X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Swoboda Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2024, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefertiti89 wrote:
    Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi odnośnie estrofemu 🙂 Jestem umówiona na 17.01 na usg i zobaczymy kiedy transfer. Kiedy badalyscie przed transferem progesteron i estradiol?

Ja miałam w 13 dniu cyklu i estradiol był 220 a progesteron 0,5 następne badanie mam dzień przed transferem i wtedy też wlew z intralipidu. Na zaleceniach mam napisane że jeśli teraz wyjdzie estradiol poniżej 200 to mam przejść z estrofemem na 4x1 a jeśli prog. Będzie poniżej 20 to mam włączyć prolurex jedna ampułke.

Nefertiti89 lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2024, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefertiti Ty pl diphereline na bank progesteron będziesz mieć niziutki.
    Swoboda czy to będzie pierwszy transfer kd ? Ale macie już mrozaczki czy hodowla będzie ?

• Swoboda Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2024, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Swoboda czy to będzie pierwszy transfer kd ? Ale macie już mrozaczki czy hodowla będzie ?

hodują się właśnie. Tak, pierwszy transfer.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2024, 21:23

monester, Nefertiti89, glodia, Trinity_Nea, Hope_89, Ada23 lubią tę wiadomość

• Nefertiti89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2024, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:

To nie ma sensu badać estradiolu i progesteronu teraz przed włączeniem estrofemu? Też tak myślałam, że progesteron musi być niski po diphereline.

Wiosnyfanka i Swoboda dziękuję 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2024, 20:14

preg.png

👩 Ona '89
    🧑🏻 On '89

IV IVF
    Reprofit Ostrawa

FET styczeń 2024 r. 🤞🍀
    9 dpt - beta <1,2 💔

FET luty 2024 r. 🤞🍀
    CB 💔

FET czerwiec 2024 r. 🤞🍀
    4 dpt prog. 17,10 ng/ml
    5 dpt ⏸️ beta 31,2
    7 dpt beta 92,1, prog. 15,50 ng/ml
    12 dpt beta 722, prog. 21,00 ng/ml
    18 dpt beta 7005 prog. 22,50 ng/ml
    21 dpt - pęcherzyk ciążowy z żółtkowym 🙏
    30 dpt - jest ❤️
    Córeczka 🎀
    21+1 połówkowe 400 g szczęścia 🥰

"Pewnego dnia góra, która znajdowała się u twych stóp,
    będzie daleko za twoimi plecami.
    Ale to kim się stałeś w trakcie wspinaczki,
    pozostanie z tobą już na zawsze..."
  • monester Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2024, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoboda wrote:
    Chodują się właśnie. Tak, pierwszy transfer.
    Oo to dawaj info z hodowli a my trzymamy kciuki. Zapładnialiscie 6 sztuk ?

• monester Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2024, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefertiti89 wrote:
    To nie ma sensu badać estradiolu i progesteronu teraz przed włączeniem estrofemu? Też tak myślałam, że progesteron musi być niski po diphereline.

Wiosnyfanka dziękuję 🙂
    A lekarz kazał badać ? Moim zdaniem widzieli po USG, że jesteś dobrze wyciszona, w końcu wzięłaś 3 zastrzyki. Oszczędzaj żyły bo zaraz będzie beta co 2 dni. Jejku jakie to było straszne przeżycie dla żył . Progesteron bym zbadała przed włączeniem progesteronu i estradiol też nawet jak nie kazali, żeby było te okolice 200 .

• Nefertiti89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2024, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    A lekarz kazał badać ? Moim zdaniem widzieli po USG, że jesteś dobrze wyciszona, w końcu wzięłaś 3 zastrzyki. Oszczędzaj żyły bo zaraz będzie beta co 2 dni. Jejku jakie to było straszne przeżycie dla żył . Progesteron bym zbadała przed włączeniem progesteronu i estradiol też nawet jak nie kazali, żeby było te okolice 200 .

