In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Wybór imienia to poważna sprawa. To, czy nam się spodoba to jedno, ale u mnie był strach, żeby się Małej spodobało...(a tego dowiem się za kilka-kilkanaście lat 🫣)
Co do "powielania" imion z otoczenia, to bym się nie przejmowała. Mam dobrą koleżankę o tym samym imieniu co ja, która urodziła córkę kilka miesięcy po mnie i...dali jej tak samo na imię jak my 🙃
Śmiejemy się z tego. Będzie zabawnie wołać Dziewczynki za parę lat 🤣"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
(...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"
starania od 2017
niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
AMH 0,5
FSH 13-15
IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
stymulacje 10/11/12.2021
FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
12dpt-1032
16dpt-6703
19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
13tc- prenatalne, jest ok ❤️
14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
monester wrote:Bardzo mi się Alicja podobała jako imię dla dziewczynki. Ale właśnie trzeba dopasować do nazwiska, chociaż rodzice niektórzy to mają fantazje nie ? Jak rodzice Kajetana Kajetowicza😅
-
Dziewczyny bo oczywiście za długo do wizyty i odchodzę od zmysłów. Oglądam sobie swoje usg i widzę że pęcherzyk ciążowy jest oznaczony jako 7w6d, ciaza wg ostatniej miesiączki oznaczona na 6w6d a zarodek 6w4d (6,9mm).
Czemu pęcherzyk ciążowy jest tak duży względem wieku ciąży a zarodek za mały? Co to może oznaczać?
Co najlepsze wg daty zapłodnienia powinno być 7w2d ale lekarz oznaczył wiek po dacie miesiączki.On (30l) Ok
Ona (29l) AMH 0.01
Mezoterapia jajników i stymulacja - bez odpowiedzi.
KD Ovobank: 09.12.23 - 3 dniowiec - beta 0
KD Bank Polski: 05.02.24 / FET 4.1.2
7dpt beta 47,7 ; 9dpt beta 122 ; 10dpt beta 272; 12dpt beta 514 ; 14dpt beta 1148;
6w6d Mamy serduszko ❤️
8w6d CRL 1.94cm ❤️
Prenatalne I, II, III ok, NIPT ok ❤️
Jeden ❄️ -
SierpniowaJodła wrote:Dziewczyny bo oczywiście za długo do wizyty i odchodzę od zmysłów. Oglądam sobie swoje usg i widzę że pęcherzyk ciążowy jest oznaczony jako 7w6d, ciaza wg ostatniej miesiączki oznaczona na 6w6d a zarodek 6w4d (6,9mm).
Czemu pęcherzyk ciążowy jest tak duży względem wieku ciąży a zarodek za mały? Co to może oznaczać?
Co najlepsze wg daty zapłodnienia powinno być 7w2d ale lekarz oznaczył wiek po dacie miesiączki. -
Chmurka87 wrote:Oj u mnie to już nijak nie wygląda a ja coraz bardziej sie tym dołuje! im więcej problemów tym bardziej mi chęci odchodzą☹️
pierwszą ciąże straciłam z 23tygodniu z powodu wady genetycznej, właściwie złożonego wielowadzia! no ale nikt się z lekarzy tym nie przejął, pierwsza ciąża...staramy się dalej! druga ciąża rok póżniej poroniona w 7 tygodniu, nie badałam co i jak, od początku rozwijała się wolniej niż wiek ciążowy, pewnie znów genetyka☹️ potem puste jajo płodowe! no i tak poszłam sama z siebie do kliniki, zbadano moje zarodki w liczbie 2 i oba...wady genetyczne☹️☹️☹️ i to różne, losowe chromosomy trisomie i monosomie☹️ tak więc stawiamy wszyscy na słabe komórki, kariotypy mamy ok, mój nasienie też nawet ok! no i wiek nas goni...oboje już 36 lat! co myślicie? troche sie boje że oprócz tej genetyki coś więcej może być na rzeczy...tylko nawet nie wiem w co uderzyc...Chmurka87 lubi tę wiadomość
-
glodia wrote:Bardzo mi przykro, znam ból poronień, Gdybyś chciała sama przebadać coś z immunologii (albo zgłębić temat) to na stronie testdna.pl masz rozpisane badania wg kategorii (np. poronienia nawykowe, niepłodność ...) wraz z opisem badań.
dzięki! czytałam Twój ostatni wpis i wróciły mi moje własne wspomnienia! to jest coś nie do opowiedzenia słowami☹️ strasznie mi przykro! przytulam mocno!!!
często się też zastanawiam jak będzie wyglądać moja kolejna ciąża...obojętnie czy z KD czy AZ...to chyba będzie taka codzienna niepewność i strach a nie radość!
za tydzień mam wizyte u mojego doktorka to spytam go o tą immunologie! robiłam w zeszłe wakacje jakieś badania na mutacje mthrf, trombofilie i coś pai1 jak pamiętam dobrze, coś mi wyszło hetero, coś homo...to mój lekarz powiedział że to są bzdury i mamy poszukać problemu poronień a nie zajmować sie takimi błahostkami! od tej pory z immunologią cisza i robie to co mi każe badać!
mój facet też się upiera żeby robić to co lekarz zleca a nie jak zwykle bo coś tam gdzieś wyczytam...ehh...
...ciąża dla mnie jest mało błogosławionym stanem☹️listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
sierpień 2023 poronienie 8tc
styczeń 2024 puste jajo płodowe
decyzja o in virtro z KD
maj 2024 histeroskopia OK
czerwiec 2024 2❄️❄️
transfer 19 lipiec✊🙏
test ciążowy 👍
10dpt beta hcg 504
13dpt beta hcg 2234
18dpt pęcherzyk ciążowy z kropkiem 🤗
30dpt mamy ❤️🤗
9w3d: 2,56cm człowieka😁
11w5d 1prenatalne: 5 cm człowieka🤗 usg ok, Pappa ok☺️ preeklampsja 1:92😔
16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
18w4d 235g chłopczyka, serduszko 153ud/min, będzie szew na szyjce macicy😔
14.11 szpital, założony szew okrężny
20w3d 2 prenatalne, wszystko ok☺️ 356g chłopczyka, serduszko 154ud/min
23w3d wszystko ok, 630g👶💙, serduszko 151ud/min
27w1d wszystko ok, 1kg rozrabiaki👶, szyjka macicy 3cm
29w3d synek 1,4kg, serduszko 137ud/min🥰
30w 3 prenatalne, wszystko dobrze, 1,6kg synusia😊
32w 3d ponad 2kg synka😉
36w 4d 2,8kg synka -
Dziewczyny, odpiszę Wam tu zbiorowo, bo przez te 2 dni doszło już mnóstwo nowych wpisów.
Kolejny raz dziękuję za słowa wsparcia
Co do dalszych starań....nie chodzi tylko o mój wiek, bardziej niż wieku, boję się kolejnego poronienia. Wiecie...ja przez te 10 lat i poronienia wczesne (do 10 tyg.) słyszałam, że to na pewno wina genetyki zarodków. a teraz - mój pierwszy transfer z kd i pierwszy z obstawą immunologiczną (w końcu!) i również skończyło się poronieniem (pomimo zdrowego zarodka).
Więc... musieliśmy sobie to przekalkulować (wiem jak okropnie to brzmi, ale taka jest prawda) i wyszło, że większą szansę na rodzicielstwo, będziemy mieli starając się o adopcję dziecka. Tutaj też jest szereg ograniczeń, np. poronienie dyskwalifikuje kandydatów na rok, leczenie w klinice niepłodności, ewentualna ciąża również dyskwalifikuje.
Nie wiem jak potoczy się życie, ale w oczekiwaniu na szkolenia (oszukam trochę system) i chyba spróbujemy szansy z ostatnim zamrożonym zarodkiem z kd (chyba jednak znajdę jeszcze siłę), ale to za pół roku.
Zawsze chciałam mieć dużą rodzinę, więc jeśli tylko los da...wezmę wszystko... i swoje i adoptowane
a jak nie to, to kupujemy dom w górach i przygarniamy konie.
