X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • basiaO. Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    Pytanie do Dziweczyn, które miały poronienie zatrzymane - czy badalyscie materiał poronny? Jakoś nie mogę tego pojąć, jak to się dzieje, że ten rozwój się zatrzymał, młodej komórki, zarodek rop. Nie daje mi spokoju myśl, że to może jednak kwestie autoimmunologii. Mimo euthyroxu, neoparinu, encortonu, co mogło nie zagrać? Co teraz jeszcze mogę zbadać i w sumie kiedy...? Bo rozumiem, że to trzeba jakiś czas odczekać. Tarczycę trzymam w ryzach, ale czy to możliwe, że to powód? O tym wiem, tylko pytanie w głowie o czym jeszcze nie wiem:(

I znowu radość trwała krótko... trudne jest to wszystko. Dużo sobie poukładałam w głowie już... A teraz wszystko się rozsypało momentalnie ...jak domek z kart...😭

Cześć! ja miałam poronienie zatrzymane ciąży naturalnej, podczas przyjmowania na oddział celem wywołania poronienia, młoda lekarka chciała mi zaproponować badanie, ale lekarz prowadzący w dziwny sposób zbył temat, nawet nie pozwolił dokończyć rozmowy. Chyba wyszedł z założenia, że jestem stara (39 lat miałam wtedy) i nie ma sensu, bo pewnie wadliwy zarodek. Mój lekarz prowadzący powiedział, że wady genetyczne zarodka są najczęstszą przyczyną,więc tematu dalej nie drążyłam. Zrobiłam wtedy badanie kariotypu i był prawidłowy, partnera również.

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    cukrzyca II typu - avamina, amaryl
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
    ruchliwość 63%
    fragmentacja 85,81% prawidłowych

05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
    AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

IVF 02.2025 start procedury z KD
    AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    oczekiwanie na transfer
  • basiaO. Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małgorzatek wrote:
    tak wysłaliśmy do badań. żeby ustalić płeć oraz znaleźć przyczynę poronienia, i wyszła genetyka..

w poprzedniej klinice usłyszałam, że nie badają zarodków powstałych od dawczyń bo to nie zgodne z jakimś wytycznym ustawyi in vitro w Polsce, chyba, że mąż miałby zły kariotyp, a robiliśmy i mieliśmy dobry,masakra ta klinika... a tu czytam niekiedy, że jednak można badać. Nawet odpłatnie nie mogłam wtedy zrobić badań.. człowiek wierzy w to co słyszy, w końcu usłyszał to od koordynatora..od spraw in vitro z dawstwa.. a człowiek totalnie zielony

nawet komórka czyjaś, to zawsze loteria, tym bardziej nie przebadana, chyba, że badaliście. Jeszcze raz bardzo mi przykro..

Cześć! w naszej klinice powiedzieli nam, że przeważnie się nie bada zarodków z dawstwa, ale decyduje genetyk. Na konsultacji lekarka powiedziała, że możemy zbadać mimo, że partner ma prawidłowy kariotyp, ponieważ nasze zarodki z poprzednich procedur były wadliwe i nie da się określić w 100%, po której stronie tkwi przyczyna wad - mojej czy partnera. Ponadto powiedziała, że również wiek partnera może być wskazaniem ( 43l.), a samo badanie zwiększy nasze szanse na prawidłowe zagnieżdżenie zarodka. Jeśli byśmy nie zbadali i zarodek by się nie przyjął i tak trzeba by było przed kolejnym transferem zrobić PGT-A, więc szkoda po prostu czasu na takie próby i lepiej zbadać od razu.

