X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro start w 2017
Odpowiedz

In vitro start w 2017

Oceń ten wątek:
  • pola80 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mietata, moge wiedzieć do kogo w Novum chodzisz? Ja mam zagwozdkę z tą inseminacją; dziś dostałam okres i w zależności od wyniku posiewu mam umawiać się na HSG (przy moich notorycznych stanach zapalnych boję się tego badania); wysłuchałam lekarza, rozumiem tok postępowania ale boje się, że tracimy czas a AMH dalej spada. Cały czas zastanawiam się czy nie prosić o in vitro. Ja chodzę to PZ.

eaobezd.png
    AMH 0,37 listopad 2016
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola80 wrote:
    Mietata, moge wiedzieć do kogo w Novum chodzisz? Ja mam zagwozdkę z tą inseminacją; dziś dostałam okres i w zależności od wyniku posiewu mam umawiać się na HSG (przy moich notorycznych stanach zapalnych boję się tego badania); wysłuchałam lekarza, rozumiem tok postępowania ale boje się, że tracimy czas a AMH dalej spada. Cały czas zastanawiam się czy nie prosić o in vitro. Ja chodzę to PZ.
    Idź z lekarzem na kompromis, jedna inseminacji a później in vitro. Jak ma się udać poprzez inseminację to się uda za pierwszym razem , jak ma się nie udać to i 10 możesz robić a się nie uda. Inseminacja swoje kosztuje ,więc kasę tez możesz w to wpompować niepotrzebnie. Lepiej ta kasę dołożyć do in vitro. Ale jak zrobisz zależy tylko od Ciebie :)

• pola80 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa,

ja się boję tej wygasającej rezerwy; kosztów też oczywiście; i nie jestem z osób, które na siłe coś forsują - tym bardziej, że wiara w lekarza jest na tym etapie bardzo potrzebna; toteż na pierwszej wizycie nie upierałam się przy in vitro, teraz boję się podważyć to co ustaliliśmy; kompromis być może będzie wyjściem; dziękuję bardzo za wszystkie rady

eaobezd.png
    AMH 0,37 listopad 2016
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też nie bawiłabym się w inseminację, tylko od razu podchodziła do ivf
    lady_pink- witaj i tu :)

lady_pink lubi tę wiadomość

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola80 wrote:
    Morwa,

ja się boję tej wygasającej rezerwy; kosztów też oczywiście; i nie jestem z osób, które na siłe coś forsują - tym bardziej, że wiara w lekarza jest na tym etapie bardzo potrzebna; toteż na pierwszej wizycie nie upierałam się przy in vitro, teraz boję się podważyć to co ustaliliśmy; kompromis być może będzie wyjściem; dziękuję bardzo za wszystkie rady
    Kompromis w tej sytuacji będzie najlepszym wyjściem. Jak się nie powiedzie inseminacja (czego oczywiście Ci nie życzę) to powiedz lekarzowi ,że to nie na twoje siły , że obawiasz się kolejnej porażki, na którą nie chcesz tracić czasu i chcesz podejść do in vitro. Niech to będzie Twoja alternatywa , plan b, bo plan a jest taki ,że zajdziesz podczas pierwszej i zarazem ostatniej inseminacji :)

• Morwa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Jeśli nasienie jest ok to inseminacja raczej jest bezcelowa. Jeśli nie ma bariery finansowej to ja bym się nie zastanawiała tylko szła od razu w In vitro i tu nie ma co czekac skoro AMH tak nisko. No i niestety przy takich wynikach nie ma refundacji więc cała procedura będzie droższa o te 2-3 tys. niż z refundacją.

Ja za to przez wysokie AMH się słabo stymuluje. I weź tu wysokie źle, niskie źle :P
    Niekoniecznie. Nie zapominajmy o możliwości wrogiego śluzu ;) wtedy i super nasienie może nie dać rady , a inseminacja to ominie ;)

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola a do IUI masz być stymulowana? Pamiętaj, że każda stymulacja wpływa na rezerwę.

