X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro start w 2017
Odpowiedz

In vitro start w 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuczka, a Ty zażywasz inozytol na PCOS?

nie wiem na ile te wszystkie suplementy pomagają ale jestem zdeterminowana żeby choć trochę jeszcze "podtuczyć" moje stare jajniki. może kiedyś jeszcze spróbuję z nich coś wycisnąć. Wiem że jeszcze pozostaje KD i AZ ale mam jakieś przeczucie że one też nie zechcą się we mnie zagnieździć

moją lekturą obowiązkową, poza "Ty też będziesz w ciąży" to "Dieta płodności" . poza spiruliną , ta babeczka, która jest ginekologiem ale też , bo praktykuje holistyczną medycynę, zaleca tran i dobre prebiotyki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ta berberyna to tez może być ciekawa :)

ja to już mam całą półeczkę z buteleczkami i zielskiem. jak stara czarownica. u góry moje propłodnościowe i przeciwstarzeniowe cuda a poniżej druga apteczka podtrzymująca moją geriatryczną zgraję na 16 łap

• Kuczka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha ha ha McBeal co my robimy ze swoim życiem? :p pije codziennie podwójna dawkę mio-inozytolu, ale niewiele to u mnie daje... No ale pije, co mi tam :p

No ja właśnie chciałam KD, ale lekarz powiedział mi, ze w związku z polskim prawem handel jest zakazany, to komórki sprowadzane są z Hiszpanii i znacznie spadł współczynnik przeprowadzonych procedur do uzyskanych ciąż. Gdzie dopóki robiło się u nas synchronizację cyklów biorczyni z dawczynią, to efekty były spektakularne... polecał natomiast AZ, ale póki co jesteśmy na nie... oczywiście w niedługim czasie może się to zmienić ;)

l22no7esmo71wm6e.pngl22no7esmqts28td.png

PCOS, No i niedrożność jajowodów. AMH 6,68 ng/ml (lipiec 2017)
    I-III ISCI nieudane, Gravida Płock, 2017-2018
    2019=> zmiana kliniki na Gameta Gdynia, dr Ś
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2019, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to KD nie jest ogólnodostępne w polskich klinikach, tak jak banki spermy i to jeszcze nielegalne :O to jakoś od niedawna? co za popaprany kraj

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwne rzeczy mówi Twój lekarza. U nas nie ma banków komórek. I dlatego np Invimed korzysta z banku w Hiszpanii. Ale niektóre kliniki np. Bocian, tam szukają dawczyni specjalnie dla Ciebie (cechy fenotypowe) i jak się juz znajdzie to zaczyna się stymulacja. Położne polecamy mi świeże komórki bo są lepsze niż mrożone ponieważ komórka jest materiałem który bardzo źle się rozmraża i dużo z nich się wtedy nie nadaje. I dlatego zdecydowałam się na Bociana (mimo że trzeba było czekać na dawczynie) a nie inną klinikę korzystająca z banków. Każdy z kim rozmawiałam twierdził że jeżeli problem jest w jakości komórek to KD rozwiązuje ten problem.

• Kuczka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie on na te komórki z Hiszpanii się nie pisze, bo efektywność spadła. Ale oczywiście decyzja należy do nas. A jak z Hiszpanii transportują świeża komórkę? Pogadam na ten temat jeszcze z innym lekarzem :) Aziledo a pisałam do Ciebie na priv kilka dni temu :) właśnie w tej sprawie, żebym wiedziała jak to się wszystko odbywa :) bo dla mnie temat bardzo świeży

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    McBeal wrote:
    to KD nie jest ogólnodostępne w polskich klinikach, tak jak banki spermy i to jeszcze nielegalne :O to jakoś od niedawna? co za popaprany kraj
    I kd i nasienie dawcy jest dostepne i legalne w Polsce.
    Nielegalne jest odplatne pozyskiwanie gamet, czyli kliniki nie moga placic potencjalnym dawcom przez co spadla ilosc osob, ktore chcą dawcami zostac.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Jagoda7 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aziledo wrote:
    Dziwne rzeczy mówi Twój lekarza. U nas nie ma banków komórek. I dlatego np Invimed korzysta z banku w Hiszpanii. Ale niektóre kliniki np. Bocian, tam szukają dawczyni specjalnie dla Ciebie (cechy fenotypowe) i jak się juz znajdzie to zaczyna się stymulacja. Położne polecamy mi świeże komórki bo są lepsze niż mrożone ponieważ komórka jest materiałem który bardzo źle się rozmraża i dużo z nich się wtedy nie nadaje. I dlatego zdecydowałam się na Bociana (mimo że trzeba było czekać na dawczynie) a nie inną klinikę korzystająca z banków. Każdy z kim rozmawiałam twierdził że jeżeli problem jest w jakości komórek to KD rozwiązuje ten problem.

