X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • monester Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako, że ja lubię wiedzieć i rozumiec a tu na forum wszystkie dziewczyny ze skracająca się szyjka miały pessara do znalazłam u mamy ginekolog odpowiedź na moje pytania
    https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/porod-podstawy/porod-przedwczesny/
    Podsumowujac- jeśli ktoś nie ma ochoty czytać całości : kopiuje :

Za najbardziej skuteczny jest obecnie uważany progesteron – zazwyczaj podawany dopochwowo – który według różnych badań zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego u kobiet ze zwiększonym ryzykiem o około połowę.

Kilka lat temu bardzo „modne” było zakładanie pessarów szyjkowych. W ostatnich latach ukazało się kilka badań która dają bardzo sprzeczne wyniki. Jedne mówią, że pessar znacznie, nawet do 75%, zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego, a inne mówią, że pessar zupełnie nie pomaga. Szczerze, obecnie po prostu nie wiemy czy założenie pessara jest korzystne czy nie. Często zakładamy pessar na zasadzie – „nie zaszkodzi, a nuż pomoże”

Trzecią – najrzadziej już stosowaną metodą profilaktyki porodu przedwczesnego jest szew szyjkowy. Kiedyś stosowany rutynowo, obecnie szew szyjkowy zaleca się tylko u kobiet z jednym lub więcej porodami przedwczesnymi w wywiadzie – oraz jako tak zwany szew ratunkowy u kobiet z znacznie skróconą szyjka macicy w drugim trymestrze. Co to znaczy znacznie? Każdy lekarz może to inaczej interpretować – według mnie jest to szyjka krótsza niż 15m

Saimi, WiosnyFanka lubią tę wiadomość

• Saimi Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    I to są dobre wiadomości. A mówiła czemu nie chce założyć pessar ? I OMG jak tu wytrzymać 5 tygodni

No właśnie powiedziała, że pessar to nie rozwiązanie jedynie szew ale póki pomaga leżenie to leżymy. Bo ze szwem bym też musiała leżeć.
    Szyjkę mam krótka ale nie zmienia się więc pomaga odpoczynek i aktualne leki. Cała ciąża oprócz szyjki książkowo.
    Jednak nie 5 tyg tylko 4 tyg (nie wiem jak ja to policzyłam. pewnie ze względu na to, że ja mam ponad 100 km do kliniki więc nie chce mnie ściągać co chwilę. Jeździć autem też nie mogę, nawet szkoła rodzenia odpada a to bym bardzo chciała. Odradziła reż akupunkture..
    Dziś jeszcze od razu zrobiłam jakiś rozszerzony posiew, badania z krwi i moczu. Chyba, że tu coś wyjdzie to pewnie będzie wizyta jednak wcześniej.

Edit. Monester no właśnie moja Pani dr powiedziała tak 'pessar nic nie daje, póki nie pogarsza się to leżenie i progesteron, nospa, relanium i magnez, a w ostateczności szew i to samo czyli leżenie i leki. Ale uważa też, że leżenie w swoim domu też jest korzystniejsze niż w szpitalu z kilkoma osobami na sali i 1 łazienka..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2024, 20:06

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

1 ivf i A na świecie ❤️🥰💓
    Czy będzie kolejny cud?

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, tylko nawet w ciąży teoretycznie niepowikłanej to dla mnie 4 tygodnie to ogrom czasu ! Ledwo wytrzymuje 3 od wizyty do wizyty ;)

• Saimi Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie ostatnie 2 tyg to koszmar.. Bo bałam się, że to leżenie nic nie da . A i tak byłam u teściów 150 km autem, byli goście z którymi posiedziałam dłużej, na 1 zakupach i na pizzy. Teraz jeszcze bardziej ograniczę chodzenie. Trudno, będą nade mną latać musieli jak nad królowa jeszcze bardziej. Byle dziewczynka się urodziła zdrowa i w terminie. A jak będzie coś nie tak, coś mnie za niepokoi to przyspieszę wizytę :) narazie bardzo pracuje nad pozytywnym myśleniem.

Czy będzie kolejny cud?

