Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • Bluedot Debiutantka

Wysłany: 6 lutego, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, własnie otrzymaliśmy z mężem wyniki allo mlr - 13.1%. Mam kir bx, ale bez większości kirów implantacyjnych, u męża C2/C2. W perspektywie accofil i teraz być może szczepienia. Mam tylko jeden problem, wyczytałam, że choroby autoimmunologiczne są przeciwwskazaniem do szczepień. Ja choruje na Hashimoto i łuszczycę. Czy któraś z was również ma jakieś choroby auto, a mimo to podjęła się szczepień? Jeśli tak to jakie było tego następstwo? Trochę się jednak boję, żeby sobie jakoś znacznie nie zaszkodzić, accofil ze szczepieniami wydaje się być sporym igraniem z ukladem immunologicznym.

• YUPI Koleżanka

Wysłany: 6 lutego, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilinka wrote:
    Hej, u mnie wyszło allo-mlr 0 i KIR AA, jestem po pierwszej telekonsultacji z dr Sachą. Jakie macie doświadczenie? Warto zainwestować w szczepienia limfocytami? U nas 5 lat bezskutecznych starań, nigdy nie mialam nawet 2 kresek :( dopiero teraz wyszla przyczyna w immunologii i jeszcze skonczylam niedawno unidox na stan zapalny endometrium...
    Czy udalo się komuś naturalnie? U mnie AMH 0,55 wiec nawet nie mam co liczyc na kwalifikacje do in bitro, a i tak nie chce w to iść ze wzgledu na procedury, koszty, obawiam się jak to wpłynie na mój organizm i mąz też nie jest przekonany, więc chcemy naturalnie jeszcze probować

0,2 AMH potwierdzam udało się naturalnie

Lilinka lubi tę wiadomość

• Mrówka77 Znajoma

Wysłany: 8 lutego, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    YUPI wrote:
    Hej, czy twój ginekolog kategorycznie odradza leczenia tj Accofilem, encortonem? Jak leczy przy braku KIR lub złym wynikiem testu CBA?

Z tego co pamiętam to były prace na temat bardzo dużych dawek kwasu foliowego z wystąpieniem autyzmu...

Nie odradza kategorycznie. Raczej patrzy realnie i mówi szczerze o skutkach takiego leczenia. Leki te przenikają przez łożysko… (accofil, encorton)
    Moja dr sama skierowała mnie do immunologa, dała nam wybór, ale była też szczera- uczciwa. Byłam ciekawa czy inni lekarze też do tego tak podchodzą, czy Was informują i jakie jest Wasze podejście do tego

Stymulacja czerwiec 2025

I FET 21.07.25 - nieudany (1 zarodek)
    II FET 21.08.25 - nieudany (1zarodek)
    III FET 11.10.25 - nieudany (1 zarodek)
  • Mrówka77 Znajoma

Wysłany: 12 lutego, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, wiecie może czy szczepienia można robić tylko w Łodzi? Czy w innych miastach też jest taka możliwość- Poznań ?
    Ewentualnie podanie immunoglobulin ? Czy któraś z Was miała podawane w Poznaniu ?

Stymulacja czerwiec 2025

I FET 21.07.25 - nieudany (1 zarodek)
    II FET 21.08.25 - nieudany (1zarodek)
    III FET 11.10.25 - nieudany (1 zarodek)
  • Jupiter Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy może któraś z Was spotkała się z taką sytuacją: jestem bo grudniowym biochemie, chcemy podejść do inseminacji.Mam następujące badania:
    1. Cytokiny po stymulacji PHA mam wszystkie niskie poza TNF (w dolnej granicy normy) chyba niepotrzebnie zrobiłam 3 tygodnie po biochemie, ale bardzo krótkim, dosłownie w 27 dc zobaczyłam 2 kreski a w 31 dc było już krwawienie… wyniki jakbym była na jakiejś grubej immunosupresji…
    2. Czy taki krótki Biochem może aż tak namieszać?
    3. Allo mlr 0, cross w normie. Czy może być tak że allo jest ok, po prostu ten Biochem był zbyt krótki?
    4. Reszta ok ANA, zespół antyfosfolipidowy, typowa trombofilia, kariotypy, wyleczone stany zapalne w organizmie
    5. kir Bx jeden implantacyjny / C1C1, hashimoto , niedoczynność tarczycy zaopiekowana
    Jestem zapisana do dr S.

Ona:32
    AMH: 1.4-> 2.2 ; KIR Bx;
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️Nadwrażliwość pokarmowa IgG, Hipoglikemia
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 33
    Morfo: 2% -> 4%-> 3%
    MAR, HBA, MiOXYS - ✅ HLA-C C1C1
    ❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst

CB 💔 12.2025
    🔜przygotowanie do IUI:
    konsultacja immuno ✅
    konsultacja endo ➖
    badania🩸 ✅
  • Ola.czekam Nowa

Wysłany: 15 lutego, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś miał podobną sytuacje
    - pierwsza ciąża donoszona z 6 transferu - terapia Accofill podskórnie oraz heparyna wówczas allo MLR 63,5%
    - obecnie chce się przygotować do kolejnego transferu allo MLR wyszło 0%, mam zaproponowane szczepienia limfocytami

Zastanawiam się dlaczego wynik się aż tak różni. Przeważnie jak czytam przypadki jest początkowo allo MLR 0% i dopiero po szczepieniach idzie on w górę.
    Przy wykonywaniu badań obydwoje z mężem byliśmy zdrowi, czynnik typu stres jest zawsze obecny teraz jak i w przeszłości.

Czy ktoś był w podobnej sytuacji ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 22:04

• sylstaa Autorytet

Wysłany: 16 lutego, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola.czekam wrote:
    Czy ktoś miał podobną sytuacje
    - pierwsza ciąża donoszona z 6 transferu - terapia Accofill podskórnie oraz heparyna wówczas allo MLR 63,5%
    - obecnie chce się przygotować do kolejnego transferu allo MLR wyszło 0%, mam zaproponowane szczepienia limfocytami

Zastanawiam się dlaczego wynik się aż tak różni. Przeważnie jak czytam przypadki jest początkowo allo MLR 0% i dopiero po szczepieniach idzie on w górę.
    Przy wykonywaniu badań obydwoje z mężem byliśmy zdrowi, czynnik typu stres jest zawsze obecny teraz jak i w przeszłości.

Czy ktoś był w podobnej sytuacji ?
    Z tego co wiem i co tłumaczyli mi lekarze, allo-mlr powinno rosnąć przy kontakcie z zarodkiem i w trakcie ciąży. Wtedy organizm wytwarza przeciwciała blokujące w odpowiedzi na antygeny partnera. Po zakończeniu ciąży (szczególnie jeśli minęło już trochę czasu) poziom tych przeciwciał może stopniowo spadać do bardzo niskich wartości lub nawet 0%.

Ola.czekam lubi tę wiadomość

👩🏻‍🦰’92 + 🧔🏻‍♂️’90 | starania od 04.2022
    obniżona rezerwa jajnikowa, adenomioza, KIR AA, RIF
    teratozoospermia

03.2023 - 03.2025
    2x IUI, 2x IMSI, 4 transfery zdrowych zarodków, 3x obstawa immunologiczna, nigdy b-hCG+

05.2025 IMSI, ❄️4AB zdrowy po PGT-A
    IPLE & minihistero❌
    wyciszenie Diphereline x3✅
    12.2025 ✨ivig + FET✨ 7dpt 52, 9dpt 175, 12dpt 742, 17dpt 4953, 23dpt 22784, 26dpt CRL 0.37cm i💗 8+3 CRL 1.78cm FHR 174, 10+3 FeliaTest zdrowa🩷 12+3 6cm bobasa🥰
    preg.png
  • YUPI Koleżanka

Wysłany: 26 lutego, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy wysokim NK nie jest zalecane przyjmowanie koenzym Q10. Ginekolog przepisał Q10 na poprawę oocytów.
    Kwas liponowy, mioinozytol poprawia oocyty przy nie podnoszeniu NK.

Czy są jeszcze inne sposoby na poprawę oocytów bez podnoszenia NK?

• YUPI Koleżanka

Wysłany: 2 marca, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do jakiego laboratorium w Krakowie wysyła test CBA klinika Salve Medica z Warszawy?

‹‹ 1704 1705 1706 1707 1708
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