Lekarz nic nie kazał badać 😄 A ja w sumie nie zapytalam. W Czechach są dość oszczędni w zlecaniu badań.
    Wzięłam nawet 4 zastrzyki 🙂
    Tak zrobię, zbadam proga i estradiol przed włączeniem proga.
    Dziękuję nasza skarbnico wiedzy 🤩

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2024, 20:14

preg.png

👩 Ona '89
    🧑🏻 On '89

IV IVF
    Reprofit Ostrawa

FET styczeń 2024 r. 🤞🍀
    9 dpt - beta <1,2 💔

FET luty 2024 r. 🤞🍀
    CB 💔

FET czerwiec 2024 r. 🤞🍀
    4 dpt prog. 17,10 ng/ml
    5 dpt ⏸️ beta 31,2
    30 dpt - jest ❤️
    Córeczka 🎀

• Nefertiti89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2024, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoboda wrote:
    Chodują się właśnie. Tak, pierwszy transfer.

Trzymamy kciuki!

Nowa na forum lubi tę wiadomość

preg.png

👩 Ona '89
    🧑🏻 On '89

IV IVF
    Reprofit Ostrawa

FET styczeń 2024 r. 🤞🍀
    9 dpt - beta <1,2 💔

FET luty 2024 r. 🤞🍀
    CB 💔

FET czerwiec 2024 r. 🤞🍀
    4 dpt prog. 17,10 ng/ml
    5 dpt ⏸️ beta 31,2
    30 dpt - jest ❤️
    Córeczka 🎀

• Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2024, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    skoro przy lekach jesteśmy, to mam pytanie o PROLUTEX.
    jak sobie radzicie z przelewaniem go do strzykawki? macie jakiś patent? ja totalnie nie mam do niego cierpliwości, a końcówki z ampułki to już w ogóle nie jestem w stanie przelać. ampułki są identyczne jak np, w menopurze, a tam wszystko szło mi dobrze. help :)
    Dokładnie, potrzebne są dwa rodzaje igieł, tu jest opisane
    https://www.medicover.pl/leki/prolutex,16554,d,1344
    A tu najważniejsze:
    "Następujące przedmioty nie są dołączone do opakowania leku. Lekarz lub farmaceuta zaopatrzy w nie pacjenta:
    • Jedna strzykawka
    • Jedna duża igła (typ 21G, zielona, do wstrzyknięcia domięśniowego)
    • Jedna mała cienka igła (typ 27G szara, do wstrzyknięcia podskórnego)
    • Dwa waciki nasączone środkiem dezynfekującym
    • Pojemnik na odpady medyczne (w celu bezpiecznego usunięcia igieł, fiolki itd.)"
    Zamiast szarej , jak nie było w aptece,kupowałam czasem krótką brązową (minimalna różnica)

glodia lubi tę wiadomość

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Swoboda Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2024, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:

Tak, 6 sztuczek 😁😁 będę informować 🥰🥰🥰

Trinity_Nea, Nowa na forum lubią tę wiadomość

• glodia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2024, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Dokładnie, potrzebne są dwa rodzaje igieł, tu jest opisane
    https://www.medicover.pl/leki/prolutex,16554,d,1344
    A tu najważniejsze:
    "Następujące przedmioty nie są dołączone do opakowania leku. Lekarz lub farmaceuta zaopatrzy w nie pacjenta:
    • Jedna strzykawka
    • Jedna duża igła (typ 21G, zielona, do wstrzyknięcia domięśniowego)
    • Jedna mała cienka igła (typ 27G szara, do wstrzyknięcia podskórnego)
    • Dwa waciki nasączone środkiem dezynfekującym
    • Pojemnik na odpady medyczne (w celu bezpiecznego usunięcia igieł, fiolki itd.)"
    Zamiast szarej , jak nie było w aptece,kupowałam czasem krótką brązową (minimalna różnica)
    No tak....ulotka...jedni czytają za bardzo, inni wcale.... ale pacan ze mnie! dziękuję :)