Ps. Zbadajcie przy okazji parwowirusa B19, na wątku o poronieniach dziewczyny o nim wspominały, podobno był wysyp. Dr Mirosław Wielgos na instagramie napisał o zagrożeniach zarażenia: https://www.instagram.com/p/C4iF3BXomUN/?img_index=1
Chmurka87, Frankfurterka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Chmurka87 wrote:dzięki! czytałam Twój ostatni wpis i wróciły mi moje własne wspomnienia! to jest coś nie do opowiedzenia słowami☹️ strasznie mi przykro! przytulam mocno!!!
często się też zastanawiam jak będzie wyglądać moja kolejna ciąża...obojętnie czy z KD czy AZ...to chyba będzie taka codzienna niepewność i strach a nie radość!
za tydzień mam wizyte u mojego doktorka to spytam go o tą immunologie! robiłam w zeszłe wakacje jakieś badania na mutacje mthrf, trombofilie i coś pai1 jak pamiętam dobrze, coś mi wyszło hetero, coś homo...to mój lekarz powiedział że to są bzdury i mamy poszukać problemu poronień a nie zajmować sie takimi błahostkami! od tej pory z immunologią cisza i robie to co mi każe badać!
mój facet też się upiera żeby robić to co lekarz zleca a nie jak zwykle bo coś tam gdzieś wyczytam...ehh...
...ciąża dla mnie jest mało błogosławionym stanem☹️
Myśląc zdroworozsądkowo u Ciebie zbadanie zarodka powinno wystarczyć i dać zdrową ciążę. A co Ci wyszło dokładnie w tych badaniach? mutacja pai1? brałaś heparynę? i metylowany kwas foliowy? -
Chmurka87 wrote:dzięki! czytałam Twój ostatni wpis i wróciły mi moje własne wspomnienia! to jest coś nie do opowiedzenia słowami☹️ strasznie mi przykro! przytulam mocno!!!
...ciąża dla mnie jest mało błogosławionym stanem☹️ -
glodia wrote:Ja również przytulam Ciebie i mam nadzieję, że kolejny transfer będzie dla Was tym szczęśliwym.
Myśląc zdroworozsądkowo u Ciebie zbadanie zarodka powinno wystarczyć i dać zdrową ciążę. A co Ci wyszło dokładnie w tych badaniach? mutacja pai1? brałaś heparynę? i metylowany kwas foliowy?
metylowany kwas foliowy tak, heparyny nie, mój lekarz mówi że acard wystarczy ale najważniejszy zdrowy zarodek! powiedział ze akurat te mutacje ma większość kobiet i że to bzdury! nawet te metylowane witaminy powiedział to półśrodek bo brak kwasu foliowego to inne wady...rozszczepy kręgosłupa albo podniebienia a nie trisomie chromosomów! w sumie mądrze mówi, kiedys nie brało się witamin w ciąży i były zdrowe dzieci!
u mnie to będzie dopiero pierwsza przygoda z in vitro, nie licząc jednej stymulacji do pobrania komórek na badanie PGT! do transferu nie doszło bo oba chore☹️ dotąd same starania naturalne! ale troszke mnie załamałaś że nawet zdrowy zarodek można poronić ehh....jak poczytałam forum o poronieniach to plaga jakaś! nie myślałam nawet że na taką skale i tak wysokie ciąże...38 tydzień, 40 tydzień...czyli do końca nie można być pewnym że będzie ok! i to nawet w zdrowych ciążach...☹️☹️☹️Trinity_Nea lubi tę wiadomość
listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
decyzja o in virtro z KD
czerwiec 2024 2❄️❄️
transfer 19 lipiec✊🙏
test ciążowy 👍
10dpt beta hcg 504
13dpt beta hcg 2234
30dpt mamy ❤️🤗
16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
32w 3d ponad 2kg synka😉
36w 4d 2,8kg synka -
Elka198321 wrote:Koniecznie napisz jakie masz te mutacje...bi powiem tak miałam poronienia że względu na brak heparyny oraz braku odpowiedniej obstawy lekowej...1 transfer z kd odrwzu mialam ciążę..obecnie synek ma 4 miechy...I u Nas mieliśmy tak że ja miałam zrypane komórki I mąż też problem z nasieniem braliśmy dotkowe separacje nasienia aby wybrać najlepszego plemnika...wcześniej mialsm 1 poronienie na własnych komórkach,2 transfery bez żadnej bety,2 transfery odwołane że względu na brak zarodka do transferu...
