In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Nefertiti89 wrote:Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi odnośnie estrofemu 🙂 Jestem umówiona na 17.01 na usg i zobaczymy kiedy transfer. Kiedy badalyscie przed transferem progesteron i estradiol?
Ja miałam w 13 dniu cyklu i estradiol był 220 a progesteron 0,5 następne badanie mam dzień przed transferem i wtedy też wlew z intralipidu. Na zaleceniach mam napisane że jeśli teraz wyjdzie estradiol poniżej 200 to mam przejść z estrofemem na 4x1 a jeśli prog. Będzie poniżej 20 to mam włączyć prolurex jedna ampułke.Nefertiti89 lubi tę wiadomość
-
monester wrote:Nefertiti Ty pl diphereline na bank progesteron będziesz mieć niziutki.
Swoboda czy to będzie pierwszy transfer kd ? Ale macie już mrozaczki czy hodowla będzie ?
hodują się właśnie. Tak, pierwszy transfer.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2024, 21:23
monester, Nefertiti89, glodia, Trinity_Nea, Hope_89, Ada23 lubią tę wiadomość
-
monester wrote:Nefertiti Ty pl diphereline na bank progesteron będziesz mieć niziutki.
Swoboda czy to będzie pierwszy transfer kd ? Ale macie już mrozaczki czy hodowla będzie ?
To nie ma sensu badać estradiolu i progesteronu teraz przed włączeniem estrofemu? Też tak myślałam, że progesteron musi być niski po diphereline.
Wiosnyfanka i Swoboda dziękuję 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2024, 20:14
👩 Ona '89
🧑🏻 On '89
IV IVF
Reprofit Ostrawa
FET styczeń 2024 r. 🤞🍀
9 dpt - beta <1,2 💔
FET luty 2024 r. 🤞🍀
CB 💔
FET czerwiec 2024 r. 🤞🍀
4 dpt prog. 17,10 ng/ml
5 dpt ⏸️ beta 31,2
7 dpt beta 92,1, prog. 15,50 ng/ml
12 dpt beta 722, prog. 21,00 ng/ml
18 dpt beta 7005 prog. 22,50 ng/ml
21 dpt - pęcherzyk ciążowy z żółtkowym 🙏
30 dpt - jest ❤️
Córeczka 🎀
21+1 połówkowe 400 g szczęścia 🥰
"Pewnego dnia góra, która znajdowała się u twych stóp,
będzie daleko za twoimi plecami.
Ale to kim się stałeś w trakcie wspinaczki,
pozostanie z tobą już na zawsze..." -
Nefertiti89 wrote:To nie ma sensu badać estradiolu i progesteronu teraz przed włączeniem estrofemu? Też tak myślałam, że progesteron musi być niski po diphereline.
Wiosnyfanka dziękuję 🙂 -
monester wrote:A lekarz kazał badać ? Moim zdaniem widzieli po USG, że jesteś dobrze wyciszona, w końcu wzięłaś 3 zastrzyki. Oszczędzaj żyły bo zaraz będzie beta co 2 dni. Jejku jakie to było straszne przeżycie dla żył . Progesteron bym zbadała przed włączeniem progesteronu i estradiol też nawet jak nie kazali, żeby było te okolice 200 .
Lekarz nic nie kazał badać 😄 A ja w sumie nie zapytalam. W Czechach są dość oszczędni w zlecaniu badań.
Wzięłam nawet 4 zastrzyki 🙂
Tak zrobię, zbadam proga i estradiol przed włączeniem proga.
Dziękuję nasza skarbnico wiedzy 🤩Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2024, 20:14
👩 Ona '89
🧑🏻 On '89
IV IVF
Reprofit Ostrawa
FET styczeń 2024 r. 🤞🍀
9 dpt - beta <1,2 💔
FET luty 2024 r. 🤞🍀
CB 💔
FET czerwiec 2024 r. 🤞🍀
4 dpt prog. 17,10 ng/ml
5 dpt ⏸️ beta 31,2
30 dpt - jest ❤️
Córeczka 🎀
Swoboda wrote:Chodują się właśnie. Tak, pierwszy transfer.
