Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Monester na badanie szlam na luzie bo w sumie w Invicta miałam już pobierany materiał do ichniejszego badania na receptywność i nie było tak zle .. a dzisiaj dla mnie masakra, lekarz jakiś niezdarny nie mógł pobrać odpowiedniego materiału 😫 dłubał i dłubał 😰 do tego brzuch mnie boli jak po lyzeczkowaniu. Za CD56 i Cd138 zapłaciłam 900 zł.

Na twoim miejscu poczekałabym na wynik żeby mieć pewność ze wszystko jest ok.

WiosnyFanka immunoglobiny sama ogarnialas czy będziesz miała podawane u lekarza (nie pamietam nazwiska ale wiem ze jest jakiś w Wawie, który to robi)?

Mati W. jakie dodatkowe badania zleciły ci Czechy po ostatnim podejściu ?

Jeszcze nie miałam konsultacji dopiero 9.08 , dr R. na urlopie, muszę poczekać aż wróci.

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Monester na badanie szlam na luzie bo w sumie w Invicta miałam już pobierany materiał do ichniejszego badania na receptywność i nie było tak zle .. a dzisiaj dla mnie masakra, lekarz jakiś niezdarny nie mógł pobrać odpowiedniego materiału 😫 dłubał i dłubał 😰 do tego brzuch mnie boli jak po lyzeczkowaniu. Za CD56 i Cd138 zapłaciłam 900 zł.

Na twoim miejscu poczekałabym na wynik żeby mieć pewność ze wszystko jest ok.

WiosnyFanka immunoglobiny sama ogarnialas czy będziesz miała podawane u lekarza (nie pamietam nazwiska ale wiem ze jest jakiś w Wawie, który to robi)?

Mati W. jakie dodatkowe badania zleciły ci Czechy po ostatnim podejściu ?
    No właśnie tego się obawiam :/ bo mnie też powiedzieli cenę koło 1100 zł 😱 a zastanawiam się czy zrobić cytokiny teraz żeby mieć już komplet ale dopiero 2 tygodnie mam bez sterydów. A ja będę podchodzić na naturalnym więc w sumie jedyne co to encorton bym brała od początku cyklu znów jako przygotowanie. Bardzo jestem ciekawa co tam wyjdzie znów. Miloby było żeby mieć w końcu jakiś poprawny wynik badania.

• SierpniowaJodła Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    To bardzo indywidualna sprawa. Ja osobiście nie byłam zadowolona - dostałam 7 komórek, z czego powstała tylko jedna blastocysta.

U mnie historia zatoczyła koło, bo lekarz z kliniki w której była przeprowadzana tamta procedura będzie mnie przygotowywał do transferu w Czechach. Poruszyłam z nim na ostatniej wizycie ten temat. Odpowiedział, że powoli będą odchodzić od procedur na mrożonych komórkach z Ovobanku, bo ich skuteczność po kilku latach funkcjonowania okazała się dużo poniżej ich oczekiwań.

Natomiast oczywiście są szczęśliwe finały na takich komórkach. Trzeba być dobrej myśli.

Nie mają dla nas żadnej dawczyni, jest kolejna rekrutacja i szansa na jakąś dawczynie za 3-4msc... To okropnie długo, biorąc pod uwagę, że to jest tylko szansa.
    Dlatego zaczęłam się zastanawiać czy nie spróbować z tym bankiem.
    Wiadomo skąd się bierze ich obniżona skuteczność? Podali jakieś badania?
    Wiadomo, że koszty są ogromne i nie wiem czy czekać w nieskończoność czy jednak spróbować...

On (30l) Ok
    Ona (29l) AMH 0.01
    Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
    KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
    KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
    7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
    6w6d Mamy serduszko ❤️
    8w6d CRL 1.94cm ❤️
    Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️

Jeden ❄️
  • monester Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:
    Nie mają dla nas żadnej dawczyni, jest kolejna rekrutacja i szansa na jakąś dawczynie za 3-4msc... To okropnie długo, biorąc pod uwagę, że to jest tylko szansa.
    Wiadomo, że koszty są ogromne i nie wiem czy czekać w nieskończoność czy jednak spróbować...
    A inna klinika ? Tutaj invicta polecana chociażby z dużym bankiem własnych komórek - lub reprofit to znajdą w kilka dni dawczynie .

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 05:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:
    strasznie dużo czekania...u mnie 1miesiac czekałam na dawczynie z kd komórki mrożone. Przy świeżych podobno od 2 miesięcy do pół roku.Wiele osób mi mówiło że invicta ma dużą bazę dawczyń może tam spróbuj zapytaj ile się czeka...

• Trinity_Nea Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:
    Dziewczyny,
    Co sądzicie o komórkach z Hiszpanii? Z potwierdzeniem płodności.
    Nie wiem czemu jakoś się ich boję (??)

