Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć, własnie otrzymaliśmy z mężem wyniki allo mlr - 13.1%. Mam kir bx, ale bez większości kirów implantacyjnych, u męża C2/C2. W perspektywie accofil i teraz być może szczepienia. Mam tylko jeden problem, wyczytałam, że choroby autoimmunologiczne są przeciwwskazaniem do szczepień. Ja choruje na Hashimoto i łuszczycę. Czy któraś z was również ma jakieś choroby auto, a mimo to podjęła się szczepień? Jeśli tak to jakie było tego następstwo? Trochę się jednak boję, żeby sobie jakoś znacznie nie zaszkodzić, accofil ze szczepieniami wydaje się być sporym igraniem z ukladem immunologicznym.
-
Lilinka wrote:Hej, u mnie wyszło allo-mlr 0 i KIR AA, jestem po pierwszej telekonsultacji z dr Sachą. Jakie macie doświadczenie? Warto zainwestować w szczepienia limfocytami? U nas 5 lat bezskutecznych starań, nigdy nie mialam nawet 2 kresek
dopiero teraz wyszla przyczyna w immunologii i jeszcze skonczylam niedawno unidox na stan zapalny endometrium...
Czy udalo się komuś naturalnie? U mnie AMH 0,55 wiec nawet nie mam co liczyc na kwalifikacje do in bitro, a i tak nie chce w to iść ze wzgledu na procedury, koszty, obawiam się jak to wpłynie na mój organizm i mąz też nie jest przekonany, więc chcemy naturalnie jeszcze probować
0,2 AMH potwierdzam udało się naturalnie
Lilinka lubi tę wiadomość
-
YUPI wrote:Hej, czy twój ginekolog kategorycznie odradza leczenia tj Accofilem, encortonem? Jak leczy przy braku KIR lub złym wynikiem testu CBA?
Z tego co pamiętam to były prace na temat bardzo dużych dawek kwasu foliowego z wystąpieniem autyzmu...
Nie odradza kategorycznie. Raczej patrzy realnie i mówi szczerze o skutkach takiego leczenia. Leki te przenikają przez łożysko… (accofil, encorton)
Moja dr sama skierowała mnie do immunologa, dała nam wybór, ale była też szczera- uczciwa. Byłam ciekawa czy inni lekarze też do tego tak podchodzą, czy Was informują i jakie jest Wasze podejście do tegoStymulacja czerwiec 2025
I FET 21.07.25 - nieudany (1 zarodek)
II FET 21.08.25 - nieudany (1zarodek)
III FET 11.10.25 - nieudany (1 zarodek) -
Hej, wiecie może czy szczepienia można robić tylko w Łodzi? Czy w innych miastach też jest taka możliwość- Poznań ?
Ewentualnie podanie immunoglobulin ? Czy któraś z Was miała podawane w Poznaniu ?Stymulacja czerwiec 2025
I FET 21.07.25 - nieudany (1 zarodek)
II FET 21.08.25 - nieudany (1zarodek)
III FET 11.10.25 - nieudany (1 zarodek) -
Cześć, czy może któraś z Was spotkała się z taką sytuacją: jestem bo grudniowym biochemie, chcemy podejść do inseminacji.Mam następujące badania:
1. Cytokiny po stymulacji PHA mam wszystkie niskie poza TNF (w dolnej granicy normy) chyba niepotrzebnie zrobiłam 3 tygodnie po biochemie, ale bardzo krótkim, dosłownie w 27 dc zobaczyłam 2 kreski a w 31 dc było już krwawienie… wyniki jakbym była na jakiejś grubej immunosupresji…
2. Czy taki krótki Biochem może aż tak namieszać?
3. Allo mlr 0, cross w normie. Czy może być tak że allo jest ok, po prostu ten Biochem był zbyt krótki?
4. Reszta ok ANA, zespół antyfosfolipidowy, typowa trombofilia, kariotypy, wyleczone stany zapalne w organizmie
5. kir Bx jeden implantacyjny / C1C1, hashimoto , niedoczynność tarczycy zaopiekowana
Jestem zapisana do dr S.
Ona:32
AMH: 1.4-> 2.2 ; KIR Bx;
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️Nadwrażliwość pokarmowa IgG, Hipoglikemia
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 33
Morfo: 2% -> 4%-> 3%
MAR, HBA, MiOXYS - ✅ HLA-C C1C1
❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst
CB 💔 12.2025
🔜przygotowanie do IUI:
konsultacja immuno ✅
konsultacja endo ➖
badania🩸 ✅ -
Czy ktoś miał podobną sytuacje
- pierwsza ciąża donoszona z 6 transferu - terapia Accofill podskórnie oraz heparyna wówczas allo MLR 63,5%
- obecnie chce się przygotować do kolejnego transferu allo MLR wyszło 0%, mam zaproponowane szczepienia limfocytami
Zastanawiam się dlaczego wynik się aż tak różni. Przeważnie jak czytam przypadki jest początkowo allo MLR 0% i dopiero po szczepieniach idzie on w górę.
Przy wykonywaniu badań obydwoje z mężem byliśmy zdrowi, czynnik typu stres jest zawsze obecny teraz jak i w przeszłości.
Czy ktoś był w podobnej sytuacji ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 22:04
-
Z tego co wiem i co tłumaczyli mi lekarze, allo-mlr powinno rosnąć przy kontakcie z zarodkiem i w trakcie ciąży. Wtedy organizm wytwarza przeciwciała blokujące w odpowiedzi na antygeny partnera. Po zakończeniu ciąży (szczególnie jeśli minęło już trochę czasu) poziom tych przeciwciał może stopniowo spadać do bardzo niskich wartości lub nawet 0%.Ola.czekam wrote:Czy ktoś miał podobną sytuacje
- pierwsza ciąża donoszona z 6 transferu - terapia Accofill podskórnie oraz heparyna wówczas allo MLR 63,5%
- obecnie chce się przygotować do kolejnego transferu allo MLR wyszło 0%, mam zaproponowane szczepienia limfocytami
Zastanawiam się dlaczego wynik się aż tak różni. Przeważnie jak czytam przypadki jest początkowo allo MLR 0% i dopiero po szczepieniach idzie on w górę.
Przy wykonywaniu badań obydwoje z mężem byliśmy zdrowi, czynnik typu stres jest zawsze obecny teraz jak i w przeszłości.
Czy ktoś był w podobnej sytuacji ?
Ola.czekam lubi tę wiadomość
👩🏻🦰’92 + 🧔🏻♂️’90 | starania od 04.2022
obniżona rezerwa jajnikowa, adenomioza, KIR AA, RIF
teratozoospermia
03.2023 - 03.2025
2x IUI, 2x IMSI, 4 transfery zdrowych zarodków, 3x obstawa immunologiczna, nigdy b-hCG+
05.2025 IMSI, ❄️4AB zdrowy po PGT-A
IPLE & minihistero❌
wyciszenie Diphereline x3✅
12.2025 ✨ivig + FET✨ 7dpt 52, 9dpt 175, 12dpt 742, 17dpt 4953, 23dpt 22784, 26dpt CRL 0.37cm i💗 8+3 CRL 1.78cm FHR 174, 10+3 FeliaTest zdrowa🩷 12+3 6cm bobasa🥰

-