Aziledo, czy dobrze rozumiem, że w Bocianie korzystają z dawczyń z Hiszpanii? To w jaki sposób świeże komórki są transportowane do Polski?

SonoHSG - ok, Mutacja MTHFR, Kariotypy ok
    2017 - 2 x IMSI - PGS-NGS - transfer blastki - cb :(
    Prolaktyna wreszcie prawidłowa
    Histeroskopia zabiegowa
    2018 - IMSI - 25.10. - transfer blastki :(
    2019 - 09.03. - transfer 12A (3d) cb :(
    NK 6%, ANA ujemne, KIR: Bx, PAI-1 - 4G/4G homozygota
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda7 wrote:
    Aziledo, czy dobrze rozumiem, że w Bocianie korzystają z dawczyń z Hiszpanii? To w jaki sposób świeże komórki są transportowane do Polski?

Nie. W bocianie szukają dawczyni lokalnie. Nie współpracują z żadnym bankiem. Poza tym banki nie mają świeżych komórek, dysponują mrożonymi. Świeżych nikt by nie transportował.
    W bocianie szukają dawczyni dopasowana do Was pod kątem fenotypowym i zaczynają ja stymulować. Czasami trochę trzeba poczekać aż taka dawczyni się znajdzie. W moim przypadku było to dość szybko bo po 1.5 miesiąca już rozpoczęła stymulację.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuczka wrote:
    No właśnie on na te komórki z Hiszpanii się nie pisze, bo efektywność spadła. Ale oczywiście decyzja należy do nas. A jak z Hiszpanii transportują świeża komórkę? Pogadam na ten temat jeszcze z innym lekarzem :) Aziledo a pisałam do Ciebie na priv kilka dni temu :) właśnie w tej sprawie, żebym wiedziała jak to się wszystko odbywa :) bo dla mnie temat bardzo świeży

W bankach nie ma świeżych komórek. Nikt ich nie transportuje.

• Jagoda7 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aziledo wrote:
    Nie. W bocianie szukają dawczyni lokalnie. Nie współpracują z żadnym bankiem. Poza tym banki nie mają świeżych komórek, dysponują mrożonymi. Świeżych nikt by nie transportował.
    W bocianie szukają dawczyni dopasowana do Was pod kątem fenotypowym i zaczynają ja stymulować. Czasami trochę trzeba poczekać aż taka dawczyni się znajdzie. W moim przypadku było to dość szybko bo po 1.5 miesiąca już rozpoczęła stymulację.

Aziledo, w którym Bocianie podchodziłaś do KD? Ja jestem w Białymstoku. Czy przekazali Ci jakieś informacje na temat dawczyni? Czy miałaś wpływ na grupę krwi?
    Ile mieliście zarodków?

Histeroskopia zabiegowa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda7 wrote:
    Aziledo, w którym Bocianie podchodziłaś do KD? Ja jestem w Białymstoku. Czy przekazali Ci jakieś informacje na temat dawczyni? Czy miałaś wpływ na grupę krwi?
    Ile mieliście zarodków?

Wszystkie procedury na własnych komorkach miałam w Białymstoku. Na podejście z KD przezucilam się do Warszawy z uwagi na fakt że mieszka tam więcej ludzi i szybciej znajduje się dawczyni. Wypelanilismy z mezem formularze które zawierały takie dane jak wzrost, waga, kolor oczu, struktura włosów, budowa ciała i grupa krwi. Na tej podstawie szukali dawczyni zgodniej z naszymi danymi fenotypowymi. My dostaliśmy 6 komorek (bo tyle tylko można zaplodnic) z których były 3 zarodki. 2 zostały podane ale z nami został 1. A ostatni w 6 sobie przestał się rozwijać. Ale wszystko zależy w jakim jesteś wieku bo chyba od 35 roku życia można zapłodnić więcej wtedy warto rozważyć opcję z "kupieniem" opcji " wszystkie komórki dawczyni" wtedy się dostaje wszystkie jakie ona wychoduje. Ale w Białymstoku też można podchodzić z komórka dawczyni.
    O dawczyni wiem tylko że zgodna z fenotypem i podczas pierwszych badań genetycznych do wyliczenia tych wszystkich chorób wpisali że dawczyni 27 lat. Nic więcej o niej nie wiem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2019, 12:26

