X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    dziewczyny robiłam krzywą cukrową (glukoza i insulina)... tydzień przed badaniem przestałam brać steryd ponieważ zgodnie z zaleceniem lekarza mam go brać tylko w II fazie cyklu. Zastanawiam się czy steryd podawany w II fazie cyklu mógł wpłynąć na wynik? Glukoza ok, insulina na czczo w normie ale po godzinie i dwóch od wypicia glukozy już nie... po 2h jest 5x większa niż na czczo a to ponoć już świadczy o IO :(
    lekarz rodzinny nic nie kuma.. dostałam skierowanie do diabetyka i się zestresowałam....
    Słuchaj ja też niedawno robiłam krzywą, wskaźnik homa nieco ponad 2 (a nie powinien 2 przekraczać) i dziś byłam u diabetologa. Jestem chuda, mam lekką niedowagę i lekarz kazał się tym nie przejmować, leków mi nie przepisał. Z wywiadu ze mną wyszło, że możliwe że to przez zbyt małą ilość ruchu i upodobanie do słodyczy taki wynik mam... Od jakiegos czasu już nie słodzę nic, słodyczy już też nie jem (raz na tydzien lub rzadziej kawałek domowego ciasta). Musisz wyliczyć swój wskaźnik homa jeśli jest spory to idź do diabetologa i pewnie metforminę zapisze

• Roxx Koleżanka

Wysłany: 25 września 2017, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Ja pierdzielę im więcej czytam tym mniej wiem i zara zwariuję ;)
    Wychodzi na to, ze dr Paśnik jest jedynym dobrym immuno w kraju :D no jakieś jaja. Mnie został polecony dr Sacha z Krakowa i ew. dr Sydor (Kraków i Katowice). Do dr Sachy na połowę listopada jestem zapisana, więc sobie poczekam. Liczę na leczenie immuno mimo wszystko od dr Cygal, bo zdałoby się żebym już coś brała, bo już prawie miesiąc mija jak mam wyniki i jestem bez leczenia.
    Wiadomo, że ginekolog nie jest specjalistą od immunologii, ale skoro zajmują się niepłodnością to podstawowe kwestie powinny ogarniać. Myślę, że na chwilę obecną nie potrzebuję nic więcej, bo nigdy w ciąży nie byłam, więc nie wiem czy jest to główny powód niepowodzeń (póki co wszyscy stawiali raczej na słabą ruchliwość plemników stąd pomysł IUI)
    Ja u niego bylam i juz nie wroce. Fakt wyniki bardzo sie polepszyly po szczepieniach ale zabronil mi intralipidu i encortonu a moze gdybym to wszystko wlaczyla to transfer bylby udany

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Słuchaj ja też niedawno robiłam krzywą, wskaźnik homa nieco ponad 2 (a nie powinien 2 przekraczać) i dziś byłam u diabetologa. Jestem chuda, mam lekką niedowagę i lekarz kazał się tym nie przejmować, leków mi nie przepisał. Z wywiadu ze mną wyszło, że możliwe że to przez zbyt małą ilość ruchu i upodobanie do słodyczy taki wynik mam... Od jakiegos czasu już nie słodzę nic, słodyczy już też nie jem (raz na tydzien lub rzadziej kawałek domowego ciasta). Musisz wyliczyć swój wskaźnik homa jeśli jest spory to idź do diabetologa i pewnie metforminę zapisze

no to jest dziwne bo i insulinę na czczo mam w normie 9,26 (norma 2-24,9) i glukoza na czczo 99 (norma do 99) a współczynnik homa sugeruje, że coś jest nie tak...
    no i skoro bierze się wyniki na czczo to po kiego grzyba bada się po obciążeniu glukozą? Ja ruch mam- pływam i jeżdżę na rowerze... średnio 5x tydzień po godzinie coś ze sobą robię... nie słodzę, piję wodę, coś słodkiego od czasu do czasu... wkurzyłam się dzisiaj...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapomniałam zapytać... czy możecie polecić w Łodzi jakiegoś sprawdzonego diabetyka/ diabetologa?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Wybierz się do endokrynologa aby sprawdził co się dzieje z tarczycą. Swoją drogą ja sama sobie reguluję dawki euthroxu, ale robię wtedy tsh co 2tyg żeby sprawdzić czy nie przesadziłam. Wg mnie 50/75 to za dużo przy takim tsh.

