1 października 2019, 17:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA wrote:
    Ja mialam robic po 10 tygodniach od transferu

    Serio? Nawet jesli ciazy nie bylo? Czy tez mialas poronienie?

    6.2017 Pierwsza IUI *6tc
    8. 2017 Druga IUI :(
    1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
    4. 2018 start druga IVF :(
    8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
    1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy :(
    2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
    9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
    9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud :)
    10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️


    ticker_pgn.php?v=0,0,2021-6-18,0,u
  • Dani Autorytet
    Postów: 1666 3082

    Wysłany: 1 października 2019, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Polecam picie oleju lnianego na zimno tloczonego wysokiej jakosci - ja pije 2 małe łyżeczki od herbaty,jedna rano przed śniadaniem druga przed kolacja.
    Zamiast jedzenia ananasa- możecie tez kupic monokoncentrat z niego , wrzucam link https://www.ceneo.pl/26166093;pla?se=x2Jw_cRzBy1q2M0Nf2dEsPUL_WUc7rQs&gclid=EAIaIQobChMIi5-Ps6375AIV3oeyCh3mGQAhEAQYAyABEgLrA_D_BwE#tab=click
    Wielu dziewczynom "niby" pomogl :)
    Ja teraz bede probowac z nim :) Dziewczyny pisały , że brały go od transferu do pozytywnej bety.
    Tak samo pewnie w cyklu naturalnym - od owulacji do pozytywnej bety :)

    Ananasa jesc tylko od na kilka dni przed transferem do 2-3 dnia po transferze max, jesli transfer blastki, tzn do implantacji. Pozniej nie, bo moze wywolywac skurcze macicy!

    6.2017 Pierwsza IUI *6tc
    8. 2017 Druga IUI :(
    1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
    4. 2018 start druga IVF :(
    8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
    1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy :(
    2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
    9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
    9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud :)
    10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️


    ticker_pgn.php?v=0,0,2021-6-18,0,u
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 października 2019, 17:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani wrote:
    Serio? Nawet jesli ciazy nie bylo? Czy tez mialas poronienie?
    Dani na twoim miejcu bym sie nie przejmowala bo itak bedziesx sporo po poronieniu.

    Dani lubi tę wiadomość

  • Dani Autorytet
    Postów: 1666 3082

    Wysłany: 1 października 2019, 17:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    63% ostro , co :)? I teraz Sacha mial wtedy 2 teorie - albo musialam jakos byc w ciazy i nie wiedziec (czytaj dostac okres) i jajo plodowe wytworzylo ALLO MLR , albo po prostu mam je dobre - w con nie bardzo chcial wierzyc. Z kolei Paśnik twierdzi , ze nie ma sensu powatrzac tego badania , bo jajo plodowe przez krotki czas nie jest w stanie podwyzszyc tak mocno ALLO MLR. Natomiast stwierdzil , że dla wlasnego spokoju moge powtorzyc, ale tak jak wspomnialam nie zdazylam .

    A czemu obaj lekarze nie mogli uwierzyc ze masz 63% allo mlr? To rzadko sie zdarza? Wiekszosc kobiet ma za niskie?

    6.2017 Pierwsza IUI *6tc
    8. 2017 Druga IUI :(
    1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
    4. 2018 start druga IVF :(
    8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
    1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy :(
    2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
    9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
    9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud :)
    10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️


    ticker_pgn.php?v=0,0,2021-6-18,0,u
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 października 2019, 18:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wy naprawde macie sporo informacji jestescie obeznane a ja totalnie zielona w tym..

  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5128 3580

    Wysłany: 1 października 2019, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile tego ananasa Aboca Monokoncentrat ananasa się bierze 1 tabletke
    Od owulacji do @ a jak przy transferze od dnia do testu

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
‹‹ 1267 1268 1269 1270 1271 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego