X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Rajstopka Przyjaciółka

Wysłany: 19 marca 2024, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:
    Raczej od dawczyń zarodki są zdrowe, tak jak piszą dziewczyny, uszy do góry! klasa faktycznie ma małe znaczenie, u mnie też chore były 2 zarodki niby pięknie się rozwijające☹️ do tego zaliczyłam już 3 poronienia z przyczyn genetycznych więc wszystko wskazuje na kiepskie komórki jajowe! jak Twój facet ma wyniki ok to raczej dawczynie biorą zdrowe młode kobiety! a korzystałaś ze świeżych czy mrożaków? u mnie w klinice nawet lekarz mówił że zarodków od dawczyń się nie bada!

Ze świeżych.
    Ja badam głównie z powodu braku implantacji, miałam swoje 4 przebadane zarodki transferowane i żaden się nie zaimplantował. Do kolejnego transferu mam podchodzić już na Accofilu ( który sam nic nie dał) z dodatkową obstawą immunoglobulin - i muszę (ale też chcę) mieć przebadane.

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

1 stym - 1 oocyt (krio)
    2 stym - 5 oocytów

1 ivf - 6zapł. -> 5blastek -> PGTA -4 zdrowe blastki

1 trans. +EG - beta 0
    2 trans. +EG - 6 dpt - beta 6, stop

biopsja Endo - CD138 i NK - wynik ok
    test ERA=145+/-3h

3 trans. (indywidualne okno +EG) -beta 0

bad. immuno: albo MLR 37,5%, cytotoksyczność ok, KiryAA
    kariotypy oboje ok

4 trans. (5AA PGTA)
    indywidualne okno +EG +Accofilu 5d przed, i Accofil sc. od 2dpt, 5d przed encorton, acard, 0dt neoparin, estro, progest -beta 0

3 stym - zero komórek
    4 stym - 3 kom. krio
    5 stym- 1 niedojrzała, 2 kom. dojrzałe

2 ivf - 5zarodkow, tylko 2❄️ 2x5AA w PGTA - oba chore 😭😭

6 stym - przerwana 1 pęcherzyk 😭
    7 stym - 10pecherzykow, 4 kom.

3 ivf - 3 zarodki 5AA, w PGTA wszystkie chore
    😭😭😭😭😭😭😭
  • Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rajstopka wrote:
    Ze świeżych.
    Ja badam głównie z powodu braku implantacji, miałam swoje 4 przebadane zarodki transferowane i żaden się nie zaimplantował. Do kolejnego transferu mam podchodzić już na Accofilu ( który sam nic nie dał) z dodatkową obstawą immunoglobulin - i muszę (ale też chcę) mieć przebadane.

czyli raczej problem jest w implantacji☹️ poczekaj na wyniki, napewno będą zdrowe! najgorsze jest czekanie wiem coś o tym! sama zjadłam paznokcie czekając na wyniki PGT, chociaż wiedziałam że będzie katastrofa ale gdzieś tam zdziebełko nadzieji było! czekanie na komórke dawczyni będzie pewnie koszmarem a to u mnie w klinice do 3 miesięcy!!!!
    immunoglobiny sporo dziewczyn stosuje do transferów i często dają dobre efekty! oby sie udało!!! myśl pozytywnie!

Rajstopka lubi tę wiadomość

listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
    sierpień 2023 poronienie 8tc
    styczeń 2024 puste jajo płodowe

decyzja o in virtro z KD
    maj 2024 histeroskopia OK
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    18dpt pęcherzyk ciążowy z kropkiem 🤗
    30dpt mamy ❤️🤗
    9w3d: 2,56cm człowieka😁
    11w5d 1prenatalne: 5 cm człowieka🤗 usg ok, Pappa ok☺️ preeklampsja 1:92😔
    16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
    18w4d 235g chłopczyka, serduszko 153ud/min, będzie szew na szyjce macicy😔
    14.11 szpital, założony szew okrężny
    20w3d 2 prenatalne, wszystko ok☺️ 356g chłopczyka, serduszko 154ud/min
    23w3d wszystko ok, 630g👶💙, serduszko 151ud/min
    27w1d wszystko ok, 1kg rozrabiaki👶, szyjka macicy 3cm
    29w3d synek 1,4kg, serduszko 137ud/min🥰
    30w 3 prenatalne, wszystko dobrze, 1,6kg synusia😊
    32w 3d ponad 2kg synka😉
    36w 4d 2,8kg synka
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rajstopka wrote:
    Po wielu miesiącach oczekiwań znaleziono nam pasującą dawczynię, udało się wyhodować 3 blastki, niestety ich klasa pozostawia wiele do życzenia… 2BB, 3BB i 2BB…