Odnośnie Janosz- jak dla mnie ona jest świetnym lekarzem do prowadzenia problematycznej ciąży, ale nie jako immunolog ;)
    Jak byłam u endo to mi powiedziała że podczas ciąży 50 to minimum przy nadczynność. Jak zaszlam a tsh mimo 50 nie zmalalo kazała brać 50/75. Poronilam i sama odstawiłam 75 i wróciłam do 50. Teraz będę brać na zmianę i też powtórzę za 2 tyg tsh. Endokrynologa mam ale 28 .10 dopiero takie są terminy dlugie:(

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • kinga27.30 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara, badałaś później nk po metypredzie, żeby sprawdzić czy działa?
    Ja jestem nowicjuszką w temacie, ale widzę, że czas się zainteresować poważniej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2017, 22:06

ibm2tv73nhk4mn1x.png
    2014.06. - start
    2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
    JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
    ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
    14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk) :(
    11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy <3 Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
    19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb!
  • natlem Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_pi wrote:
    Skoro miałaś histero to ok. No ale piszesz się o endomendzie, polipach, torbielach, to się od razu lampa zapala. Mi endometrium tez ładnie rośnie ale lubi być polipowate więc też lipa.
    Polipy zawsze miałam na szyjce. Endometrium jak lekarze mówią książkowe. Robiłam teraz ca125 jest ok po laparoskopii na usg nie widać żadnych ognisk ha wiem że te usg wszystkiego nie wykryje

starania od sierpnia 2015, 01/16- polip szyjkowy, 04/16- laparoskopia torbiel łagodna endometrioza, 05/16-02/17 stymulacje zespół LUF, 03/17- 1sza IUI :(, 04/17- 2ga IUI :( 05/17 I IVF Imsi 8B i 8A ;( 06/17 histero 23.08.17 start długi protokół gonapeptyl. Cd4/cd8 mthfr homo, pai-1 hetero
  • Roxx Koleżanka

Wysłany: 25 września 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roxx wrote:
    Ja u niego bylam i juz nie wroce. Fakt wyniki bardzo sie polepszyly po szczepieniach ale zabronil mi intralipidu i encortonu a moze gdybym to wszystko wlaczyla to transfer bylby udany
    A dodam ze mialam podwyzszone NK

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    no to jest dziwne bo i insulinę na czczo mam w normie 9,26 (norma 2-24,9) i glukoza na czczo 99 (norma do 99) a współczynnik homa sugeruje, że coś jest nie tak...
    no i skoro bierze się wyniki na czczo to po kiego grzyba bada się po obciążeniu glukozą? Ja ruch mam- pływam i jeżdżę na rowerze... średnio 5x tydzień po godzinie coś ze sobą robię... nie słodzę, piję wodę, coś słodkiego od czasu do czasu... wkurzyłam się dzisiaj...
    To nie jest dziwne. Miedzyinnymi na tym polega IO, na czczo mozesz miec wszystko cacy a po posilku jest dupa, dlatego robi sie badania po obciazeniu.
    Homa tylko pokaze ze jak jest zly wskaznik to i dalej na 90% jest zle, ale jak wskaznik jest ok to nie oznacza, ze pozniej jest ok.

Twoja insulina na czczo wcale nie jest dobra, powinna wynosic ok 6-8 i glukoza niestety tez za wysoko.

Selina, na Twoim miejscu sprawdzilabym wyniki po obciazeniu. Ja mialam wskaznik ok 1,5, insulina po obciazeniu wyszla za wysoka i bralam metformine.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Nie musi konsultować ;)

btw dr Paliga do której spora część z nas chodzi robi specjalizację z endokrynologii ;) A jak wysyłała mnie w zeszłym roku do immunologa to ani słowem nie wspomniała o swojej koleżance zza ściany. Także ten, no wiecie ;)
    Zostawiła tą endokrynologie z tego co wiem, a szkoda :/

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Odnośnie Janosz- jak dla mnie ona jest świetnym lekarzem do prowadzenia problematycznej ciąży, ale nie jako immunolog ;)
    Myśle o niej ze względu na ciąże, chociaż jeszcze dwa tygodnie temu wchidził w rachubę tylko Cnota...

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2017, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia.gutek wrote:
    Żelazny zestaw to zazwyczaj encorton lub inne sterydy,intralipid,acard,heparyna i scratching (nie wiem czy stosowany poza ivf).
    W tej kwestii jest coraz częściej przepisywany (w części lub jego elementy) standardowo przez kumatych ginekologów zazwyczaj w klinikach niepłodności wiec do tego nie musi byc immunolog a gin. Mam nadzieję,ze invimed ma w koncu jednolite standardy postępowania wśród lekarzy bo tego brakowalo.
    Pytanie tylko czy nawet ten kumaty gin umie odczytać wyniki/odchylenia od norm cytokin,mlr,kir itp.jak juz cos wyjdzie nie tak...
    Oni daja standardowe czyli tzw.profilaktyczne dawki,ktore właśnie na niektore zadzialaja,ot co :)
    Z immunologow ja też polecam i będę doc Pasnika,z prostej przyczyny-pomogl :)
    Ja nigdy nie poroniłam ani nie miałam badanej rozszerzonej immunologii więc chyba nie ma co popadać w paranoję i jeździć do Łodzi, bo tam jest najlepszy gość w kraju. Póki co potrzebuję steryd i celxane, Acard biorę już od czerwca.
    Mnie polecono dr Sachę i do niego będę czekać na listopadową wizytę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2017, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Nie musi konsultować ;)

btw dr Paliga do której spora część z nas chodzi robi specjalizację z endokrynologii ;) A jak wysyłała mnie w zeszłym roku do immunologa to ani słowem nie wspomniała o swojej koleżance zza ściany. Także ten, no wiecie ;)
    Skoro dr Janosz nie jest jeszcze immunologiem to jak miała ją polecać? To by chyba nie było fachowe prawda?
    Także nie wiem co chciałaś przekazać :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2017, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella miałam robiona krzywą cukrową i insulinową po obciążeniu glukozą. Z takimi wynikami poszłam do diabetologa i wyliczył mi wskaźnik homa na 2 z hakiem (teraz nie pamiętam, musiałabym szukać wyników) i po pełnym wywiadzie stwierdził, że metformina nie jest mi potrzebna

