X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Ja jestem po wizycie u dr Sachy. Nie wiem czy ktoras z Was u niego była i jesli tak to kiedy i gdzie.
    Otoz dr nie uznaje badan na mutacje genetyczne, te ktore u mnie wystapiły mam sie nimi nie przejmowac, nie brac metyli i homocysteine mam ok i nie zbijac (wynik 11, dodam ze gin kazała zbijac betainą i kazała też brać metyle, chodzę do kliniki w Katowicach).
    Wynikow ogolnie miałam niewiele, bo tylko subpopulacje limfocytów NK, ktore rowniez nic nie wnoszą według doktora no i moje Ana1 i Ana2: mam zbadać Ana3, bo Ana2 mam graniczne. Zlecony mi tez został do zbadania panel na krzepliwosc i trombofilie by sprawdzic, ze bede potrzebowała heparyny w ciazy - bo Pai1 homo nic a nic nie mówi i nie udowodniono, że heparyne powinno sie w takim przypadku podawać.
    Oczywiscie te badania ktore i Wy miałyście/macie badane czyli test MLR (cross match), KIR i test mikrocytotoksyczny. Te 2 badania, oprócz kir, mamy zrobic koniecznie razem z mezem (Prokocim).
    Z wynikami dopiero sie moge pokazac, zadnych innych zalecen, recept nie dostałam.
    Tak wiec posiadłam praktycznie te sama wiedzie ktora mam od was, tyle ze zabuliłam trochę :P
    Co lekarz, to inne podejście. Nie ogarniemy tego swoimi umysłami ;)

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • ane3kaa Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Ja jestem po wizycie u dr Sachy. Nie wiem czy ktoras z Was u niego była i jesli tak to kiedy i gdzie.
    Otoz dr nie uznaje badan na mutacje genetyczne, te ktore u mnie wystapiły mam sie nimi nie przejmowac, nie brac metyli i homocysteine mam ok i nie zbijac (wynik 11, dodam ze gin kazała zbijac betainą i kazała też brać metyle, chodzę do kliniki w Katowicach).
    Wynikow ogolnie miałam niewiele, bo tylko subpopulacje limfocytów NK, ktore rowniez nic nie wnoszą według doktora no i moje Ana1 i Ana2: mam zbadać Ana3, bo Ana2 mam graniczne. Zlecony mi tez został do zbadania panel na krzepliwosc i trombofilie by sprawdzic, ze bede potrzebowała heparyny w ciazy - bo Pai1 homo nic a nic nie mówi i nie udowodniono, że heparyne powinno sie w takim przypadku podawać.
    Oczywiscie te badania ktore i Wy miałyście/macie badane czyli test MLR (cross match), KIR i test mikrocytotoksyczny. Te 2 badania, oprócz kir, mamy zrobic koniecznie razem z mezem (Prokocim).
    Z wynikami dopiero sie moge pokazac, zadnych innych zalecen, recept nie dostałam.
    Tak wiec posiadłam praktycznie te sama wiedzie ktora mam od was, tyle ze zabuliłam trochę :P

to samo usłyszałam od dr Sydora :)

KIR nieobecne: 2DS1, -2DS5, 2DL5(gr.1) - Genotyp KIR BX
    NK: 15%
    MTHFR A1298 dodatnie heterozygota, PAI-1 dodatnie heterozygota, ANA1 dodatnie, Homocysteina 10,4, Hashimoto i niedoczynność tarczycy, problem z podwyższoną glukozą.
    3 poronienia: 9 tydzień,6 tydzień, 4 tydzień.
  • kinga27.30 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei byłam w 3city u dr Suchanek, na homocysteinę (9,94) dała mi kwas foliowy 5mg + pozwoliła na kontynuację przyjmowania ogromnych dawek wit. b (zaleconych akurat przez neurologa) - po miesiącu spadła na około 8,8 , więc jakiś progres jest. Kurację witaminą B już skończyłam i za 3 tygodnie robię ponownie badania, zobaczę jaka jest tendencja.
    Za to wracając do PAI - też ani ona, ani hematolog nie zalecili heparyny w ciąży, więc nie wiem, czy ktokolwiek bierze tą mutację pod uwagę :(

Pomijając fakt, że większość badań też sama robię :) Zresztą, jak chyba każda z nas :)

ibm2tv73nhk4mn1x.png
    2014.06. - start
    2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
    JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
    ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
    14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk) :(
    11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy <3 Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
    19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb!
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do PAI-1 to Pasnik tez ostatnio mowil, ze byl na jakims sympozjum, na ktorym mowili ze przy tej mutacji nie trzeba brać heparyny.

