Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • Marmis Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    A ile razy poronilas mimo ze mialas accofil?Bo niby trzeba probowac bo moze zarodek mial wady genetyczne.
    Tamta ciąża - to był 3 transfer (pierwszy crio)- o dziwo była bez accofilu. Potem kolejne transfery juz się nie udawały. Miałam ich w sumie 7. Przy 5 transferze dopiero miałam accofil - nic nie ruszyło. Przy drugim razie z accofilem ciąża biochemiczna. Większosc lekarzy jak mantrę powtarza - "trzeba trafic na właściwy zarodek". Co dla nich jest dobre - bo im więcej razy podchodzić, tym więcej pieniędzy u nich zostawiasz. Może to i prawda z tymi zarodkami. Ale jak zarodki niby dobre - według oznaczeń kliniki to ja już nie wiem. ..

Marmis
  • Marmis Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosanka wrote:
    Jenyyy, a ja się dziś właśnie umówiłam z lekarzem, że przyjdę dopiero na wizytę serduszkową. Też biorę heparynę i acard. Teraz, jak przeczytałam Twoją historię, zwątpiłam.
    Nie nakręcaj się Kochana :) To, że u mnie tak wyszło nie oznacza, że u Ciebie tak będzie. Ale faktem jest , że ostatnio sporo dziewczyn ma krwiaki i tez plamienia w związku z nimi . I często brały heparyne. No, ale każda z nas jest inna i u każdej inaczej sprawa wygląda. U Ciebie na pewno jest i bęzie dobrze :) I tak mysl!!

Kosanka lubi tę wiadomość

Marmis
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis wrote:
    Tamta ciąża - to był 3 transfer (pierwszy crio)- o dziwo była bez accofilu. Potem kolejne transfery juz się nie udawały. Miałam ich w sumie 7. Przy 5 transferze dopiero miałam accofil - nic nie ruszyło. Przy drugim razie z accofilem ciąża biochemiczna. Większosc lekarzy jak mantrę powtarza - "trzeba trafic na właściwy zarodek". Co dla nich jest dobre - bo im więcej razy podchodzić, tym więcej pieniędzy u nich zostawiasz. Może to i prawda z tymi zarodkami. Ale jak zarodki niby dobre - według oznaczeń kliniki to ja już nie wiem. ..
    Z tego co czytalam to wiele dziewczyn tak mialo ze za drugim podejsciem sie udalo.Proboj bo uda sie na pewno.

Marmis lubi tę wiadomość

• Kosanka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis wrote:
    Nie nakręcaj się Kochana :) To, że u mnie tak wyszło nie oznacza, że u Ciebie tak będzie. Ale faktem jest , że ostatnio sporo dziewczyn ma krwiaki i tez plamienia w związku z nimi . I często brały heparyne. No, ale każda z nas jest inna i u każdej inaczej sprawa wygląda. U Ciebie na pewno jest i bęzie dobrze :) I tak mysl!!

To bardzo trudne ostatnio. Schiza trwa 🤣
    Zastosowałam środki ostrożności na zapas - dużo leżę, obijam się. 😁 Byle do ❤️.

41 lat
    - 2 x IUI :(
    - 1 procedura - 1 zarodek: 3 doba, 8AA :(
    - Badania immunologiczne - totalnie rozchwiane cytokiny - encorton
    - Mutacje MTHFR a1298c, PAI 1 - włączone heparyna i acard
    - 2 procedura - 2 zarodki: dwudniowe 4AB :(
    - Szczepienia limfocytami męża w Łodzi
    - 3 procedura - 1 zarodek, blastuś 5AB
    7 dpt 57 😍
    9 dpt 157,7
    12 dpt - 485,9
    15 dpt - 1764
    19 dpt - 7256 😁
    25 dpt - 💖 😍

1usa20mmkjfnof95.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2019, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny - w jakim czasie od poronienia robilyscie all mrl i cross match? Dostałam info od doc. P żeby je zrobić w pierwszym cyklu od poronienia. Wiele źródeł mówi, że trzeba je zrobić do 6 tygodnia, a u mnie właśnie mija 6 tydzień ale musze czekać na miesiączkę i to moze jeszcze potrwać 2-3 tygodnie. Hcg dopiero wyzerowalo się. ..

• Meggie1 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dlaczego macie heparynę i acard? Ja mam neoparin (heparynę) 0,4 tylko i wyłącznie, a mam PAI-1 homo. Mam nadzieję, że lekarz nie przeoczył acardu u mnie.

KIR AA
    HLA-C c2c2 (oboje)
    NK 26%
    PAI-1 hetero
  • Anaaa90 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    CZego Cie to nie przekonuje? Myślę , że jest całkiem nieźle :)
    A ile wynosiło Allo zanim przystąpiliście do szczepień ?

Wczeniej mieliśmy 0 %.
    A nie przekunuje mnie dlatego, ze w poprzedniej ciazy miałam zawał łożyska i skonczylo sie cc w 32 tygodniu ciąży. Doktor uwaza ze heparyna i metyle mi nie potrzebne mimo pai i delikatnie zaburzonej krzepliwosci. Sama juz sie gubie bo prof H. uważa ze jednak potrzeba.

