X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • SierpniowaJodła Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja94 wrote:
    Hej dziewczyny! Jestem tu nowa. Mam 29lat. Lekarze nie dają szansy na naturalną ciąże- mam AMH <0,01 czyli poziom nieoznaczalny. Będziemy się starać o invitro z KD. Jednak wiem to wszystko dopiero od niedawna… dziewczyny, jak sobie radzić? Co pomaga? Dodajcie słowa otuchy, bo pragniemy zostać rodzicami, jednak tysiące myśli z każdym oddechem, kiedy udaje mi się przestać płakać. A w chwili, kiedy zapala się iskierka nadzieji- czy znacie może kogoś kto z takim, czyli praktycznie żadnym amh miał stymulację z własnych jajeczek? A może same próbowaliście tego?

Hej :) tez mam nieoznaczone AMH przed 30. Próbowałam aktywacji, jajników i stymulacji jednak nie ma żadnych rezultatów - przedwczesne wygasanie jajników. Proponowali mi jeszcze AMH reaktywacja ale kosztuje 20tys a szansa po poprzednich procedurach jest prawie znikoma.
    Tez zdecydowaliśmy się na KD, nie jest łatwo, ale mam nadzieje, ze będzie warto!

On (30l) Ok
    Ona (29l) AMH 0.01
    Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
    KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
    KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
    7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
    6w6d Mamy serduszko ❤️
    8w6d CRL 1.94cm ❤️
    Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️

Jeden ❄️
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Dziewczyny mam wyniki CD56 i CD138

Fragmenty endometrium w fazie sekrecji bez cech rozrostu i atypii. W wycinkach obecne są nieliczne rozproszone plazmocyty- do 3/m2 oraz rozproszone i w skupiskach komórki NK do 300/mm2.
    Obraz może odpowiadać chronic endometritis.

Czyli co jest zapalenie ? Ale myślałam ze NK będę miała w % .. jakiś dziwny ten opis :/
    Na NK się nie znam, ale wychodzi na to, że masz stan zapalny Endo i będzie leczenie wdrożone. Daj znać co lekarz przepisal.

• Jatosia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Na NK się nie znam, ale wychodzi na to, że masz stan zapalny Endo i będzie leczenie wdrożone. Daj znać co lekarz przepisal.

Kurde myślałam ze obejdzie się bez antybiotyków ale Czechy zalecają

Doksycyklina 100mg dwa razy dziennie 1-0-1 - 1 opakowanie
    Metronidazol 250mg - 3 razy dziennie 1-1-1 - 1 opakowanie
    + probiotyki dopochwowo już 4 tygodnie przed planowanym transferem

Zastanawiam się czy można odrazu po tym leczeniu podchodzić do transferu, czy trzeba odczekać jeden cykl?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2023, 18:36

❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
    ❎Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    ❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
    ✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:

Zastanawiam się czy można odrazu po tym leczeniu podchodzić do transferu, czy trzeba odczekać jeden cykl?

Odradzaja z stanem zapalnym. Dobrze jest powtórzyć chociażby wymaz lub powtórzyć badanie - jak będzie ok to luz

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:

Nie wiem jakie są zalecenia, ja wolałabym przeleczyć i powtórzyć badanie, żeby upewnić się, że jest ok, żeby nie stracić przez to zarodka.

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monester jak było u ciebie ? Ile trwało leczenie zapalenia. Jakie probiotyki brałaś i przez jaki czas? Planuje brać lactovaginal i provag.

❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
    ❎Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    ❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
    ✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼
  • Gaja94 Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SierpniowaJodła wrote:
    Hej :) tez mam nieoznaczone AMH przed 30. Próbowałam aktywacji, jajników i stymulacji jednak nie ma żadnych rezultatów - przedwczesne wygasanie jajników. Proponowali mi jeszcze AMH reaktywacja ale kosztuje 20tys a szansa po poprzednich procedurach jest prawie znikoma.
    Tez zdecydowaliśmy się na KD, nie jest łatwo, ale mam nadzieje, ze będzie warto!

O rany! Myślałam ze tylko mnie to spotkało! A jednak takie rzeczy się dzieją… to mi pomaga trochę z poczuciem winy… możesz powiedzieć coś więcej o reaktywacji AMH?
    My tez jesteśmy zdecydowani na KD jeśli się nic nie da zrobić, jednak jeśli jest cień szansy to chciałabym znać możliwości. A gdzie chodzicie do kliniki ?