• Claudia Ferrari Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2024, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz nowe pytania mi się nasuwają jak czytam Wasze posty:)

1. O jakich wlewach i na co mówicie?
    2. Czy skąpa miesiaczka oznacza cienkie endometrium? Bo biorę drugi dzień estrogeny, acard, a i tak jest skąpa. Czy obfita misiaczka oznacza grubsze endometrium? Czy to nie ma nic wspólnego?
    3. Po co bierze się acard w przygotowaniach? (Wiem ze rozrzedza krew)

I transfer - 0 efektu
    II transfer - puste jajo płodowe
    III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
    5/11/2024 8+4 💔
  • Swoboda Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia 2024, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    To teraz nowe pytania mi się nasuwają jak czytam Wasze posty:)

1. O jakich wlewach i na co mówicie?
    2. Czy skąpa miesiaczka oznacza cienkie endometrium? Bo biorę drugi dzień estrogeny, acard, a i tak jest skąpa. Czy obfita misiaczka oznacza grubsze endometrium? Czy to nie ma nic wspólnego?
    3. Po co bierze się acard w przygotowaniach? (Wiem ze rozrzedza krew)

1. Wlew z Intralipidu czyli kwasy tłuszczowe. To chyba działa na metabolizm i budowę błon komórkowych.
    2. Według mnie tak ale po estrofemie już Ci się zacznie budować prawidłowe pod transfer.
    3. Według mnie działa podobnie jak heparyna chociaż ja acardu nie mam w zaleceniach ale mam właśnie heparynę. Może działa to w ten sposób że Endo jest bardziej podatne na zagnieżdżenie.

Jeśli masz przedwczesną meno to bez leków będziesz miała małe Endo dlatego przed transferem w takich przypadkach dają estrofem.

• Swoboda Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia 2024, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:

4 się zaplodnily dwie nie ale embriologia mówiła że trzeba im jeszcze dać szansę może do poniedziałku coś drgnie.

Wysłany: 6 stycznia 2024, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    No tak....ulotka...jedni czytają za bardzo, inni wcale.... ale pacan ze mnie! dziękuję :)
    Tylko jak masz ampułkę a płynem, to zieloną długą igłą wyciągasz płyn z twj ampułki, potem zamieniasz igłę na tą krótszą, i tą krótszą robisz zastrzyk

glodia lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 6 stycznia 2024, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm.... jak to jest z tym usg przed transferem...chodzi mi teraz o czysta matematykę 🙈.
    Bo nie chce wydzwaniać od pon do kliniki.
    Ustaliłam na wizycie z ginem, że:
    Odstawiam tabl. anty, w ciągu 3 dni jak zazwyczaj, pojawi się miesiaczka z odstawienia czyli 2.01. i wredy w drugi dzień cyklu czyli 3.01 zaczynam brać leki i wizytę usg mam 15.01. Tak tez się umówiłam.
    Jednakże, miesiaczke dostałam dzień później jednak, czyli 3.01 i drugi dzień cyklu przypadł na 4.01. A wizyte mam 15.01 - poniedziałek, to jest już 13 dzień cyklu.
    Nie za późno??? Czy ten jeden dzień coś zmienia? Bo dziewczyny pisały ze miały usg 10-12 dzień cyklu, tyle ze moje jak zwykle szczęście jest takie, ze to wypada weekend a klinika w weekend nie pracuje....

