In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Chmurka87 wrote:Raczej od dawczyń zarodki są zdrowe, tak jak piszą dziewczyny, uszy do góry! klasa faktycznie ma małe znaczenie, u mnie też chore były 2 zarodki niby pięknie się rozwijające☹️ do tego zaliczyłam już 3 poronienia z przyczyn genetycznych więc wszystko wskazuje na kiepskie komórki jajowe! jak Twój facet ma wyniki ok to raczej dawczynie biorą zdrowe młode kobiety! a korzystałaś ze świeżych czy mrożaków? u mnie w klinice nawet lekarz mówił że zarodków od dawczyń się nie bada!
Ze świeżych.
Ja badam głównie z powodu braku implantacji, miałam swoje 4 przebadane zarodki transferowane i żaden się nie zaimplantował. Do kolejnego transferu mam podchodzić już na Accofilu ( który sam nic nie dał) z dodatkową obstawą immunoglobulin - i muszę (ale też chcę) mieć przebadane.
Trinity_Nea lubi tę wiadomość
1 stym - 1 oocyt (krio)
2 stym - 5 oocytów
1 ivf - 6zapł. -> 5blastek -> PGTA -4 zdrowe blastki
1 trans. +EG - beta 0
2 trans. +EG - 6 dpt - beta 6, stop
biopsja Endo - CD138 i NK - wynik ok
test ERA=145+/-3h
3 trans. (indywidualne okno +EG) -beta 0
bad. immuno: albo MLR 37,5%, cytotoksyczność ok, KiryAA
kariotypy oboje ok
4 trans. (5AA PGTA)
indywidualne okno +EG +Accofilu 5d przed, i Accofil sc. od 2dpt, 5d przed encorton, acard, 0dt neoparin, estro, progest -beta 0
3 stym - zero komórek
4 stym - 3 kom. krio
5 stym- 1 niedojrzała, 2 kom. dojrzałe
2 ivf - 5zarodkow, tylko 2❄️ 2x5AA w PGTA - oba chore 😭😭
6 stym - przerwana 1 pęcherzyk 😭
7 stym - 10pecherzykow, 4 kom.
3 ivf - 3 zarodki 5AA, w PGTA wszystkie chore
😭😭😭😭😭😭😭 -
Rajstopka wrote:Ze świeżych.
Ja badam głównie z powodu braku implantacji, miałam swoje 4 przebadane zarodki transferowane i żaden się nie zaimplantował. Do kolejnego transferu mam podchodzić już na Accofilu ( który sam nic nie dał) z dodatkową obstawą immunoglobulin - i muszę (ale też chcę) mieć przebadane.
czyli raczej problem jest w implantacji☹️ poczekaj na wyniki, napewno będą zdrowe! najgorsze jest czekanie wiem coś o tym! sama zjadłam paznokcie czekając na wyniki PGT, chociaż wiedziałam że będzie katastrofa ale gdzieś tam zdziebełko nadzieji było! czekanie na komórke dawczyni będzie pewnie koszmarem a to u mnie w klinice do 3 miesięcy!!!!
immunoglobiny sporo dziewczyn stosuje do transferów i często dają dobre efekty! oby sie udało!!! myśl pozytywnie!Rajstopka lubi tę wiadomość
listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
sierpień 2023 poronienie 8tc
styczeń 2024 puste jajo płodowe
decyzja o in virtro z KD
maj 2024 histeroskopia OK
czerwiec 2024 2❄️❄️
transfer 19 lipiec✊🙏
test ciążowy 👍
10dpt beta hcg 504
13dpt beta hcg 2234
18dpt pęcherzyk ciążowy z kropkiem 🤗
30dpt mamy ❤️🤗
9w3d: 2,56cm człowieka😁
11w5d 1prenatalne: 5 cm człowieka🤗 usg ok, Pappa ok☺️ preeklampsja 1:92😔
16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
18w4d 235g chłopczyka, serduszko 153ud/min, będzie szew na szyjce macicy😔
14.11 szpital, założony szew okrężny
20w3d 2 prenatalne, wszystko ok☺️ 356g chłopczyka, serduszko 154ud/min
23w3d wszystko ok, 630g👶💙, serduszko 151ud/min
27w1d wszystko ok, 1kg rozrabiaki👶, szyjka macicy 3cm
29w3d synek 1,4kg, serduszko 137ud/min🥰
30w 3 prenatalne, wszystko dobrze, 1,6kg synusia😊
32w 3d ponad 2kg synka😉
36w 4d 2,8kg synka -
Rajstopka wrote:Po wielu miesiącach oczekiwań znaleziono nam pasującą dawczynię, udało się wyhodować 3 blastki, niestety ich klasa pozostawia wiele do życzenia… 2BB, 3BB i 2BB…
Nawet moje komórki dawały klasy 5AA i 5AB (nigdy nie miałam gorszej nawet u tych genetycznie chorych).
Nasienie męża doskonale.
A tu takie coś…
Daliśmy materiał z z tych zarodków do PGTA i czekamy na wyniki, ale nadziei już we mnie nie ma wcale, jestem na lekach SSRI od psychiatry bo sobie nie umiem poradzić z tym nieustającym pasmem złych wiadomości ;(Rajstopka lubi tę wiadomość
-
Rajstopka wrote:Ze świeżych.
Ja badam głównie z powodu braku implantacji, miałam swoje 4 przebadane zarodki transferowane i żaden się nie zaimplantował. Do kolejnego transferu mam podchodzić już na Accofilu ( który sam nic nie dał) z dodatkową obstawą immunoglobulin - i muszę (ale też chcę) mieć przebadane.Rajstopka lubi tę wiadomość
-
Rajstopka wrote:Po wielu miesiącach oczekiwań znaleziono nam pasującą dawczynię, udało się wyhodować 3 blastki, niestety ich klasa pozostawia wiele do życzenia… 2BB, 3BB i 2BB…
Nawet moje komórki dawały klasy 5AA i 5AB (nigdy nie miałam gorszej nawet u tych genetycznie chorych).
Nasienie męża doskonale.
A tu takie coś…
Daliśmy materiał z z tych zarodków do PGTA i czekamy na wyniki, ale nadziei już we mnie nie ma wcale, jestem na lekach SSRI od psychiatry bo sobie nie umiem poradzić z tym nieustającym pasmem złych wiadomości ;(Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2024, 16:14
Rajstopka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Nowa na forum wrote:U mnie pierwsza procedura z kd dała 3 zarodki i żadnej implantacji. Drugie podejście też 3 zarodki i pierwszy od razu dał ciążę. To podejście z accofilem, encortonem i prografem.
Hi! dużo dziewczyn właśnie przed podejściem do transferu bierze accofil, encorton, jakieś wlewy, zastrzyki...trocge mnie martwi że mój doktor całkowicie odrzuca badania immunologiczne i mówi że zdrowy zarodek powinien sie przyjąć! kurcze a jak sie nie przyjmie? jakie miałyście wskazania do immunologii? dzięki za wszystkie odpowiedzi!listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
decyzja o in virtro z KD
czerwiec 2024 2❄️❄️
transfer 19 lipiec✊🙏
test ciążowy 👍
10dpt beta hcg 504
13dpt beta hcg 2234
30dpt mamy ❤️🤗
16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
32w 3d ponad 2kg synka😉
36w 4d 2,8kg synka -
Chmurka87 wrote:Hi! dużo dziewczyn właśnie przed podejściem do transferu bierze accofil, encorton, jakieś wlewy, zastrzyki...trocge mnie martwi że mój doktor całkowicie odrzuca badania immunologiczne i mówi że zdrowy zarodek powinien sie przyjąć! kurcze a jak sie nie przyjmie? jakie miałyście wskazania do immunologii? dzięki za wszystkie odpowiedzi!
Chmurka87 lubi tę wiadomość
-
Chmurka87 wrote:Hi! dużo dziewczyn właśnie przed podejściem do transferu bierze accofil, encorton, jakieś wlewy, zastrzyki...trocge mnie martwi że mój doktor całkowicie odrzuca badania immunologiczne i mówi że zdrowy zarodek powinien sie przyjąć! kurcze a jak sie nie przyjmie? jakie miałyście wskazania do immunologii? dzięki za wszystkie odpowiedzi!
U mnie wskazaniem do zabrania się za immunologię były wcześniejsze transfery z brakiem implantacji (zawsze beta = 0).
Jedyny problem jaki w końcu udało się namierzyć w moim przypadku to Allo MLR na poziomie 0%. Wszystkie inne badania były w porządku (ginekologiczne, endokrynologiczne, genetyczne, nasienie męża). Na Allo 0% dostałam immunoglobuliny. Dodatkowo szczęśliwy transfer był pierwszym na przebadanym zarodku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2024, 17:43
Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g
-
WiosnyFanka wrote:U mnie wskazaniem do zabrania się za immunologię były wcześniejsze transfery z brakiem implantacji (zawsze beta = 0).
Jedyny problem jaki w końcu udało się namierzyć w moim przypadku to Allo MLR na poziomie 0%. Wszystkie inne badania były w porządku (ginekologiczne, endokrynologiczne, genetyczne, nasienie męża). Na Allo 0% dostałam immunoglobuliny. Dodatkowo szczęśliwy transfer był pierwszym na przebadanym zarodku.
czyli jak jest coś nie tak z immunologią to wogóle się w ciąże nie zachodzi? czy poronień to też dotyczy? sorki że tak wypytuje ale troche mnie to martwi że mój lekarz olał te wszystkie badania zwalając problem tylko na genetyke☹️ mam wrażenie że stoje w miejscu, czekam na KD a może jeszcze być coś więcej na rzeczy...tak jak na większości Waszych stopek sie czyta!listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
decyzja o in virtro z KD
czerwiec 2024 2❄️❄️
transfer 19 lipiec✊🙏
test ciążowy 👍
10dpt beta hcg 504
13dpt beta hcg 2234
30dpt mamy ❤️🤗
32w 3d ponad 2kg synka😉
36w 4d 2,8kg synka -
Chmurka87 wrote:czyli jak jest coś nie tak z immunologią to wogóle się w ciąże nie zachodzi? czy poronień to też dotyczy? sorki że tak wypytuje ale troche mnie to martwi że mój lekarz olał te wszystkie badania zwalając problem tylko na genetyke☹️ mam wrażenie że stoje w miejscu, czekam na KD a może jeszcze być coś więcej na rzeczy...tak jak na większości Waszych stopek sie czyta!
-
Chmurka87 wrote:czyli jak jest coś nie tak z immunologią to wogóle się w ciąże nie zachodzi? czy poronień to też dotyczy? sorki że tak wypytuje ale troche mnie to martwi że mój lekarz olał te wszystkie badania zwalając problem tylko na genetyke☹️ mam wrażenie że stoje w miejscu, czekam na KD a może jeszcze być coś więcej na rzeczy...tak jak na większości Waszych stopek sie czyta!
Immunologiczne problemy mają wpływ i na brak implantacji i na poronienia nawracające. Natomiast nie jest to jedyna przyczyna. Przyczyną i jednego i drugiego mogą być również problemy w obrębie macicy/endometrium (stany zapalne, infekcje głównie bakteryjne, wady budowy itd), genetyka również.Chmurka87 lubi tę wiadomość
Starania od 2019.
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
-
Jak to u Was wygląda?Chmurka87 lubi tę wiadomość
-
Nowa na forum wrote:Bo jak się jest na etapie kd, to już przeważnie ileś prób było i dodatkowe badania. Ja ogólnie dość późno zaczęłam leczenie w klinice i po 2 niedanych stymulacjach, z racji wieku (większe ryzyko wad) i tego, że już nie chciałam tracić czasu, zdecydowaliśmy o kd dość szybko. Ale jakbym zaczęła leczenie kilka lat wcześniej, to pewnie byłoby więcej prób na swoich komórkach i w przypadku nieudanych transferów badalabym zarodki i następnie immunologię. Niektórzy lekarze są sceptycznie nastawieni do immu.
Jak to u Was wygląda?
Oj u mnie to już nijak nie wygląda a ja coraz bardziej sie tym dołuje! im więcej problemów tym bardziej mi chęci odchodzą☹️
pierwszą ciąże straciłam z 23tygodniu z powodu wady genetycznej, właściwie złożonego wielowadzia! no ale nikt się z lekarzy tym nie przejął, pierwsza ciąża...staramy się dalej! druga ciąża rok póżniej poroniona w 7 tygodniu, nie badałam co i jak, od początku rozwijała się wolniej niż wiek ciążowy, pewnie znów genetyka☹️ potem puste jajo płodowe! no i tak poszłam sama z siebie do kliniki, zbadano moje zarodki w liczbie 2 i oba...wady genetyczne☹️☹️☹️ i to różne, losowe chromosomy trisomie i monosomie☹️ tak więc stawiamy wszyscy na słabe komórki, kariotypy mamy ok, mój nasienie też nawet ok! no i wiek nas goni...oboje już 36 lat! co myślicie? troche sie boje że oprócz tej genetyki coś więcej może być na rzeczy...tylko nawet nie wiem w co uderzyc...listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
decyzja o in virtro z KD
czerwiec 2024 2❄️❄️
transfer 19 lipiec✊🙏
test ciążowy 👍
10dpt beta hcg 504
13dpt beta hcg 2234
30dpt mamy ❤️🤗
32w 3d ponad 2kg synka😉
36w 4d 2,8kg synka -
Chmurka87 wrote:Oj u mnie to już nijak nie wygląda a ja coraz bardziej sie tym dołuje! im więcej problemów tym bardziej mi chęci odchodzą☹️
pierwszą ciąże straciłam z 23tygodniu z powodu wady genetycznej, właściwie złożonego wielowadzia! no ale nikt się z lekarzy tym nie przejął, pierwsza ciąża...staramy się dalej! druga ciąża rok póżniej poroniona w 7 tygodniu, nie badałam co i jak, od początku rozwijała się wolniej niż wiek ciążowy, pewnie znów genetyka☹️ potem puste jajo płodowe! no i tak poszłam sama z siebie do kliniki, zbadano moje zarodki w liczbie 2 i oba...wady genetyczne☹️☹️☹️ i to różne, losowe chromosomy trisomie i monosomie☹️ tak więc stawiamy wszyscy na słabe komórki, kariotypy mamy ok, mój nasienie też nawet ok! no i wiek nas goni...oboje już 36 lat! co myślicie? troche sie boje że oprócz tej genetyki coś więcej może być na rzeczy...tylko nawet nie wiem w co uderzyc...
Moja droga, to Wy młodziaki jesteście! U mnie 42 w metryce, relatywnie sporo tu dziewczyn po 40-tce.
Ja na Twoim miejscu podeszłabym do transferu z KD bez wielkiego zagłębiania się w atomy. To jest studnia bez dna. Zadbałabym tylko o hormony w cyklu transferowym, łykała witaminy, przyjmowała probiotyki doustne i dopochwowe i przeszła na dietę przeciwzapalną.Chmurka87, Trinity_Nea, Śpioszki lubią tę wiadomość
Starania od 2019.
-
Klaudersenn wrote:A ja tak może z innej beczki teraz. Kobietki wybrałyście już imiona lub jakie wam się podobają? 😁
My mamy z mężem poważna rozkmine 😅WiosnyFanka lubi tę wiadomość
-
Chmurka87 wrote:Oj u mnie to już nijak nie wygląda a ja coraz bardziej sie tym dołuje! im więcej problemów tym bardziej mi chęci odchodzą☹️
pierwszą ciąże straciłam z 23tygodniu z powodu wady genetycznej, właściwie złożonego wielowadzia! no ale nikt się z lekarzy tym nie przejął, pierwsza ciąża...staramy się dalej! druga ciąża rok póżniej poroniona w 7 tygodniu, nie badałam co i jak, od początku rozwijała się wolniej niż wiek ciążowy, pewnie znów genetyka☹️ potem puste jajo płodowe! no i tak poszłam sama z siebie do kliniki, zbadano moje zarodki w liczbie 2 i oba...wady genetyczne☹️☹️☹️ i to różne, losowe chromosomy trisomie i monosomie☹️ tak więc stawiamy wszyscy na słabe komórki, kariotypy mamy ok, mój nasienie też nawet ok! no i wiek nas goni...oboje już 36 lat! co myślicie? troche sie boje że oprócz tej genetyki coś więcej może być na rzeczy...tylko nawet nie wiem w co uderzyc...Chmurka87 lubi tę wiadomość
-
Klaudersenn wrote:A ja tak może z innej beczki teraz. Kobietki wybrałyście już imiona lub jakie wam się podobają? 😁
My mamy z mężem poważna rozkmine 😅
Ostatecznie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że imię wybrane. Padło na propozycję małżonka. Jeszcze mu się nie przyznałam, że po kilku miesiącach w końcu przystaję na jego propozycjęStarania od 2019.
-
WiosnyFanka wrote:Ostatecznie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że imię wybrane. Padło na propozycję małżonka. Jeszcze mu się nie przyznałam, że po kilku miesiącach w końcu przystaję na jego propozycję