Nawet moje komórki dawały klasy 5AA i 5AB (nigdy nie miałam gorszej nawet u tych genetycznie chorych).
    Nasienie męża doskonale.
    A tu takie coś…

Daliśmy materiał z z tych zarodków do PGTA i czekamy na wyniki, ale nadziei już we mnie nie ma wcale, jestem na lekach SSRI od psychiatry bo sobie nie umiem poradzić z tym nieustającym pasmem złych wiadomości ;(
    Ale bb to podobno dobre zarodki, które często dają ciąże. Mocne kciuki ✊✊✊✊🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

37+3: 2600 g 🥰

age.png

Wysłany: 19 marca 2024, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rajstopka wrote:
    Ze świeżych.
    U mnie pierwsza procedura z kd dała 3 zarodki i żadnej implantacji. Drugie podejście też 3 zarodki i pierwszy od razu dał ciążę. To podejście z accofilem, encortonem i prografem.

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rajstopka wrote:
    Po wielu miesiącach oczekiwań znaleziono nam pasującą dawczynię, udało się wyhodować 3 blastki, niestety ich klasa pozostawia wiele do życzenia… 2BB, 3BB i 2BB…

Nawet moje komórki dawały klasy 5AA i 5AB (nigdy nie miałam gorszej nawet u tych genetycznie chorych).
    Nasienie męża doskonale.
    A tu takie coś…

Daliśmy materiał z z tych zarodków do PGTA i czekamy na wyniki, ale nadziei już we mnie nie ma wcale, jestem na lekach SSRI od psychiatry bo sobie nie umiem poradzić z tym nieustającym pasmem złych wiadomości ;(
    Ale dlaczego tak mowisz ? Wiesz, że stadium 2 czy 3 to tylko chwilowa ocena, bo zaraz one będą 4-5 i 6. Jeśli z 2 i 3 udało się pobrać materiał do badań to znaczy tylko tyle, że komórek trofoblastu było bardzo dużo i nie była potrzebna dalsza hodowla. A klasa B to bardzo dobra klasa. I nie porównuj do swoich- bo co z tego, że trzymali je do maksa prawie w rozwoju jak były chore lub się nie zaimplantowaly. Czekamy spokojnie te 3 tygodnie na wyniki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2024, 16:14

Rajstopka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    U mnie pierwsza procedura z kd dała 3 zarodki i żadnej implantacji. Drugie podejście też 3 zarodki i pierwszy od razu dał ciążę. To podejście z accofilem, encortonem i prografem.

Hi! dużo dziewczyn właśnie przed podejściem do transferu bierze accofil, encorton, jakieś wlewy, zastrzyki...trocge mnie martwi że mój doktor całkowicie odrzuca badania immunologiczne i mówi że zdrowy zarodek powinien sie przyjąć! kurcze a jak sie nie przyjmie? jakie miałyście wskazania do immunologii? dzięki za wszystkie odpowiedzi!

decyzja o in virtro z KD
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    30dpt mamy ❤️🤗
    16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
    32w 3d ponad 2kg synka😉
    36w 4d 2,8kg synka

Wysłany: 19 marca 2024, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:
    Hi! dużo dziewczyn właśnie przed podejściem do transferu bierze accofil, encorton, jakieś wlewy, zastrzyki...trocge mnie martwi że mój doktor całkowicie odrzuca badania immunologiczne i mówi że zdrowy zarodek powinien sie przyjąć! kurcze a jak sie nie przyjmie? jakie miałyście wskazania do immunologii? dzięki za wszystkie odpowiedzi!
    Poza brakiem naturalnej ciąży właśnie nieudane trzy transfery

Chmurka87 lubi tę wiadomość

age.png
  • Klaudersenn Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2024, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tak może z innej beczki teraz. Kobietki wybrałyście już imiona lub jakie wam się podobają? 😁
    My mamy z mężem poważna rozkmine 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2024, 17:38

preg.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:

U mnie wskazaniem do zabrania się za immunologię były wcześniejsze transfery z brakiem implantacji (zawsze beta = 0).

Jedyny problem jaki w końcu udało się namierzyć w moim przypadku to Allo MLR na poziomie 0%. Wszystkie inne badania były w porządku (ginekologiczne, endokrynologiczne, genetyczne, nasienie męża). Na Allo 0% dostałam immunoglobuliny. Dodatkowo szczęśliwy transfer był pierwszym na przebadanym zarodku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2024, 17:43

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    U mnie wskazaniem do zabrania się za immunologię były wcześniejsze transfery z brakiem implantacji (zawsze beta = 0).