• spineczka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HEJ, byliśmy dziś na wizycie, myślałam że bez wahania zdecydujemy się na świeże jajka. Jednak mam zagwozdke. Obie dawczynie dobrane idealnie wg grupy krwi i cech fenotypowych jednak...dziewczyna od jajek mrożonych 21 lat, od świeżych 30lat.
    No i zaczęłam się zastanawiać. Lekarz zapewniał mnie że w GC mają tak nowoczesne techniki mrożenie jajek że skuteczność jest porównywalna.
    Tu na forum są opinie podzielone 🤷🏼‍♀️

age.png
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    HEJ, byliśmy dziś na wizycie, myślałam że bez wahania zdecydujemy się na świeże jajka. Jednak mam zagwozdke. Obie dawczynie dobrane idealnie wg grupy krwi i cech fenotypowych jednak...dziewczyna od jajek mrożonych 21 lat, od świeżych 30lat.
    No i zaczęłam się zastanawiać. Lekarz zapewniał mnie że w GC mają tak nowoczesne techniki mrożenie jajek że skuteczność jest porównywalna.

Mi też mówili, że są dobre opinie o mrozaczkach...

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 11.2020 -> 1 IVF
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    - w zapasie ❄️ 2

age.png
  • spineczka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Mi też mówili, że są dobre opinie o mrozaczkach...

A Ty co wybrałaś?
    Widze że też startujesz teraz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2023, 21:30

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:

Miałam procedurę na komórkach mrożonych i nigdy ponownie bym się na taką nie zdecydowała. Dawczyni miała 20 lat, finalnie przy bardzo dobrych parametrach nasienia uzyskalismy tylko jeden zarodek. Dużo lepsze wyniki mieliśmy u starszej dawczyni na świeżych komórkach. Pamietaj, że często te "starsze" dawczynie mają udowodnioną płodność (warto o to dobytać), czyli albo mają swoje dzieci, albo dzieci z dawstwa. Te młode często nie mają potwierdzonej płodności.

Jest to jednak moja subiektywna opinia. Procedury na komórkach mrożonych też się udają, tutaj na forum również.

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    A Ty co wybrałaś?
    Widze że też startujesz teraz

Tak startuje ostatni raz...
    My na mrożonych działamy...

WiosnyFanka wrote:
    Miałam procedurę na komórkach mrożonych i nigdy ponownie bym się na taką nie zdecydowała. Dawczyni miała 20 lat, finalnie przy bardzo dobrych parametrach nasienia uzyskalismy tylko jeden zarodek. Dużo lepsze wyniki mieliśmy u starszej dawczyni na świeżych komórkach. Pamietaj, że często te "starsze" dawczynie mają udowodnioną płodność (warto o to dobytać), czyli albo mają swoje dzieci, albo dzieci z dawstwa. Te młode często nie mają potwierdzonej płodności.

Jest to jednak moja subiektywna opinia. Procedury na komórkach mrożonych też się udają, tutaj na forum również.

Moja dawczynia na mrozaczkach też ma udowodnioną płodność.
    Myślę, że efekt to po prostu nałożenie się KILKU korzystnych czynników i wtedy się udaje...

Nikt Ci nie mówił, że taka jest statystyka? Na 6 komórek zapładnia się jedna i tak realnie to wygląda...

A przy okazji (świadomie lub nie) odbierasz komuś resztki nadziei ;) mówię to z takiej innej nieco perspektywy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2023, 21:37

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 11.2020 -> 1 IVF
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    - w zapasie ❄️ 2

age.png
  • spineczka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:

Dziękuję ze podzieliłas się swoimi doswiadczeniami. W piątek rano mam wizytę na której trzeba podjąć decyzję...
    Nie jest mi łatwo, to nasza ostatnia próba...

age.png
  • MK32 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem tu nowa. Bardzo bym byla wdzieczna za wszystkie informacje dotyczace AK. Mialyscie jakies obiekcje? Jak to wygladalo u Was:( ja mam bardzo niskie AMH 0.12. Mam 32 lata dlatego też lekarz zaproponowal IVF ale szanse ocenil na 10-20%, jest iskierka nadziei ale przyznam tez ze nastawiam sie na AK ktore zwieksza szanse w moim przypadku na powodzenie 🤰🏽. Moze ktos mial podobna sytuacje do mojej i podzieli sie swoimi doswiadczeniami?