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    cukrzyca II typu - avamina, amaryl
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
    ruchliwość 63%
    fragmentacja 85,81% prawidłowych

05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
    AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

IVF 02.2025 start procedury z KD
    AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    oczekiwanie na transfer
  • Asssia Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po łyżeczkowaniu:( Niestety same leki nie wystarczyły:(

Podchodziłam bardzo pewnie do KD, że sie uda, wierzyłam w to, bo zapowiadalo sie obiecujaco, beta ładnie rosła i mogłoby się wydawać, że początek szedł gładko. Tym bardziej, że z neoparinem i encortonem, plus standardowe hormony. Nie wiem na tą chwilę co można było więcej dodać. A jednak dość szybko okazało się, że nie jest dobrze:(

Te immunoglobiny - to jest jakaś ogólna nazwa czy to właściwie nazwa? Jak to jest stosowane i ile kosztuje i czy tu musi być jakaś konkretna diagnoza postawiona?

Zastanawiam się czy nie zrobić sobie badań na immunofenotyp, NK, cytokiny - z takich co nie robiłam i na początek może mogłabym na własną rękę, na tyle co poczytałam. Ewentualnie KIR, ale wydaje mi się, że implantacja nie jest problemem. Może jeszcze ANA, białka C, S, homocystina.

PGT-A to rozumiem, że tylko komercyjnie się da?

• Kalijot Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    Ja już po łyżeczkowaniu:( Niestety same leki nie wystarczyły:(

Podchodziłam bardzo pewnie do KD, że sie uda, wierzyłam w to, bo zapowiadalo sie obiecujaco, beta ładnie rosła i mogłoby się wydawać, że początek szedł gładko. Tym bardziej, że z neoparinem i encortonem, plus standardowe hormony. Nie wiem na tą chwilę co można było więcej dodać. A jednak dość szybko okazało się, że nie jest dobrze:(

Te immunoglobiny - to jest jakaś ogólna nazwa czy to właściwie nazwa? Jak to jest stosowane i ile kosztuje i czy tu musi być jakaś konkretna diagnoza postawiona?

Zastanawiam się czy nie zrobić sobie badań na immunofenotyp, NK, cytokiny - z takich co nie robiłam i na początek może mogłabym na własną rękę, na tyle co poczytałam. Ewentualnie KIR, ale wydaje mi się, że implantacja nie jest problemem. Może jeszcze ANA, białka C, S, homocystina.

PGT-A to rozumiem, że tylko komercyjnie się da?

Bardzo mi przykro. 😥 też sądziłam, że z KD będzie łatwiej, choć wiem tu z forum, że też różnie bywa.

Powiem Ci, ze ja miałam poronienie w 7/8tc zarodka, który był przebadany PGT-A i oczywiście zdrowy. To była moja komórka. Teraz nie badałam KD.

Możesz robić badania na własną rękę, ale wydaje mi się, że jednak warto poprosić specjalistę, aby przyjrzał się Twoim wynikom i zaproponował leczenie. Trzymam kciuki za Ciebie!

• Asssia Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalijot wrote:
    Bardzo mi przykro. 😥 też sądziłam, że z KD będzie łatwiej, choć wiem tu z forum, że też różnie bywa.

Powiem Ci, ze ja miałam poronienie w 7/8tc zarodka, który był przebadany PGT-A i oczywiście zdrowy. To była moja komórka. Teraz nie badałam KD.

Możesz robić badania na własną rękę, ale wydaje mi się, że jednak warto poprosić specjalistę, aby przyjrzał się Twoim wynikom i zaproponował leczenie. Trzymam kciuki za Ciebie!

Dziękuję🫠
    To moje drugie poronienie. Wcześniej ciąża naturalna i po badaniu wada genetyczna:(

Co do moich badań, to póki co nie mam ich za dużo. Wiadomo, że tarczyca i hashimoto, ale to kontroluje. Te przeciwciała świadczą o stanie zaplanym. No i jeszcze POF też to skąd się wzięło... czyli krążę wokół tej autoimmunologi. Zastawnaiwm się czy jakieś inne leki mogłyby pomóc o ile to w ogóle źródło problemu. Chyba że faktycznie gentycznie coś było nie tak:( Ale w tym kierunku nawet nie myślałam przy KD.

‹‹ 720 721 722 723 724
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