I transfer - 0 efektu
    5/11/2024 8+4 💔
  • Swoboda Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia 2024, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Hm.... jak to jest z tym usg przed transferem...chodzi mi teraz o czysta matematykę 🙈.
    Bo nie chce wydzwaniać od pon do kliniki.
    Ustaliłam na wizycie z ginem, że:
    Odstawiam tabl. anty, w ciągu 3 dni jak zazwyczaj, pojawi się miesiaczka z odstawienia czyli 2.01. i wredy w drugi dzień cyklu czyli 3.01 zaczynam brać leki i wizytę usg mam 15.01. Tak tez się umówiłam.
    Jednakże, miesiaczke dostałam dzień później jednak, czyli 3.01 i drugi dzień cyklu przypadł na 4.01. A wizyte mam 15.01 - poniedziałek, to jest już 13 dzień cyklu.
    Nie za późno??? Czy ten jeden dzień coś zmienia? Bo dziewczyny pisały ze miały usg 10-12 dzień cyklu, tyle ze moje jak zwykle szczęście jest takie, ze to wypada weekend a klinika w weekend nie pracuje....

Według mnie ten jeden dzień nie powinien mieć znaczenia. A co do dnia cyklu i że wypada np w weekend to zadzwoń jak się będziesz zapisywać na USG i zapytaj bo powinien być dyżur na takie sytuacje. U mnie w klinice nie ma że boli świątek piątek Cie przyjmą jak masz konkretny dzień cyklu do zbadania.

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

Wysłany: 6 stycznia 2024, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tak tłumaczył ginekolog w invimedzie pokazując na kompie ... tłumaczy tłumaczy i w miedzyzdaniach mówi "tu weekend wypada wiec nie pracujemy, to nie ma znaczenia czy transfer wypadnie w piątek czy poniedziałek" 🤣. Także ten.... takie podejście.

A 13dc to późno na usg Waszym zdaniem?

A i jeszcze jedna rzecz SWOBODA napisała ze właśnie jej się hodują zarodki? Tzn.?
    Bo u mnie kolejność taka, ze jeśli 15 na usg będzie wszystko Ok, to dzień po 16.01 mój mąż oddaje nasienie i dopiero zapładniają komórki. I 19.01 lub 22.01 transfer. To u innych zapładnianie było szybciej? I szybciej wiedzieliście ile zarodków macie do wykrozystania?? 🤔🤔🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2024, 15:49

I transfer - 0 efektu
    5/11/2024 8+4 💔

Wysłany: 6 stycznia 2024, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefertiti89 wrote:
    Trzymamy kciuki!

Kochana kiedy transfer u Ciebie? Bo chyba jakoś podobnie jak u mnie. Jakie etapy były przed transferem u Ciebie po kolei? Bo u mnie się coś nie zgadza...

I transfer - 0 efektu
    5/11/2024 8+4 💔

Wysłany: 6 stycznia 2024, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Mi tak tłumaczył ginekolog w invimedzie pokazując na kompie ... tłumaczy tłumaczy i w miedzyzdaniach mówi "tu weekend wypada wiec nie pracujemy, to nie ma znaczenia czy transfer wypadnie w piątek czy poniedziałek" 🤣. Także ten.... takie podejście.

A 13dc to późno na usg Waszym zdaniem?

A i jeszcze jedna rzecz SWOBODA napisała ze właśnie jej się hodują zarodki? Tzn.?
    Bo u mnie kolejność taka, ze jeśli 15 na usg będzie wszystko Ok, to dzień po 16.01 mój mąż oddaje nasienie i dopiero zapładniają komórki. I 19.01 lub 22.01 transfer. To u innych zapładnianie było szybciej? I szybciej wiedzieliście ile zarodków macie do wykrozystania?? 🤔🤔🤔
    Dokładnie tak jak piszesz, zarodki były wcześniej, dopiero jak były to ja przygotowywałam się do transferu. U nas np. zarodki były w pierwszej połowie sierpnia, a ja przygotowanie zaczęłam w cyklu, który rozpoczął się w połowie września. W międzyczasie zrobiłam wszystkie wymagane badania, czyli wirusówki i cytologię.

age.png
‹‹ 310 311 312 313 314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