Jak masz jakieś pytania, pisz śmiało.
    Bank w Hiszpanii ma dawczynie z całego świata.
    👍
    Tak jak pisała Monester, moja Córeczka jest właśnie z transferu z KD z tego banku 💖

"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
    (...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"

starania od 2017
    niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
    AMH 0,5
    FSH 13-15

IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
    IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
    stymulacje 10/11/12.2021
    FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
    FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
    12dpt-1032
    16dpt-6703
    19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
    34dpt (8tc)- jest ❤️
    10tc- wszystko ok ❤️
    13tc- prenatalne, jest ok ❤️
    14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
    18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
    20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
    23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
    26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
    32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
    36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
    40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
    10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trinity_Nea wrote:
    Jak masz jakieś pytania, pisz śmiało.
    Bank w Hiszpanii ma dawczynie z całego świata.
    👍
    Tak jak pisała Monester, moja Córeczka jest właśnie z transferu z KD z tego banku 💖

Pani zalamwiajaca KD powiedziała nam, że informacja o wykształceniu nie jest tam dostępna - tego się trochę obawiam.
    Poza tym, chyba reszta obaw to takie same jakie miałabym w każdym innym banku. To nasz pierwszy raz z ivf i pierwszy z KD.

On (30l) Ok
    Ona (29l) AMH 0.01
    7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
    6w6d Mamy serduszko ❤️
    8w6d CRL 1.94cm ❤️

Jeden ❄️
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:
    Pani zalamwiajaca KD powiedziała nam, że informacja o wykształceniu nie jest tam dostępna - tego się trochę obawiam.
    Poza tym, chyba reszta obaw to takie same jakie miałabym w każdym innym banku. To nasz pierwszy raz z ivf i pierwszy z KD.
    Ja nie polecam ovobanku, procedura w Warszawie kosztowała nas blisko 40 tysięcy (całość z transferem i badaniami) i to jest to czego najbardziej żałuję. Stracone a trudno zarobione pieniądze 😔

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

event.png[/url]
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w klinice Bocian, oni też mają swój bank i mrożone oraz dawczynie na świeże. Rok temu trwało równo 3 miesiące od pierwszej wizyty do punkcji świeżych kom., teraz chcieliśmy dawczynię z potwierdzeniem płodności i znaleziono w 3 mce, już zaczęła stymulację. Mrożone są dostępne praktycznie od ręki, chyba że macie nietypowe fenotypy. My jesteśmy raczej zwyczajni 😉

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:

Przy rozmowie z lekarzem nie prosiłam, aby przedstawił mi jakieś wyniki badań potwierdzające to co mówi ;-) Nie planuję kolejnej procedury na mrożonych komórkach z Ovobanku, więc nie zgłębiam tematu. Natomiast wydaje mi się, że przyczynami słabej skuteczności mogą być:

1. Fakt, że komórki są mrożone. Skuteczność procedur na komórkach mrożonych jest niższa niż na świeżych. Są na ten temat wpisy na medycznej stronie pubmed.
    2. Nikt nie wie w jakich warunkach komórki są transportowane i nikt nie bierze za to odpowiedzialbości.
    3. Ovobank to masówka. Bank komórek z całej Europy. Im nie zależy na skuteczności procedury (bo ta odpowiedzialność przechodzi na klinikę). Oni sprzedają pakiet 6 komórek i za to dostają kasę od klinik, które za te pakiety płacą.

Nie masz możliwości by poszukać alternatywy? Jak dziewczyny piszą, choćby w Invicta lub w Bocianie?

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Przy rozmowie z lekarzem nie prosiłam, aby przedstawił mi jakieś wyniki badań potwierdzające to co mówi ;-) Nie planuję kolejnej procedury na mrożonych komórkach z Ovobanku, więc nie zgłębiam tematu. Natomiast wydaje mi się, że przyczynami słabej skuteczności mogą być:

1. Fakt, że komórki są mrożone. Skuteczność procedur na komórkach mrożonych jest niższa niż na świeżych. Są na ten temat wpisy na medycznej stronie pubmed.
    2. Nikt nie wie w jakich warunkach komórki są transportowane i nikt nie bierze za to odpowiedzialbości.
    3. Ovobank to masówka. Bank komórek z całej Europy. Im nie zależy na skuteczności procedury (bo ta odpowiedzialność przechodzi na klinikę). Oni sprzedają pakiet 6 komórek i za to dostają kasę od klinik, które za te pakiety płacą.

Nie masz możliwości by poszukać alternatywy? Jak dziewczyny piszą, choćby w Invicta lub w Bocianie?

Invicta jest za daleko, ale w takim razie skontaktuje się z Bocianem. Czy w takim wypadku przejmują wszystkie badania od mojej kliniki czy trzeba od nowa zbierać całą dokumentację u nich?

On (30l) Ok
    Ona (29l) AMH 0.01
    6w6d Mamy serduszko ❤️
    8w6d CRL 1.94cm ❤️

Jeden ❄️
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:
    Invicta jest za daleko, ale w takim razie skontaktuje się z Bocianem. Czy w takim wypadku przejmują wszystkie badania od mojej kliniki czy trzeba od nowa zbierać całą dokumentację u nich?