2nn33e3kuc9837dy.png
    Aniołek - 7 mcż [*]
    MTHFR 1298A-C - homo, PAI - 1 4G - Homo
    Pozytywna beta 30.11 - 198
    18.12 - mamy <3
  • palyna Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tin wrote:
    Dziewczyny - w jakim czasie od poronienia robilyscie all mrl i cross match? Dostałam info od doc. P żeby je zrobić w pierwszym cyklu od poronienia. Wiele źródeł mówi, że trzeba je zrobić do 6 tygodnia, a u mnie właśnie mija 6 tydzień ale musze czekać na miesiączkę i to moze jeszcze potrwać 2-3 tygodnie. Hcg dopiero wyzerowalo się. ..
    Widzisz tu każdy mówi inaczej , bo z kolei Sacha twierdzi że trzeba odczekać 3 miesiące żeby wynik był wiarygodny... wg niego nawet ciąża biochemiczna pozostawia ślad w immunologii

palyna
  • palyna Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaaa90 wrote:
    Wczeniej mieliśmy 0 %.
    A nie przekunuje mnie dlatego, ze w poprzedniej ciazy miałam zawał łożyska i skonczylo sie cc w 32 tygodniu ciąży. Doktor uwaza ze heparyna i metyle mi nie potrzebne mimo pai i delikatnie zaburzonej krzepliwosci. Sama juz sie gubie bo prof H. uważa ze jednak potrzeba.
    Hmmm , ale przecież Heparyna tak naprawde w niczym nie może zaszkodzic... Ja też jeżdże do SAchy i u mnie on też twierdzi , że jest mi niepotrzeban natomiast ja biore zarowno acard jak i heparyne (tez mam mutacje pai i MTFR). Powiedz mi - jaka przyczyna była zawały łożyska?Możliwe że to sprawka MLR w 32tc?

palyna
  • Anaaa90 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    Hmmm , ale przecież Heparyna tak naprawde w niczym nie może zaszkodzic... Ja też jeżdże do SAchy i u mnie on też twierdzi , że jest mi niepotrzeban natomiast ja biore zarowno acard jak i heparyne (tez mam mutacje pai i MTFR). Powiedz mi - jaka przyczyna była zawały łożyska?Możliwe że to sprawka MLR w 32tc?
    Nie mam pojecia :) zaraz po ciazy kuagulant tocznia wyszedł dodani ale po 3 miesiacach juz ujemny.
    Bede musiała prosić o heparyne mojego gina i tyle. Bo dla Sachy nawet to nie jest wskazaniem. Czy allo miało wpływ nikt nie wiem. Czekamy do kolejnego szczepienia i bedziemy sie starac.

2nn33e3kuc9837dy.png
    Aniołek - 7 mcż [*]
    18.12 - mamy <3
  • palyna Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaaa90 wrote:
    Nie mam pojecia :) zaraz po ciazy kuagulant tocznia wyszedł dodani ale po 3 miesiacach juz ujemny.
    Bede musiała prosić o heparyne mojego gina i tyle. Bo dla Sachy nawet to nie jest wskazaniem. Czy allo miało wpływ nikt nie wiem. Czekamy do kolejnego szczepienia i bedziemy sie starac.
    Trzymam mocno kciuki!!! A z ta heparyna to pewnie - idz do ginekologa i Ci przepisze :)
    Ja rozmawialam z wieloma lekarzami i kazdy stwierdzil jednoznacznie , ze na pewno nie zaszkodzi :)

Anaaa90 lubi tę wiadomość

palyna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaaa90 wrote:
    Ja poronilam w 14 tyg i Sacha twierdzi ze kir i mlr odpowiadaja za poronienia do 10 tyg pozniej to mogl byc powod krzepliwosci.Na pytanie to jakim cudem doszlam do 14 tyg majac kir aa i niby za niskie allo to nie potrafil odpowiedziec.Skoro allo mlr wzrasta w ciazy to moim zdaniem na ludzki rozum powinno sie je zrobic po poronieniu zeby sprawdzic ile wzroslo a nie dwa miesiace po kiedy moze juz wynosic zero.Dla mnie to zwyykle naciaganie kasy i tyle.
    Dlaczego kobiety po szczepieniach nadal maja poronienia mimo ze sa obstawione lekami a inne z wynikiem 0 donosza ciaze bez problemu.Na forum poronienia nawykowe jest kobieta ktora z mlr 0 donosila ciaze mimo ze wczesniej ronolila na zelaznym zestawie to i tak pozniej udalo sie na nim.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 10:47

• Anaaa90 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit ja tez tego nie rozumiem bo u mnie nie było poronienia przecież. 32 tydzien to jednak sporo a na początku ciąży problemów nie było. Kazał porobic badania na krzepliwosci ale każe wg niego wychodzi ok. Mam jeszcze jakies badanie teraz zrobić na to czy bede potrzebowac heparyny ale w razie w profesor mi przepisze.

