X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Hej.
    Kochane - czy Wam podczas brania sterydu leciały mocno włosy ?
    Ja zatykam odpływ i jak po chemii mi lecą - garściami ... mam prześwity juz !!!! :(
    Tak. Ale pomogły wcierki do skóry głowy np. z orientany ajurwedyjska terapia dla włosów polecam :)

njut lubi tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Tak. Ale pomogły wcierki do skóry głowy np. z orientany ajurwedyjska terapia dla włosów polecam :)
    Co to jest ? Gdzie mogę kupić ?
    No czegoś takiego nie miałam - całe długie zdrowe włosy - lecą mi same nawet nie dotykam nie ciagne ich - odpływ zatkałam- potem patrzę na skore i tam widać już prześwity ... z dnia na dzień takie pogorszenie ;(
    suple - przecież biorę wit b complex forte- z włosami wszystko było Ok do czasu tego cholernego sterydu - masakra !!

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile dni ten steryd bierzesz ?
    Jaki masz poziom żelaza i ferrytyny bo od braków tez mogą wypadać.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Co to jest ? Gdzie mogę kupić ?
    No czegoś takiego nie miałam - całe długie zdrowe włosy - lecą mi same nawet nie dotykam nie ciagne ich - odpływ zatkałam- potem patrzę na skore i tam widać już prześwity ... z dnia na dzień takie pogorszenie ;(
    suple - przecież biorę wit b complex forte- z włosami wszystko było Ok do czasu tego cholernego sterydu - masakra !!
    Wiesz co w dobrej drogerii albo na internecie. To dobra wcierka do skóry łowy z kozieradką hamuje wypadanie, ale warto też zbadać morfologię.

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    A ile dni ten steryd bierzesz ?
    Jaki masz poziom żelaza i ferrytyny bo od braków tez mogą wypadać.
    Biorę tą wysoka dawkę -16/ czyli jak 20 encorton- 10 dzień ... zaczęły lecieć od początku ale teraz jakieś apogeum:
    Żelaza i ferrytyny nie robiłam (zrobiłam w czw tylko wapń, potas i sód - Ok). To steryd może wpływać na żelazo ??
    Podejrzewam że raczej powoduje wzrost testosteronu i stad tak mi lecą?

A propos konsultowałam z lekarzem M moja dawkę - lekarz od lat leczy sterydami wiec sie zna - odradziła branie tak wysokiej dawki po crio - nie wolno - zaszkodzi!
    A moj dr uparty, ze każdy bierze 20 i to norma - No nie mogę ... tak jak mi na noc zalecił (???) :(
    I co robić ?????

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Wiesz co w dobrej drogerii albo na internecie. To dobra wcierka do skóry łowy z kozieradką hamuje wypadanie, ale warto też zbadać morfologię.
    Orientana ? Orientana, Ajurwedyjska terapia do włosów? Cała seria czy tonik ?? Cena spoko - tylko co mam kupić ??
    Jak stosujesz ??

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Biorę tą wysoka dawkę -16/ czyli jak 20 encorton- 10 dzień ... zaczęły lecieć od początku ale teraz jakieś apogeum:
    Żelaza i ferrytyny nie robiłam (zrobiłam w czw tylko wapń, potas i sód - Ok). To steryd może wpływać na żelazo ??
    Podejrzewam że raczej powoduje wzrost testosteronu i stad tak mi lecą?

A propos konsultowałam z lekarzem M moja dawkę - lekarz od lat leczy sterydami wiec sie zna - odradziła branie tak wysokiej dawki po crio - nie wolno - zaszkodzi!
    A moj dr uparty, ze każdy bierze 20 i to norma - No nie mogę ... tak jak mi na noc zalecił (???) :(
    I co robić ?????

Nie wiem czy ma wpływ steryd na żelazo, ale wiem ze niedobór ferrytyny powoduje wypadanie włosów.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • SusieOne Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Orientana ? Orientana, Ajurwedyjska terapia do włosów? Cała seria czy tonik ?? Cena spoko - tylko co mam kupić ??
    Jak stosujesz ??
    Tak to tonik do włosów jesli chcesz możesz też szampon bo są fantastyczne. Ja stosowałam przed myciem minimum godzinę albo na całą noc jak rano myłam, nie przetłuszcza super "chłodzi" psikałam na głowę i wmasoywałam delikatnie ruchami okrężnymi taki masaż głowy i naprawde ten konkretny mi bardzo pomógł zawiera shikakai i kozieradke indyjskie zioła przeciw wypadaniu

sylwia80, Ciasteczko77, njut lubią tę wiadomość

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Tak to tonik do włosów jesli chcesz możesz też szampon bo są fantastyczne. Ja stosowałam przed myciem minimum godzinę albo na całą noc jak rano myłam, nie przetłuszcza super "chłodzi" psikałam na głowę i wmasoywałam delikatnie ruchami okrężnymi taki masaż głowy i naprawde ten konkretny mi bardzo pomógł zawiera shikakai i kozieradke indyjskie zioła przeciw wypadaniu
    Ok - dzieki - jutro kupuję i zrobię też krew- poziom ferrytyny i Tsh (ostatnio przed leczeniem było 1.2) ale czort wie co mi steryd zrobił.
    Słuchajcie - nie ufam mojemu lekarzowi co do sterydu - nieprawda, że każdy bierze 20 mg do 12 tyg ciąży !!! To za wysoka dawka. Wierze tej dr, która od 20 lat leczy sterydami i ma pacjentki w ciąży ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Susie_ jak stosowałaś ten olejek ?? Jak często w tygodniu ?
    Jak psikalas go? Chodzi o ten: https://www.drogerienatura.pl/orientana-ajurw.terapia-d-wlosow-105ml.html

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny biorące sterydy - ślicznie proszę -podajcie mi swoje dawki dobowe i nazwę leków. Błagam !!!