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Dla mnie ostatnie 2 tyg to koszmar.. Bo bałam się, że to leżenie nic nie da . A i tak byłam u teściów 150 km autem, byli goście z którymi posiedziałam dłużej, na 1 zakupach i na pizzy. Teraz jeszcze bardziej ograniczę chodzenie. Trudno, będą nade mną latać musieli jak nad królowa jeszcze bardziej. Byle dziewczynka się urodziła zdrowa i w terminie. A jak będzie coś nie tak, coś mnie za niepokoi to przyspieszę wizytę :) narazie bardzo pracuje nad pozytywnym myśleniem.
    Nie dokładaj sobie zmartwień, też trochę musisz chodzić bo z kolei ryzyko zakrzepowe. Tak źle i tak niedobrze. I trzeba by dokopać się do badan na temat tej grawitacji i czy to rzeczywiście tak szkodzi czy nie ma wpływu, bo mama ginekolog zaczęła coś w zdaniu ale nie dokończyła. Ale teraz jest tyle platform streamingowych, a jeśli lubisz czytać to polecam Legimi. Nadrabiaj, bo potem czasu nie będzie jak mała będzie po tej stronie.

Saimi, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• Mysza123 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sa tez opinie ze lezenie nic nie daje, ze jezeli sie szyjka skraca przez niewydolnosc ciesniowo szyjkowa to to nic nie da, moze pomoc w przypadku gdy szyjka sie skraca przez ucisk dziecka spowodowany jego niskim polozeniem. Ja obie male mialam od polowy ciazy na wylocie, przy wkladaniu proga moglam posmyrac po glowie jak to moja gin mowila 🙈Przeczytalam kiedys mase prac naukowych na ten temat i nie ma jednego rozwiazania. Szew sie zaklada w 2 trymestrze, w 3 najczesciej wlasnie pessar lub nawet combo- oba zabezpieczenia.
    Ja lezalam w obu ciazach ale mialam duze skurcze, w pierwszej pessar, w drugiej bardzo pessar chcialam ale moja gin nie chciala mi go zalozyc bo sie bala infekcji przy mojej endo. I tu i tu donosilam. Pierwsza corke urodzilam niecale 24h po zdjeciu pessara, druga praktycznie na tym samym etapie bez pessara bo akcje porodowa dostalam na sali w noc przed planowym cc 🤣
    Tak wiec jak widac nie ma jednego rozwiazania i duzo zalezy od przypadku. Najlepiej prowadzic tryb ksiezniczki, starac sie myslec pozytywnie i w razie koniecznosci szybko reagowac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2024, 20:48

Saimi, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi - poczytaj
    https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/ciaza-podstawy/lezenie-odpoczywanie-oto-pytanie/

Saimi lubi tę wiadomość

• Claudia Ferrari Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak się liczy wiek ciąży w invitro? Od dnia podania zarodka?

I transfer - 0 efektu
    II transfer - puste jajo płodowe
    III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
    5/11/2024 8+4 💔
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Dziewczyny jak się liczy wiek ciąży w invitro? Od dnia podania zarodka?
    Wpisz sobie kalkulator ciąży Malinowskiego :
    https://marianmalinowski.pl/kalkulator-porodu/

event.png[/url]

Wysłany: 6 lutego 2024, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak widziałam te kalkulatory,
    Ale jak pierwszy dzień ciąży liczy się od 1 dnia miesiączki,
    Jak transfer zarodka mamy np. (Ja tak miałam) w 28 dniu cyklu.
    To przed transferem te 27 dni się liczy jako ciąża skoro nawet zarodka we mnie nie było? 😅

I transfer - 0 efektu
    5/11/2024 8+4 💔
  • monester Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    Tak widziałam te kalkulatory,
    Ale jak pierwszy dzień ciąży liczy się od 1 dnia miesiączki,
    Jak transfer zarodka mamy np. (Ja tak miałam) w 28 dniu cyklu.
    To przed transferem te 27 dni się liczy jako ciąża skoro nawet zarodka we mnie nie było? 😅
    Tak samo się liczy ciążę naturalne -1 dzień ciąży to 1 dzień okresu.

• Saimi Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja np suwaczek ustawiłam na podstawie wyznaczonego przez lekarza porodu. U mnie data porodu się nie zmieniła ani razu póki co. W sumie tyg liczę od om, tak mi na forum dziewczyny powiedziały, że mimo wszystko liczyć od om i potem według usg..

Dziewczyny dziękuję, za każdą podpowiedź i każda radę, a przede wszystkim za dużo ciepłych słów i kciukasów, naprawdę moja psychika potrzebuje takich pozytywnych wpisów również.
    Będę słychać lekarza i interweniować jak tylko cokolwiek minimalnie się zmieni, zaboli, itd. Od razu tel do lekarza.

