In vitro start sierpień 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnybrenya77 wrote:Nie rycz Berbec. Herterozygote w tym genie MTHFR ma 40% kaukaskiej populacji - nie napisali tego w opisie do wynikow? W porzadku wszystko jest.
Już mnie brzuch z nerwów boli i co tylko, zaraz rumianek i leżakowanie.
W porządku jak sie trułam kwasem 3 miesiące, a i jeszcze problemy z zagnieżdzeniem i donoszeniem mogą być.
No dobra już nie rycze, dzięki Brenya -
Z tym truciem to sie nie martw, bo kwas foliowy sie normalnie wysikuje. Sa jakies zapasy w watrobie zdaje sie, ale tego wg mojej wiedzy (niech mnie ktos poprawi) przedawkowac sie nie da za bardzo.
W wielkiej brytanii nikt konceptu metylowanego kwasu foliowego nie zna. Przy heterozygocie dali mi po prostu konska dawke kwasu foliowego i vit B12 przed punkcja (bo wtedy zrobilam test i panika byla) i tyle. Mutacja oznacza, ze enzym jest po prostu malo wydajny, wiec daje sie wyzsze dawki kwasu, zeby enzym zdarzyl go przerobic, zanim kwas zostanie wysikany.
Wg mojej wiedzy ta mutacja jest wazna tylko pod katem wlasciwego poziomu kwasu foliowego w celu zapobiegania wadom rozwojowym takich jak spina bifida oraz jakosci komorek jajowych (kwas foliowy wplywa na prawidlowa naprawde uszkodzen w DNA). Nie bardzo wiem jak mialaby wplywac na zagniezdzanie i donoszenie - z mojego glebokiego researchu recurrent implantation failure przez ostatnie lata ani razu nie natknelam sie na publikacje wykazujaca zwiazek kwasu foliowego a zagniezdzania i donaszania. Pewnie jedynie posrednio (vide: jakosc komorek jajowych).
Berbeć, Freyja lubią tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
nick nieaktualnybrenya77 wrote:Z tym truciem to sie nie martw, bo kwas foliowy sie normalnie wysikuje. Sa jakies zapasy w watrobie zdaje sie, ale tego wg mojej wiedzy (niech mnie ktos poprawi) przedawkowac sie nie da za bardzo.
W wielkiej brytanii nikt konceptu metylowanego kwasu foliowego nie zna. Przy heterozygocie dali mi po prostu konska dawke kwasu foliowego i vit B12 przed punkcja (bo wtedy zrobilam test i panika byla) i tyle. Mutacja oznacza, ze enzym jest po prostu malo wydajny, wiec daje sie wyzsze dawki kwasu, zeby enzym zdarzyl go przerobic, zanim kwas zostanie wysikany.
Wg mojej wiedzy ta mutacja jest wazna tylko pod katem wlasciwego poziomu kwasu foliowego w celu zapobiegania wadom rozwojowym takich jak spina bifida oraz jakosci komorek jajowych (kwas foliowy wplywa na prawidlowa naprawde uszkodzen w DNA). Nie bardzo wiem jak mialaby wplywac na zagniezdzanie i donoszenie - z mojego glebokiego researchu recurrent implantation failure przez ostatnie lata ani razu nie natknelam sie na publikacje wykazujaca zwiazek kwasu foliowego a zagniezdzania i donaszania. Pewnie jedynie posrednio (vide: jakosc komorek jajowych).
dziękuję Ci jak nie wiem co, a powiedz mi jeszcze to mi wyszło z badania kariotypów? Bo ja nie robiłam typowo MTHFR, tylko celiakie, laktoze, kariotypy i trombofilie i dziś jest dopiero 12 dni od pobrania, więc to nie kariotypy jeszcze (chyba) -
Berbeć wrote:dziękuję Ci jak nie wiem co, a powiedz mi jeszcze to mi wyszło z badania kariotypów? Bo ja nie robiłam typowo MTHFR, tylko celiakie, laktoze, kariotypy i trombofilie i dziś jest dopiero 12 dni od pobrania, więc to nie kariotypy jeszcze (chyba)
Badanie MTHFR robi sie stanardowo w pakiecie na trombofilie - to sa badania pewnych czynnikow i genow, ktore masz. Nie sa to kariotypy. Kariotyp to zestaw chromosomow jakie posiadasz. Powinnas miec 46XX. Wiec moze jeszcze chwile musisz poczekac na wyniki.Berbeć lubi tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
nick nieaktualnyBerbeć wrote:Już mnie brzuch z nerwów boli i co tylko, zaraz rumianek i leżakowanie.
W porządku jak sie trułam kwasem 3 miesiące, a i jeszcze problemy z zagnieżdzeniem i donoszeniem mogą być.
No dobra już nie rycze, dzięki Brenya
Żebyś Ty widziała moja wirusologie Cytomegalie miałam chyba ponad 500!
Tylko toxo nie miałam ...
mutacja nie martw sie - metylowane brać i bedzie Ok !!
A też nie wiesz jak Ci sie wchłaniał zwykły kwas - robiłaś poziom ? Bo jeżeli by był znacznie przekroczony oznacza że sie nie wchłania.
Napije sie z Toba rumiankuWiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 18:13
Berbeć lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykalade wrote:Już jestem w ciąży:D podali jeden, idealny książkowy zarodek. Mamy jeszcze jednego sprintera, który pewnie jutro już będzie blastka i pójdzie do mrożenia. I 3 jeszcze niezdecydowane, które będą jeszcze obserwowane.
Też miałyście zalecenie po transferze tylko siedzenie/leżenie?
I kciuki za mrożenie !!!
U mnie zalecenie tylko sie trochę oszczędzać - nie dźwigać
Ale nie leżeć ja każdego dnia dużo łaziłam i w ogóle nie siedziałam w domu
Njut- to wyśpij się porządnie dobrze, że już po - teraz oby było dużo ładnych zarodków !!
kalade lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Berbeć wrote:Już mnie brzuch z nerwów boli i co tylko, zaraz rumianek i leżakowanie.
No dobra już nie rycze, dzięki Brenya
U mnie była rubella 400 IU/ml i lekarzowil że to dobrze. Też mam mutacje hetero, jak się dowiedziałam i zaczęłam o tym czytać byłam przerażona, ale okazuje się że to nic takiego i połowa populacji to ma.Berbeć lubi tę wiadomość
moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
nick nieaktualnyevkill wrote:Jak będziesz robic homocysteine to najlepiej zbadaj jeszcze kwas foliowy, Wit D i B12.
U mnie była rubella 400 IU/ml i lekarzowil że to dobrze. Też mam mutacje hetero, jak się dowiedziałam i zaczęłam o tym czytać byłam przerażona, ale okazuje się że to nic takiego i połowa populacji to ma.
Kwasu i.homocyst nigdy jeszcze nie robilamWiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 21:41
evkill lubi tę wiadomość
-
Berbeć wrote:Wit D mam 50 a zakres jest poxiom wystarczajacy 30-100, a b12 599 a zakres 191-663 , to dobrze ?
Kwasu i.homocyst nigdy jeszcze nie robilamWiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 21:47
Berbeć lubi tę wiadomość
moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyevkill wrote:Wygląda na to że tak, ja swoje wyniki będę miała w środę. Ostatnio miałam mało kwasu foliowego a homocysteine 17, gdzie norma jest 11. Bierzesz witD? Ja biorę 2000j. Chyba niepotrzebnie się zdenerwowalas tymi wynikami, będzie dobrze kochana.
Wit D biore 4000, kwas właściwy jutro kupie. A za tymi wynikami homocysteiny dlugo sie czeka? I jak bedzie za wysoka to co zrobic ?
A jeszcze co z ta implantacja zarodka ? Bo mi.znajoma mowi, ze jej.immunolog twierdzi, ze.moze byc problemWiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 22:01
-
Ciasteczko77 wrote:Kalade / jak się czujesz ? kiedy beta planowana ?
Masz zalecenie leżeć ?
Betowac mam 3 września, ale nie wiem czy wytrzymam..Ciasteczko77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykalade wrote:Dobrze, ale staram się nie nakręcać wczoraj miałam trochę polegiwac i się nie przemęczać, ale dzisiaj już normalnie, tylko bez dźwigania. No i zero seksu przez 5 dni, mąż niepocieszony:D
Betowac mam 3 września, ale nie wiem czy wytrzymam..
To uważaj na siebie! Daj znać jak będziesz mieć jakieś objawy.
Rety - ja każdego ranka budzę się z jakimiś obawami, lękami i nerwami zaczyna mnie to męczyć i co gorsza czuje to napięcie i stres w sobie. Musze dr powiedzieć bo to chyba niezbyt dobrze. Psychika siada plus hormony i mamy efekt.
-
Ciasteczko77 wrote:Tylko 5 dni abstynencji ? my mamy min 14 ... ech
To uważaj na siebie! Daj znać jak będziesz mieć jakieś objawy.
Rety - ja każdego ranka budzę się z jakimiś obawami, lękami i nerwami zaczyna mnie to męczyć i co gorsza czuje to napięcie i stres w sobie. Musze dr powiedzieć bo to chyba niezbyt dobrze. Psychika siada plus hormony i mamy efekt. -
nick nieaktualnykalade wrote:Kochana, staraj się o tym nie myśleć. Nic już nie zależy od Ciebie, nie masz na to wpływu. Możesz tylko czekać i wierzyć, że będzie dobrze. Nie denerwuj się, bo będziesz mieć nerwowe dziecko!:p
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny