Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
-
WIADOMOŚĆ
-
*Iskrzynka* wrote:Dziewczyny ponawiam pytanie, co wasi immunolodzy zalecają na słabą ochronę zarodka - niską IL10 i wysoką IL2.
Nie chciałabym szczepień.
Czy można to jakoś wyregulować lub zabezpieczyć zarodek lekami?
Jeśli nie ma innych problemów to spokojnie zwykłe leki immunologiczne mogą dać radę. Szczepienia to naprawdę ostateczność A poza tym skuteczność naprawdę dyskusyjne.
*Iskrzynka* lubi tę wiadomość
Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka. -
*Iskrzynka* wrote:Dziewczyny ponawiam pytanie, co wasi immunolodzy zalecają na słabą ochronę zarodka - niską IL10 i wysoką IL2.
Nie chciałabym szczepień.
Czy można to jakoś wyregulować lub zabezpieczyć zarodek lekami?
Alternatywą są immunoglobuliny, ale to bardzo kosztowne.*Iskrzynka* lubi tę wiadomość
2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
Dziewczyny pomóżcie proszę w interpretacji
Wykryto haplotyp KIR: Bx
Wykryto geny KIR: 2DL1, 2DL2, 2DL4norm, 2DL5 (grupa 2), 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 3DS1, 2DP1, 3DP1norm
Nie wykryto genów KIR: 2DL3, 2DL4del, 2DL5 (grupa 1), 2DS4(del-22bp), 2DS5, 3DP1varAntyTPO Anty Tg⚠️💊 Euthyrox 25, Thyrozol 5 mg, hiperinsulinemia 💊metformax, mutacja MTHFR, PAI-1 4G- układ heterozygotyczny, rozjechane cytokiny, komórki NK - 19,13 %, immunosupresja
6 IVF beta 0
"Ciągle mamy nadzieję – i we wszystkich sprawach lepiej mieć nadzieję niż ją stracić..." -
Paulina12345 wrote:Powiedzcie mi,czy warto robić CBA, imk itd skoro transfer odbędzie się na immunoglobulinach i encortonie?
A dlaczego dostajesz immunoglobuliny?2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
Salome wrote:A dlaczego dostajesz immunoglobuliny?
Podwyższone nk, Ana silnie dodatnie, no i po pierwszym transferze złe przyrostu bety po pierwszym ieknym wystrzale w górę. Dr S. proponuje, a mój lekarz jest zwolennikiem. Chyba się dłużej nie będę zastanawiac. Myślę tylko nad tym czy trzeba badać dodatkowo imk cba w poszukiwaniu krytych stanów zapalnych które prawdopodobnie mam. -
nick nieaktualny
-
Cześć Dziewczyny
Jestem tu nowa choć temat niepłodności dotyka mnie juz od 6 lat. Jestem po 2 nieudanych transferach. Ostatnio skierowano mnie na badania kir i CBA. Czy mógłby ktoś rzucic okiem ? Będę baaardzo wdzieczna i udzielę pomocy jeśli będę w czymś dobrze zorientowana...
Interpretacja: W toku badania u pacjentki wykryto obecność następujących genów KIR:
2DL1, 2DL3, 2DL4, 2DS4del, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1.
Odpowiada to haplotypowi hamującemu AA, związanemu ze zjawiskiem ,,niepłodności
immunologicznej" w połączeniu z allelami HLA-C (ang. human leukocyte antigen C, ludzki antygen
leukocytarny C) C1C2 lub C2C2 partnera.
Haplotyp hamujący AA: wykryto
Haplotyp Bx: nie wykryto -
nick nieaktualnyagawid wrote:a jeszcze dodam... interleukina 2 -> wynik 399 a normy 20-62.5
TNF10 3.8 norma 0.7-2.8
interferon gamma 3308 norma 293-1044
TNF alfa 5936 norma 322-1376
Kir AA ten gorszy i raczej bez accofilu się nie odbędzie. -
agawid wrote:Cześć Dziewczyny
Jestem tu nowa choć temat niepłodności dotyka mnie juz od 6 lat. Jestem po 2 nieudanych transferach. Ostatnio skierowano mnie na badania kir i CBA. Czy mógłby ktoś rzucic okiem ? Będę baaardzo wdzieczna i udzielę pomocy jeśli będę w czymś dobrze zorientowana...
Interpretacja: W toku badania u pacjentki wykryto obecność następujących genów KIR:
2DL1, 2DL3, 2DL4, 2DS4del, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1.
Odpowiada to haplotypowi hamującemu AA, związanemu ze zjawiskiem ,,niepłodności
immunologicznej" w połączeniu z allelami HLA-C (ang. human leukocyte antigen C, ludzki antygen
leukocytarny C) C1C2 lub C2C2 partnera.
Haplotyp hamujący AA: wykryto
Haplotyp Bx: nie wykryto
KiR AA jest tym gorszym KiRem. Zwykle dodaje się na niego Accofil do transferu.
TNF nieznacznie podwyższony, bez dramatu, ale wysoka IL2, koniecznie do zbicia.Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka. -
Krakowska wrote:KiR AA jest tym gorszym KiRem. Zwykle dodaje się na niego Accofil do transferu.
TNF nieznacznie podwyższony, bez dramatu, ale wysoka IL2, koniecznie do zbicia.
Krakowska, możesz mnie wspomóc i powiedzieć jakie badania immunologiczne robiłaś dla Sydora?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2022, 20:43
-
Paulina12345 wrote:Krakowska, możesz mnie wspomóc i powiedzieć jakie badania immunologiczne robiłaś dla Sydora?
Cytokiny CBA, Kiry, Immunofenotyp, potem zlecil cross match, ale tego juz nie robilam.Paulina12345 lubi tę wiadomość
agawid wrote:Dziękuję Dziewczyny za to , że odpisałyście. Te wyniki załamały mnie. Czym zbija się to IL2 ?
Lekarz dostosowuje leczenie. U mnie Equoral zbil z 500 na 200.*Iskrzynka* lubi tę wiadomość
VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.