Czy lekarze mowili Wam jakie postępowanie ze sterydem po zajściu w ciąże (pozytywna beta?).

• SusieOne Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Susie_ jak stosowałaś ten olejek ?? Jak często w tygodniu ?
    Jak psikalas go? Chodzi o ten: https://www.drogerienatura.pl/orientana-ajurw.terapia-d-wlosow-105ml.html

https://www.superpharm.pl/orientana-4930.html?gclid=Cj0KCQjwtb_bBRCFARIsAO5fVvF7AQxjJXzy98XGuYe0m9NjDfl_LAv97fX7VmBLYdvWnMPprD4KP_MaAjj7EALw_wcB

ten <3
    Nie ma olejów , więc nie tłuści można miedzy myciem stosować. Z olejów polecam rycynowy (20 % na porcję bo jest mega gęsty) z olejem musztardowym. Oba działają silnie na porost, na wypadanie, świetne oleje.

Ja mam 10 mg encorton i to jest max co mi dadzą, taka sama dawka w ciąży.

Dziewczyny u mnie wysyp krostek cała broda po obu stronach nie miewam takiego czegoś nigdy. Zawsze używam naturalnych kosmetyków do buzi.... nic chemicznego. Myślicie, że hormony?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2018, 15:57

ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Angelius Provita
  • Jvm Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Dziewczyny biorące sterydy - ślicznie proszę -podajcie mi swoje dawki dobowe i nazwę leków. Błagam !!!

Czy lekarze mowili Wam jakie postępowanie ze sterydem po zajściu w ciąże (pozytywna beta?).
    7 tc 20 mg encortonu, nie wiem kiedy zmniejsze dawkę. Prawdopodobnie po 12 tc.

edloteh lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jvm wrote:
    7 tc 20 mg encortonu, nie wiem kiedy zmniejsze dawkę. Prawdopodobnie po 12 tc.
    Dziękuje. Czemu dostałaś taka dawkę ? Chorujesz na chorobę autoimmuno teraz - masz zaostrzenie choroby lub robiłaś badania na immunologie i masz ku temu jakieś medyczne uzasadnienie?
    Ja dostałam taka dawkę profilaktycznie - bez podstawy (choroby, aktualnych badań- sprzed kilku lat mam i były Ok )- dlatego pytam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    https://www.superpharm.pl/orientana-4930.html?gclid=Cj0KCQjwtb_bBRCFARIsAO5fVvF7AQxjJXzy98XGuYe0m9NjDfl_LAv97fX7VmBLYdvWnMPprD4KP_MaAjj7EALw_wcB

ten <3
    Nie ma olejów , więc nie tłuści można miedzy myciem stosować. Z olejów polecam rycynowy (20 % na porcję bo jest mega gęsty) z olejem musztardowym. Oba działają silnie na porost, na wypadanie, świetne oleje.

Ja mam 10 mg encorton i to jest max co mi dadzą, taka sama dawka w ciąży.

Dziewczyny u mnie wysyp krostek cała broda po obu stronach nie miewam takiego czegoś nigdy. Zawsze używam naturalnych kosmetyków do buzi.... nic chemicznego. Myślicie, że hormony?
    Dzieki !!! Musze go kupić :)
    Co do encorton - dawka bezpieczna w ciąży (jako Max) -tak mówił dr M.
    Ale Ty masz uzasadnienie tej dawki.
    I to rozumiem.

Krostki - Yhm - maść cynkowa- ale to na ostre stany - ja robię peelingi (ziaja pro).
    Niestety broda= hormony - potwierdziła mi kosmetyczka bo też miałam wysyp na brodzie i za nic nie chciały zejść

• Jvm Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Dziękuje. Czemu dostałaś taka dawkę ? Chorujesz na chorobę autoimmuno teraz - masz zaostrzenie choroby lub robiłaś badania na immunologie i masz ku temu jakieś medyczne uzasadnienie?
    Ja dostałam taka dawkę profilaktycznie - bez podstawy (choroby, aktualnych badań- sprzed kilku lat mam i były Ok )- dlatego pytam.
    Miałam podwyższone NK i łuszczycę. Z tego co czytałam na różnych grupach dr Suchanek przepisuje taka dawkę kobietom z wysokimi NK i każe odstawić stopniowo po 12 tyg

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:

8 mg Metypredu, w dawce podzielonej 4 mg rano i 4 w południe. W ciąży miało być tak samo.

• Ewa1984 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:

Ja biore teraz 10mg Encortonu rano po sniadaniu. W przypadku ciazy mam brac do 12 tyg a pozniej stopniowo schodzic ze sterydu.
    Mam ANA dodatnie i CD4/CD8 2.1 NK 11%

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2018, 17:55

c55frjjgkyizwxfz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja nie mam chorob ani wyników uzasadniających 16 mg metypred (czyli 20 mg encorton).
    Lekarz chce trzymać taka dawkę minum do 12 tc.
    On mi to dał profilaktycznie :(

• Jvm Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Dziewczyny ja nie mam chorob ani wyników uzasadniających 16 mg metypred (czyli 20 mg encorton).
    Lekarz chce trzymać taka dawkę minum do 12 tc.
    On mi to dał profilaktycznie :(
    Dziwne podejście. Dr Suchanek daje dużą dawkę, ale zawsze na podstawie badań. Jeśli nie masz wysokich nk to jak odstawisz to nic złego nie powinno się stać.

‹‹ 672 673 674 675 676 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