Selina, ile zaplacilas za wizyte?

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga obawiam się, że jak odstawisz całkiem witaminę B to homocysteina powędruje spowrotem do góry, może lepiej byłoby zażywać cały czas ale np co drugi dzień.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Co do PAI-1 to Pasnik tez ostatnio mowil, ze byl na jakims sympozjum, na ktorym mowili ze przy tej mutacji nie trzeba brać heparyny.

200zl

Bella93 lubi tę wiadomość

• kinga27.30 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo właśnie to jest jakaś cholerna karuzela... więc wcale mnie to nie zdziwi :) Przynajmniej będę miała podstawę do wypisania recepty, Neurovit dostałam tylko na receptę, a zwykła B complex chyba raczej słabo zadziała, skoro przy tak końskiej dawce spadła w ciągu miesiąca tylko o 1 jednostkę... Zaczynam przygodę z homocysteiną więc kombinuję na prawo i lewo :)
    Doprosić się kogoś o receptę, czasami graniczy z cudem...

Ja chociaż acard łykam po owu, żeby trochę rozrzedzić krew, czy pomoże? Tego nikt nie wie...

ibm2tv73nhk4mn1x.png
    2014.06. - start
    2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
    JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
    ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
    14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk) :(
    11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy <3 Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
    19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb!
  • Kasiak621 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina, ja bylam u Sachy poczatkiem roku i yez wizyta kompletnie nic nie wniosla, moze i ma dobre opinie ale jest malo konkretny. ANA 3 zrob koniecznie przy dodatnich sacha moze cie na Lodz skierowac, mi przy dodatnich ana pow ze tylko jakies drogie wlewy wchodza w gre, co do Homocysteiny to dosc dziwne ze tak ci pow u mnie dr Cygal i wczesniejsi lekarze mowili zeby koniecznie zbijac ponizej 9, jak dla mnie lepiej brac metylowane formy i byc spokojnym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 11:29

Selina lubi tę wiadomość

Lipiec 2015- Początek starań
    08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
    MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
    Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
    Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
    1/2/3 IUI :(
    1 IVF:(
    2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak621 wrote:
    dr zasugeruje jakies drogie wlewy

Kasia masz na myśli wlewy z immunoglobin? 2-3 tys za sztukę ??

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • GorzataMał Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem w ciąży! 6 tydzień. Jak pamiętacie kilka tygodni temu pytałam o kiry i allo mlr. U nas wynosi ono 0. Os gina dostałam encorton, accard, neoprin (polski clexane). Czy są tu jakieś dziewczyny albo znacie kogoś, komu z takim zestawem bez szczepień udało się utrzymać ciążę?
    Byłam umówiona do Sachy, ale zrezygnowałam z tej wizyty i z tego co widzę u Seliny, to chyba nie będę żałować. Mam za kilka dni wizytę u Paśnika.

niezapominajka2017, Bella93, lipcowka86, Bea_, Esperanza Mia, ma_pi, Flowwer, jasmina6, sylvuś, sylwia80, Fasolka77, Selina lubią tę wiadomość

X 2010 - syn
    IX 2015 - początek starań o rodzeństwo
    HSG, histero, laparo - ok; IV 2017 - I IUI :(
    VII 2017 - II IUI :(
    XI 2017 - 31 dc beta 1240 :)
    ganns65gde9ketft.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:

Mi Paśnik PAI nawet nie zlecił. Tylko V-Leiden i protrombinę, bo MTHFR już miałam, ale co do mthfr tez mówił, ze teraz raczej jeśli już to patrzy się tylko na homozygotę a heterozygoty traktuje jak pacjenta bez mutacji.

