X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MK32 wrote:
    Dopiero na tej pierwszej wizycie zlecil kilka badan z krwi w tym wlasnie FSH, ktore mam wykonac w 2dc czyli za ok tydzien:) W zasadzie nie bralam pod uwage swoich ale skoro jako jedyny dal cien szansy to nie ukrywam mimo tych 10% poprawił mi bardzo humor i sprobuje napewno.
    A jak to wygladalo u Ciebie?
    Jak trafiłam do kliniki to miałam amh 1.4 i to na badaniu z przewożonej próbki, więc pewnie realnie koło 2. Nikt nie wiedział o co chodzi,więc po kolei monitoringu stymulacje,ovitrelle , inseminacja. Badania badania badania. Jak podchodziłam do ivf to moje amh było już 0.5 ! Zerknij na stopkę. Ogólnie nie wiadomo jaki jest problem, miał być w moich komórkach, ale mam 3 transfery z dawczynia młoda i płodna nieudane - więc już wiemy, że to nie było to, a na pewno nie tylko to.

• Gaja94 Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Jesteście wspaniale i to miejsce! Spędziłam wieczór czytając wasze historie i naprawdę zaczęłam pierwszy raz się uśmiechać !
    Czy któraś z was może mi powiedzieć o co chodzi z procedura łączona ? Bo nie mogę tego wyszukać, a Glodia pisała o takiej procedurze.
    Trzymam kciuki za wszystkich i jak będę wiedziała coś o sobie więcej to (w przyszłym tygodniu wizyta) dam wam znac!

• Gaja94 Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Cześć! A jakie masz FSH ? Jak to wygląda na USG ? Wiek działa na plus ale nie wiemy czy masz jakieś pęcherzyki antralne i swoje owulację ? Z czego wynika to amh nieoznaczone? Miałaś może operacje na jajniku ? Miesiaczkujesz regularnie? Ja powiem Ci, że tutaj na wątku nie spotkałam sukcesu z nieoznaczalnym amh ze swojej komórki, ale chyba kiedyś jedna taka historia z happy endem zwróciła moją uwagę na FB. Lekarz z kliniki tak powiedział, że nie widzi szans ? Wiem, że dziewczyny tutaj najpierw robiły mezoterapię jajników a potem dopiero próbowały stymulacji. Były komórki ale te sytuacje które ja kojarzę z forum nie były zakończone sukcesem. Chociaz Bold na niskim amh ma sukces, może ja wywołaj na wątku niskie amh? Była jezcze Milady ale dawno jej nie widziałam, więc nie znam efektu transferu.

Fsh mam różne pomiędzy 15-34. Na usg właśnie śmiesznie bo moja poprzednia ginekolog nigdy nie mówiła ze mam mało pęcherzyków albo złe. Ja tez je zawsze widziałam na usg. Z owulacja problem bo niby na usg widać ze była ale żadnych objawów (samopoczucie, śluz, temperatura, testy) nie było. Nie miałam żadnych operacji a miesiączkuje niestety nieregularnie.

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Moja dawczynia na mrozaczkach też ma udowodnioną płodność.
    Myślę, że efekt to po prostu nałożenie się KILKU korzystnych czynników i wtedy się udaje...

Nikt Ci nie mówił, że taka jest statystyka? Na 6 komórek zapładnia się jedna i tak realnie to wygląda...

A przy okazji (świadomie lub nie) odbierasz komuś resztki nadziei ;) mówię to z takiej innej nieco perspektywy...

Jeżeli tak odebrałaś mój wpis to bardzo mi przykro. Nie taki był jego zamysł. Staram się (po 3 procedurach na komórkach dawczyni) dzielić swoimi doświadczeniami mając nadzieję, że komuś to pomoże w uniknięciu błędów, które ja popełniłam.

Statystyka mówi, że średnio.połowa dojrzałych komórek dociera do stadium blastocysty. Miałam 7 komórek, więc statystycznie powinnam mieć 3 zarodki.

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    Dziękuję ze podzieliłas się swoimi doswiadczeniami. W piątek rano mam wizytę na której trzeba podjąć decyzję...
    Nie jest mi łatwo, to nasza ostatnia próba...

Nie ma za co. Na pewno podejmiecie z lekarzem najlepszą dla Was decyzję. Jest jeszcze coś takiego jak intuicja, więc jak czujesz gdzieś w głębi serducha w którą stronę pójść to tak zróbcie. Trzymam kciuki! Daj koniecznie w piątek znać jak po wizycie.

Starania od 2019.
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Przy wartościach jak Jatosia nie zalecana jest ponowna biopsja. Tym bardziej że leczenie z grubej rury i innego nie ma a stan zapalny mały. Podobno niewskazane jest zbyt częste pobieranie próbki z endometrium, bo mogą się robić zrosty i stany zapalne. W końcu to okaleczenie błony endometrium. Zaleca się podejście w cyklu po leczeniu.

Totalnie się z Tobą zgadzam! Kontrolna biopsja zalecana jest przy zdecydowanie wyższym stopniu zapalenia niż u Jatosi.

Starania od 2019.

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja94 wrote:
    Dziewczyny! Jesteście wspaniale i to miejsce! Spędziłam wieczór czytając wasze historie i naprawdę zaczęłam pierwszy raz się uśmiechać !
    Czy któraś z was może mi powiedzieć o co chodzi z procedura łączona ? Bo nie mogę tego wyszukać, a Glodia pisała o takiej procedurze.
    Trzymam kciuki za wszystkich i jak będę wiedziała coś o sobie więcej to (w przyszłym tygodniu wizyta) dam wam znac!

Procedura łączona wygląda tak, że dostajesz i komórki dawczyni i jednocześnie jesteś stymulowana w celu uzyskania swoich. Po punkcji zapładniane są nasieniem męża i Twoje komórki i komórki dawczyni i wszystkie są hodowane. Co ważne - za kwestie laboratoryjne płacisz tylko raz (przynajmniej tak było w Gamecie jak ja do takiej procedury podchodziłam).

Starania od 2019.

age.png
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Przy wartościach jak Jatosia nie zalecana jest ponowna biopsja. Tym bardziej że leczenie z grubej rury i innego nie ma a stan zapalny mały. Podobno niewskazane jest zbyt częste pobieranie próbki z endometrium, bo mogą się robić zrosty i stany zapalne. W końcu to okaleczenie błony endometrium. Zaleca się podejście w cyklu po leczeniu.

Dzięki Monester za ten komentarz - tak właśnie czułam, ze ciagle grzebanie w macicy chyba nie jest zbyt dobre, zwłaszcza po przeleczeniu gdzie znowu coś mogłoby się w międzyczasie przyplątać.
    Jakie probiotyki i w jakich ilościach brałaś ? Mam nadzieje ze te 3-4 tygodnie przed transferem wystarcza ..

monester lubi tę wiadomość

❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
    ❎Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    ❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
    ✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼
  • MK32 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Jak trafiłam do kliniki to miałam amh 1.4 i to na badaniu z przewożonej próbki, więc pewnie realnie koło 2. Nikt nie wiedział o co chodzi,więc po kolei monitoringu stymulacje,ovitrelle , inseminacja. Badania badania badania. Jak podchodziłam do ivf to moje amh było już 0.5 ! Zerknij na stopkę. Ogólnie nie wiadomo jaki jest problem, miał być w moich komórkach, ale mam 3 transfery z dawczynia młoda i płodna nieudane - więc już wiemy, że to nie było to, a na pewno nie tylko to.

Przepraszam, nie zauważylam:( To kiepsko, najgorzej jak nie ma się pewnosci co do przyczyny:( ale najwazniejsze to sie nie poddawac i tak jak wspomnialas w miare mozliwosci finansowych probowac. 3mam kciuki za Ciebie i za kazdą, ktora sie mierzy z tym wszystkim💋💋

• monester Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Dzięki Monester za ten komentarz - tak właśnie czułam, ze ciagle grzebanie w macicy chyba nie jest zbyt dobre, zwłaszcza po przeleczeniu gdzie znowu coś mogłoby się w międzyczasie przyplątać.
    Jakie probiotyki i w jakich ilościach brałaś ? Mam nadzieje ze te 3-4 tygodnie przed transferem wystarcza ..
    Ja brałam invag doustnie i dopochwowo ten najbardziej znany ale mi wyleciało z głowy ! Właśnie , ja w ogóle tak totalnie zapominam o lekach a miałam te probiotyki brać . Niedługo powinien być wynik mojej biopsji, sama jestem ciekawa.

• Jatosia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ja brałam invag doustnie i dopochwowo ten najbardziej znany ale mi wyleciało z głowy ! Właśnie , ja w ogóle tak totalnie zapominam o lekach a miałam te probiotyki brać . Niedługo powinien być wynik mojej biopsji, sama jestem ciekawa.

To chyba dobrze by było żebyś zaczęła już brać te probiotyki, jeśli wyjdzie ci zapalenie i wleci antybiotyk to będziesz już miala dobra podkładkę

❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
    ❎Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    ❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
    ✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼
  • glodia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MK32 wrote:
    Hej dziewczyny, jestem tu nowa. Bardzo bym byla wdzieczna za wszystkie informacje dotyczace AK. Mialyscie jakies obiekcje? Jak to wygladalo u Was:( ja mam bardzo niskie AMH 0.12. Mam 32 lata dlatego też lekarz zaproponowal IVF ale szanse ocenil na 10-20%, jest iskierka nadziei ale przyznam tez ze nastawiam sie na AK ktore zwieksza szanse w moim przypadku na powodzenie 🤰🏽. Moze ktos mial podobna sytuacje do mojej i podzieli sie swoimi doswiadczeniami?
    Może pomyśl o procedurze łączonej ? Mam AMH 0,3 i 40 lat i za chwilę zaczynam właśnie taką procedurę. Zdecydowałam się na łączoną, choćby dlatego żeby obniżyć koszty.

• glodia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja94 wrote:
    W procedurze łączonej przechodzisz stymulację i punkcję, starając się uzyskać własne komórki + adoptujesz komórki dawczyni. Za jedynym zamachem robią zapłodnienie wszystkich. Jeśli uzyskasz własne zarodki, to w 1-szej kolejności odbywa się transfer własnych, później adoptowanych. Procedurę łączoną robi się, kiedy masz małe szanse na własne zdrowe komórki / kiedy nie ma już czasu. Ja zdecydowałam się ze względu na czas i pieniądze. Ta opcja jest tańsza niż 2 osobne procedury.

• glodia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2023, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a tak z innej strony, czy mając AMH bliskie O, weszłyście odrazu w menopauzę? Mam 40 lat, AMH 0,3, jajniki wyglądają podobno całkiem dobrze, pęcherzyki widoczne, a lekarz powiedział, że za 2-3 miesiące zacznie się u mnie menopauza... ryczałam przez niego całą sobotę...

• Emily0723 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Dziewczyny, a tak z innej strony, czy mając AMH bliskie O, weszłyście odrazu w menopauzę? Mam 40 lat, AMH 0,3, jajniki wyglądają podobno całkiem dobrze, pęcherzyki widoczne, a lekarz powiedział, że za 2-3 miesiące zacznie się u mnie menopauza... ryczałam przez niego całą sobotę...
    Głupoty gada...Ja miałam amh 0,21 w wieku 33 lat. Przez następne 3 lata miałam co miesiąc owulacje i regularne cykle. Później trzy procedury ivf i zakazdym razem jeden transfer. Po tych procedurach w wieku 38 lat mohe amh wynosiło 0, 4. Trzeba jednak dodać że starałam sie poprawić ten wynik dieta, supami czy alupuntura.
    Myślę że to bardzo indywidualna sprawa i nie ma co przesadzać że wejdziesz od razu w menopauzę. Może chodziło mu o perimenopauze ale ona m9ze trwać nawet 10 lat i rzeczywiście stopniowo prowadzi do wygaszenia czynności jajnikow.

monester, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• Gaja94 Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    No ja mam prawie 30 lat i amh zerowa a wiadomość o tym była dla mnie szokiem bo nie miałam żadnych objawów, które by na to wskazywały i wydaje mi się ze nie mam manopauzy bo miesiączkuje a na usg są pecherzyki.
    SierpniowaJodła, ty masz jakieś pecherzyki na jajnikach ?

• Evie Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja94 wrote:
    No ja mam prawie 30 lat i amh zerowa a wiadomość o tym była dla mnie szokiem bo nie miałam żadnych objawów, które by na to wskazywały i wydaje mi się ze nie mam manopauzy bo miesiączkuje a na usg są pecherzyki.
    SierpniowaJodła, ty masz jakieś pecherzyki na jajnikach ?

Powiem Ci, ze moja koleżanka miała podobnie jak Ty. Prowadziła dość haszczy tryb życia i właśnie nie miała miesiączki owulacji brała leki na menopauzę już w wieku 26 lat. Wzięła się za siebie - przede wszystkim zdrowa dieta i sport. I „przypadkiem” urodziła raz za razem troje dzieci … niestety ale TK co jemy ma mega wpływ na nasza płodność . Popatrz na dziewczyny z Akademii Plodnoscj jeśli jeszcze nie znasz..

Kriobank Białystok

07.08.2021 punkcja
    12.08.2021 transfer dwóch 5dniowych zarodków 4BB; został 1 ❄️

🍀 6 dpt beta 48,progesteron 38
    🍀 8 dpt beta 143, progesteron 51
    🍀10 dpt beta 347, progesteron 48 (inne laboratorium)
    🍀12 dpt beta 761, progesteron 60
    🍀16 dpt beta 2360, progesteron 34
    🍀19 dpt beta 6177, progesteron 47
    🍀21 dpt beta 8079, progesteron 49
    🍀25 dpt beta 23125, progesteron 50

27.09 => 9t2d maluch mierzy już 2,5cm, serduszko bije mocno 180 u/m
    04.10=> 10t2d maluch mierzy już 3,8cm, serduszko bije 181 u/m

19.10 => Sanko i Nifty => zdrowy chłopak 💚💚💚
    19.10 => USG genetyczne => wszystko dobrze, maluch mierzy już 6,5 cm, serduszko bije 169 ud/m

Maj 2022 Oto jestem 💗💗💗

rfxgrjjgg31sy2sm.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja94 wrote:
    Fsh mam różne pomiędzy 15-34. Na usg właśnie śmiesznie bo moja poprzednia ginekolog nigdy nie mówiła ze mam mało pęcherzyków albo złe. Ja tez je zawsze widziałam na usg. Z owulacja problem bo niby na usg widać ze była ale żadnych objawów (samopoczucie, śluz, temperatura, testy) nie było. Nie miałam żadnych operacji a miesiączkuje niestety nieregularnie.
    To jednak wraz te hormony wykluczają Cię z refundacji, musisz mieć świadomość, że za same leki możesz zapłacić około 5 tysięcy do procedury. Wiem, że to może się wydawać trudne ale chyba od razu bym poszła w kd w tym przypadku.

• Elka198321 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    HEJ, byliśmy dziś na wizycie, myślałam że bez wahania zdecydujemy się na świeże jajka. Jednak mam zagwozdke. Obie dawczynie dobrane idealnie wg grupy krwi i cech fenotypowych jednak...dziewczyna od jajek mrożonych 21 lat, od świeżych 30lat.
    No i zaczęłam się zastanawiać. Lekarz zapewniał mnie że w GC mają tak nowoczesne techniki mrożenie jajek że skuteczność jest porównywalna.
    Tu na forum są opinie podzielone 🤷🏼‍♀️
    Ja miałam od 28 letniej dawcxyni mrożone jajeczka,mamy problem z nasieniem mimo wszystko uzyskaliśmy 2 blastocysty z 6 jajek nigdy wcześniej nie mieliśmy blastocyst.
    1 transfer I odrazu jest ciąża. Ja procedurę miałam w Invicta.

spineczka lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Głupoty opowiada. Swoją drogą to naprawdę lekarz pojęcia nie ma co to za badanie i co oznacza a będzie takie wyroki ferował. Nikt nie wie jakie było wcześniej, jak będzie spadać, ja mam właściwie od 4 lat na takim samym poziomie pomimo przejscia kilku procedur. Bardziej kluczowy jest obraz jajników w USG oraz hormony na początku cyklu. Co oczywiście nie oznacza jednocześnie, że z naszych pęcherzyków będą zdrowe komórki ale myślę że to głównie nasz wiek- ja też 40 w tym roku.

WiosnyFanka, glodia lubią tę wiadomość

‹‹ 145 146 147 148 149 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