Ogólnie tak jak mówię czuje się dobrze, nie mam boli, skurczy, mam apetyt, wszystko super. Chciałabym wyjść do ludzi pochwalić się brzuszkiem, zrobić zdjęcie z mężem na pamiątkę w ładnym miejscu, pochodzić po sklepach i pokupować rzeczy dla małej a tu ciągle leżeć. No ale cóż. Zawsze mogłoby być gorzej.

Czy będzie kolejny cud?

age.png

Wysłany: 6 lutego 2024, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak mi potwierdza te ciąże tzn. Ze jak 4.01 dostałam miesiaczke; to już będę w 5tygodniu?!

I transfer - 0 efektu
    5/11/2024 8+4 💔
  • monester Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudia Ferrari wrote:
    To jak mi potwierdza te ciąże tzn. Ze jak 4.01 dostałam miesiaczke; to już będę w 5tygodniu?!
    powinnaś mieć korektę z kalkulatora Malinowskiego - tego co wyżej jest wklejony, bo ten transfer miałaś dość późno i potem dostaniesz zawału na USG że za mały zarodek jak w internetach piszą że już powinien mieć tyle a tyle ;)

• Mysza123 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie miedzy data porodu z miesiaczki a transferu bylo 5 dni roznicy. Z transferu starsza. Wedlug usg wymiary dziecka sie pokrywaly z data transferu od samego poczatku co do dnia. Tak wiec tak liczylam, tygodnie z daty transferu bo odpowiadalo to obrazowi usg. Wiem ze jak jest niewielka roznica to licza zazwyczaj z om.

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    powinnaś mieć korektę z kalkulatora Malinowskiego - tego co wyżej jest wklejony, bo ten transfer miałaś dość późno i potem dostaniesz zawału na USG że za mały zarodek jak w internetach piszą że już powinien mieć tyle a tyle ;)
    U mnie się zgadzała data transferu, z datą USG. A u was nie ?

event.png[/url]
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki moczu i krwi.. Mocz super ale hemoglobina poleciała na łeb i szyję. Mam brać żelazo dodatkowo. Macie pomysły co jeść by podbić ten wynik? Cholibka zmartwiłam się bo jeszcze w grudniu wynik był super.. A teraz poniżej normy zleciało :(

Czy będzie kolejny cud?

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    U mnie się zgadzała data transferu, z datą USG. A u was nie ?
    U mnie się zgadza ale ja miałam cykl naturalny - a Claudia miała transfer w 28 dniu cyklu - więc jej się rozjadą wyliczenia co do wielkości bejbika

• monester Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Odebrałam wyniki moczu i krwi.. Mocz super ale hemoglobina poleciała na łeb i szyję. Mam brać żelazo dodatkowo. Macie pomysły co jeść by podbić ten wynik? Cholibka zmartwiłam się bo jeszcze w grudniu wynik był super.. A teraz poniżej normy zleciało :(
    A to ile masz hemoglobine? Ja się nie wypowiem, bo sama ledwo to wymagane 12 trzymam a mam żelazo w jakimś preparacie łączonym witaminowym i tyle tylko ale się trzyma na tym samym poziomie a zaczęłam brać w 2 trymestrze dopiero. W ogóle to jest to fizjologiczne zjawisko - zapotrzebowanie rośnie w 2 trymestrze na żelazo

• Saimi Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    A to ile masz hemoglobine? Ja się nie wypowiem, bo sama ledwo to wymagane 12 trzymam a mam żelazo w jakimś preparacie łączonym witaminowym i tyle tylko ale się trzyma na tym samym poziomie a zaczęłam brać w 2 trymestrze dopiero. W ogóle to jest to fizjologiczne zjawisko - zapotrzebowanie rośnie w 2 trymestrze na żelazo

11,8, a w grudniu miałam prawie 14.. Sorbifer Durules mam brać, już brałam z różnym efektem. Muszę na bank to jeszcze podciągnąć jedzeniem bogatym w żelazo itd. Ten zakwas z buraka chyba był na żelazo? Kurde jeszcze ta dieta bezglutenowa nie pomaga bo ponoć wieloziarniste rzeczy trzeba jeść..

Czy będzie kolejny cud?

age.png
‹‹ 376 377 378 379 380 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