• monester Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Odradzaja z stanem zapalnym. Dobrze jest powtórzyć chociażby wymaz lub powtórzyć badanie - jak będzie ok to luz
    Przy wartościach jak Jatosia nie zalecana jest ponowna biopsja. Tym bardziej że leczenie z grubej rury i innego nie ma a stan zapalny mały. Podobno niewskazane jest zbyt częste pobieranie próbki z endometrium, bo mogą się robić zrosty i stany zapalne. W końcu to okaleczenie błony endometrium. Zaleca się podejście w cyklu po leczeniu.

• monester Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MK32 wrote:
    Hej dziewczyny, jestem tu nowa. Bardzo bym byla wdzieczna za wszystkie informacje dotyczace AK. Mialyscie jakies obiekcje? Jak to wygladalo u Was:( ja mam bardzo niskie AMH 0.12. Mam 32 lata dlatego też lekarz zaproponowal IVF ale szanse ocenil na 10-20%, jest iskierka nadziei ale przyznam tez ze nastawiam sie na AK ktore zwieksza szanse w moim przypadku na powodzenie 🤰🏽. Moze ktos mial podobna sytuacje do mojej i podzieli sie swoimi doswiadczeniami?
    To bardzo optymistyczny lekarz. Szansa na powodzenie transferu z blastocysta to 30 procent w Twojej grupie wiekowej, a do tej blastocysty to komórki mają długą drogę, bo muszą być dojrzałe, muszą się zapłodnić i przetrwać do blastocysty ;) ale wiek działa na plus ja bym spróbowała na swoich ! Przynajmniej jeden raz to mus a może bym i więcej próbowała - i próbowałam - zależności od sytuacji finansowej- wiadomo. A jakie masz FSH ?

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia ja 1.5 roku temu miałam badane i miałam 6 /10 i leczona byłam metronidazol oraz antybiotyk jakiś ale nie była to doksycyklina tylko jakas amoksycyklina. W tym roku przeleczylam się 10 dni doksycyklina i był efekt w postaci biochema. Lekarz się grubo zastanowił jak mu to powiedziałam i kazał powtórzyć biopsje bo po tym czasie długim to może coś wróciło. Ja się na metronidazol niezbyt dobrze czułam zoladkowo. Za to doksycyklina jest super .

• monester Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    Dziękuję ze podzieliłas się swoimi doswiadczeniami. W piątek rano mam wizytę na której trzeba podjąć decyzję...
    Nie jest mi łatwo, to nasza ostatnia próba...
    Jeśli macie gwarancje blastocyst to czy z mroźonych czy siwezych dwie będą . Ja bym brała jednak ta z potwierdzona płodnością, jeśli udziela Ci takiej informacji. Klinika daje gwarancję to chyba dobrze dobierają dawczynie bo by było stratni jednak zawsze jest to trochę loteria.

• monester Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:

Jatosia Czechy bardzo dobrze zalecają i zwłaszcza z tym probiotykiem, bo badania mówią że kluczowa jest flora bakteryjna.

• MK32 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    To bardzo optymistyczny lekarz. Szansa na powodzenie transferu z blastocysta to 30 procent w Twojej grupie wiekowej, a do tej blastocysty to komórki mają długą drogę, bo muszą być dojrzałe, muszą się zapłodnić i przetrwać do blastocysty ;) ale wiek działa na plus ja bym spróbowała na swoich ! Przynajmniej jeden raz to mus a może bym i więcej próbowała - i próbowałam - zależności od sytuacji finansowej- wiadomo. A jakie masz FSH ?

Dopiero na tej pierwszej wizycie zlecil kilka badan z krwi w tym wlasnie FSH, ktore mam wykonac w 2dc czyli za ok tydzien:) W zasadzie nie bralam pod uwage swoich ale skoro jako jedyny dal cien szansy to nie ukrywam mimo tych 10% poprawił mi bardzo humor i sprobuje napewno.
    A jak to wygladalo u Ciebie?

‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