Jagoda7 lubi tę wiadomość

• Jagoda7 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aziledo wrote:
    Wszystkie procedury na własnych komorkach miałam w Białymstoku. Na podejście z KD przezucilam się do Warszawy z uwagi na fakt że mieszka tam więcej ludzi i szybciej znajduje się dawczyni. Wypelanilismy z mezem formularze które zawierały takie dane jak wzrost, waga, kolor oczu, struktura włosów, budowa ciała i grupa krwi. Na tej podstawie szukali dawczyni zgodniej z naszymi danymi fenotypowymi. My dostaliśmy 6 komorek (bo tyle tylko można zaplodnic) z których były 3 zarodki. 2 zostały podane ale z nami został 1. A ostatni w 6 sobie przestał się rozwijać. Ale wszystko zależy w jakim jesteś wieku bo chyba od 35 roku życia można zapłodnić więcej wtedy warto rozważyć opcję z "kupieniem" opcji " wszystkie komórki dawczyni" wtedy się dostaje wszystkie jakie ona wychoduje. Ale w Białymstoku też można podchodzić z komórka dawczyni.
    O dawczyni wiem tylko że zgodna z fenotypem i podczas pierwszych badań genetycznych do wyliczenia tych wszystkich chorób wpisali że dawczyni 27 lat. Nic więcej o niej nie wiem...

Bardzo dziękuję, ja jestem z Warszawy i tutejszego Bociana mam w budynku obok, gdzie mamy mieszkanie :-) Zdecydowałam się na Białystok, bo tutaj mają lepszych lekarzy, ale chyba przy KD to już potem nie ma aż takiego znaczenia. Będziecie mieli chłopca czy dziewczynkę?

Histeroskopia zabiegowa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda7 wrote:
    Bardzo dziękuję, ja jestem z Warszawy i tutejszego Bociana mam w budynku obok, gdzie mamy mieszkanie :-) Zdecydowałam się na Białystok, bo tutaj mają lepszych lekarzy, ale chyba przy KD to już potem nie ma aż takiego znaczenia. Będziecie mieli chłopca czy dziewczynkę?

Wyszłam z tego samego założenia. Czekam na chłopaka chociaż nastawiona byłam na dziewczynkę bo ponoć żeńskie zarodki są silniejsze ale jak widać nie zawsze...

Kuczka, McBeal lubią tę wiadomość

• Jagoda7 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aziledo wrote:
    Wyszłam z tego samego założenia. Czekam na chłopaka chociaż nastawiona byłam na dziewczynkę bo ponoć żeńskie zarodki są silniejsze ale jak widać nie zawsze...

Gratulacje, ważne, że się udało i to jest najważniejsze.

Histeroskopia zabiegowa
  • Marzenka85 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuczka, daj rano koniecznie znać od razu po wizycie co Ci dr powiedział. Ma być od godz 13 przerwa techniczna na forum do soboty także melduj się z samego rańca :)

roloej285tga0xf7.png
    11.2018-crio 2 blastek: 5 dpt 9,94; 7 dpt 39,84; 10 dpt 222; 13 dpt 1517; 17 dpt 8855, 24 dpt <3
    3 transfery :(
    Brak lewego jajnika i jajowodu, drugi jajowód niedrożny, Hashimoto.
    Starania od 2015 r.,
    Gameta Gdynia
  • Kuczka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jest!

Marzenka85 lubi tę wiadomość

• Kuczka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka tez zdążyć dać znać :)

• Marzenka85 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuczka wrote:
    Marzenka tez zdążyć dać znać :)
    Dam :)

roloej285tga0xf7.png
    11.2018-crio 2 blastek: 5 dpt 9,94; 7 dpt 39,84; 10 dpt 222; 13 dpt 1517; 17 dpt 8855, 24 dpt <3
    3 transfery :(
    Brak lewego jajnika i jajowodu, drugi jajowód niedrożny, Hashimoto.
    Starania od 2015 r.,
    Gameta Gdynia
  • Kuczka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiec będzie IV podejscie :) na przełomie czerwca/lipca :) inne leki, z podaniem hormonu wzrostu :) tak wiec jest jeszcze nadzieja. Z KD mamy na razie odpuścić ze względu na wyniki badań i obraz w usg. Tak wiec wracamy do gry! I to pełni wiary w lepsze jutro :)

Bella93, McBeal, aziledo lubią tę wiadomość

‹‹ 764 765 766 767 768 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