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GorzataMał wrote:
    Dziewczyny, jestem w ciąży! 6 tydzień. Jak pamiętacie kilka tygodni temu pytałam o kiry i allo mlr. U nas wynosi ono 0. Os gina dostałam encorton, accard, neoprin (polski clexane). Czy są tu jakieś dziewczyny albo znacie kogoś, komu z takim zestawem bez szczepień udało się utrzymać ciążę?
    Byłam umówiona do Sachy, ale zrezygnowałam z tej wizyty i z tego co widzę u Seliny, to chyba nie będę żałować. Mam za kilka dni wizytę u Paśnika.
    Wspaniała wiadomość gratulacje!!!! A jakie u Ciebie były główne problemy? mozesz opisać swoją sytuacje, bo nie śledziłam Twojej historii a na pewno byłoby to bardzo pomocne. Nie tylko dla mnie :) z góry dziękuje i jeszcze raz gratuluję!!!

Synek 💚 31.08.2018r.
  • GorzataMał Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola przez 2 latach absolutnie nic. Było HSG, histerolaparoskopia, laparoskopia. Wszystko super, hormony, tarczyca. Mąż doskonały. 2 iui nieudane. Mamy już jedno dziecko. Wszystko z ciąża było ok.
    W końcu na wizytę u immunologa kazano mi zrobić allo mlr - wyszło 0% hamowania. Kir genotyp Bx, ponoć nie najgorszy i nie najlepszy. A teraz bach.

X 2010 - syn
    IX 2015 - początek starań o rodzeństwo
    HSG, histero, laparo - ok; IV 2017 - I IUI :(
    VII 2017 - II IUI :(
    XI 2017 - 31 dc beta 1240 :)
    ganns65gde9ketft.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GorzataMał &&

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Kasiak621 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Kasia masz na myśli wlewy z immunoglobin? 2-3 tys za sztukę ??
    Tak, ale dr mowil mi o troche wyzszej cenie alr i tak koszt jest b. Duzy jesli trzeba ich pare zrobic

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak621 wrote:
    Tak, ale dr mowil mi o troche wyzszej cenie alr i tak koszt jest b. Duzy jesli trzeba ich pare zrobic

Mnie o nich ginekolog wspominał (przed skierowaniem do immunologa). Mówił, że jeden się robi 2 tygodnie przed transferem, w dniu transferu i później po pozytywnej becie 1 albo 2, więc w sumie miało ich być min 3 max 4.
    Tak jak mówisz robi się z tego ok 12000....

A wiesz może jaki to miał być lek podawany??

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Kasiak621 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GorzataMał wrote:

Dajesz nadzieje kochana, zelazny zestaw jednak pomaga, trzymam kciuki.

Lipcowka, nie wiem niestety jaki to lek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 12:58

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak621 wrote:
    Dajesz nadzieje kochana, zelazny zestaw jednak pomaga, trzymam kciuki.
    Ja stracilam 3ciaze na takim zestawie i nie z zerowym mlr :(

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Kasiak621 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Ja stracilam 3ciaze na takim zestawie i nie z zerowym mlr :(
    Ehhm przykro mi Bella, ja dopiero w tym cyklu taki zestaw dostane nie wiem czy pomoze ale bede sie czula troche pewniej majac go.

• Rucola Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GorzataMał wrote:
    Rucola przez 2 latach absolutnie nic. Było HSG, histerolaparoskopia, laparoskopia. Wszystko super, hormony, tarczyca. Mąż doskonały. 2 iui nieudane. Mamy już jedno dziecko. Wszystko z ciąża było ok.
    W końcu na wizytę u immunologa kazano mi zrobić allo mlr - wyszło 0% hamowania. Kir genotyp Bx, ponoć nie najgorszy i nie najlepszy. A teraz bach.
    Najważniejsze, ze się udało. Nudnej ciąży Ci życzę ;)

Synek 💚 31.08.2018r.
‹‹ 251 252 253 254 255 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