Jedyny problem jaki w końcu udało się namierzyć w moim przypadku to Allo MLR na poziomie 0%. Wszystkie inne badania były w porządku (ginekologiczne, endokrynologiczne, genetyczne, nasienie męża). Na Allo 0% dostałam immunoglobuliny. Dodatkowo szczęśliwy transfer był pierwszym na przebadanym zarodku.

czyli jak jest coś nie tak z immunologią to wogóle się w ciąże nie zachodzi? czy poronień to też dotyczy? sorki że tak wypytuje ale troche mnie to martwi że mój lekarz olał te wszystkie badania zwalając problem tylko na genetyke☹️ mam wrażenie że stoje w miejscu, czekam na KD a może jeszcze być coś więcej na rzeczy...tak jak na większości Waszych stopek sie czyta!

decyzja o in virtro z KD
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    30dpt mamy ❤️🤗
    32w 3d ponad 2kg synka😉
    36w 4d 2,8kg synka
  • monester Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:
    czyli jak jest coś nie tak z immunologią to wogóle się w ciąże nie zachodzi? czy poronień to też dotyczy? sorki że tak wypytuje ale troche mnie to martwi że mój lekarz olał te wszystkie badania zwalając problem tylko na genetyke☹️ mam wrażenie że stoje w miejscu, czekam na KD a może jeszcze być coś więcej na rzeczy...tak jak na większości Waszych stopek sie czyta!
    Ja Ci powiem z drugiej strony - że wsparciem immunologicznym miałam starania naturalne, inseminacje , swoje ivf i transfery z kd a i tak się udał dopiero 4 ty transfer z kd. Niezbadane zarodki więc nie wiem co było brakującym elementem. Allo mlr miałam idealne od początku starań co zostało zinterpretowane przez immunologa w taki sposób, iż zachodziłam w ciążę naturalna, że ten parasol się wytwarzał ochronny ale niestety potem coś się działo i nawet okres w terminie przychodził.

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:

Immunologiczne problemy mają wpływ i na brak implantacji i na poronienia nawracające. Natomiast nie jest to jedyna przyczyna. Przyczyną i jednego i drugiego mogą być również problemy w obrębie macicy/endometrium (stany zapalne, infekcje głównie bakteryjne, wady budowy itd), genetyka również.

Starania od 2019.
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

age.png

Wysłany: 19 marca 2024, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:
    Bo jak się jest na etapie kd, to już przeważnie ileś prób było i dodatkowe badania. Ja ogólnie dość późno zaczęłam leczenie w klinice i po 2 niedanych stymulacjach, z racji wieku (większe ryzyko wad) i tego, że już nie chciałam tracić czasu, zdecydowaliśmy o kd dość szybko. Ale jakbym zaczęła leczenie kilka lat wcześniej, to pewnie byłoby więcej prób na swoich komórkach i w przypadku nieudanych transferów badalabym zarodki i następnie immunologię. Niektórzy lekarze są sceptycznie nastawieni do immu.
    Jak to u Was wygląda?

age.png
  • Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Bo jak się jest na etapie kd, to już przeważnie ileś prób było i dodatkowe badania. Ja ogólnie dość późno zaczęłam leczenie w klinice i po 2 niedanych stymulacjach, z racji wieku (większe ryzyko wad) i tego, że już nie chciałam tracić czasu, zdecydowaliśmy o kd dość szybko. Ale jakbym zaczęła leczenie kilka lat wcześniej, to pewnie byłoby więcej prób na swoich komórkach i w przypadku nieudanych transferów badalabym zarodki i następnie immunologię. Niektórzy lekarze są sceptycznie nastawieni do immu.
    Jak to u Was wygląda?

Oj u mnie to już nijak nie wygląda a ja coraz bardziej sie tym dołuje! im więcej problemów tym bardziej mi chęci odchodzą☹️
    pierwszą ciąże straciłam z 23tygodniu z powodu wady genetycznej, właściwie złożonego wielowadzia! no ale nikt się z lekarzy tym nie przejął, pierwsza ciąża...staramy się dalej! druga ciąża rok póżniej poroniona w 7 tygodniu, nie badałam co i jak, od początku rozwijała się wolniej niż wiek ciążowy, pewnie znów genetyka☹️ potem puste jajo płodowe! no i tak poszłam sama z siebie do kliniki, zbadano moje zarodki w liczbie 2 i oba...wady genetyczne☹️☹️☹️ i to różne, losowe chromosomy trisomie i monosomie☹️ tak więc stawiamy wszyscy na słabe komórki, kariotypy mamy ok, mój nasienie też nawet ok! no i wiek nas goni...oboje już 36 lat! co myślicie? troche sie boje że oprócz tej genetyki coś więcej może być na rzeczy...tylko nawet nie wiem w co uderzyc...

