X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro start sierpień 2018
Odpowiedz

In vitro start sierpień 2018

Oceń ten wątek:
  • njut Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbeć wrote:
    No nie żartuj, no chyba im też zależy, żeby statystyki były dobre. Nie twierdzę, że nie robią tego ze względu na swój włąśny biznes, ale bez przesady .
    Nie żartuję. Miałam do czynienia z 3 klinikami. Potwierdzam to co pisze Frelcia odnośnie lekarzy z Provity.
    Niestety nie ma czegoś takiego jak statystyki IVF - każda klinka może wziąć pod uwagę inne parametry. Na dzień dzisiejszy jest to nieporównywalne, boo są prywatne placówki.

Frelcia_, edloteh lubią tę wiadomość

STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie są sklecone przypadkowe badania :) to są podstawy. IVF to przecież nie zabawa :)

ale.... takiego podejścia nabywa się z czasem. Przecież zawsze może się udać za pierwszym razem i to bez żadnej diagnostyki.

ja_tu_tylko_na_momencik lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak się ma kwestia „ważności” badań - tzn ja robiłam ana immunologie pare lat temu i rzekomo nie są już wiarygodne ..
    Trombo rok temu - i też może być nieaktualne (poza mutacjami)?
    Czyli powinnam powtarzać każdego roku... plus wdrażać leczenie ?
    :(
    Oj nie chce i tym się martwić ...
    Jutro mnie już czeka nerwówka ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 10:23

Berbeć, Ciasteczko77 lubią tę wiadomość

• Szapiro Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Berbeć, Frelcia w większości klinik nie robi się diagnostyki, bo wtedy klinika mniej zarobi na IVF ;)
    Ja uważam, że diagnostykę trzeba robić niezależnie i ewentualnie konsultować w klinice. Na pewno nie można poddawać się ślepo zaleceniom kliniki... ich interes jest inny niż nasz.
    No trochę się nie zgodzę... klinikom tez chodzi o statystyki..mnie się uda to każdemu polecę właśnie to miejsce ...taki szeptany marketing kieruje pacjentów

Berbeć, klamka lubią tę wiadomość

Szs
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbeć wrote:
    Lepiej nie pokazywać tego dziewczynom, które zaczynają, bo w życiu nie podejdą:P
    ps. Są tu takie co te WSZYSTKIE badania miały?
    Nie wiem czy znajdzie się tu ktoś kto miał wszystkie, bo jak pewnie zauważyłaś na liście są punkty które trzeba zrobić w przypadku kiedy inne punkty są złe.
    Jest tu nas trochę, które maja 90% listy kompletnej. Ciężki kaliber, niestety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 19:24

Frelcia_ lubi tę wiadomość

• njut Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze odnośnie badań nasienia. Jak zaczynaliśmy 9 lat temu pierwsze badania wychodziły ok. 4 lata później robiliśmy bardziej zaawansowane badania do IVF i też ok. Po kolejnych 5 latach dowiedzieliśmy się o HBA i FDNA. Podstawowe badania znowu wyszły ok ale FDNA podwyższone... Mój przypadek nie jest jednostkowy. U większości wychodzi problem z HBA.
    Także trzeba robić badania, które aktualnie są dostępne i polecane.

Niestety mi nie miał kto doradzić. Diagnozowałam się latami, na koniec szukałam sama. Mając obecną wiedzę nigdy, przenigdy nie podeszłabym do IVF bez pełnej diagnostyki.

Frelcia_, edloteh lubią tę wiadomość

2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    moja historia leczenia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Ja miałam dużą większość z tej listy ;)
    pokusiłam się o przeanalizowanie i ja też miałam większość z tej listy .

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

njut, edloteh, Ciasteczko77, Berbeć lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    A jak się ma kwestia „ważności” badań - tzn ja robiłam ana immunologie pare lat temu i rzekomo nie są już wiarygodne ..
    Trombo rok temu - i też może być nieaktualne (poza mutacjami)?
    Czyli powinnam powtarzać każdego roku... plus wdrażać leczenie ?
    :(
    Oj nie chce i tym się martwić ...
    Jutro mnie już czeka nerwówka ...
    Weź już kochana przestań stresować swojego kropka!
    Za piękną betę jutro ✊️✊️✊️

I tak, badania immuno się zmieniają. Że coś było ujemne nie znaczy że teraz jest takie samo.