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    To nie jest dziwne. Miedzyinnymi na tym polega IO, na czczo mozesz miec wszystko cacy a po posilku jest dupa, dlatego robi sie badania po obciazeniu.
    Homa tylko pokaze ze jak jest zly wskaznik to i dalej na 90% jest zle, ale jak wskaznik jest ok to nie oznacza, ze pozniej jest ok.

Twoja insulina na czczo wcale nie jest dobra, powinna wynosic ok 6-8 i glukoza niestety tez za wysoko.

Selina, na Twoim miejscu sprawdzilabym wyniki po obciazeniu. Ja mialam wskaznik ok 1,5, insulina po obciazeniu wyszla za wysoka i bralam metformine.

Bella wiem, że wskaźnik pokazuje co pokazuje ale jednak na czczo wyniki są, zgodnie z oznaczeniem labo, w normie... po co takie normy skoro jednak coś jest nie tak? Wskaźnik homa pyta o wyniki na czczo zatem po co się robi testy po obciążeniu glukozą...to mnie zastanawia... są jakieś wskaźniki do sprawdzenia glukozy i insuliny po obciążeniu?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • kasia.gutek Przyjaciółka

Wysłany: 26 września 2017, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina -racja,w Twoim przypadku do tych leków potrzebny dobry gin a jeśli jesteś przed wizyta u immuno,to i pewnie przed badaniami typu cytokiny (allo mlr chyba sensu nie ma). Wtedy jak ono nie skutkuje zazwyczaj szuka sie głębiej.
    Byle nie polecać dr Cygal jako immunologa.
    Mnie zawiodła w kwestii stymulacji do ivf a to mogło zaważyć na ilości komórek do pobrania.To bardzo fajny lekarz,jednakze,ktory doswiadczenie w nieplodnosci dopiero zdobywa (ponad rok dopiero).Ja tylko mówię co ja wiem a każdy obiera swą drogę :)

Kasia.gutek
  • Justine Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Skoro dr Janosz nie jest jeszcze immunologiem to jak miała ją polecać? To by chyba nie było fachowe prawda?
    Także nie wiem co chciałaś przekazać :)

To że inni lekarze polecają ja jako immunologa, a zgodnie z obowiązującym prawem, lekarz na specjalizacji może tak samo leczyć jak lekarz że specjalizacja.
    Gdyby jednak była taka super to moja dr by ją polecila, a wymieniła kilka innych nazwisk i dała dowolność.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Justine Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Myśle o niej ze względu na ciąże, chociaż jeszcze dwa tygodnie temu wchidził w rachubę tylko Cnota...

Do prowadzenia ciężkiej ciąży będzie super :) też miałam do niej chodzić w razie problemów, no ale Cnota jest jednak o wiele lepszy

• Justine Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Jezu tak mi zalecił Wilczyński... właśnie, żebym się nie truła cały czas tylko w II fazie cyklu i jak pozytywny test to brać dalej a jak nie to przerwa na 2 tyg... to ja już nic nie kumam :(
    pytałam bardziej pod kątem ile czasu musi minąć od zaprzestania brania ,żeby wyniku insuliny nie zaburzyły

Albo bierz ten steryd albo nie bierz. To co robisz to rollercoaster dla nadnerczy.
    Jaka masz dawkę? I jaki ten steryd bierzesz?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    To że inni lekarze polecają ja jako immunologa, a zgodnie z obowiązującym prawem, lekarz na specjalizacji może tak samo leczyć jak lekarz że specjalizacja.
    Gdyby jednak była taka super to moja dr by ją polecila, a wymieniła kilka innych nazwisk i dała dowolność.
    Nigdzie w necie nie widzę wzmianki że się specjalizuje, krótka notka o tym że zajmuje się poronieniami o podłożu immunologicznym. Rok czasu to w sumie szmat czasu u lekarza który się uczy, więc może teraz ja polecają a wtedy jeszcze nie.
    Mniejsza, dla mnie to jasne że jeśli chcę konkretów idę stricte do immunologa a od takiego gina oczekuję i tak ogarnięcia tematu. Mój poprzedni nie potrafił w ogóle tego zrobić tylko spisać nr telefonów do 2 immuno i tyle, teraz czekam sobie do listopada...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2017, 09:03

‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