Nie mam pojęcia jaką politykę prowadzi Bocian. Najlepiej się z nimi skontaktować, powinni rozwiać wszelkie wątpliwości - jak nie telefonicznie to podczas wizyty.

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    No właśnie tego się obawiam :/ bo mnie też powiedzieli cenę koło 1100 zł 😱 a zastanawiam się czy zrobić cytokiny teraz żeby mieć już komplet ale dopiero 2 tygodnie mam bez sterydów. A ja będę podchodzić na naturalnym więc w sumie jedyne co to encorton bym brała od początku cyklu znów jako przygotowanie. Bardzo jestem ciekawa co tam wyjdzie znów. Miloby było żeby mieć w końcu jakiś poprawny wynik badania.

Ja tez jestem równo 2 tyg po odstawieniu sterydu. W APC powiedzieli ze mogę już badać cytokiny. Te jestem ciekawa co mi wyjdzie, rok temu TNF alfa miałam 17000 przy normie 1300 😯😯😯

Badania ok ✅ nasienie ok ✅ owulacja co m-c✅ Niepłodność idiopatyczna
    2019 pierwsza procedura 3 blastki
    3AA, 4AA, 5AA - 2 x beta 0, 1 x poronienie 7tc krwiak
    2021 druga procedura 4 blastki 3AA, 4AA 3x beta 0, 1x cb
    Badania immunologiczne
    Kir AA, skopane cytokiny
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    2023 trzecia procedura spdek AMH 0,6 i marne komórki 0 blastek
    Reprofit KD
  • monester Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Ja tez jestem równo 2 tyg po odstawieniu sterydu. W APC powiedzieli ze mogę już badać cytokiny. Te jestem ciekawa co mi wyjdzie, rok temu TNF alfa miałam 17000 przy normie 1300 😯😯😯
    A ja widziałam też tu na forum kosmiczne wartości ponad 100 k😱 ja jeczze nie badałam . Jatosia a Ty masz Ana dodatnie ?

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:
    W invicta na bank respektują badania z innych placówek...Ja przed transferem miałam 3 wizyty raptem. U nas niebyło transportu komórek nigdy nirmirlismy blastocyst na swoich komórkach, tu przy kd z mrożonymi że słabym nasieniem otrzymaliśmy z 6 kd 2 blastocysty.
    Koszt z dodatkowymi procedurami przy hodowli plus przy transferze ok 27-28 tys.
    Badania mirlismy wazne .ale one to koszt na 2 osoby to maks 1200.
    Dodatkowo jeśli masz badania ważne i kiedy zaczynasz procedurę nie upłynęło 3 miejsce od daty ich zrobiona przedłużają ważność o kolejne 3.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 12:35

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:
    Przyjmują badania z innego laboratorium
    Edit: cytologia ważna rok, pozostałe wirusowe 6mcy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 14:48

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Trinity_Nea Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:

Zobacz na ich stronie.
    Nie pamiętam wszystkiego, ale ilość badań które muszą przejść dawczynie była imponująca.
    Do tego potwierdzenie płodności.
    A co do wykształcenia, to wystarczy pooglądać TV i od razu wiesz, że wykształcenie a inteligencja to zdecydowanie nie to samo... 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 20:27

Elka198321, SierpniowaJodła, Nowa na forum lubią tę wiadomość

"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
    (...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"

starania od 2017
    niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
    AMH 0,5
    FSH 13-15

IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
    IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
    stymulacje 10/11/12.2021
    FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
    FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
    12dpt-1032
    16dpt-6703
    19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
    34dpt (8tc)- jest ❤️
    10tc- wszystko ok ❤️
    13tc- prenatalne, jest ok ❤️
    14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
    18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
    20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
    23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
    26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
    32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
    36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
    40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
    10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖
  • monester Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trinity_Nea wrote:
    Zobacz na ich stronie.
    Nie pamiętam wszystkiego, ale ilość badań które muszą przejść dawczynie była imponująca.
    Do tego potwierdzenie płodności.
    A co do wykształcenia, to wystarczy pooglądać TV i od razu wiesz, że wykształcenie a inteligencja to zdecydowanie nie to samo... 😉
    Oesu, Trinity, przed oczami stanęła mi pani sędzia profesor z TK. I jeszcze szanowny pan profesor minister edukacji 🤮 już o dr nie będę wspominac

SierpniowaJodła, Nowa na forum lubią tę wiadomość

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trinity, Monstera - od razu mi lepiej 😂😂

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

On (30l) Ok
    Ona (29l) AMH 0.01
    6w6d Mamy serduszko ❤️
    8w6d CRL 1.94cm ❤️

Jeden ❄️
  • monester Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po biopsji, Endo na zupełnie naturalnym cyklu w 21 dniu 12.5 mm podobno na oko super, to powiedzcie mi czego nie wychodzi z tego ciąża... Bolało jak okres , na szczęście nie trwało to długo. Gorzej bolało wejście do szyjki chyba niz sama biopsja. Teraz wakacje i za 3 tygodnie zobaczymy co dalej ;)

WiosnyFanka, Mati W., Trinity_Nea, Jatosia lubią tę wiadomość

‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