musze odszukać tego w papierach! trombofilia napewno wyszedł brak mutacji, te mthfr jedna heterozygota i chyba pai1 heterozygota! także tragedii chyba nie ma?! a Ty jak masz że heparyna potrzebna? kurcze mój lekarz odrzucił to jako pierdoły a może faktycznie mieć znaczenie?listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
decyzja o in virtro z KD
czerwiec 2024 2❄️❄️
transfer 19 lipiec✊🙏
test ciążowy 👍
10dpt beta hcg 504
13dpt beta hcg 2234
30dpt mamy ❤️🤗
32w 3d ponad 2kg synka😉
36w 4d 2,8kg synka -
Chmurka87 wrote:musze odszukać tego w papierach! trombofilia napewno wyszedł brak mutacji, te mthfr jedna heterozygota i chyba pai1 heterozygota! także tragedii chyba nie ma?! a Ty jak masz że heparyna potrzebna? kurcze mój lekarz odrzucił to jako pierdoły a może faktycznie mieć znaczenie?
-
Glodia, jakąkolwiek droga pójdziecie - będziemy Cię tu wspierać. Dzięki za wpis o rumieniu, sama pisałam niedawno, że w pracy zatrzęsienie i nigdy czegoś takiego nie widzialam, aż poszłam sobie zrobić przeciwciała z ciekawości. A powiedz u Ciebie te infekcyjne wirusowe badania były ok ? Niestety diagnostyka poronień jest bardzo trudna, na wiele rzeczy jeszcze nie ma odpowiedzi medycyna. Kilka miesięcy temu czytałam taka książkę o poronieniach - wszystkie moje straty - polecam przeczytać, otwiera oczy jak to duży jest problem i jak bardzo nie wiadomo z czego wynika to druga sprawa.
glodia, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Chmurka87 wrote:Hi! dużo dziewczyn właśnie przed podejściem do transferu bierze accofil, encorton, jakieś wlewy, zastrzyki...trocge mnie martwi że mój doktor całkowicie odrzuca badania immunologiczne i mówi że zdrowy zarodek powinien sie przyjąć! kurcze a jak sie nie przyjmie? jakie miałyście wskazania do immunologii? dzięki za wszystkie odpowiedzi!
U mnie nie zainmplantowaly się dwa zdrowe zarodki (po PGTA),
zlecono biopsję endo żeby wykluczyć zapalenie - wykluczono,
zrobiłam test ERA - przesunięte okno, dodali encorton - trzeci zbadany się nie zaimplantował,
przed czwartym zbadanym miałam konsultację z immuno i tam AlloAMLR miałam ok (37,5%) ale wyszły KirAA więc „najgorsze” - znów encorton i dodano Accofil, ale znów nic…
Potem długie niepowodzenia w stymulacjach i chore zarodki…
Teraz KD i mam mieć do transferu Accofil plus immunoglobuliny we wlewie (no i oczywiście standardowe leki, ASA, bez encortonu, i własne okno implantacyjne)
1 stym - 1 oocyt (krio)
2 stym - 5 oocytów
1 ivf - 6zapł. -> 5blastek -> PGTA -4 zdrowe blastki
1 trans. +EG - beta 0
2 trans. +EG - 6 dpt - beta 6, stop
biopsja Endo - CD138 i NK - wynik ok
test ERA=145+/-3h
3 trans. (indywidualne okno +EG) -beta 0
bad. immuno: albo MLR 37,5%, cytotoksyczność ok, KiryAA
kariotypy oboje ok
4 trans. (5AA PGTA)
indywidualne okno +EG +Accofilu 5d przed, i Accofil sc. od 2dpt, 5d przed encorton, acard, 0dt neoparin, estro, progest -beta 0
3 stym - zero komórek
4 stym - 3 kom. krio
5 stym- 1 niedojrzała, 2 kom. dojrzałe
2 ivf - 5zarodkow, tylko 2❄️ 2x5AA w PGTA - oba chore 😭😭
6 stym - przerwana 1 pęcherzyk 😭
7 stym - 10pecherzykow, 4 kom.
3 ivf - 3 zarodki 5AA, w PGTA wszystkie chore
😭😭😭😭😭😭😭 -
Klaudersenn wrote:A ja tak może z innej beczki teraz. Kobietki wybrałyście już imiona lub jakie wam się podobają? 😁
My mamy z mężem poważna rozkmine 😅
My wybraliśmy jeszcze przed pierwszym transferem ale po 6 porażce postanowiliśmy juz tego imienia nie używać🤣 wiem ze głupi przesad ale juz chwytam sie wszystkiego
Everything will be good in the end. If it's not good, it's not the end.