2nn33e3kuc9837dy.png
    Aniołek - 7 mcż [*]
    18.12 - mamy <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaaa90 wrote:
    Kit ja tez tego nie rozumiem bo u mnie nie było poronienia przecież. 32 tydzien to jednak sporo a na początku ciąży problemów nie było. Kazał porobic badania na krzepliwosci ale każe wg niego wychodzi ok. Mam jeszcze jakies badanie teraz zrobić na to czy bede potrzebowac heparyny ale w razie w profesor mi przepisze.
    Na twoim miejscu probowalabym na zelaxnym zestawie acard heparyna i encorton.Ginekolog kazal ci zrobic immunologie?Normalnie heparyne dostaniesx od gina mi prxepisal od razu profilaktycznie.

• palyna Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaaa90 wrote:
    A masz przebadane KIRY?

palyna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    A masz przebadane KIRY?
    W 32 tyg to kiry tu nie maja nic wspolnego.

• palyna Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    Ja poronilam w 14 tyg i Sacha twierdzi ze kir i mlr odpowiadaja za poronienia do 10 tyg pozniej to mogl byc powod krzepliwosci.Na pytanie to jakim cudem doszlam do 14 tyg majac kir aa i niby za niskie allo to nie potrafil odpowiedziec.Skoro allo mlr wzrasta w ciazy to moim zdaniem na ludzki rozum powinno sie je zrobic po poronieniu zeby sprawdzic ile wzroslo a nie dwa miesiace po kiedy moze juz wynosic zero.Dla mnie to zwyykle naciaganie kasy i tyle.
    Dlaczego kobiety po szczepieniach nadal maja poronienia mimo ze sa obstawione lekami a inne z wynikiem 0 donosza ciaze bez problemu.Na forum poronienia nawykowe jest kobieta ktora z mlr 0 donosila ciaze mimo ze wczesniej ronolila na zelaznym zestawie to i tak pozniej udalo sie na nim.
    No ja rozumiem ze KIR i MLR odpowiada do 14 tygodnia za poronienie - ale np w moim przypadku bralam Accofil , to co placebo to jest ?No i druga rzecz tak jak piszesz - Allo MLR wzrasta w ciazy , wiec na chlopski rozum zarodek w miare rozwoju ciazy jest coraz bardziej chroniony...
    Ja zadalam Pasnikowi pytanie - bo u mnie SAcha twierdzi ze mam przeklamane Allo MLR.
    Czy jezeli wynik badania bylby przeklamany to zy ciaza dotrawalaby do 8 tygodnia?CZy doszłoby do implantacji ? Jasno odpowiedzial ze wg nie , a SAcha twierdzi co innego... to zglupiec idzie wiecie...
    Czasami amm wrazenie ze oni sobie sami wymyslili jakas teorie i schemat leczenia ktory tak naprawde g*** daje , a jak sie komus uda to po prostu czysty przypadek i zrzadzenie losu ... A z drugiej strony - trzeba niby miec jakis punkt zaczepienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2019, 11:44

palyna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palyna wrote:
    No ja rozumiem ze KIR i MLR odpowiada do 14 tygodnia za poronienie - ale np w moim przypadku bralam Accofil , to co placebo to jest ?No i druga rzecz tak jak piszesz - Allo MLR wzrasta w ciazy , wiec na chlopski rozum zarodek w miare rozwoju ciazy jest coraz bardziej chroniony...
    Ja zadalam Pasnikowi pytanie - bo u mnie SAcha twierdzi ze mam przeklamane Allo MLR.
    Czy jezeli wynik badania bylby przeklamany to zy ciaza dotrawalaby do 8 tygodnia?CZy doszłoby do implantacji ? Jasno odpowiedzial ze wg nie , a SAcha twierdzi co innego... to zglupiec idzie wiecie...
    Czasami amm wrazenie ze oni sobie sami wymyslili jakas teorie i schemat leczenia ktory tak naprawde g*** daje , a jak sie komus uda to po prostu czysty przypadek i zrzadzenie losu ... A z drugiej strony - trzeba niby miec jakis punkt zaczepienia.
    Dokladnie u mnie twierdzi ze mam powtorzyc a mam 39 i jezeli wyjdzie wiecej jak 40 to ok ale jak ma wyjsc wiecej skoro w ciaxy wzrasta a ja w ciaxy nie jestem.Porabane.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Palyna a co u ciebie?

• palyna Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    Palyna a co u ciebie?
    U mnie brak Kirow implantacyjnych , stwierdzona trombofilia, przeszlam tez immunosupresje.
    we wrzesniu poronienie w 8tc
    Schemat leczenia od Pasnika : accofil + encorton + acard + neoparin i leki ktore biore na niedoczynnosc.
    Teraz w piatek mialam transfer mrozaka - ale zmienilamt roche schemat leczenia po konsultacji z SAcha - nie lacze encortonu z accofilem, natomiast czuje ze do dupy ta teoria i nic z tego :)

palyna
‹‹ 1297 1298 1299 1300 1301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