Trzymamy kciuki!Nowa na forum lubi tę wiadomość
👩 Ona '89
🧑🏻 On '89
IV IVF
Reprofit Ostrawa
FET styczeń 2024 r. 🤞🍀
9 dpt - beta <1,2 💔
FET luty 2024 r. 🤞🍀
CB 💔
FET czerwiec 2024 r. 🤞🍀
4 dpt prog. 17,10 ng/ml
5 dpt ⏸️ beta 31,2
30 dpt - jest ❤️
Córeczka 🎀
glodia wrote:skoro przy lekach jesteśmy, to mam pytanie o PROLUTEX.
jak sobie radzicie z przelewaniem go do strzykawki? macie jakiś patent? ja totalnie nie mam do niego cierpliwości, a końcówki z ampułki to już w ogóle nie jestem w stanie przelać. ampułki są identyczne jak np, w menopurze, a tam wszystko szło mi dobrze. help
https://www.medicover.pl/leki/prolutex,16554,d,1344
A tu najważniejsze:
"Następujące przedmioty nie są dołączone do opakowania leku. Lekarz lub farmaceuta zaopatrzy w nie pacjenta:
• Jedna strzykawka
• Jedna duża igła (typ 21G, zielona, do wstrzyknięcia domięśniowego)
• Jedna mała cienka igła (typ 27G szara, do wstrzyknięcia podskórnego)
• Dwa waciki nasączone środkiem dezynfekującym
• Pojemnik na odpady medyczne (w celu bezpiecznego usunięcia igieł, fiolki itd.)"
Zamiast szarej , jak nie było w aptece,kupowałam czasem krótką brązową (minimalna różnica)
glodia lubi tę wiadomość
-
Nowa na forum wrote:Dokładnie, potrzebne są dwa rodzaje igieł, tu jest opisane
https://www.medicover.pl/leki/prolutex,16554,d,1344
A tu najważniejsze:
"Następujące przedmioty nie są dołączone do opakowania leku. Lekarz lub farmaceuta zaopatrzy w nie pacjenta:
• Jedna strzykawka
• Jedna duża igła (typ 21G, zielona, do wstrzyknięcia domięśniowego)
• Jedna mała cienka igła (typ 27G szara, do wstrzyknięcia podskórnego)
• Dwa waciki nasączone środkiem dezynfekującym
• Pojemnik na odpady medyczne (w celu bezpiecznego usunięcia igieł, fiolki itd.)"
Zamiast szarej , jak nie było w aptece,kupowałam czasem krótką brązową (minimalna różnica)
-
To teraz nowe pytania mi się nasuwają jak czytam Wasze posty:)
1. O jakich wlewach i na co mówicie?
2. Czy skąpa miesiaczka oznacza cienkie endometrium? Bo biorę drugi dzień estrogeny, acard, a i tak jest skąpa. Czy obfita misiaczka oznacza grubsze endometrium? Czy to nie ma nic wspólnego?
3. Po co bierze się acard w przygotowaniach? (Wiem ze rozrzedza krew)I transfer - 0 efektu
II transfer - puste jajo płodowe
III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
5/11/2024 8+4 💔 -
Claudia Ferrari wrote:To teraz nowe pytania mi się nasuwają jak czytam Wasze posty:)
1. O jakich wlewach i na co mówicie?
2. Czy skąpa miesiaczka oznacza cienkie endometrium? Bo biorę drugi dzień estrogeny, acard, a i tak jest skąpa. Czy obfita misiaczka oznacza grubsze endometrium? Czy to nie ma nic wspólnego?
3. Po co bierze się acard w przygotowaniach? (Wiem ze rozrzedza krew)
1. Wlew z Intralipidu czyli kwasy tłuszczowe. To chyba działa na metabolizm i budowę błon komórkowych.
2. Według mnie tak ale po estrofemie już Ci się zacznie budować prawidłowe pod transfer.
3. Według mnie działa podobnie jak heparyna chociaż ja acardu nie mam w zaleceniach ale mam właśnie heparynę. Może działa to w ten sposób że Endo jest bardziej podatne na zagnieżdżenie.
Jeśli masz przedwczesną meno to bez leków będziesz miała małe Endo dlatego przed transferem w takich przypadkach dają estrofem. -
glodia wrote:No tak....ulotka...jedni czytają za bardzo, inni wcale.... ale pacan ze mnie! dziękuję
glodia lubi tę wiadomość
-
Hm.... jak to jest z tym usg przed transferem...chodzi mi teraz o czysta matematykę 🙈.
Bo nie chce wydzwaniać od pon do kliniki.