5 nieudanych transferów na własnych komórkach.
KD: 02.2024
VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp
VII transfer 03.08. FET 5 d. 💔
VII transfer 04.11, 5dpt beta <0.2 -
WiosnyFanka wrote:U nas będzie jedno imię.
Ja akurat nie rozumiem koncepcji dwóch imion.
To po to ze jak nie cierpisz pierwszego to bez zmiany w urzędzie mozesz sie drugim posługiwaćEverything will be good in the end. If it's not good, it's not the end.
VI Transfer: FET 3d, cp 💔, 11dpr 16 ml/UI; 14dpt 64ml/UI; 18 dpt 151 ml/UI; 21dpt 53ml/ UI; 32 dpt 300ml/UI; 33dpt 265ml/UI; 33dpt 158ml/UI 35dpt laparoskopia cp
glodia wrote:Dziewczyny, odpiszę Wam tu zbiorowo, bo przez te 2 dni doszło już mnóstwo nowych wpisów.
Kolejny raz dziękuję za słowa wsparcia
Co do dalszych starań....nie chodzi tylko o mój wiek, bardziej niż wieku, boję się kolejnego poronienia. Wiecie...ja przez te 10 lat i poronienia wczesne (do 10 tyg.) słyszałam, że to na pewno wina genetyki zarodków. a teraz - mój pierwszy transfer z kd i pierwszy z obstawą immunologiczną (w końcu!) i również skończyło się poronieniem (pomimo zdrowego zarodka).
Więc... musieliśmy sobie to przekalkulować (wiem jak okropnie to brzmi, ale taka jest prawda) i wyszło, że większą szansę na rodzicielstwo, będziemy mieli starając się o adopcję dziecka. Tutaj też jest szereg ograniczeń, np. poronienie dyskwalifikuje kandydatów na rok, leczenie w klinice niepłodności, ewentualna ciąża również dyskwalifikuje.
Nie wiem jak potoczy się życie, ale w oczekiwaniu na szkolenia (oszukam trochę system) i chyba spróbujemy szansy z ostatnim zamrożonym zarodkiem z kd (chyba jednak znajdę jeszcze siłę), ale to za pół roku.
Zawsze chciałam mieć dużą rodzinę, więc jeśli tylko los da...wezmę wszystko... i swoje i adoptowane
a jak nie to, to kupujemy dom w górach i przygarniamy konie.
Ps. Zbadajcie przy okazji parwowirusa B19, na wątku o poronieniach dziewczyny o nim wspominały, podobno był wysyp. Dr Mirosław Wielgos na instagramie napisał o zagrożeniach zarażenia: https://www.instagram.com/p/C4iF3BXomUN/?img_index=1[/QUOTE
Glodia twarda kobieta z ciebie, bardzo to imponujące. Przykro mi tylko ze musisz przechodzić przesz sytuacje w których ta twardość musisz okazywać. Trzymam kciuki za wasze wybory, żeby cokolwiek zdecydujecie przyniosło wam spelnienieEverything will be good in the end. If it's not good, it's not the end.
Ja nie mam aż takiej historii jak dziewczyny ale myślę, że dodatkowe badania warto zawsze zrobić nawet na własną rękę. A jak potrzeba to zmienia lekarza, klinikę, chodzić do dodatkowych, nie tracić czasu w jednym miejscu jeśli nie ma wcale efektu.
My wszystkie tutaj praktycznie na masie leków.. Heparyne to chyba większość bierze, acard, encorton, duże dawki progesteronu no i oczywiście te wszystkie leki związane z immuno.
Moja Pani Dr jest dociekliwa ale sama jej często wspominałam (i teraz też pytam) czy czegoś jeszxze nie zbadać, nie zrobić, że czytałam, że u innych to się sprawdziło, co ona o tym mysli. Część rzeczy odrzuca, często mówi, że mam nie czytać w internetach ale tu naprawdę wiele można się dowiedzieć.
Powodzenia!
Glodia ja nie jestem z tych bardzo wylewnych, nie bardzo umiem odpowiadać na takie ciężkie sytuacje, ale myślami jestem z Tobą, życzę Ci żeby wszystko ułożyło się po Twojej myśli! Przytulam.Chmurka87, Nowa na forum lubią tę wiadomość