Morwa lubi tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • pola80 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD,
    nie wiem co ze stymulacją; czy na naturalnym cyklu czy nie; nie spytałam - jestem zupełnie nowa w tych tematach; wiem, że stymulacja wpływa na rezerwę niestety; lekarz powiedział, że zobaczymy co robimy po HSG, ale jak pisałam proponował najpierw inseminację

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 14:54

eaobezd.png
    AMH 0,37 listopad 2016
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zrobiła najpierw HSG. Jeśli masz niedrożne jajowody to nie masz szans na ciążę przez inseminacje. Zresztą to badanie pokazuje też macice, myślę, że warto je zrobić. Chyba w każdej klinice niepłodności wysyłają w pierwszej kolejności na HSG. Byłam w 3 - i w każdej chcieli to badanie.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • filipinka2 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2017, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania8306 wrote:
    Ja robiłam badania genetyczne z testdna, a mąż w Invikcie. Właśnie te ze śliny. Dostałaś na maila zniżkę o 100 zł właśnie na te badania?
    Zresztą musi się u was udać :-D
    dokładnie tak dostałam maila ze zniżką i zastanawiam się czy nie skorzystać. dla porównania patrzyłam ceny w klinice w szczecinie i są duże różnice.
    mam nadzieję że się uda ale plan b musi być

ania8306 lubi tę wiadomość

niepłodność idiopatyczna, 5 lat starań
    3 IUI
    09.2015 IVF 1
    11.2015 ICSI 2
    02.2016 ICSI 3
    04.2016 crio
    02.2017 ICSI 4
    04.2017 ICSI 5- 21 komórek tylko 2 blastki
    05.2017 crio blastusi +AH
    f2w33e3k1khu8fww.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2017, 11:29

Deseo, ania8306 lubią tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2017, 11:29

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata... nie pocieszasz z tą stymulacją :( oby to były tylko takie złe początki. Trzymaj się!

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 13:44

• ania8306 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ka_tarzyna trzymam kciuki za sobotę :D Ja tobie już kibicuję od wątku o iui, także jesteś chyba pierwsza z "naszego starego" wątku, także daj nam dobry przykład :D

Mysza1986 to chyba będziemy miały taki sam plan działania :)

MalaHD to ty chyba pierwsza na tym wątku ogłosisz nam radosną nowinę :D Albo Smoczyca :D

UlaFalka ciebie chyba kojarzę.. Z Wrocławia jesteś?
    Ja też mam bardzo niskie amh: kwiecień: 0,38 maj: 0,74 październik: 0,98. W między czasie miałam jedną inseminację i tak właściwie nie żałuję jej, tyle tylko że ja już byłam przebadana (HSG, HSC itd). W twoim przypadku to wszystko rozłoży się w czasie, ale ja chyba spróbowałabym ze dwie iui...

Refundacja do ivf należy się tobie, z tego co ja wiem to musi być albo AMH wyższe niż 0,7 ng/ml albo FSH w 2-3 dc poniżej 15 mlU/ml.

lady_pink a jak wcześniejsze procedury? Powodzenia :*

7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola80, UlaFalka
    Ja bym powiedziała podobnie jak dziewczyny - pójść na kompromis.
    Kupić worek suplementów na komórki: DHEA, Q10, wit. D, brać min 3 miesiące. A w między czasie zrobić z jedną IUI, potem powtórzyć AMH.
    Moja lekarka - też z novum mówi, że niskie AHM to słaba jakość komórki, nawet jak jest naturalna owulacja. Ale nie wyklucza to możliwości zapłodnienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2017, 17:10

Morwa, lady_pink lubią tę wiadomość

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • *SmoczycA* Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogłosimy razem dobrą nowine a poźniej się spotkamy na porodowce :-P

km5szbmh5pl1vtix.png
    2nn3gywlmnvu4555.png
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania8306 wrote:
    ka_tarzyna trzymam kciuki za sobotę :D Ja tobie już kibicuję od wątku o iui, także jesteś chyba pierwsza z "naszego starego" wątku, także daj nam dobry przykład :D

Wiem , wiem, pamiętam :-)
    Mam nadzieję, że w końcu nam się wszystkim uda.

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • Pola7 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    Jak podpisywałam w Novum umowę to jest ograniczenie 6 komórek, można więcej ale to chyba jeśli jest się powyżej 35rż, nie wiem muszę zerknąć w papiery. To nie jest głupie ograniczenie moim zdaniem. Klęski urodzaju boję się tak samo jak nieurodzaju i nie wiem co bym zrobiła gdybym miała np 13 zamrożonych zarodków (mam znajomą z takim dylematem..).

Czyli w zasadzie nic się nie zmieniło. W 2015 też podpisywalam umowę z takim ograniczeniem.

09.2015 - 1 ICSI :-)
    06.2016 -Mój Cud ❤

2017 - 2 ICSI - powrót po rodzeństwo-nieudany
    2018 - 3 ICSI
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2017, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2018, 10:40

‹‹ 40 41 42 43 44 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