Ustaliłam na wizycie z ginem, że:
Odstawiam tabl. anty, w ciągu 3 dni jak zazwyczaj, pojawi się miesiaczka z odstawienia czyli 2.01. i wredy w drugi dzień cyklu czyli 3.01 zaczynam brać leki i wizytę usg mam 15.01. Tak tez się umówiłam.
Jednakże, miesiaczke dostałam dzień później jednak, czyli 3.01 i drugi dzień cyklu przypadł na 4.01. A wizyte mam 15.01 - poniedziałek, to jest już 13 dzień cyklu.
Nie za późno??? Czy ten jeden dzień coś zmienia? Bo dziewczyny pisały ze miały usg 10-12 dzień cyklu, tyle ze moje jak zwykle szczęście jest takie, ze to wypada weekend a klinika w weekend nie pracuje....I transfer - 0 efektu
5/11/2024 8+4 💔 -
Claudia Ferrari wrote:Hm.... jak to jest z tym usg przed transferem...chodzi mi teraz o czysta matematykę 🙈.
Bo nie chce wydzwaniać od pon do kliniki.
Ustaliłam na wizycie z ginem, że:
Odstawiam tabl. anty, w ciągu 3 dni jak zazwyczaj, pojawi się miesiaczka z odstawienia czyli 2.01. i wredy w drugi dzień cyklu czyli 3.01 zaczynam brać leki i wizytę usg mam 15.01. Tak tez się umówiłam.
Jednakże, miesiaczke dostałam dzień później jednak, czyli 3.01 i drugi dzień cyklu przypadł na 4.01. A wizyte mam 15.01 - poniedziałek, to jest już 13 dzień cyklu.
Nie za późno??? Czy ten jeden dzień coś zmienia? Bo dziewczyny pisały ze miały usg 10-12 dzień cyklu, tyle ze moje jak zwykle szczęście jest takie, ze to wypada weekend a klinika w weekend nie pracuje....
Według mnie ten jeden dzień nie powinien mieć znaczenia. A co do dnia cyklu i że wypada np w weekend to zadzwoń jak się będziesz zapisywać na USG i zapytaj bo powinien być dyżur na takie sytuacje. U mnie w klinice nie ma że boli świątek piątek Cie przyjmą jak masz konkretny dzień cyklu do zbadania.Trinity_Nea lubi tę wiadomość
-
Mi tak tłumaczył ginekolog w invimedzie pokazując na kompie ... tłumaczy tłumaczy i w miedzyzdaniach mówi "tu weekend wypada wiec nie pracujemy, to nie ma znaczenia czy transfer wypadnie w piątek czy poniedziałek" 🤣. Także ten.... takie podejście.
A 13dc to późno na usg Waszym zdaniem?
A i jeszcze jedna rzecz SWOBODA napisała ze właśnie jej się hodują zarodki? Tzn.?
Bo u mnie kolejność taka, ze jeśli 15 na usg będzie wszystko Ok, to dzień po 16.01 mój mąż oddaje nasienie i dopiero zapładniają komórki. I 19.01 lub 22.01 transfer. To u innych zapładnianie było szybciej? I szybciej wiedzieliście ile zarodków macie do wykrozystania?? 🤔🤔🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2024, 15:49
I transfer - 0 efektu
5/11/2024 8+4 💔 -
Nefertiti89 wrote:Trzymamy kciuki!
Kochana kiedy transfer u Ciebie? Bo chyba jakoś podobnie jak u mnie. Jakie etapy były przed transferem u Ciebie po kolei? Bo u mnie się coś nie zgadza...I transfer - 0 efektu
5/11/2024 8+4 💔 -
Claudia Ferrari wrote:Mi tak tłumaczył ginekolog w invimedzie pokazując na kompie ... tłumaczy tłumaczy i w miedzyzdaniach mówi "tu weekend wypada wiec nie pracujemy, to nie ma znaczenia czy transfer wypadnie w piątek czy poniedziałek" 🤣. Także ten.... takie podejście.
A 13dc to późno na usg Waszym zdaniem?
A i jeszcze jedna rzecz SWOBODA napisała ze właśnie jej się hodują zarodki? Tzn.?
Bo u mnie kolejność taka, ze jeśli 15 na usg będzie wszystko Ok, to dzień po 16.01 mój mąż oddaje nasienie i dopiero zapładniają komórki. I 19.01 lub 22.01 transfer. To u innych zapładnianie było szybciej? I szybciej wiedzieliście ile zarodków macie do wykrozystania?? 🤔🤔🤔