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

• njut Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szapiro wrote:
    No trochę się nie zgodzę... klinikom tez chodzi o statystyki..mnie się uda to każdemu polecę właśnie to miejsce ...taki szeptany marketing kieruje pacjentów
    Czy ja wiem czy w przypadku IVF szeptany marketing się sprawdza. Ja np nie mówię o tym, że leczę się w klinice. Jedyna moja aktywność to tu na forum.
    Obecną klinikę wybrałam na podstawie podejścia do pacjenta a nie statystyk.

moja historia leczenia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DOKŁADNIE ! Weźcie to jako poradę od młodej weteranki :) Daleko mi do złośliwości. Ja sama mam dopiero 1 nieudane IVF za sobą a są takie kobiety, które starają się latami.. i warto też być psychicznie na to przygotowanym.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

• evkill Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile kosztuje dopłata do pICSI?

moja historia

"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja_tu_tylko_na_momencik wrote:
    Wtrącę się tylko na sekundę ;)
    Co do badań nasienia zgadzam się z Frelcią.
    U mojego M. ogólne badanie nasienia w normie, liczebność spoko, morfologia też.
    W Salve zalecono nam na 1. wizycie żebyśmy dodatkowo zrobili właśnie fragmentację DNA plemnika oraz test HBA.
    Za badania zapłaciliśmy ok. 500zł. łącznie i całe szczęście, że je zrobiliśmy!
    Bo okazało się, że fragmentacja podwyższona i HBA za niskie.
    I zwykle ICSI, które nam proponowano od razu zmieniono na pICSI, bo z naszym wynikiem HBA już na starcie mielibyśmy pod górkę.
    A przypomnę, że ogólne badanie nasienia wyszlo bardzo ok!!

Uważam, że warto zrobić dodatkowe badania, wydacie 500-1000zł., a nie 10.000zł. za zawaloną procedurę.

Widzę, że to stosunkowo młody wątek, zajrzałam tylko dlatego, że zobaczyłam znajomy nick. Sama jestem po dwóch procedurach IVF, a teraz po IVF z KD także troszkę pojęcia już mam. Dziewczyny warto zajrzeć na bardziej rozwinięte wątki, chociażby ogólne IVF albo In vitro start w styczniu 2018 - tam dziewczyny są oblatane w temacie i na pewno udzielą Wam odpowiedzi na każde pytanie!
    Wszystkie kiedyś "zaczynałyśmy".
    Nie są to żadne złośliwości Kochane, tylko czyste porady od serca, porady "weteranek".
    U nas większości badan nie zlecają tylko omijają z góry ew. "problemy", np. od razu w standardzie jest ICSI (bo rozumie, że to się stosuje kiedy jest to o czym mówiecie, czyli niewłaściwe HBA np) albo np suplementacja folianem (bez konieczności robienia testów DNA-wręcz dostalam opr od dr, że brałam co innego ) w zasadzie z tego co zauważyłam też w standardzie jest badanie zarodków, ale ja się jeszcze na to nie zdecydowałam.

edit. a nie sorry, wy mówicie o pICSI a ja o ICSI

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 19:36

• njut Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Ja miałam dużą większość z tej listy ;)
    Nie miałam 17OH progesteron i SHBG :)

A tak troszkę z uśmiechem, to trzeba z rozsądkiem podchodzić do badań. Niedawno na wątku immunologicznym pojawiła się dziewczyna, która miała rozpocząć szczepienia a po czasie przyznała się, że ma problem z owulacją... także nie można fiksować :)

Lista jest bardzo dobrze przygotowana, ja bym jej nie zignorowała ;)

moja historia leczenia
  • Szapiro Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    njut wrote:
    Czy ja wiem czy w przypadku IVF szeptany marketing się sprawdza. Ja np nie mówię o tym, że leczę się w klinice. Jedyna moja aktywność to tu na forum.
    Obecną klinikę wybrałam na podstawie podejścia do pacjenta a nie statystyk.
    A ja mówię ze udalo mi sie tam a tam nie udalo i ponad 10..moze nawet więcej koleżek/kuzynek/zon kolegow wysłaliśmy do Provity

Szs
  • Szapiro Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps większość juz zaciazyla/urodzila :)

Szs
  • evkill Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klinika Bocian Warszawa 600zł
    Czyli tyle samo co badanie HBA to nie lepiej od razu zrobić ivf ta metodą? Zdarzyła mi też zobaczyć że w niektórych klinikach nie dopłaca się do tej metody.

Berbeć lubi tę wiadomość

moja historia

"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wtrącę się tylko na sekundę ;)
    Co do badań nasienia zgadzam się z Frelcią.
    U mojego M. ogólne badanie nasienia w normie, liczebność spoko, morfologia też.
    W Salve zalecono nam na 1. wizycie żebyśmy dodatkowo zrobili właśnie fragmentację DNA plemnika oraz test HBA.
    Za badania zapłaciliśmy ok. 500zł. łącznie i całe szczęście, że je zrobiliśmy!
    Bo okazało się, że fragmentacja podwyższona i HBA za niskie.
    I zwykle ICSI, które nam proponowano od razu zmieniono na pICSI, bo z naszym wynikiem HBA już na starcie mielibyśmy pod górkę.
    A przypomnę, że ogólne badanie nasienia wyszlo bardzo ok!!
    Niestety, te badania są często bagatelizowane przez lekarzy :(
    Także dziewczyny które jesteście na początku waszej drogi, tuż przed startem in vitro.... wyślijcie waszych Panów na badania :)
    Koszt badań w porównaniu ze źle dobrana procedura wyboru plemników przy invitro jest niewielki. A daje ogromna wiedzę i większa szanse na powodzenie.

klamka, ja_tu_tylko_na_momencik, Frelcia_ lubią tę wiadomość

‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