decyzja o in virtro z KD
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    30dpt mamy ❤️🤗
    32w 3d ponad 2kg synka😉
    36w 4d 2,8kg synka
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:
    Oj u mnie to już nijak nie wygląda a ja coraz bardziej sie tym dołuje! im więcej problemów tym bardziej mi chęci odchodzą☹️
    pierwszą ciąże straciłam z 23tygodniu z powodu wady genetycznej, właściwie złożonego wielowadzia! no ale nikt się z lekarzy tym nie przejął, pierwsza ciąża...staramy się dalej! druga ciąża rok póżniej poroniona w 7 tygodniu, nie badałam co i jak, od początku rozwijała się wolniej niż wiek ciążowy, pewnie znów genetyka☹️ potem puste jajo płodowe! no i tak poszłam sama z siebie do kliniki, zbadano moje zarodki w liczbie 2 i oba...wady genetyczne☹️☹️☹️ i to różne, losowe chromosomy trisomie i monosomie☹️ tak więc stawiamy wszyscy na słabe komórki, kariotypy mamy ok, mój nasienie też nawet ok! no i wiek nas goni...oboje już 36 lat! co myślicie? troche sie boje że oprócz tej genetyki coś więcej może być na rzeczy...tylko nawet nie wiem w co uderzyc...

Moja droga, to Wy młodziaki jesteście! U mnie 42 w metryce, relatywnie sporo tu dziewczyn po 40-tce.

Ja na Twoim miejscu podeszłabym do transferu z KD bez wielkiego zagłębiania się w atomy. To jest studnia bez dna. Zadbałabym tylko o hormony w cyklu transferowym, łykała witaminy, przyjmowała probiotyki doustne i dopochwowe i przeszła na dietę przeciwzapalną.

Chmurka87, Trinity_Nea, Śpioszki lubią tę wiadomość

Starania od 2019.

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudersenn wrote:
    A ja tak może z innej beczki teraz. Kobietki wybrałyście już imiona lub jakie wam się podobają? 😁
    My mieliśmy rozkmine, to znaczy ja rozkminialam a mój mąż negował. I ciągle mówi, że mamy dużo czasu, ale go przycisnęłam właśnie to mówi, że myśli i szukał no i już zostanie jedna z propozycji moich prawdopodobnie (mieszczaca się w top 10 polskich oczywiście). A z dziewczynka by problemów nie było 😅

WiosnyFanka lubi tę wiadomość

Wysłany: 19 marca 2024, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka87 wrote:
    Może faktycznie to była genetyka. Myślę, że pierwszy zarodek z kd mogłabyś podejść jak dotychczas. Jeśli się nie uda, a masz daleko do immunologa z Łodzi (najbardziej popularny), lub do innego znanego, to możesz spróbować teleporady. Ja miałam u dr M.Jarosz z Invimed Gdynia. Koszt 280 zł, badania które mi dr zleciła niecałe 2tys.(proponuję poszukać w różnych placówkach, ja robiłam w 3 miejscach: dwie kliniki i szpital, zaoszczędzilam kilka stówek) Kolejna teleporada to już zalecenia i recepty. Następna po pozytywnej becie. W sumie miałam 4. Moim zdaniem koszt immu w porównaniu do procedury z kd nie jest wielki. Każdy przypadek jest inny, więc u ciebie może być zupełnie inne leczenie. Ja jestem kilka lat starsza, nie poddawaj się, chociaż rozumiem, że po poronieniu masz traumę. Jeśli zdecydujesz się na immu, to Twój lekarz powinien to zaakceptować, ostatecznie to leczenie nie koliduje z leczeniem z kliniki. Recepty masz od lekarza imm.

age.png
  • WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudersenn wrote:

Ostatecznie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że imię wybrane. Padło na propozycję małżonka. Jeszcze mu się nie przyznałam, że po kilku miesiącach w końcu przystaję na jego propozycję ;-)

Starania od 2019.

age.png
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jakie macie te imiona ? 😉 Ja tak nieśmiało stawiam na Lilę ale pewności nie mam bo to bardzo odpowiedzialne zadanie 😅

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    Ostatecznie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że imię wybrane. Padło na propozycję małżonka. Jeszcze mu się nie przyznałam, że po kilku miesiącach w końcu przystaję na jego propozycję ;-)
    Czyli Ty jesteś jak mój mąż 😅😅😅

‹‹ 438 439 440 441 442 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